Plánujete na svatbu raut nebo klasiku?

Profilova fotka
Ahojky děvčata, je tu někdo, kdo řeší raut, nebo klasika? Přemýšlíme s přítelem jestli by nebylo lepší dát raut místo klasického oběda! K přemýšlení nás vedlo to, že když jsme teď byli na pár svatbičkách (teď nechci nikoho urazit!), tak po předložení hlavního chodu, kde plavali knedlíky v omastku jsem už jen od podlehu prostě nemohla. Vracela jsem trapně skoro plný talíř a zjistila jsem,že jsem nebyla sama. Na první svatbě jsem to zkousla,protože to nebylo tak mastné,ale to nafouknutí po knedlíkách!!! Tak jsme si tak řikali,že díky rautu si může dát každý co má rád a sníst kolik je schopen. Dají se tam zařadit jak maso,ryby, těstoviny, zelenina, tak i klasické šunkové rolky s křenem. Trochu se obáváme jestli to zkousnou rodiče! Zároveň se bojím,aby se hosté neupejpali a taky jak to bude vypadat, když tam budeme stát frontu jako v jídelně u okénka.-( Co myslíte? Jak to plánujete vy?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, tak my jsme to vyresili tak, ze budeme mit rovnou raut... Nejdriv jsem myslela, ze bych tomu nechala uplne volny prubeh, ale pak jsme se rozhodli, ze udelame normalne zasedaci poradek jako na klasicke hostine, aby vsichni meli svoje misto a zmatene nepobihali, a ve vedlejsim salonku bude pripraveny studeny a teply raut a kazdy si vezme, na co bude mit chut. Jen myslim, ze je potreba pocitat s tim, ze hostum to jidlo bude trvat dele nez na klasicke hostine, ale to myslim nevasi... dulezite je, aby cisnici stihali nosit piti, aby nebyl nikdo uplne nasucho... Jo a jeste budeme mit pred rautem takove male privitani se slanymi a sladkymi dobrutkami, aby nikdo nebyl uplne hlasy... ale jinak rozhodne hlasuju pro vynechani klasicke hostiny. :-) :-)
Odpovědět
raut i klasika ;-) klasika - oběd s nejbližšími příbuznými, večer raut s kamarády :-) veř tom, že jestli to uděláte formou raut, tak se nemusíš bát, že se někdo bude upejpat my máme k obědu vepřový steak po argentinsku a opékané brambory, tradici ve formě svíčkové nebo knedlo, zelo, vepřo a jiné, jsme zavrhli hned na začátku :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, svatbu máme tedy až za rok, ale plánujeme to asi tak, že k obědu bude klasika šunková rolka, játrová polévka a svíčková, no a odpoledne k večeři bude udělaný rautík, takže ikdyž by někomu nechutnal obídek, ale v tom pochybuji, protože nám bude vařit známá vyhlášená kuchařka, ale i tak, tak budeme mít rautík, a ještě pro hodně hladové teplé jídlo zvěřinový guláš na objednání na ohřátí. Jen na rautíku bude vše od sýrů, salámů, kuřátek, řízečků, melounků, ovoce, salátů, těstovinových salátů, i sladké , slané a prostě od všeho něco
Odpovědět
Profilova fotka
Jj, taky máme klasiku pro nejbližší rodinu a odpoledne raut....Myslím, že je pěkné sedět pohromadě aspoň na ten oběd a nechat se ´obskakovat´, pak budeme mít všechno nachystané v salonku vč. jídla a každý se bude obsluhovat sám...Já jsem staromódní, takže servírovaný tradiční oběd musí být, ale máme kuřecí steak se šunkou a sýrem, a hranolky...Tak doufám, že nikde nic plavat nebude :-D .
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem na svatbách - pracovně - skoro každou sobotu a můžu ti říci, že není nad raut. Určitě ! Hlavně si každý vybere to co má rád a taky co do množství, někomu je třeba trapné nechat půl porce na talíři a tak se raději přejí, než by se ho ptali, jestli nechutnalo a vegetariáni jsou případ sám pro sebe... Fronta určitě nebude, když personál vše inteligentně nachystá a bude se chodit jinam pro saláty, jinam pro pečivo a jinam pro masíčka. na slavnostní oběd, pokud ho budeš mít, se ale víc hodí servírované pokrmy - je to slavnostnější a chtít po babičkách aby běhaly s talířky pro jídlo se asi ani moc nehodí, navíc starším vše déle trvá a možná by z toho byli nervózní že se na ně čeká s přípitkem... Proč ale v létě volit zrovna knedlíky a omáčku ? být tebou zvolím nějakou lehčí minutku s možností výběru příloh a salátový bar... Svíčková je ryze zimní jídlo a v létě je z ní jen každému těžko. Nebo zase - výběr svíčková nebo nějaká minutka, pak si ani největší remcal nemůže stěžovat že něco nebylo. Raut se hodí pro večerní pohoštění, kdy si hosté mohou průběžně mezi tanečky něco dobrého sezobnout, pokud uděláš servírovanou večeři, tak ti garantuju, že v 11 večer už budou zas hosté padat hlady :-) V restauraci ti určitě rádi poradí... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsem to řešila, ale protože jsem si brala Turka, kde jsou na naše poměry dost omezené možnosti (nejedí vepřové, z čehož vyplívá, že ani žádné uzeniny, nemají v oblibě omáčky, knedlíky,......). Mé rozhodnutí bylo dobré, nebylo jediného člověka, který si stěžoval. Na uvítání bylo nealko, sekt a kanapky. Poté byl raut- polevka, zelenina, saláty, studené předkrmy, teplá jídla, přílohy, grilování, ovoce, sladké, ......... Každý si mohl vzít co chtěl, kdy chtěl a kolik chtěl. Byl tam nealko a alko bar. Nemusela jsem tím řešit oběd pro rodinu , večerní posezení pro ostatní. Všichni byli s nama od oběda a jinak bych to neudělala. ;-)
Odpovědět
My měli v půl 5 (obřad byl v 1, pak focení a delší přesun) "oběd" - kuřecí prsíčka s broskví, opeč.brambory a zelen.obloha, a od 7 byl raut. Oběd všichni slupli (na obřad se vyjíždělo po 11, takže fakt měli už všichni hlad), a raut si každý "uždibával" podle libosti kdy chtěl a co chtěl. Bylo to ideální.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojy my jsme měli obřad 12:30, první jídlo jsme měli o půl 2( vepřový plátek s bramborem a oblohou) o půl 5 (zelí červené i bílé, knedlík bramborová i kynutý a a ktomu tři druhy masa) večer raut ( kýta , holuby pečené, živánská, plněná grilovaná kolena......, ale žádné salámy, jen samé maso a saláty) a bylo nás kolem 70
Odpovědět
Kaci, však oběd nemusí být vždy svíčková. Docela mě překvapuje, že jsi to zažila na 3 svatbách. My měli k obědu kuřecí kapsu s americkýma bramborama, všichni si to chválili. A jak čtu zdejší příspěvky, spousta holek má něco jiného, než svíčkovou. Ale jestli chceš mít raut, měj raut. je to tvoje svatba. Pokud ti svatbu neplatí rodiče, tak si myslím, že je můžeš postavit před hotovou věc. pokud by ji platili, tak asi do toho chtějí i mluvit. Petulko a jedl to někdo? Když si představím, že mi v srpnu někdo dá o půl 5 knedlo-vepřo- zelo, no nevím, asi bych to celý vrátila. U nás se od 5 už servíroval raut, byl tam do 2 do rána a ještě zbylo.
Odpovědět
Profilova fotka
Kaci, my nad tím taky uvažovali, přišla jsem s tím já, přítel nakonec povolil,ale pak nás ukecali v restauraci,kde máme hostinu,že by přeci jen bylo lepší ten oběd mít, nemysleli kvůli penězům, ono by to nakonec vyšlo nastejno. Takže oběd bude a bude k němu předkrm: šunkový koktejl servírovaný ve skleničkách na sekt,knedlíčková s nudlemi, hl.chod :kuřecí+vepřový(nebo zvěřinový)plátek sypaný sýrem a americký brambory zalité bylinkovým dresinkem + obloha :-) . Já klasiku nechtěla ani náhodou,ale knedlíčkovou polévku jsem povolila kvůli přítelovi ;-) . Petulko, já si to taky nějak neumim představit dva takový chody po sobě, my pak budeme mít rautík kde budou jak saláty,tak uzenina,sýry, řízečky, ovoce,zelenina... a bude se grilovat,ale to grilování až večer, protože oběd bude nejdřív ve tři :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Holčiny, děkuji za vaše rady a zkušenosti. Určitě to ještě promyslíme.-) Však je ještě hromada času. Hani, je to zvláštní,ale opravdu jsem na všech svatbách zažila k oběd jedno a to samý.-( Hlavně ty knedlíky.-( Pravdou je, že tu šunkovou rolku s křenem a knedlíčkovou polévku milujeme.-)
Odpovědět
ahoj my jsme to měli tak, že jsme před svatbou se ptali hostů jestli chtějí vepřové, kuřecí nebo bezmasé jídlo, takže na oběd jsme měli jako předkrm broskev plněnou kuřecí masem nebo mozarelu s rajčaty a pak kuřecí plátek s hranolkama nebo bramborama nebo vepřový steak s hranolkama nebo lagsaně se sojovým ragům a sýrem ´, to byl oběd pak jsme měli první večeři formou teplého rautu a druhou večeři formou studeného rautu. po celou dobu jsme měli na rautu ovoce, zákusky, marcipán. teď jsme měli narozeniny a oběd jsme měli tak, že měli taky dopředu na výběr jestli vepřové, kuřecí nebo rybu ale předkrmy si mohli vybrat na místě, měli výběr z 5 předkrmů + uzeného lososa a pak následovali večeře, spojili jsme dvě v jednu, místo toho aby jsme měli v 18 a 22 hodin, tak jsme v16 hodin dali na raut teplé a studené jídlo a v 18.30 jsme začali grilovat, měli jsme různá masa, krevety, ryby, hermelín a bylo to až do konce oslavy, po grilu se jenom zaprášilo.
Odpovědět
Článek se načítá
Kaci - my když jsme byli domluvat naše jídlo, tak paní se divily, že nechcem svíčkovu, vždyť to je prý klasika. A napsali nám i přes náš protest do požadavků polévku, že prý si to ještě určitě rozmyslíme, že to musí být, co by lidi řekli, že svatby tak dělají už 20 let a to ještě neviděli svatbu be polívky....tak už ji viděli :-D Týden před svatbu jsem jim volala, že jsme si to nerozmysleli, že žádná svíčková ani polívka.
Odpovědět
Profilova fotka
Blani, jsem zvědavá co řeknou v restauraci nám až příjde na téma svatební hostina.-) Dám vědět.-) Holky já když pročítám všechny ty témata,tak se těšim a děsim zároveň! Nejhustší téma je "Přeborník v znechucení svatby!" to snad ani nejni pravda co jsou lidi schopný druhému říct! Ale to jsem trochu odbočila od tématu.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj my taky nebudeme mít klasiku, hlavně proto, že tam bude cca 80 lidí a mě bylo líto dávat peníze za zbytečnej oběd, když to můžu dát do toho, že se budou prohýbat stoly jídlem. budeme mít řízky ( studený), obložený mísy, dortíky, chlebíčky, ovoce, zeleninu a grilovaný sele, krůtu, kuřata, ryby apodbně. myslím, že to je krásný vyřešení velkého počtu lidí.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky budete se divit ale snědlo. jen z rautu něco zbylo ale protože to bylo samé maso a ne salámy atd, tak jsem si to zavařila do sklenek ;-)
Odpovědět
kaci, my jsme tohle dilema taky resili, protoze jsme meli takove kulate "gala" stoly..a nase predstava byla elegantni vecere.. nakonec jsme se rozhodli pro raut z nekolika duvodu....mnohem vetsi vyber jidla, je to levnejsi(napr musi vic lidi obsluhovat, aby vsichni dostali jidlo najednou) a taky jsme meli takovou smesku hostu..cechu a cizincu, kteri se neznali a pri servirovane veceri by mohla vaznout zabava a je to takove staticke...sedi se a ceka... pri rautu se mohou lidi zvednout, projit se, protahnout se a uvolnit(kdyz je zrovna clovek vedle nudi ;-) ). ..a kdyz se udela dobre..to znamena, ze se dobre prostorove rozvrhne..a je s dostatecnym poctem obsluhujicich, tak lidi nemusi stat dlouhe fronty apod. My jsme to meli na styl grilovanych mas, ryb, morskych potvor, zeleniny, salatu a jako sladke byly palacinky, ktere se taky pripravovaly cerstve na objednavku se zmrzlinou, ovocem atd.. Rozvrzene jsme to meli jako servirovane snacky na tacech pri prichodu hostu(treba masove kulicky, co mam v albu, kureci nebo hovezi maso na spejlich s ruznymi omackami, musle..) a wellcome drink(sampano s dzusem) a pak po obrade, kdyz jsme se fotili, chodila zase mezi hosty obsluha s dalsim jidlem na tacech(kulicky mozzarely v pestu, meloun v parmske sunce, uzeny losos atd) a bar uz byl otevreny, takze nas nikdo nepostradal.. A po foceni se otevrel hlavni raut s grily. Nakonec jsme jeste meli pulnocni sunku na kosti, ktera zustala skoro cela, jak byli vsichni nacpani od vecere..(jo nas obrad byl v sedm vecer, tak proto vecere :-) ) Cateringova firma, ktera nam to zajistovala, byla fantasticka, bylo to cele super elegantni ale pritom bezva neformalni. Jinak u nas svickova, knedliky a polevka nehrozily..to nejime ani normalne, natoz o svatbe :-D Hosti byli s jidlem maximalne spokojeni a myslim si, ze to pro ne bylo mnohem zajimavejsi nez klasika, na kterou jsou zvykli..
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj! Taky se přikláním k rautu, mám za sebou čerstvou zkušenosti a všichni nám to doteď chválí. Důvod první - svatba v létě v teplém dni, kdy stejně člověk tolik nesní. Důvod druhý - obřad ve 3 odpoledne, než jsme se dostali k jídlu, bylo kolem páté. Měli jsme různé druhy mas, špízy, dva druhy brambor, zeleninu, ovoce, zapečenou brokolici, gulášek s pečivem, na stolech sladkosti, dál na rautových stolech sýrové kuličky a kostky. Stejně tak nápoje, jaké kdo a kdy chtěl, společný byl jen přípitek portským. A všichni byli nadšení, že si mohli kdykoli dát cokoli a nemuseli v určenou hodinu dlabat všichni to samé v předepsaném množství. Šlo mi také o to samé, co catf, aby tam byla i díky stylu servírování uvolněná nenapjatá atmosféra, což se - také díky rautu - podařilo :-) No a jinak asi v 9 večer začal kuchař grilovat steaky, ale těch se snědlo podle mě hodně málo, vědět to předem, neobjednávám je a dám třeba ještě trochu víc druhů jídla na rautové stoly, a všechno v menším množství.
Odpovědět
jee, petuli, uz se tesim na ty vase fotky, kvetinovou vyzdobu, tvuj uces a vubec vsechno, tak sup sem s tim :-)
Odpovědět
Kaci, možná jsem tady už někde své zkušenosti psala, hodně podobné jako petuli80 - svatba v 15:00, léto, nechtěli jsme svíčkovou atd. Měli jsme podporu od rodičů, známou caterignovou firmu. takže vyhrál raut. pro 70 lidí jídlo za asi 12.000,- Kč, dobrá třetina zbyla. U nás se ale mezi prvníma snědla hovězí polévka s játrovými knedlíčky, ta měla úspěch. jinak guláše, masové rolády, ragú, řízky (spíš počesku), vlašák - snědlo se 10 kilo. pití bylo také rautově - nealko na nápojových stolech, alko u baru. dál měla úspěch ovocná bowle, zmrzlina pro děti. u nás se také všichni naprali hned odpoledne a večer (v noci) už se moc nejedlo. taky jsme se trochu báli jestli se nebudou stydět chodit a nabírat si, ale neboj, stačí je vyzvat ať se neostýchají a budou jak kobylky :-D pokud nejsi v pronájmu v restauraci, hodně ušetříš na vodě - nekupuj balenou vodu, ale do džbánů natoč obyčejnou z kohoutku, strč tam snítku máty nebo meduňky, mražené lesní ovoce, čtvrtky citronu nebo limetky trochu vymačkané - výborné na osvěžené, krásné na pohled, ušetř majlant ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky catf, dám je na web, jakmile přijdou od fotografa. Taky jsem moc zvědavá na Tvou reakci, na názor, tak mrkni občas do naší diskuze, nejpozději o víkendu je tam šoupnu. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
večer rozhodně raut, v poledne klasika, aby bábičky nepomluvily :-D
Odpovědět
Ahoj holky. My budeme mít oběd ve 2 hodiny, předkrm losos v bylinkové omáčce, krůtí kapsa plněná nivou, šunkou a špenátem a pro vegetariány pstruh na brokolici. A od 5 bude studený raut, od 7 se bude grilovat a udit, tak uvidíme co na to hosté :-) tetičky apod. příbuzné jsme eliminovali na minimum, tak snad to projde .. nejhorší debata s mojí babičkou ohledně svíčkové a polívky :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Ahoj holky, máte některá tip na restaurace nebo cateringovou firmu kde dělají místo hostiny rauty ZA ROZUMNOU CENU? Praha a okolí, budeme mít asi 40 hostů... díky:-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj holky, taky chceme pouze raut, bez klasické hostiny...důvodů bylo několik, např. svatba bude v srpnu a každý nemá chuť v horku jíst ve stejný čas, za další vyhovět všem co se výběru jídla týká by bylo zbytečně náročný a hlavně takhle můžeme pozvat víc hostů (obřad i hostina budou v jednom místě, tak jsme nechtěli posílat pryč kamarády, aby přijeli až večer, protože hostina by byla asi jen pro rodinu), každý si může vzít na co má chuť a kdy má chuť...jediné, co by přítel rád, je společná tradiční polívka s knedlíčkama, takže asi po obřadu dáme společně polívku, pak bude rautík a my se můžeme kdykoliv jít fotit, protože kdo bude mít hlad, nemusí na nás čekat :) přijde mi to lepší, uvolněný a pohodový. Osobně jsem se na svatbách při hostině cítila taková "svázaná"...člověk neznal všechno to příbuzenstvo, do toho bylo ticho (nebo hrála potichu kapela) a cvakaly příbory o talíř...takové strojené, nevím...lepší, když se hned rozjede zábava, lidi budou mít prostor si zvolit, kdy se nají a nebudou mít nalinkovaný, kdy se jim bude podávat jídlo atd...každý má jiná přání, tak tohle bude super, že se dá vyhovět všem :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?