Autorská práva na obrázek na svatební oznámení - jak zjistit a kde případně platit?

Ahoj všem, přemýšlíme předběžně nad svatebním oznámením a chtěli bychom na něj obrázek z jednoho kresleného večerníčku. Kreslíř je už několik let zesnulý a tak nevíme, kam se obrátit kvůli autorským právům. Nechceme mít průšvih. Máme zkusit ČT, když to vzniklo ještě za dob ČST? Díky za rady a tipy.
Odpovědět
Profilova fotka
Standardně autorská práva padají 50 let po smrti autora. Pokud je to kratší doba, je potřeba dohledat dědice, ČT to řešit nemůže, typuji, že se neozvou, ale možná se mýlím. Jinak je to soukromá akce, možná bych to riskla :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já bych to neřešila :-) . Pokud to není pro komerční účely a budete to posílat svým známým, ale nevystavovat někde na netu, tak se nic nemůže stát. S hudbou bývá problém (slyšela jsem od dj i historku o tom, jak osa vtrhla někomu na svatbu, ale obrázky většinou nikdo neřeší :-).)
Odpovědět
@huwik Taky si myslím, že je to pro nekomerční použití v pořádku. Co se týká Osy, tak na svatbu by orijit neměla, je to akce soukromá, ne veřejná.
Odpovědět
Díky moc za reakce. Já si právě pamatuju, že kamarádka chtěla jako něco modrého nášivku s obrázkem Šmolinky a datem svatby. Paní, která dělala tu nášivku jí řekla, že jí nemůže udělat přímo Šmoulinku, protože by to mohl být průšvih. Obešli to tím, že měla ta Šmolinka snad delší šaty a jinou barvu vlasů. Prý by to bylo jako kdyby si někdo nechával na tričko tisknout Adidas apod. Zkusím ty dědice nějak vypátrat, ale když to nepůjde, tak se na to vykašlu. Ještě jednou díky moc :-)
Odpovědět
@kacenkakaca Jakmile je na svatbě DJ, který si za svoje hraní nechá zaplatit, podléhá to poplatkům Osy. Co nechat někoho nakreslit postavičku volně podle předlohy?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?