Cela svatba na jednom miste - jak rozdelit hosty?

Mam trochu komplikovanejsi dotaz. Chceme svatbu, hostinu a vecerni party usporadat v jednom arealu maleho zamecku. Rodina a nejblizsi kamaradi budou pozvani na hostinu, zbytek kamaradu a znamych na vecerni party. Jak to ale vyresit na miste, aby tam hoste pozvani az na vecer nebo pozdni odpoledne nezustali po obradu nebo nenastala nejaka trapna situace typu 'Vy jste pozvani az na paty ne hostinu'? :-| Moc dekuju za odpovedi a vsem hodne stesti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my to mame tak,ze jsem rekla kamoskam,ze jestli chteji a nevadi jim to tak jsou vitani na obrad,ale ze hostina je pouze pro nejblizsi. Oznam jim to predem a nevidim v tom zadnej problem ;-)
Odpovědět
K pozvánce můžeš přidat kartičky kde bude pozvánka ke slavnostnímu obědu a/nebo pozvánka na večerní párty. Snad to pochopí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
my to meli taky vse v jednom, a proste jsme rikali že obrad ok, na obed jen rodina a zbytek at dorazí na odpoledne na raut, pokud to jsou lidi, co jsou normální a nejdou se opravdu "jen najíst", tak po obřadu odejdou
Odpovědět
Profilova fotka
Mě ta selekce přijde divná, kam má ten zbýtek hostů jako jít? Nebo to budou všechno místní? Není lepší oběd výnechat a mít rovnou raut pro všecký?
Odpovědět
Tohle taky řeším... problém je, že se bereme mezi polem a polem a nikde nic zajímavého moc není. Takže buď se na to vykašlem a hostina bude pro všechny (cca 20 lidí navíc to už nijak nezruinuje, jen jsem původně chtěla hostinu v komorním kruhu), nebo jim dáme piknikové koše a mapky se zajímavými místy po okolí - zámek, koupání, zábavný park pro děti atd. a ať si poradí sami...
Odpovědět
Hodně záleží na tom, kde přesně to máte - kde je ten zámeček, zda je v městě/městečku, nebo je to "do civilizace" daleko, jak daleko je to od bydliště hostů atd. Ten přístup co popisuješ se dá udělat, pokud hosté bez hostiny budou mít kde se jinak najíst a čím se zabavit, nejlepší je to tehdy, pokud se vše odehrává ve městě, kde bydlí, aby mohli třeba domů a odpočinout si..... Pokud tato podmínka splněna není, pak doporučuji zvážit zda hostinu nevynechat a neudělat jenom raut nebo zda nedat hostinu před obřad. Jinak hosté musí samozřejmě dopředu vědět, jak bude den probíhat a kam jsou/nejsou pozváni. My máme obřad ve městě, kde drtivá většina hostinu )vyjma ženichovy rodiny) bydlí, proto jsme se rozhodli jak píšeš hosty rozdělit (navíc s tím, že většina lidí z hostiny stejně na večerní party nepůjde), neděláme to jen kvůli financím, ale hlavně proto, že to tak víc vyhovuje našim rodinám a oběd před obřadem také není možný a navíc prostě chceme přátele pozvat všechny. Takže máme hostinu pro rodinu, party pro přátelé, přátelům to ústně říkám již při zvaní a nikdo s tím zatím neměl problém, před svatbou to ještě jednou zopakujeme/pošleme harmonogram. Všichni hosté bez hostiny jsou z města, takže buď si zajedou v mezičase domů nebo se vyrazí najíst a projít po okolí, je to na nich. Nemám ani problém, kdyby někdo dorazil jen večer, neb svatba je ve všední den. Jinak za sebe si myslím, že je lepší jim to vysvětlit osobně než přikládat k oznámení kartičky.....
Odpovědět
My jsme to měli rozdělené obdobně: obřad - oběd pro nejbližší - párty pro všechny, ale bylo to v Praze, kde je snadné vyplnit mezeru mezi obřadem a začátkem párty, zvlášť když tam většina kamarádů bydlí. Někteří, co mají malé děti, tak nejeli na obřad, ale přišli jen na párty, aby nependlovali sem tam. V obdobném uspořádání jsem se ocitla i jako host a vůbec mi to nevadilo. U všech svateb, na kterých jsem byla jako známá/kamarádka, jsem dostala oznámení (pozvání) s kartičkou, na které bylo, že jsem zvaná na večerní párty od tolika a tolika hodin a nikdy mě nenapadlo, že bych se měla cpát na hostinu. Tak bych se toho nebála a maximálně bych to emailem, nebo osobně vysvětlila těm z širší rodiny, co nezveš na oběd, nebo nechápavějším kamarádům. Chtít mít čas jen pro rodinu je pochopitelné. Neslušné je ale nechat ostatní hosty jen tak uprostřed ničeho, dej jim aspoň tip na restaurace a výletní cíle v okolí, nebo jiný program na místě + skromnější občersvení.
Odpovědět
Není nic horšího, než když třeba v pařáku, jako byl loni v létě, dostane host po obřadě padáka na pět hodin a tip na výletní cíle kdesi v zapadákově mezi poli.
Odpovědět
Můj názor tady asi většinu z vás naštve, ale tohle rozdělování mi přijde dost nevhodný, a tu módu moc nechápu. Co mají podle vás hosti těch x hodin dělat? Ve společenském oblečení jít někam do lesa, na výlet, nebo se nedejbože koupat? Pokud chcete šetřit, pak omezte počet hostů, nebo udělejte obřad odpoledne a po něm raut se zábavou pro všechny. Nejvíc bije do očí, že spousta nevěst má svatbu na zámku, šaty půjčené za 10.000,-, svatební holuby, motýly, stromy, lampióny, balónky a milion dalších zbytečností, které stojí spoustu peněz, a přitom přemýšlí, jak co nejvíc ušetřit na hostech tím, že je nepozve na hostinu, nebo nepozve jejich partnery. Holky, uvědomte si, že lidem, které tam chcete mít, jsou úplně jedno ty barevně vyladěné a ukrutně stylové serepetičky kolem, oni si ten den chtějí s váma užít. Ne někde půl dne čekat a hryzat se nudou, než budou milostivě puštěni dovnitř. Připadá mi to jako selekce na hosty první a druhé kategorie.
Odpovědět
Sestra to měla taky tak - vše na jednom místě - prvně obřad, pak hostina s nejbližší rodinou a pak kamarádi pozvaní na odpoledne a navečer... Nebyl s tím problém ;-) Bylo to udělané tak, že prostě mají čas na to jít si domů odlehčit - bylo obrovské teplo, takže po obřadu, který byl venku, jeli se převléknout a pak se vrátili... Já to třeba chtěla obdobně - a to mám obřad jinde než zbytek dne, ale i tak rodiče přítele protestují, že prostě nesmí být lidi pozvaní na odpoledne, že už nepřijdou vůbec...
Odpovědět
Profilova fotka
Když to dotyčným vysvětlíš, že máte oběd jen s rodinou a kamarádi až na raut, tak to určitě všichni pochopí. Ale jak už padlo výše, jde spíš o to, jestli máte svatbu někde "u vás" nebo mimo. Byla jsem na 2 svatbách kde to bylo takto rozděleno (i když z obřadu se na hostinu přejíždělo a nebylo to přímo na jednom místě), kamarádi zvaní až na raut prostě jeli domů, protože byli všichni z Brna, kde se svatby konaly a pak přijeli večer. Kdyby to ale bylo někde na zámku 100 km od Brna a měla bych tam v létě někde zevlovat 5 hodin svátečně oblečená atd. tak by mi to z pohledu hosta asi přišlo nevhodné. A za sebe musím podotknout i to, že z pohledu hosta jsem si vždy mnohem víc užila, když jsem byla na svatbě celou dobu, včetně oběda (a o svíčkovou mi opravdu nejde), než když jsme takto jeli až na večer, to už člověk nemá pocit, že je na svatbě. Program se většinou zpozdí, takže kamarádi přijedou na 18:00 ale to ještě novomanželé nestihli nakrojit dort a první tanec, protože se protáhlo focení atd. A pak čekají třeba hodinu, až je do sálu pustí, aby se tedy účastnili opravdu až rautu... My budeme mít svatbu asi v září a rozhodně pozveme všechny na celý den, pokud někoho na svatbě chci, pak chci aby se mnou ten den prožil celý, ale samozřejmě chápu, že někdo to vnímá jinak a má jiné preference, takže to prosím neber jako kritiku, jen jako můj názor a zkušenost ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mít obřad, oběd i hostinu také na jednom místě. Obřad máme ve 12 hodin a na oběd budeme zvát jen rodinu a 3 páry kamarádů (jeden z nich je v roli svědka). Přijede mě rodina ze Slovenska a chceme mít chvíli prostoru věnovat se jim. Ostatní zveme na večerní párty od 17 hodin. Všichni kolem nás to chápou a není s tím problém. Stejně si nedovedu představit co by tam celé odpoledne dělali, když my budeme někde trajdat a fotit se ...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ahoj, my budeme mít svatbu na jednom místě.. Nicméně já tam budu mít jen nejbližší rodinu a pár nejlepších přátel (3 páry) Párty pro kamarády budeme mít až druhý den.. Napadají mě dvě řešení: 1. Pozvat je na obojí a halt se uskomnit, co se týče počtu hostů a pak udělat alternativně oslavu pro kamarády 2. Pokud máš kamarády, kteří ti i rádi pomáhají tak jsem byla také na svatbě, kdy nevěsta a ženich šli s rodinou na oběd a kamarádi připravovali odpolední raut+také se u toho najedli a napili. Rozhodně bych ale pak moc neprotahovala oběd a nenechala tam ty lidi někde čekat, kor, jestli to máš mimo bydliště. My to máme 50km od bydliště, takže kamarádi za mnou pojedou celkem dálku, ale zase chápou, že je nemohu pozvat všechny....vynahradíme jim to druhý den, ale tam už to bude střídmější co se týče jídla...ale "první tanec", dort i vše ostatní bude :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My to máme tak: obřad v 11 pro všechny, kdo chce, páč je to venku. Hned po obřadu hostina s rodinou a zároveň v zámku a na terase, kde to všechno bude už bude připravenej raut a hlavně program pro ty, kdo nejdou na hostinu, ale nechtěj už domů. My se k nim po hostině a focení připojíme. Máme to vše na jednom místě, asi 10 km od domova, kde skoro všichni bydlí. Takže mají dvě možnosti - jet po obřadu domů a přijet až později na raut anebo tam už po obřadu zůstat, páč jídlo bude a program taky.... :-)
Odpovědět
Byla jsem na třech, možná i více, takových svatbách a nikdy mi to nepřišlo divné. Na jedné to nebylo tak do očí bijící, protože obřad byl jinde, takže všichni se po něm museli přemístit. Někteří na svatební oběd, někteří na oběd do restaurace. V mailu v bližších informacích jsme měli mapky, popis cesty, instrukce, tipy na místa v okolí apod. Navíc už jsme měli i zajištěné ubytko v místě hostiny, takže kdo chtěl, mohl se jen rychle někde nadlábnout a jít se před večerní party vyspat - což byl možná nejlepší nápad, co novomanželé mohli mít :-D Jiná svatba taky byla vše na jednom místě, takže jsme po obřadu posedali do auta a jeli asi 15km do nejbližšího města na oběd. Vůbec nám to nevadilo, byli jsme partička, poskládali se do tří aut, v klidu naobědvali, pokecali a pobavili se možná v tu chvilku více než na ´důstojném´ obědě na zámku. Pak jsme se na určený čas vrátili na hostinu. Takže řešit to samozřejmě musíš předtím - do instrukcí, ať už je posíláte mailem nebo přikládáte průvodní dopis k oznámení, to musíš konkrétním lidem oznámit. Dát jim přesný čas na kdy se mají vrátit, možná nějaké tipy na restauraci, místa v okolí apod. Co jsem všude zažila, tak vždy se se všemi ´atrakcemi´ - krájení dortu, hudba, první tanec, první svatební zábava - čekalo až přijedou tito odpolední hosté.
Odpovědět
Profilova fotka
zdravím, my to tak měli, vše na jednom místě. Rodinu u stolu jsme promíchali, aby se rodiny poznali. Hosté kteří byli na obřadu a nebyli pozváni ke stolu na dvě hodiny odešly a pak se vrátili. Do města to bylo 6 km, odjeli na oběd a pak se vrátili. nevidím v tom nic špatného. všichni u stolu být nemohli. Pokud jsou ti lidé chápaví, tak to pochopí.
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli tam mají ubytování, asi si můžou jít v klidu na pokoj, vysprchovat se, převlíct se (na party už asi nebudou chtít křepčit v upjatých oblečkách, že) a tím získáte tak hodinu. Pokud ale budete obědvat dýl, když je to daleko od všeho, asi by jim to chtělo najít nějaký program. Jestli je to u zámečku, co takhle je poslat na prohlídku zámku?
Odpovědět
Profilova fotka
My i kvůli tomuto máme odpolední obřad s následným dortem a kávou, pozdeji raut s grilováním. Přišlo mi hodně divné říkat nejbližším kamarádům, aby si zašli na oběd někam jinam s přišli zase až za treba 3 hoďky. Vím, že by to pochopili, ale...
Odpovědět
Nevidím na tom nic špatného :-) Naopak bych řekla, že se jedná o běžnou záležitost... Na svatbě kamarádky byla na oběd taktéž zvána jen rodina a přestože bylo místo svatby docela daleko od města, nikdo z nás (bylo nás asi 8) to nevnímal jako problém... Zajeli jsme si do města na oběd, potom jsme na pokoji (byli jsme ubytováni přes nos) načerpali energii na večer a dorazili jsme až na raut ;-)
Odpovědět
Já bych už společně s oznámením poslala takový stručný program, že bude např. 11:00 obřad - 12:00 oběd s rodinou - 16:00 party, každému tam napsala, že ho zveš na party od 16:00 a každý to musí pochopit.. Stejně se půjdete po obřadu fotit někam ven, tak se do restaurace ti ostatní už prostě nevrátí. Taky jsem byla na jedné takové svatbě a bylo to v pohodě. Každý musí chápat, že nemáte peníze na rozhazování. I tak je to spousta peněz.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky! Máme svatbu na pláži a vše na jednom místě. My jsme to vyřešili tak, že začínáme hostinou pro rodiče, prarodiče, souzozence a svědky - do 15 lidí. Bude to přímo na pláži a aspoň bude mít nejbližší rodina pocit, že ten den je hlavně o tom nejužším rodinném kruhu. Hostina začne v 11:30 a bude mít 3 chody - lehčí - nějakou rybu a i dezert (zmrzlinu). Hosté začnou přijíždět zhruba ve 13:30 a na 14:00 je plánovaný obřad. Pak už bude připraveno občerstvení, bude následovat focení, koupání, hry a kolem 17:00 raut pro všechny a party.... Takže lze to vyyslet i jinak. Holt nebudu utajená nevěsta, ale my nebudeme dodržovat skoro žádné klasické zvyky.
Odpovědět
Ahoj, no za mně ... pokud je svatba na jednom místě, tak se hosté nerozdělují...Rozdělují se jen v moment, kdy je obřad třeba na zámku a hostina někde jinde v restauraci. (jen příklad) Takto mi právě přijde dost reálná možnost, že se poflakující hosté přimísí, nebo nebudou vědět kam jít..a buď jak buď nastane okamžik, kdy jim někdo bude muset říct, že tam nepatří. Myslím si bohužel, že i když bude toto na pozvánce (pozvánka k hostině/pozvánka na večer), tak se najde někdo, kdo to nepochopí - dá se to totiž pochopit i tak, že je párty braná jako VIP a nebude tam každý :D ale oni ano, dostali tu pozvánku;) v tom případě by mohli s obědem klidně počítat..takže záleží, kolik je lidí - abyste jim to dopředu opravdu řekli a nespoléhali na pochopení pozvánek, kde to je (jestli je kolem zámečku jen les a louka, nebo nějaká mrtvá vesnice, tak je to fakt nevhodné, aby se ti hosti poflakovali v kvádrech po ulici) , kolik těch lidí bude..a jakého jsou věku. Jiné je, když se půjdou provětrat 20-30tníci a jiné je, když jim bude 40-60=) Pokud bys usoudila, že je fakt k ničemu je vypustit do lesů, tak bych jim nachystala aspoň malé občerstvení (pečivo, salátky, řízky, nějakou vodu s citronem..) a nachystala bych jim nějakou zábavu..Ale musíš počítat s tím, že ne každému se to bude pozdávat a bude se fakt bavit a užívat si to..to už bych je kdyžtak pozvala jen na svatební párty a nedávala bych jim to klasické oznámení o obřadu atd..
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my to měli podobně, sjeli se všichni ubytovali se, pak byl obřad, oběd s rodinou a kamarádi, kteří o tom věděli předem se šli projít kousek na hrad a tam si dali oběd a za tři hodky se k nám už připojili, dort se krajel až přísli všichni navíc ta banda byla že školy takže se znali a šli společně, nikomu to nevadilo. Pak večer jsme samozřejmě platili vše včetně tvrdého krom zakapy, diplomatica a podobných drahých panáku
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?