Vegan svatba

Ahoj nevěsty budoucí i minulé, máte nějaké tipy na to jak uspořádat veganskou svatbu tak, aby byli spokojeni i hosté s klasickým způsobem stravování? Budu vděčná za všechny rady ohledně rautu, vegan friendly míst pro hostinu v Praze atd.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Já nic konkrétního asi neporadím, jen přidám svou zkušenost. Moc neslavim narozeniny, ale když mi bylo 25, tak se to tak nějak sešlo a n menší nátlak rodiny jsem udělala oslavu. Pojala jsem ji vegetariansky, což pro tu část rodiny, kde se nic neobejde bez chlebicku, řízků a guláše, byl šok, ale já jsem dělala jakoby nic, prostě na stole bylo jídlo a tak začali ochutnávat... že máme na stole tofu a seitan, nepoznal skoro nikdo, celerove hranolky měli megauspech a až večer jsem prozradila, že ten vynikající nakladany sýr, co všem chutná, není sýr... Chtěla jsem tím říct, že kolikrát se lidi osklibaji a neochutnaji jen z principu, ale když nevědí, co jedí, tak si dají s chutí...
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mit veganskou svatbu... Sice Ti asi neporadim dodavatele, neb ten je z Brna. My jsme napred chteli vegetarianskou, jenze jsem proste nemohla najit catering, ktery by mi nabidl, to co chci. V ukazkovem menu, naprosto bezne losos a podobne... Nakonec jsme nasli jednu takovou malinkou veganskou restauraci, ktera dela i catering a jajich nabidka se nam moc libi. A aby masožravci nebrblali, tak jim to proste nerekneme. Protoze treba takovej muj tatinek, kdybych mu to rekla predem, je schopen si donest parky v kapse... Takze to nikdo nevi a bude to prekvapeni :D (a myslim, ze u hlavniho jidla to ani nikdo nepozna, ze je to veganske...)
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak jsem moc ráda, ze se tady to téma objevilo, protoze jich tu moc neni.
Odpovědět
Profilova fotka
a nemate, devcata, pocit ze je to od vas trosku sobecke? To, ze vy jste vegani neznamena prece, ze musi vsichni jist to same, co vy? Ja bych teda byla docela nastvana...kolik vas veganu na te svatbe bude? Jen snoubenci? nerikam, ze neochutnam, nezkusim nebo tak neco, jsem otevrena vsem novym zkusenostem, ale svatba byla, je a bude vzdycky taky o pohosteni a o tom, aby VSICHNI byli spokojeni a pokud to jsou masozravci, co radi gulas a rizek, tak spokojeny nebudou....
Odpovědět
Profilova fotka
@mr_falko jenže pro člověka, který je veganem z etických důvodu je asi nepředstavitelné servírovat maso a živočišné výrobky, když proti tomu brojí... nevím, já vegankou nejsem, ale na svatbě jsme taky neměli úplně tradiční pohoštění a moc chutnalo všem a pochvalovali si jiné chutě...
Odpovědět
Profilova fotka
A proč neudělat i jídlo neveganské pro ty "normální"? Jasně, já bych taky ráda to veganské třeba ochutnala, ale prase je prase a přiznám se, že by mi maso na svatbě chybělo. Z veganského rautu na školení jsme všichni šli rovnou do restaurace, protože jsme šilhali hlady. je to prostě nezvyk!! Přijde mi nefér zrovna tohle lidem nutit.
Odpovědět
Profilova fotka
@ellinkasebudevdavat no, ale to je porad jen jejich boj a jejich "problem" - nemusi do toho tahat ostatni...to je stejny jako s tim, ze ja nepiju absolutne a i presto jsem na svatbe chlast povolila. To ze ja s tim ma problem, neznamena, ze ostatni se musi prizpusobit mne
Odpovědět
Profilova fotka
Člověk, který je přesvědčený o tom, že je správné být veganem se masa, mléka a vajec nedotkne, protože to podle něj není správné. Člověk, který je masožravcem se veganských věcí nedotkne, protože? Osobně jsem masožravec, který by bez masa nepřežil týden, ale veganské speciality bych bez problému ochutnala. Nepřijde mi to ani v nejmenším sobecké. Stejně jako někteří volí svíčkovou, protože ji milují, volí někdo veganskou stravu, protože ji miluje. Kdyby si měl každý host diktovat, co chce na svatbě jíst, probíhaly by hostiny v pěti restauracích naráz. Pořád mi přijde, že na tu svatbu jdu trochu z jiného důvodu, než abych tam spořádala bednu řízků a klobás. Možná je pro mě důležitější být s lidmi, které mám ráda.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucianka114 je to o moznosti volby - chces? ok, mas na vyber a ochutnej. Nechces? Dobre, mas tady to, co mas pravdepodobne rad.... btw. svatba se bez dobryho jidla neobejde :-) A zname lidi, ze?
Odpovědět
Já jsem masožravec, nicméně mi moc chutnají vegetarianské, veganske i raw pokrmy - já osobně bych tedy problém neměla, nicméně veganská kuchyně je opravdu specifická a představte si, že vaši hosti ochutnají, ale nebude jim chutnat a nebo jen něco z menu a tedy budou mít hlad - to není o nacpání se.... ale chcete přeci hosty pohostit.... Chápu, že veganství j přesdvědčení a životní styl, ale opačně - já bych svým kamarádům vegetarianum/veganum udělal extra pohoštění, takže třeba ve vašem případě bych měla v zaloze něco pro ty masožravce, s tím že bych nejdříve nabídla Vaše menu a dle toho byste viděla.... Třeba to bude všem moc chutna a když ne, tak víte, že se postaráte i o tyto hosty a nenecháte je hlady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my jsme měli raw dort a největší spokojenost! Dokonce i taťkovi chutnal a to je ten největší kritik. Byl od Veroniky z Sweet Secret of raw, určitě doporučuju. Je schopná ti připravit celý sladkoý koutek. :-)
Odpovědět
@andeak neporadím konkrétně, jsem z Českých Budějovic, vdávala jsem se ve Frymburku, ale restaurace nám vyšla vstříc, kuchař byl úžasný, několikrát se se mnou domlouval, co a jak. Neměli jsme tedy čistě vegan svatbu, já jsem vegetariánka, bratr vegan a můj manžel je masožravec. Věřím, že by to bez masa zvládl, ale nechtěla jsem ho týrat, nakonec mi uždiboval i moje jídlo, takže by to opravdu zvládl. Chce to se domluvit kouknout na nabídky a recenze. V Praze jsem jedla jen v Plevelu a tam to bylo skvělé. Mimochodem, polévka byla veganská dýňová a všichni se oblizovali až za ušima a dortík byl borůvkový raw a super, také všem moc chutnal. Nemyslím si, že pokud někomu nedáte řízek jste sobec. Je to čistě Vaše věc, mě třeba na svatbách strašně vadilo, že je svíčková, i když jsem jedla ještě maso, nesnášela jsem jí a nikdy jsem ani nepípla, snoubenci ji chtěli, tak ať jí mají. Mimochodem, když jsme dělali party pro přátelé, pomíchalo se jídlo a moje kamarádka zapřísálá masoužroutka nepoznala, že kuličky jsou ze soji a ne z masa. Dodnes se tomu směje a chce recept.
Odpovědět
Článek se načítá
@lucianka114 Přesně si vystihla jak to vnímám. Svatbu si s přítelem chceme užít a věříme, že hosté tam jdou kvůli nám a ne kvůli svíčkové. A pokud je někdo vegan z etických důvodů tak samozřejmě nechce živočišné výrobky financovat ani na svatbě. Zatím to vypadá, že se dohodneme s hotelem Dolce Villa, kde s veganským cateringem nemají problém. Tak uvidíme jaké menu navrhnou :-)
Odpovědět
Ja jsem treba sama masozravec,ale taky mam rada vegetarianske a veganske jidlo.Mne by to naopak pripadalo zajimave byt na svatbe s veganskym pohostenim.A prece tam nejdu kvuli jidlu,ale kvuli tem lidem! I veganske jidlo se da udelat chutne a nebala bych se,ze by lidem nechutnalo nebo ze by meli hlad.
Odpovědět
Profilova fotka
Na svatbu jdu samozřejmě kvůli snoubencům. Ale za par let si svatebčané nebudou pamatovat jake saty mela nevěsta, ale jake bylo jídlo. Mam to odzkousene z mého okolí. A když lidi zvu na svatbu, tak chci, aby si to taky užili a cítili se tam příjemně. A to se cítit nebudou s kručícím žaludkem. Stejně tak ja jako nevěsta se budu zajímat, co budou jíst naši svatebčané. Když budou vegani, budou mít veganské jídlo. Pokud to budou bezlepkáři, tak zase bezlepkové. Podle mě je od vás dost sobecké starat se jen o sebe a na svatebčany vbc nemyslet.
Odpovědět
Profilova fotka
Me by strasne zajimalo, kde jste vzali, ze lidi budou mit hlad a budou odchazet s krucicim zaludkem??? Navic, teda nevim od kdy je sobecke nechtit aby kvuli me umirala zvirata....
Odpovědět
Profilova fotka
Sobecke je chtít, aby se všichni přizpůsobili jemu.
Odpovědět
A co se stane těm lidem když jeden den nebudou mít maso? Navíc veganské jídlo neznamená klíčky a suchá rejže. Myslím že pokud si dáte záležet a objednáte si něco fakt dobrýho a zajímavýho, na řízky a svíčkovou si nikdo ani nevzpomene.
Odpovědět
Profilova fotka
Se zas uklidnime. :D Proc si tak velka cast masozravcu mysli, ze najist se bez flakoty nelze? Sakra, i vasemu telu prospeje dat si jeden den bez masa. A vasim hlavam i chutovym bunkam zas ochutnani jinych veci nez hoveziho vyvaru a svickove se sesti. ;)
Odpovědět
Ja jsem stary masozravec, ale jit na veganskou svatbu by mi vubec nevadilo, rada ochutnam neco noveho a to jedno odpoledne se bez masa v klidu obejdu. Nechapu, proc by mi melo krucet v brise, to mi muze krucet klidne i na svatbe, kde se podava polivka s knedlicky (nesnasim) a svickova (nejim) a klasicky dort (nemam rada) a cukrovi (taky nejim). A ani na takove svatbe s klasickym menu by me teda nenapadlo vyrvavat, ze mi nic nechutna a at mi udelaji treba rybu. Navic, vy jite maso doma denne? Ja teda rozhodne ne :-D
Odpovědět
Profilova fotka
To je teda zajímavá debata :-) Víte, samozřejmě se nikomu nic nestane, když jeden den nebude jíst nic živočišného. Jenže jsme v zemi, a) kde lidé nemají rádi, když je někdo do něčeho nutí a za b) spousta lidí je zabedněných a nejsou schopni vystoupit ze své komfortní zóny, když se jedná o jídlo. Takže se vždycky najde někdo, kdo bude frflat. I když to bude čistě veganské, namíchané i všežravé. To si opravdu nevyberete. Sama jsem byla svědkem názoru, že svatba se svíčkovou a řízkem k večeři byla lepší než svatba, kde byly na večerním rautu sýry z Francie a uzený losos. @andeak Vy víte, koho budete mít na svatbě a snad i víte, jak budou hosté reagovat. Pokud se vám příčí mít tam maso, nemějte je. Jen prostě musíte počítat, že se najde někdo, kdo to bude komentovat negativně. To je prostě život. Zas na druhou stranu, necháte se tím rozhodit? A na závěr malé zamyšlení pro všechny. Žijte a nechejte žít. Na světě by bylo mnohem líp, kdyby si lidi nemysleli, že ten jejich názor je ten pravý. Platí jak pro vegany, tak pro všežravce.
Odpovědět
Profilova fotka
to prece neni o tom, ze by to clovek neprezil, to je snad jasny, ze ano. Ale nemuzu preci chtit po lidech, aby se prizpusobili mne, pokud ja jsem v mensine. At je na ty svatbe oboje, treba formou rautu, s dobre proskolenym personalem, kterej bude lidi ucit novym chutim apod. Klidne bych udelala i soutez se zavrenyma ocima, kdo pozna, co to je za ingredienci apod.... mela jsem na svatbe celiaky i vegany a pro ne bylo specialni jidlo
Odpovědět
Ja pridam do vinku zkusenost z nasi svatby. Ackoliv jsme masozravci, tak se snazime jist masa malo kvuli ekologickym dusledkum jeho produkce AKA CO2 stopy (jime maso tak cca 2-3x za tyden). Na svatbe jsme proto meli uplne vyvazene menu maso-vegetarian. Uznavam, ze jsem mela trochu strach, jestli jsme te masove poloviny nemeli mit nakonec vic, ale... Nakonec se snedlo vsechno vegetarianske a masove veci dokonce zustaly! Jen podotknu, ze ze 110 hostu bylo jen 15 vegetarianu. Ve vysledku si myslim, ze jde opravdu jen o to, co presne se jako jidlo zvoli. My jsme se rozhodli, ze je potreba z toho udelat trochu zazitek, nez proste naservirovat vyvar a svickovou. Potom si nikdo ani nevzpomene, ze by si vlastne dal rizek (jak predem strasil muj velmi konzervativni tatka)... Meli jsme menu poskladane z vietnamske, thajske a mongolske kuchyne; pak burgery (masove a repove) a pak slovenske pohosteni na pulnoc. Vsichni nam doted chvali, jak dobre se najedli... O mase to proste neni - je to o chuti a kvalite... A jen maly dodatek k "sobeckosti", o ktere jsem neustale cetla v tomto vlakne. Uprimne, sobecky je ten, ktery si mysli, ze je treba ustupovat z vlastni moralky a jit na ruku ostatnim. Mam snad mit na svatbe navlekani chomoutu, protoze je na to moje rodina zvykla a od svatby to ocekava? Mam mit svatbu v kostele, ackoliv neverim, ale moje rodina je verici a ja je tim zklamu? Urcite ne, ze? V cem je vyber jidla na svatbu jiny? Je to tvoje svatba a ma odrazet to, co jsi ty - a ne nikdo jiny!
Odpovědět
Profilova fotka
Všimli jste si, že se tazatelka neptá jestli je veganská svatba dobrý nápad? =-) Já jsem masožravec a nemám ráda fanatické vegany, kteří nonstop trousí svá moudra a nutí je lidem, které to fakt nezajímá, ALE veganská svatba by pro mě byla super zážitek. Sama ráda vybočuju, plánujeme na svatbě jako hlavní chod burgery s hranolkama, protože je prostě milujeme, a komu se to nelíbí, ať mi políbí šos. Jak už tu zaznělo - stejně se nikdy nezavděčíte. Navíc si myslím, že hosté by měli životní styl nevěsty a ženicha spíš respektovat, než očekávat že půjdou proti svým zásadám. Jako člověk schopný žít jenom na mase tipy nemám, ale byla bych ráda kdyby ses pak podělila o to menu 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Lidi, co tu píšou něco o sobeckosti, by se měli hlavně uklidnit :))) Probůh, když jdete na svatbu veganů, to fakt očekáváte býčí koule?Jste jejich hosté - když jdete do restaurace, objednejte si, co chcete, ale na svatbě byste měli respektovat volby novomanželů. Nevěsta a ženich vás ZVOU na pohoštění a hosté mají jíst to, co jim připraví. Komu se to nelíbí, ten ať se dorazí doma rohlíkem a vysočinou. Já jsem masožravec, ale veganské jídlo mi moc chutná a nevím o nikom, kdo by měl trauma či psychickou újmu z toho, že bude den bez milovaného bůčku. Co se týče tipů, mohu doporučit burgery s tempehem, jarní brambory s balsamikem, čínské knedlíčky v páře plněné špenátem, vegan lasagne, jarní závitky s koriandrem, houbami shitake, maki sushi s okurkou či avokádem...atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@mr_falko Ale proc by se melo vse prizpusobovat vetsine? To byste musela delat i nejaky dotaznik, jakou zeleninu, ovoce, prilohu, maso, prichut dortu ma rada vetsina. Svatba ma podle me odrazet novomanzele a byt v jejich stylu, ne podle vetsinoveho vkusu. To by pak ten svet byl dost nudny, nemyslite?
Odpovědět
Profilova fotka
@mr_falko @iviiiii A co kdyz na te svatbe budou masorzavci v mensine? Nebylo by od nich sobecke chtit maso? ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@mareritt ja o většině nic nepsala. Když o n ale mluvíš. Promiň když na svatbě bude jeden vegan nebo jeden bezlepkář, řeknu si je jen jeden, kašlu na něj? Ne, zařídím speciální menu pro něj. Tak, aby měl co jíst, pochutnal si, měl na výběr a cítil se příjemně. Jednou jsem hostitelka. Napr.jedna moje kamarádka a teta jedí bezlepkově. Nemají alergii na lepek a ani celiakii. Řeknu si jsou v menšině a vykašlu se na ně kvůli tomu? Ne zařídím jídlo speciálně pro ně. To samé, když budu mit vegetariánku, veganku, napr. Bezlaktozového hosta nebo cokoliv jiného. Vždyť je to rodina a přátelé, prostě blízký člověk. Mělo by mě zajímat, jak se cítí.
Odpovědět
Profilova fotka
@iviiiii Pardon, fakt že ne. No, pokud nemají na lepek alergii, pak je jejich dieta ještě větší kravina než veganství (to má aspoň etický důvod). Je to ale jejich volba, ne zdravotní omezení, proto bych se jim nepřizpůsobovala. To už pak můžeme mít a la carte, aby se vyšlo vstříc všem. Na poslední svatbě kde jsem byla, se servírovala šunková rolka s křenem a panenka s hříbkovou omáčkou. Křen ani hříbky nedokážu pozřít, ale přece si nevynutím speciální jídlo. Bylo by dobré udělat to tak, aby si každý přišel na své, veganství je ale otázka morálních hodnot. A sama tazatelka psala, že nechce finančně podporovat to zabíjení zvířat. A tohle je silný argument, tohle je to, co by měli hosté respektovat. Rozumím tomu, že to vnímáš tak, že jednou jsi hostitelka a měla bys chtít to nejlepší pro každého hosta. Ale na rozdíl od tazatelky se tobě "bezlepek", "bezlaktóza" nebo "bezmaso" nepříčí z nějakého přesvědčení. Veganství je něco jako náboženství. Kdybys šla na židovskou svatbu, budeš tam očekávat a vyžadovat vepřové?
Odpovědět
Ačkoliv jsem po osobních zkušenostech téměř alergická na vegany a vegetariány (měla jsem kliku na pár dost vlezle agitujících blbů), naprosto uznávám, že snoubenci mají právo vybrat si menu na svatbu podle svých chutí a postojů. Pokud bych šla na veganskou svatbu, počítám s tím, že budu jíst veganská jídla. Jestli někdo nevydrží den bez masa, může si dát doma rychlý biftek před nebo po svatbě 8-) Jediné, co bych v první řadě odlišila, jsou zdravotní omezení (celiakie, kdy se lepek opravdu nesmí jíst, alergie na různé potraviny), pokud má někdo z hostů tento důvod, zvláštní menu bych mu samozřejmě zajistila. Kdybych ale na naší svatbě o 70 lidech měla řešit, co komu nechutná, tak se z toho zblázním. Snažili jsme se tedy nedávat potraviny hodně specifické nebo "kontroverzní", ale to je tak všechno. Také jde o to, jak moc je složité zajistit více variant menu, například my máme svatbu na krásném místě, ale nevaří se tam, tedy přijede catering a tam by bylo více typů jídel komplikací, i navýšením finančních nákladů. Při hostině v restauraci by to bylo jednodušší. I od toho se tedy odvíjí má ochota vyjít hostům vstříc ;-) K dotazu zakladatelky, pokud je většina hostů "masožravá", snažila bych se jim připravit co nejpestřejší veganské menu, třeba formou rautu, aby si mohli vybrat, co jim chutná a zařadila bych i potraviny, které znají a jsou na ně zvyklí (rýže,brambory, grilovaná zelenina). Jednou jsem jedla skvělou plněnou papriku, kde bylo maso nahrazeno sójou nebo tofu už nevím přesně a ani bych to nepoznala :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?