Bezlepková polévka

Mám asi hloupý dotaz, ale nejsem BL dietář, takže se zeptám někoho, kdo je. Na oběd nám přivezou knedlíčkovou polévku s nudlemi, bohužel jeden host je BL dietář, je možné aby si prostě z polévky "vycedil" jen vývar se zeleninou? Neublíží mu to? nebo se do polévky "vyvaří" lepek? Bohužel, jídlo je dovezené a polévku nejsou schopni připravit v jedné porci pouze vývar.
Odpovědět
Profilova fotka
no taky řeším stejný problem, my budeme mít 3 BL...zřejmě poprosím maminku dvou BL dětí, aby něco připravila nebo napekla pro BL.
Odpovědět
my máme na svatbě také BL, ale restaurace o tom ví a připraví i porce BL, myslím, že u toho vývaru jsou to jen nudle, které vadí....takže stačí jen odebrat jednu porci, než tam nudle dají :)
Odpovědět
"Vycedit" knedlíčky je hloupost.. lepek opravdu bude i v tom vývaru.. Variantou je nechat pro všechny připravit polévku, kde knedlíčky budou bezlepkové, takto to budeme řešit asi my (sestra je bezlepkář)..Co se týká hlavního chodu, tak dostane něco jiného, než svíčkovou s knedlíkem a nebo domluvím v restauraci zahušťování opět BL moukou/škrobem a knedlík si přiveze vlastní :-D Ani s jednou z variant problém nemá :)
Odpovědět
máme taktéž 2 přísné BL , záleží jak mají přísnou dietu, někdo si nudle vyndá a je to v pohodě. Bohužel máme opravdu silné ,takže toto nepřipadá v úvahu. Samozřejmě je vše o lidech , dá se uvařit BL. snacha svatbu měla a úplně v pohodě, pouze místo svíčkové měla něco jiného. Když se to vezme u svíčkové je problém pouze knedlík. Ale já to asi riskovat nebudu , polévku uvaříme doma s bezlepkovými nudlemi , a druhé jídlo máme vepř.panenku .
Odpovědět
Svíčkovou dietář zavrhl, protože krom alergie na BL je ještě několik dalších věcí, co nejí, takže svíčková neprošla ani s BL přílohou a bude mít zvláštní hlavní chod, zvlášť cukroví speciálně pro něj. Pouze ta polévka nešla vyřešit "jinak". Děkuji za příspěvky.
Odpovědět
U celiaků (BLP = bezlepková dieta x BL = bezlaktózová; předpokládám, že se bavíme o lepku) záleží, jak mají přísnou dietu. Pokud mají nemoc v pokročilejším stádiu, opravdu vadí jakýkoli kontakt s lepkem (neměli by jíst ani potraviny, které jsou připravovány společně s "lepkovými" - tj. stejným nádobím, ve stejné kuchyni - tzn. "cedit" nudle opravdu nepomůže! To už je lepší (ač je to hloupé) nedat mu nic, upozornit ho na to a pokud nemůžete nic jiného zajistit, může si něco přinést sám, nebo si vzít něco úplně jiného - 2 předkrmy atp.). Pokud tak přísnou dietu nemá, vývar by vadit nemusel, raději zkonzultujte přímo s ním.
Odpovědět
Tím že vyndáš knedlíčky a nudle z tý polévky už bezlepkovou neuděláš. Také budu mít na svatbě 2 děti s bezlepkovou dietou. Polévku pro ně povezeme domácí a k hlavnímu chodu máme baštu, knedlíky také budeme mít dovezené ze z domova a maso a zelí nám pro ně připraví v hospodě.
Odpovědět
@eskal Nesmysl. Pokud je někdo celiak, vadí jakékoliv množství lepku a nezáleží, jak moc pokročilé stádium má. Někteří celiaci jsou sice bezpříznakoví (bez zažívacích potíží apod.), ale to nemění nic na tom, že střevo je ničeho i malým množstvím lepku. Takže postup vylov si lepkové knedlíčky a dej si vývar je fakt mimo.
Odpovědět
Navrhuju nechat pripravit pro konkretni lidi s dietami specialni porce jidla. Je to bezna vec, u restauraci a cateringovych spolecnosti to nikoho neprekvapi. Moznosti je nechat udelat bezlepkovy vyvar a knedlicky a pripadne nudle dat zvlast pro nabrani. Nebo udelat bezlepkove knedlicky pro vsechny.
Odpovědět
@nase_ema Ještě je rozdíl mezi celiakií a alergii na lepek. Já říkám, že to s tím vývarem může být jen u úplně lehké normy, kdy to pacient nemusí držet tak přísně. Ale jinak souhlasím, že pak (tj. ve většině případů) vadí jakékoliv množství lepku - proto by neměli konzumovat ani např. potraviny, kde je na obalu napsané "může obsahovat stopy lepku". Proto jsem i nevěstě doporučovala zařídit to jinak. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud není možnost udělat polévku cele bezlepkovou, tak vzhledem k tomu, že má zbytek jídla a občerstvení bezlepkový, bude nejjednodušší, když polévku vynechá.
Odpovědět
@eskal Nemůže to být u žádné formy. Jsem celiak a toto vím přesně. Nelze držet bezlepkovou dietu na 95 %. Buď bezlepkovou dietu dodržuješ nebo nedodržuješ. Nízký stupeň poškození střeva neznamená, že si člověk dá občas rohlík. Takhle to nefunguje. Alergie se odlišuje v tom, že střevo nepoškozuje, ale zase má jiné prima doprovodné radosti, takže ani alergik si občas rohlíku nekousne.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ono prý je rozdíl jestli je člověk alergický nebo má nesnášenlivost (prostě je celiak). Aspoň tak nějak mi to říkala tchyně. Ta třeba nemůže ani stopy lepku. Oproti tomu brachovi přítelkyně ta si sem tam třeba da trošku piva a stopy lepku ji nevadí. Nebo třeba u vývar stačí nedat si nudle. Ale vím, že ve většině restauraci nebyl problém udělat jedlo zvlášť. Nebo je poroste, at nudle a knedlíčky uvaří zvlášť. Potom oddělují pro bezlepkáře a zbytek smíchají.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?