Výslužka před či po svatbě?

Ahoj nevěsty :) zrovna řešíme otázku, zda nechat upéct výslužku před svatbou nebo rozvést jen to, co zbyde ze svatební hostiny? Jak to budete mít vy? Mluvila jsem dneska s kamarádkou a ta mi říkala, že její sestra rozvezla jen zbytek cukroví po svatbě, takže jsem si řekla, že to je dobrý nápad. Jen nevím, jestli to není moc neobvyklé, proto se ptám :) Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
1
2
@boda2013 ahoj, já hned od začátku věděla, že výslužky až po svatbě, pokud teda něco zbyde, což si myslím, že zbyde. A co by jsme potom dělali s těma zbytkama, přeci nebudeme další týden dojídat dorty a cukroví. :-) A jestli to je neobvyklé? to neřeším, výslužky hlavně dostanou ti co budou nejblíž a podle toho kolik toho zbyde.
Odpovědět
Přesně to mě taky napadlo - co potom se zbytky? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ja jsem tak nejak zjistila, co jiny kraj, jiny mrav a zvyk .... Je to stejne jako kolacky - vsude maji uplne jiny tvar, chute, velikost atd :-) U nas se pojmem vysluzka mysli zbytky ze svatby ... proste nakoupim par dortovych krabic a az bude nekdo odchazet, tak dostane :-)
Odpovědět
@boda2013 u nás se výslužky rozváží v pátek před svatbou, nedovedu si představit, že bych v neděli nebo v pondělí jezdila rozdávat "zbytky".
Odpovědět
Opravdu jiný kraj, jiný mrav :-) Já jsem třeba nikdy nezažila, že by se výslužka dávala dopředu. Výslužku dostanou hosté, když se večer (v noci) loučí a odchází ze svatby domů. Já to tedy chápu tak, že si svou účastí na svatbě ty dobroty vysloužili, takže od toho je to výslužka :-D
Odpovědět
U nás se to rozváží po svatbě, někde se i počítá s objednáním většího množství zákusků právě pro výslužky. Jezdí se v neděli a nebo to dostanou hosté při odchodu ze svatební zábavy. Před svatbou se dávají jen koláčky k oznámení. @ivule_b O tom slyším poprvé, z jaké oblasti ČR jsi? Ať si rozšířím obzor.
Odpovědět
@lemona já to beru, že se to tady dělá z ryze praktických důvodů - v pátek se dovezou vdolečky i zákusky, všechno se rozdělí do krabiček či košíčků a rozveze - tím pádem odpadá skladování a hlavně v létě to je výhoda. U nás se nosí menší výslužka i po sousedech v ulici a širší rodině, která není zvaná na svatbu.
Odpovědět
@aurinko z Moravy, Uherskohradištsko
Odpovědět
Můj strejda právě rozvážel výslužku týden před svatbou, proto mám zafixovaný zvyk rozvážet před svatbou :) Ale něco na tom slovíčku "výslužka" je, že si to hosti vyslouží :)
Odpovědět
my rozvezeme akorát svatební koláčky a protože máme malou svatbu, tak přátelům připravíme malé pohoštění před obřadem a odnesou si krabičku s dobrotama :-)
Odpovědět
@boda2013 V pátek rozvážíme všem koláče. Po hostině pokud něco zbyde, dáme hostům do krabiček ještě dobroty, pokud nezbyde, tak nic. Na svatbě bude tolik jídla, že ať to dopadne tak či onak, tak nemůže nikdo pomluvit.
Odpovědět
U nás je zvykem udělat výslužku extra a rozdávat odcházejícím ze svatební hostiny, popř. den po. A udělat výslužku extra není myšleno posbírat zbytky, ale napéct dopředu a dát do krabiček a do chládku a na hostinu upéct taky extra :-)
Odpovědět
Článek se načítá
ani já jsem nikdy nezažila, že by se výslužky dávaly před svatbou. Vždy jen účastníkům hostiny, jako pozornost, že na té svatbě byli.
Odpovědět
Profilova fotka
Jiný kraj, jiný mrav - u nás se výslužky rozváží cca týden před svatbou... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Neni co resit, vsude je to jinak :-D Tak co ja vim jak se to dela na jihu, vetsinou se rozveze treba par pro lidi kteri na svatbe nebudou(jako tetky a vzdaleni pribuzni atd) a zbytek vysluzky az po svatbe hostum...myslim si, ze je to uplne jedno a oboji je spravne, tak ja se to bude hodit vam x
Odpovědět
U nás (Ostrava a okolí) se rozvážejí napřed koláče (cca týden, dva před svatbou) a při odchodu ze svatby hosté dostanou balíček - výslužku. A to jsou právě ty zbytky.
Odpovědět
@kaaacaaatkooo Bych to ani nenazvala zbytky. Zbytek beru na talíři když nedojím. To co se dává do těch výslužek jsou nedotčené koláče, masa a sýry z nedotčených rautových mís.................. Přesně tak jak jsi napsala. OVA a okolí to má takhle. @xkaraizy nejedná se o žádné zbytky, ale o nedotčené jídlo napečené koláče, nedotčený raut..........
Odpovědět
@jennyexx Samozřejmě :) To slovo jsem si vypůjčila, protože se mi líbilo :)
Odpovědět
@kaaacaaatkooo :-)jj vím jak to myslíš. Ale ono tady to člověk musí uvádět na pravou míru. Protože jak se říká jiný kraj, jiný mrav a pak to vypadá jako by jsme seškrabávali hostům do kyblíčku zbytky z talíře. :-D
Odpovědět
@jennyexx :-D :-D :-D Ať Severomoraváci nevypadají jak prasata, co? :)))
Odpovědět
@kaaacaaatkooo Jj :-D Protože někteří jsou schopni si to fakt myslet. To si buď jistá. :-D
Odpovědět
@jennyexx Ostraaaaaavaaaaaaa ;-)
Odpovědět
Ještě jsem si vzpomněla, že babičky tomu posvatebnímu podarování zákusky říkají POSÍLKY. Zní mi to lépe jak výslužky.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsem ještě nezažila,že by se výslužka dávala dopředu,vždycky jsem měla zato,že se výslužka dává až těm,kdo přijdou na svatbu a většinou až po svatbě
Odpovědět
@kaaacaaatkooo :-D
Odpovědět
U nás se rozváží tak dva dny před svatbou.
Odpovědět
jak píše jennyexx: jiný kraj, jiný mrav, ale je přeci jedno, kdy komu co dáte, jestli před nebo po svatbě, každá si to udělá tak, jak je v kraji zvykem, nebo jak jí to pasuje. Já jsem jenom napsala, jak se to dělá u nás.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my dáváme hostům na svatbě při odchodu, a ne zbytky, ale bude to připravené dopředu....v rozumném množství, ne na kila, jen na chuť, protože je mi jasné, že sladké se na svatbě moc neužije, každý bude přežraný, tak ať si to druhý den u kafe užije....ani jsem je původně nechtěla, mamka mě přemluvila :)
Odpovědět
@jennyexx vím, že se nedávají nakousaný koláčky, řekla jsem to jenom nadneseně ;-) taky jsme v Praze dostali salámy z nedotčené obložené mísy a nijak nám to nevadilo ;-) prostě všude je to jinak, já zas koukala jak blázen, že někdo rozváží koláčky předem a pak už se výslužka nedává.. to my bychom museli sjezdit půl republiky :-D takže pro nás je pohodlnější dát tomu, kdo přijede na svatbu s sebou ;-)
Odpovědět
@xkaraizy Jj ty dradice jsou všude jiné. No s tím rozvozem je to poté zajímavější. U nás je to tak, že když je někdo hodně hodně z daleka, tak se mu oznámení posílá poštou. Na svatbě je potom toho jídla tolik i kolčů, že ani ti z daleka o nic nejsou ochuzeni. Ale vzhledem k tomu kolik bude všeho na svatbě, tak u nás dostanou všichni určitě i výslužky (jj dává se to z těch nedotčených mís, ať to není uňahňané) :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?