Poraďte oběd co si uvaříme sami

Po dlouhém přemýšlení a zvažování všeho, jsme se rozhodli, že si chceme hostinu i večerní raut udělat sami. Budeme mít na zahradě párty stan a vše si zařídíme sami. Máte někdo nápad na jídlo pro 30 lidí k obědu? Jde o to, že by to mělo být něco co uvaříme den předem, abychom v den D měli klid, a den D to jen ohřejeme. Tím se třeba eliminují řízky, protože ty když se ohřejou tak jsou hnusný, brambory to samé, nesnáším ohřívané tyhle dvě věci - bez diskuze, tj jen můj názor. To mi přijde snažší svíčková. Hromada omáčky, maso a hotové knedlíky. Udělá se toho několik hrnců a pak se to ohřeje na sporáku. To mi přijde nejlepší. Či něco podobného s omáčkou a knedlíkama nebo rýží. Večer budeme mít grilované maso, tak aby to nebylo to samé. Vařit umím dobře, ale třeba kachna se nehodí (máme tam normální kuchyni, takže jen jednu troubu a jeden sporák se 4 hořákama), takže to by těch kachen muselo být fakt hodně a nevešly by se do trouby :-D. Kdyby vás napadlo něco co se dá udělat, nestojí to moc peněz, a snadno se to potom ohřeje budu ráda. Prosím POUZE lidi co mi mají co poradit. Nestojím o komentáře typu "Já bych to teda sama dělat nechtěla, chci se nechat obskakovat". Nikomu neberu jeho názory, tak mi prosím neberte můj a ti co mi poradí, mají nějaký dobrý nápad, tak budu moc ráda. Budeme mít nejspíš pouze hlavní chod. Polévku a jiný blbosti řešit nebudeme. Potom bude dort. Díky moc
Odpovědět
Ještě bych měla dodat že svatba bude v červenci, takže by to nemělo být asi nic jako.... vajíčkový salát, aby se to nezkazilo.
Odpovědět
Profilova fotka
My měli tež všechno svépomocí a měli jsme polívku a guláš (vařila babička s mým bráchou a mamka), prase na rožni a z restauračky jsme měli objednaný řízky a tatarák. Ty řízky právě vozili po dvou hodinách vždycky várku a byly super. Jinak pak už jsme měly jen salámový, šunkový a sýrový mísy a zeleninu, ovoce a vegepomazánky + sladký. Jako příloha bylo pečivo. V den naší svatby bylo (jako ostatně většina dnů při tomhle létě x-) ) jako vcelku teplo, takže o knedlíky by asi stejně nikdo nestál. Jinak bilance - 60 lidí a zbylo asi 15 řízečků :-D :-D :-D (snědlo se i přes vedro lautr všecko :-D )
Odpovědět
A co zkusit nějaké masovém rolády, to se dá jist i na studeno, v to samé sekaná ve slavnostní verzi? Připadně poprosit sousedky o "půjčení " trouby, ať tu svou trochu ušetříte? My měli sice celý den režii restaurace, ale ráno byla kromě párků a obložených talířů i dědova vylepšená gulášovka a měla obrovský úspěch, párek sd nesnědl ani jeden :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak určitě vývar s těstovinama, ten je celkem jednoduchý (ne s knedlíčky, ty se druhý den rozmočí a nejsou moc jedlé). Svíčková je fajn, ale je to fakt drbačka nastrouhat tolik zeleniny a prošpikovat tolik masa, navíc se v tomhle množství do trouby ani nevejde. Pokud mohu poradit, doporučila bych guláš. Po svatbě jsem taky vařila pro velké množství lidí a dělala jsem segedýn. To byla taková asi jediná varianta, protože jsem ho musela dělat už v pátek a nebylo tolik času, z hlediska množství stráveného času a množství navařeného jídla je segedýn asi nejjednodušší :-).
Odpovědět
Díky za info. My jsme chtěli večer také obložené mísy, asi něco bude, ale málo. Budeme to mít v červenci a venku, takže bych se bála, že se to zkazí. Takže proto raději budeme grilovat a také dáme nějaké párty/klobásy s chlebem. Nojo, guláš. Ten mě taky napadl... budu to brát jako poslední šanci... :-D nemám ráda guláš :-DD. No svíčková je pracná ale dá se ošulit, zeleninu koupit hotovou mraženou, maso jsem nikdy nešpikovala - a možná bych nepoužila hovězí, ale třeba krůtí nebo tak něco. Takže nějakou alternaci na svíčkovou. Zatím se mi nejvíc líbí tato varianta, resp. varianta maso + omáčka + příloha. Jako příloha jsou asi nejjednodušší ty knedlíky. Ty se koupí hotový, jen nakrájí a nahází do pařáku. Všechno ostatní se blbě ohřívá... těstoviny se slepí, rýže... no. Každopádně můžeme vymyslet jednodušší omáčku. Můj drahý miluje kari omáčku co mu dělám. Prostě normální kari a smetana. Tak něco takového, nebo "na paprice". To by asi šlo. :-)) A k tomu upécet maso. Roládu nebo prostě třeba krůtí maso upéct. A Sousedky, by to šlo, v krajním případě. Jsou tam docela milý lidé, kolem té naší chalupy. Ale víte co, pak tam běhat a podlejvat to nebo tak... a navíc to zavání tím, že bychom jim měli nabídnout ať přijdou a to už se nám jako uplně nehodí, protože nás tam fakt bude hodně a máme rozpočítaný židle a samozřejmě budeme mít rozpočítané jídlo a tak. Ale když to bude nutné, tak je určitě poprosíme.
Odpovědět
Svíčková a omáčka "na paprice" je dobrý nápad, pokud máte takto pojatou svatbu, ale spíš bych volila knedlíky než rýži, a to zcela z praktických důvodů (rýže se hůře jí a hrozí u ní větší riziko, že někomu ušpiní šaty ;-)) plus se může převařit. Jinak různé pomazánky, co si můžou lidi přímo sami mazat. Byla jsem na takové svatbě, kde bylo pečivo a pomazánky a každý si to mazal sám, takže chlebíčky neokoraly a zároveň to nebylo pracné. Jinak ty studené rolády mi přijdou taky príma!
Odpovědět
@simone5 pomazánky je docela dobrý nápad. Když v tom nebude majonéza, tak to i vydrží chvíli na vedru (ale bude to večer, tak to už takové vedro nebude). Knedlíky jsou lepší, nemusí se vařit, jen ohřát. . . otázka je, jestli v těch vedrech se to hodí. Ještě o tom popřemýšlíme.
Odpovědět
@vitezove a co rostenky? Jinak polivku bych urcite udelala, jak rika huwik, neni to tak pracne navarit ji kotel a myslim, ze lidi to oceni.
Odpovědět
ahoj, já vařila sama s dopomocí švagrové na oslavu pro 20 lidí, taky v létě, teplo ... Dopředu jsem chystala kuřecí paličky s bylinkami, citronem a petrželí. Všem to moc chutnalo a pochvalují dodnes, případně zařadili do vaření na jejich oslavy taky většího charakteru. K tomu se hodí ale nejvíce brambory, nicméně ty se dají nachystat naokrajované do hrnce taky předem, pak se to jen uvaří a je to čerstvé. Stačí když to pak vlastně jen jeden člověk celé hlídá, jak troubu tak hrnce s brambory. U nás se to osvědčilo opravdu výborně.
Odpovědět
@vitezove Pokud ti jde o ten oběd, tak mě napadá asi tohle: - klasický hovězí guláš (k tomu cokoliv - knedlíky, rýže, chleba), - vepřový guláš ("zabijačkový", k tomu by šly i bramborové knedlíky), - hovězí na červeném víně (moje oblíbené, stejný způsob jako guláš, takže snadné na přípravu), - Boeuf bourguignon - vylepšené hovězí na víně, trochu pracnější, ale zas slavnostnější, - vepřový guláš s pivem - opět trochu vylepšený klasický guláš, - klasické české omáčky - znojemská, svíčková, houbová, se žampiony, kuře na paprice, ptáčky atd. Ty jdou v pohodě i s rýží (kromě té svíčkové :-) ), - něco trochu exotičtějšího - třeba indické curry (to budeme mít my jako jedno z jídel, naše oblíbené a dá se připravit na spousty způsobů), - chilli noc carne (opět jde na více způsobů a s různým masem), - bramborové noky s různými omáčkami - boloňská, rajčatová, sýrová atd. Jinak polívku bych udělala, my ji máme taky v plánu. A co se týká ostatního jídla na raut - cokoliv, co se dá jíst i studené, takže třeba pečené kuřecí paličky, pečené rolády, roastbeef (nemusí to být přímo roastbeef, ale něco na ten způsob), grilovaná zelenina (opět je skvělá i studená, jen v olivovém oleji), samozřejmě obložené mísy (i když ty se obecně moc nejí), ovoce, zelenina. U těch pomazánek nevím, moc jich "teplovzdorných" není.
Odpovědět
@xpila Díky za vyčerpávající odpověď. Hned si vše zapíšu. Viděla bych to asi na to kuře na paprice a nebo curry (takové ale nějaké po česku :) - možná že jim dáme na výběr ze 2 jídel a bude to. Polívku asi ne. musel by toho být hrozný kotel a pak by bylo milion hrnců, když ještě bude omáčka. Ale zvážím to. Určitě je to snadné na přípravu, ale zase ne na servírování a je tam větší šance, že to bude pokapané všude. Ale ještě uvidíme.
Odpovědět
z těch pomazánek se dá udělat například cizrnová, fazolová s chilli, z pečených paprik, lilků, cuket - podle sezóny. Nekazí se, jsou snadné na přípravu, když se dají do mističek (ty se dají postupně vyndávat z ledničky a doplňovat), tak si ji host může namazat na bagetku, opečený chleba, okusit jen na tortilla chipsy. Pokud by byla pečená paštika a dala by se na stůl strategicky v době, kdy bude o jídlo největší zájem, také vydrží ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Na teplý oběd asi nejjednodušší na přípravu guláš/maso v omáčce s chlebem, slavnostněji s knedlíkem. Určitě něco, co máte ozkoušeno. Dopředu se dají udělat i slané palačinky, záviny, domácí paštika. Večer jsou ke grilovačce fajn saláty (stačí i nakrájená zelenina, ale to se nedá udělat den předem, protože zvadne, to byste museli někoho pověřit) a pomazánky, my měli i hrnec domácího sádla s chlebem a mělo dost úspěch. Jinak knedlíčky do polívky se dají udělat zvlášť a pak se nerozmočí. K urychlení ohřívání si můžete popůjčovat elektrické dvojplotýnky (pokud mají příbuzní nebo kamarádi), pozor ale na výpadky elektriky, chce to vyzkoušet, aby to utáhl jistič, nebo plynové vařiče. Chce to i dost místa k uskladnění - lednice, sklep (počítat v nich s místem na jídlo, dort, zákusky, víno atd.). U oběda musí někdo dohlížet na jídlo, obsluhovat/roznášet (fronta samoobslužných lidí nebude moc fungovat, pokud nebude vše ohřáté naráz) a večer hlavně doplňovat - hosté bývají stydliví a sami si z ledničky nevyndají (i když se jim řekne, že samoobsluha). Chce to opravdu dobře promyslet, podrobně naplánovat a dopředu rozdělit úkoly ochotným, jinak celý den budete jen poskakovat kolem jídla, zodpovídat milion otázek (kde je tamto, kam s tímhle, co tady s tím) a nestihnete se pobavit. jinak co se týká výběru ze dvou jídel - budete mít od obou plný počet porcí, kdyby to druhé nikdo nechtěl? Nevím, jakým systémem plánujete jídlo servírovat, ale výběr z několika jídel funguje jen pokud se lidé obslouží sami/řeknou si přímo u hrnce, jinak to dělá hrozný zmatek - "obsluha" si většinou nezapamatuje, co kdo chtěl a při delším čekání to pak zapomenou i samotní hosté (zažila jsem na hostině v restauraci) :-)
Odpovědět
@vitezove Dvě jídla by byla fajn, ideálně třeba jedno kuřecí a jedno hovězí, ať je na výběr. My budeme dělat hovězí chilli con carne, indické kuřecí curry (se zeleninou a kokosovým mlíkem, koření si míchám sama), pečený vepřový bok na černém pivu a zapečené bramborové noky v rajčatové omáčce (pro případné vegetariány). K tomu rýže, grilovaná zelenina a šťouchané brambory. Vše se dá totiž připravit dopředu a pak jen ohřát/dopéct.
Odpovědět
2 jídla na oběd jsme neměli ani v restauraci (nepočítám vegetariány a dietáře), v domácích podmínkách mi to přijde jako zbytečná komplikace. Jinak kari je super nápad, výborné, neokoukané a hned hotové :-) (zvlášť v porovnání s hovězím na víně nebo se svíčkovou :-) ).
Odpovědět
@izzybickerstaff Tak ono pořádné curry trvá mnohdy taky několik hodin. Ale tady je spíš očividně na mysli české kari koření, které Indové ani neznají, takže nepoužívají...
Odpovědět
Profilova fotka
Knedliky se fakt nehodí, lidi na to nebudou mít chuť. Chce to něco lehkého...třeba plněnou vepřovou panenku bylinkovém máslem + omáčka a k tomu rýže. Polévku klasický kuřecí vývar a nudle uvařit zvlašt.
Odpovědět
@xpila Já umím jenom maso+kokosový mlíko+bambus+kari pasta :-) Věřím, že opravdové kari může být daleko pracnější (pokud máš nějaký osvědčený recept a nevadilo by ti se podělit do SZ, ráda se přiučím...).
Odpovědět
@izzybickerstaff Indové moc kari pasty nepoužívají, ty se používají víc v Thajsku a tak :-) Já už všechno dělám od oka a podle toho, na co zrovna máme chuť. Ale základ je dobré koření (samozřejmě koupené vcelku) - římský kmín, koriandr, pepř, skořice a tak. Určitě mrkni na Show Me The Curry, mají i tam i spousty videí http://showmethecurry.com/.
Odpovědět
@digydigy to je pravda. Právě proto bych chtěla jen jedno jídlo. Ty dvě jsem myslela, třeba dvě omáčky s nějakým masem. Předem by řekli co budou chtít. Napíšu si to a rozdám. Ale spíš uděláme jedno. Kuře/něco na paprice nebo třeba kousky masa s kari omáčkou atp. Ano myslím jenom koření kari a smetanu. Pravé indické dělat nebudu. Ale spíš to vidím na tu papriku, ta vím že chutná všem, ale uvidíme. Každopádně proto chci jedno jídlo a ne polívku. Polévka znamená obcházet lidi a nalejvat. Takhle si svědkyně stoupne k plotně, vezme jeden hrnec kde bude omáčka a maso, naleje na talíř, přidá přílohu, nandá na tác a družička to odnese, a znovu dokud nebudou mít všichni. A tím to hasne. Případně tam máme ještě víc lidí, kteří rádi pomohou nosit ty táci, takže to bude raz-dva a nebudu to muset dělat já, protože přeci jen to ještě budu mít šaty a tak. Lidi se nají, talíře se rovnou vyhodí do pytle a už se jen přinese dort (ten se domluvím aby jej ideálně přivezli co nejpozději, těsně před servírováním abychom jej nemuseli uskladňovat) a naporcuje přímo na stole na talířky. A tím je oběd vyřešen a nebude to lidi tolik zaměstnávat. No a po fotící pauze, kdy si ostatní odpočinou, převléknou se , ubytují (postaví stan třeba). Tak se začne grilovat, to budeme dělat střídavě my, svědkové, kamarádi, rodiče... to neni moc složité. Už s tím máme zkušenosti. Nandáme maso, za čas se vrátíme otočit, a pak sundat. Maso dáme na stoly, každý ať si bere. Přidáme tam nějaké ty studené věci. Řízky, pečivo, kuřecí paličky. A něco teplého k tomu grilovanému masu ještě, jako párky/klobásy. Zbytek ještě vymyslíme co všechno. Máme na to hrozně moc času, takže to ještě domyslíme. No a nandáme tam pár otevřených lahví vína. Když bude vedro, tak ve vědrech s ledem. Třeba 3 lahve. A ti co se nestydí (tzn já, ženich, kamarádi co to u nás už znají, svědkyně, družička, moji rodiče a brácha) když uvidí, že je prázdná lahev, odnesou, nahradí novou. To samé pivo. Pivo ještě nevím jestli nějaký samochladící soudek nebo lahve. Uvidíme, nějak to spočítáme co nám vyjde lépe, ale je tam dost lidí co má raději pivo (zvlášť k tomu grilování) tak musí být :) i když já pivo vůbec nepiju. A to samé voda. Nějaké karafy a doplňovat. Určitě nebudu chtít po lidech ať si berou sami. Mě to obskakování baví a často mě to baví víc než si tam povídat s lidma, takže já se tím budu trochu odreagovat a budu to dělat ráda a užívat si to. A navíc mám skvělou svědkyni a družičku, které budou opravdu makat semnou na všem. A brácha a naši určitě taky pomohou. Chceme hlavně aby byla uvolněná a v pohodě atmosféra bez diktatury co se musí dělat a tak. Hlavně aby se všichni bavili a určitě se nebojím že by trpěli hlady nebo žízní :)). Mě tohle hoštění baví, děláme to často a rádi, jen pro menší skupiny samozřejmě, ale takových 15 lidí už jsem na chalupě jednou měla a zvládla jsem je obskakovat uplně sama :)), takže tady to bude jen *2 a budu mít spoustu pomocníků :)).
Odpovědět
@alexandrapopovycova Tu přílohu můžeme vymyslet i jen pár dní předem, podle toho jaké bude hrozit počasí. . . ony knedlíky jsou snadnější (protože je koupím hotové a jen se ohřejí a nakrájí) a jsou takové slavnostnější. Všechno ostatní se musí vařit a hlídat aby se to nepřipálilo nebo nerozvařilo. Což v tom velkém množství je poměrně hned. A pak se to taky hůř ohřívá. Já miluju rýži, knedlíky moc ne... ale z čistě praktického hlediska... Ještě uvidíme, můj tatík docela rozumí jídlu a rautům tak mi snad poradí a i pomůže. Takže to nějak vymyslíme. A lidi určitě budou mít hlad tak nakonec snědí co jim dáme :))
Odpovědět
Profilova fotka
@vitezove jen mluvím z vlastní zkušeností. Byla jsem na svatbě jako host v srpnu a vůbec nikdo nic nechtěl jíst, protože bylo vedro. Ale když jím nedáte předkrm tak ty knedlíky určitě sní:) Tak přejí hodně štěstí ;-)
Odpovědět
@alexandrapopovycova ano já vím, že jsou knedlíky těžké. A ani je extra nemusím. Jen se musí zvážit pro a proti, a ty knedlíky jsou prostě snažší... ale ještě uvidíme :)). Předkrm dělat nebudeme. Bude to jen jednoduché jedno jídlo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?