Raut svépomocí - jak jste vše chystaly?

Profilova fotka
Holky zdravím vás, uvažujeme s přítelem ne o hostině s klasickým menu, ale rautu pro všechny (rodinu, přátele) po obřadu. Nechceme kamarády separovat, z rodiny zveme asi jen 8 lidí a tak mi připadá zbytečné dělat dvě akce. Zároveň bych z finančních i jiných důvodů ráda vše připravila sama s pomocí kamarádek, ale chtěla bych se zeptat, jak dlouho dopředu vše vařit, jak to skladovat, převážet, servírovat... Jednalo by se o 30-50 lidí (to musíme také doladit :-) ). Moc děkuji!
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@ad.elle Ahojky, budeme to mít pojaté úplně stejně.. a zatím ještě sama nevím jak to všechno zvládneme.. nevím koho bych zaúkolovala výzdobou apod. :-(
Odpovědět
Tak já budu mít hostinu na kulturním sále, kde výzdobu budu řešit ve čtvrtek-nakoupila jsem si vše potřebné, obědy jedeme dnes doladit do jedné jídelny, kde nám uvaří a dovezou na místo. Budu mít tři servírky, které mi zajistí chod v době hostiny až do rána:) Po celý týden před svatbou mi budou k dispozici rodiče, kteří budou hlídat mé děti a kamarádky pomůžou s pečením a pak slaným občerstvením. V den svatby mi ráno udělají mísy servírky. Vše nakoupím v Makru, pití už máme, kupovali jsme v akci.
Odpovědět
Profilova fotka
@ad.elle máme to podobné, jen máme oběd s rodinou a potom 60 lidí na zahradě a také to děláme svépomocí, naštěstí mám kamarády kteří pomůžou ;-) a chystat se to bude v pátek masíčko, řízečky, guláš, ovocné mísy, zeleninové saláty a potom padneme a v den svatby budu jako zombík :-D :-D ....to byl vtip, ale to co bude nutné vařit, smažit chystat, tak v pátek ;-) do toho tam bude grilované prasátko ...a bečky s pivečkem ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mslaba Díky za tip, uvažujeme i o tom, že bychom měli oběd zajištěný z jídelny a dovezený - cena není vysoká, má to svoje kouzlo a o to méně jídla je pak potřeba na rautu. Jinak mě totiž napadla jídla, která se den dopředu udělat dají (hovězí guláš, pečená kuřecí křídla/stehna, uzená kýta, sekaná, těstovinové a bramborové saláty atd. a pak samozřejmě sladké a drobnosti k zakousnutí...), hosté by si je mohli nabírat sami a jíst u stolu. V sále je k dispozici kuchyňka se sporákem, talířky a příbory pro sto lidí :) , dvěma lednicemi, takže se mi zdá, že jít by to mohlo, ale jistá si tím nejsem...
Odpovědět
Ahoj, výzdobu stolů budeme dělat den předem, protože si vše zařizujeme také sami a jelikož obřad bude až od 16 hodin, tak ráno navozíme připravené jídlo na místo. Budeme dělat jen obložené mísy(salámové, sýrové, zeleninové, ovocné, .. ), řízečky kuřecí a vepřové, budeme mít domluvený tatarák a knedlíčkovou polévku, různé jednohubky atd... ( mám sepsaný velký seznam) :D To vše připravíme den předem a pak už opravdu jen navozíme.. Na jídlo budeme mít určené dva stoly, kde si každý bude brát na co má chuť... Ohledně pití máme domluvené 3 kamarády,který budou ze začátku roznášet a pak se bude chodit k baru.. Jinak oslavu máme v přísálí jednoho KD se samostatným vchodem. Paní co to tam vlastní nám dá dva dny předem klíče a pak už je vše na nás.. :))
Odpovědět
Profilova fotka
@daska74 Super, vidím, že naše představy jsou dost podobné - včetně toho zombíka :-D Mě od toho silně zrazují rodiče - kdo to bude chystat, jak se to převeze (je to sice 20 km, ale vždyť to je autem za 15 minut), kde se to bude skladovat, jak to bude s jídlem, když bude horko, kdo bude obsluhovat... a že vůbec nemám představu o tom, jak uvařit jídlo pro tolik lidí... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@stivik Ahoj, máte to vymyšleno skvěle :-) Ten obřad v 16 hodin určitě pomůže všem přípravám, nebude to muset být zvládnuto během dvou hodin dopoledne... Přesně s těmi stoly, kde si bude každý brát to, na co bude mít chuť, jsem si to představovala - i ty kamarády s pitím, v "našem" sále je extra bar, kam bychom postavili ze začátku 2-3 kamarády a pak třeba jen jednoho (nechceme vyloženě alkoholovou svatbu, tak jen ať si pro pití dojdou :-) )... A i tu výzdobu vyřešíme stejně, také dostaneme prostor den předem :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ad.elle tak výhodu mám, že nám do toho nikdo nekecá . A jak už jsem psala, tak mám fajn kamarády a kamarádky a tím, že jsme několikrát pořádali motorkářské akce, kde jsem vařila guláš pro 60lidí , tak se toho nějak moc nebojím. Požádej nějakou svou kamarádku a určitě Ti ráda pomůže ;-) a my vyhlásili samoobsluhu , prostě se udělají švédské stoly ;-) no a ručičky prostě všichni mají ;-)
Odpovědět
Sice budeme mít na párty dvě obsluhující hostesky, ale jídlo si (až na dvě výjimky) zařizujeme sami. Bude opékané prase, domácí uzené, kuřečí miniřízečky a stehna (dodá restaurace, kde bude oběd), sýry (dodají majitelé místa, kde bude párty), jednohubky, domácí paštika, nakrájená zelenina v mísách (aby si každý mohl namíchat vlastní salát), různé mňamky jako slaní šneci, tyčky z kynutého těsta atd. a možná ještě grilování. Ze sladkého cukroví a koláče, muffiny, nakrájené ovoce. Prakticky - co bude možné, vyrobím sama nebo s kamarádkou ve čtvrtek a hlavně v pátek. V sobotu dojedou na místo párty dvě kamarádky s předstihem a nakrájí zeleninu a ovoce, udělají jednohubky a všechno, co ještě bude potřeba. Je to trochu náročnější, ale vyjde to levněji než od cateringové firmy a hlavně to bude dobrá domácí krmě :-) . Jinak výzdoba bude minimální (nemáme klasickou účkovou tabuli, díkybohu) a udělá ji známá v pátek.
Odpovědět
@ad.elle Určitě se nenech odrazovat! Zvládnout se to určitě dá a budeš z toho pak mít větší radost ;-). Jinak my máme lidí 80...
Odpovědět
Profilova fotka
@daska74 @simbelmine Moc děkuji za povzbuzení! Jak píše daska, lidé ručičky mají a naši kamarádi (cca 24-28 let) spíše ocení, že nemusí sedět u stolu a poslušně jíst to, co třeba ani nemají rádi, ale to, co si sami vyberou a naberou takové množství a kombinace, jaké chtějí. Jen rodiče, přestože to myslí dobře, si nemyslí, že je to dobrý nápad - přitom já si to nevycucala z prstu, ale okoukala odsud, protože to funguje... Jinak se dívám, že se moje představy s představami vás i holek shodují, ráda si vezmu ponaučení třeba v tom, že alespoň část se objednat může (finanční rozdíl nebude velký a ušetří to čas - a i místo v lednici :-) ) nebo že je lepší počítat přece jenom s nějakou obsluhou... a s názorem, že není nad poctivou domácí krmi souhlasím!
Odpovědět
Profilova fotka
@ad.elle no přesně jak píšeš ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@ad.elle Taky souhlasím. Myslím, že i ostatní to moc ocení a koneckonců uvidíš, že i rodiče ;-)
Odpovědět
holky, teda třeba ušetříte, ale to lítání kolem toho....to vám nezávidím, já bych to tak nechtěla. nevěsta je už tak dost nervózní a ještě si přidělávat starosti, ale jestli máte kolem sebe dost pomocných ruk, tak do toho jděte, když se vám chce. Mně ani mým dcerám se do toho nechtělo.
Odpovědět
Přesně téma pro mě, super :) Přemýšlíme, že si uděláme taky vše svépomocí, vychází nám to tak na 80 - 100 lidí. Chci se zeptat, jak to budete řešit se stoly a židlemi (je zapotřebí tolik židlí, kolik lidí?) a s nádobím?
Odpovědět
Profilova fotka
Jste zlaté :-) A budete nějak řešit to, aby jídlo bylo teplé? Mě napadlo udělat "rozpis", samozřejmě mít ohřáté jídlo, když raut začne (tam udělat navíc třeba i hrnec cibulačky a vývaru) a pak napsat/rozhlásit, že v třeba v 18 hodin bude další várka teplého rautu - a podávat ohřáté třeba bavorské klobásky, kuřata... Mám strach z počasí a tak bych nechtěla spoléhat na grilování...
Odpovědět
Profilova fotka
@ivule_b Ahoj Ivi, rozhodně máš pravdu - právě proto to zvažuji a ptám se, zda se to organizačně zvládnout dá, protože za strhání nevěsty ani ty ušetřené tisícovky nestojí... @anjulina V tom sále, který jsme vybrali, nádobí, židle i stoly pro všechny hosty jsou... máme představu i stolů se zasedacím pořádkem, kam si pak hosté mohou sednout a v klidu sníst to, co si naberou - takže tolik židlí, kolik lidí rozhodně :)
Odpovědět
@ad.elle My právě budeme mít svíčkou, knedlíčkovou polévku. Sice klasika, ale co:) Jídlo nás vyjde na 80,- porce, v tom je i dovoz.
Odpovědět
Profilova fotka
@mslaba To je perfektní cena! Takže to není vyloženě cateringová firma, ale jídelna s dovozem, chápu to dobře? Musím se v okolí také poptat, protože tohle by se mohlo zamlouvat i mým rodičům - jde jim i o peníze (ať jich neutratíme zbytečně moc), ale tohle je krásná částka.
Odpovědět
@ad.elle Oni dělají i caterring, ale já si od nich nechám jen ten oběd. V pátek večer uděláme jednohubky, strejda zabíjačkový guláš,upeču plněné rohlíky a dopoledne mi udělají slané mísy a ovocné melounové mísy. Jinak já si dort budu dělat sama, tak na tom také nějakou kajdu ušetřím, koláčky jakbysme. Jinak z restaurace mi nabídli cenu 140,- a servis 1000,-. Takže to chce obejít a já tohle měla na doporučení
Odpovědět
My budeme připravovat raut také sami... Budeme mít od 16:00 odpolední raut na zahradě pro cca 80 lidí. Představuji si obložené sýrové a salámové mísy, zeleninu, ovoce, utopenci, nakládané hermelíny a budeme mít ještě pro všechny guláš a steaky... + samozřejmě nějaké brambůrky, křupky a chlebíčky a podobně... Jen nevím jak to budu všechno připravovat, jelikož kamarádky, se kterými jsem počítala se na to vůbec netváří... :-( Takže to asi budu muset připravit den předem. Ale snad je překecám, aby mi pomohly :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mslaba Díky, obepíšu, obejdu a uvidím :-) Dort si chci také dělat sama, to mi nerozmluví nikdo - naopak, když jsem to navrhla snoubenci, byl nadšený! @dolfino Ahoj dolfino, tím, že to budete mít od 16 hodin, určitě ušetříte - mě by to ale mrzelo, mít ten svatební den takhle zkrácený... Den předem by to mělo vydržet, pokud se dá jídlo do ledniček a přikryje fóliemi, problém v tom nevidím - možná jen ty mísy připravit opravdu až v den svatby...
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak holky, než mísy, raději bych vzala nějaký kus uzeného a dvě kola sýrů, když se to pěkně naaranžuje, vypadá to luxusně a je to bez práce, hosté si pak sami nakrojí, kolik chtějí... maso třeba zde http://www.reznictvi-online.cz/uzenam... , kilo vyjde cca na 130 Kč a sýr pro představu zde - nemusí to být echt francouzský, berte to jen jako ilustrační obrázek :) (staženo z internetu)
Odpovědět
@ivule_b To mi mamka taky říká, ale už prostě není takový nadšenec. Nemám s tím problém a připravit dobré jídlo pro hosty je pro mě tak trochu i otázkou cti :-) . Navíc - kdybych v pátek nepekla a nevařila, co bych celý ten den dělala? Jen byla nervózní 8-)
Odpovědět
@simbelmine co bys dělala? My jsme přivezl zákusky a vdolečky, rozdělili do výslužek, které jsme hned rozvezli a roznesli, odvezli na místo hostiny, zdobil se sál, nevěsta byla u kadeřnice umýt vlasy, protože se pak ráno lepší česaly... ono toho je dost, co je na práci. Mně nedělá problém přichystat jídlo na oslavu, a to nás bývá cca 16 - 20 lidí, jsem ráda, když jim chutná, ale pro 80 lidí? Nechci ti brát elán do takové práce, ale myslím si, že budeš daleko nervóznější, když budeš chystat ještě ke všemu ostatnímu pohoštění pro tolik lidí (i když budeš mít pomocníky), než kdyby sis raději udělala pohodové odpoledne s kamarádkami, nebo s rodiči a věděla jsi, že je o všechno postarané. Ctí mi bylo, že jsem po svatbě slyšela ohlasy, že proběhla beze zmatků, v pohodě, byla dobrá nálada a všichni se dobře bavili. Pokud jsi rozhodnutá, tak ti přeji, aby ti vyšlo všechno podle tvých představ a v klidu jsi všechno nachystala.
Odpovědět
Profilova fotka
@ad.elle Ahoj, taky plánujeme raut, máme to už za tři týdny :-) Moje mamka mi to napřed rozmlouvala, ale jak probrala s několika lidma z okolí, tak ji to nakonec nadchlo. Budu mít teda kuchařku (příbuznou), která už v pátek uvaří kotel guláše, polívky (budeme mít cca 10dětí, tak i pro ně), upeče sekané, nějaké pečené maso, kuřecí kousky, miniřízečky...prostě od každého trochu. Pak to v sobotu od rána bude průběžně dodělávat a přihřívat a aranžovat na mísy na stoly. K tomu bude jako příloha pečivo a zeleninové saláty(saláty beru hotové, máme to přímo z firmy a jsou výborné). Salámové a sýrové mísy se büď předchystají v pátek kvečeru a zatáhnou alobalem nebo fólií a dají do lednice nebo se budou dochystávat v průběhu soboty (ze začátku stejně asi nikdo nebude jíst uzeniny, když tam bude teplé jídlo). Akorát teda máme domluvené dvě holky na "obsluhu" a výpomoc v kuchyni - na mytí nádobí, průběžné sklízení použitého nádobí ze stolů, doplňování a případně dochystávání těch studených mís, pomocné práce kuchyřce k ruce a taky částečná obsluha babiček (uvařit kafe, ...) - jsou to dcerky od mamčiny kolegyně z práce, nechtěla jsem tímhle "zatěžovat" někoho z kamarádů, kteří budou čestnými hosty. Jsem s nimi domluvená od cca 11hod do odvolání (předpokládám do max. 20hodin, pak odjede starší ozaseznstvo a mladí si poradí i sami.¨ celou chatu (sál+kuchně+špajz+wc) máme objednanou už předchozí víkend na rozlučky a pak máme celý týden čas na výzdobu a chystání. Děsí mě jen ten nedělní úklid - kdoví, kdy se dostaneme do postele a v neděli musíme předat vyklizenou chatu.
Odpovědět
@ivule_b Každá to máme prostě jinak ;-). Včetně toho zdobení, rozvážení a roznášení (ale ten poslední bod už by byl spíš do diskuze o tradicích :-)).
Odpovědět
Jéé super, po přečtení příspěvků jsem hned klidnější :-) My to máme trošku tak půl na půl. Budeme to mít na takovém sále, kde je i příjemná hospůdka, ale nevařejí tam. Takže pití budeme mít zajištěné od nich + obsluhu. S holčinou, která to má v pronájmu není problém se domluvit. Ale jídlo si v podstatě budeme komplet zajišťovat sami. Cukroví mi bude péct mamka s babičkou. Mamka mě nakonec přemluvila, že necháme zabít prasátko, takže budeme mít hodně masa z něj - polévka, guláš, vepřo knedlo zelo (to bude asi k obědu), řízečky...Guláš nám bude dělat známý a to ostatní vůbec zatím nevím, jestli si uděláme svépomocí nebo někoho také poprosíme. Jinak na raut si plánujeme objednat z catteringové firmy nějaké obložené mísy a opět snad někdo z příbuzných a kamarádek pomůže. Trochu se toho bojím, nechci, aby všichni lítali kolem mé svatby. Mamka je naštěstí ale úplně v klidu a hodně mi pomáhá, takže jsem ráda, že mě v tom podporuje :-) Výzdobu si také budeme dělat sami, už mám něco nakoupené a sbírám inspiraci z internetu. Také asi nějaké nádobí si budeme muset půjčit. Mám svatbu až v září, takže čas je, ale pomalu to začínáme nějak rozdělovat :-) Určitě to všechny zvládneme a pak na sebe budeme aspoň pyšné, jak jsme to všechno zvládly :-)
Odpovědět
A jinak budeme mít cca 40 lidí :)
Odpovědět
Profilova fotka
Holky zdravím vás, moc děkuji za příspěvky :-) Více méně je to dost podobné - dva lidé na obsluhu, nějaké jídlo objednat, něčím pověřit kamarádky/příbuzné a něco udělat sama, výzdobu udělat co nejdříve dopředu, protože sál nazdobený déle být může, ale jídlo uvařeno ne... :-) Já rodiče moc úkolovat pochopitelně nechci, tak přemýšlím, jak to udělat, ať nemám vaření na poslední dva dny před svatbou. Z ničeho nic mě včera před spaním napadlo guláš uvařit týden dopředu, zavařit a na místě už jen ohřát. Sem tam se při samotném vaření promíchá, u toho můžu dělat třeba vývazky a jediná práce navíc je dát jej pak do sklenic... Dovoz tím pádem bude absolutně bez obav (zavařovačky se dají do krabice) a "pojídání" také - může se udělat sklenic víc a buď přihřát na místě nebo sníst doma později... Jinak jsem našla, že to zavařování dělal i Havlíček ve Jste to, co jíte - do vyššího plechu se nalije voda, na to se postaví zavařovací sklenice s jídlem a v troubě se hodinu sterilizují na 120° (dala bych více), vytáhnou se, obrátí víčkem dolů a po 48 hodinách zase - po druhé sterilizaci by měly vydržet i několik měsíců, já to sice potřebovat nebudu, ale určitě to tak udělám, že :-) Odkaz na Havlíčka zde - http://reality-show.panacek.com/16258... - zhruba v polovině, já to ještě při nejbližší příležitosti vyzkouším a uvidím, ale moc by mi to pomohlo - je to takové "na divoko" a nezvyklé, ale bohužel, jak jsem psala, rodiče zatěžovat nechci a kamarádky ocením jinde...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?