Ahoj nevěsty a všichni svatbou povinní,
chci Vás poprosit o podělení se s Vašimi svatebními plnkami.Které jste měli,co vám chutnalo,co vám nechutnalo a tak...Termín máme za chvíli a pořád nevíme co do dortu...Chtěla bych tvarohovou nápln,ale zase si říkám,že když bude dortík potažený fondánem,jestli to nebude téct...
pokud je cukrářka zkušená, tak není tvarohová náplň nemožná - jen se nesmí toho fondánu dotýkat. Mezi tvarohovou náplní a tím fondánem musí být vrstva máslového krému (stačí malá vrstvička), pak téct nebude. Ale vzdhledem k tomu, že jsem viděla i potahovný dort od cukrářky, kde potahovka nebyla podmazána ničím (a pak se ta potahovka trhala), tak nevím, jestli bych věřila..
Já mám ráda světlé krémy (idálně pudinko-máslové) s vanilkovou příchutí a v tom čerstvé jahody. Lidi co mají rádi tmavé krémy si hodně pochvalovali pařížkou šlehačku. My měli tři patra a každé bylo trochu jiné, tvarohový krém (ač ho miluju) jsme nakonec neměli.
Spodní patro - světlý korpus promazaný jahodovým, světlým krémem a opět jahodovým krémem, světlý krém je proložený kompotovanými jahodami.
Prostřední patro - tmavý korpus promazaný pařížským, světlým krémem krémem a opět pařížským krémem.
Vrchní korpus - světlý korpus promazaný pudinkovým krémem, pod některými vrstvami krému byla višňová marmeláda.
@porodnibabka a pokud vám to dělá někde doma (nějaká nadšená pekařka), tak si nechte některé z prořezů lehce pokapat rumem nebo punčem. Dá to tomu dortu neuvěřitelnou chuť. A kyselá marmeláda pod světlé krémy taky dělá divy. Peču ráda dorty (ne na zakázku, jen pro příbuzné, když něco slaví) a prokopání rumem a pod vanilkové krémy kyselou marmeládu mám ověřeno, že 90% lidí se olizuje až za ušima:o)
@civet tak my jsme asi nějaký divný, protože rum v dortech fakt ne-e :-S.
@porodnibabka já myslím, že spousta lidí ocení dorty typu jogurt/malina/vanilka, něco lehčího...popřípadě patro s čokoládou... U nás si ženich přeje do jednoho patra mozzartův dort, takže něco s pistáciema a marcipánem, ale to asi většina lidí nemusí.
@bella22 Právě že většina lidí marcipán miluje... (já ne a každý se tomu diví, proto vím, že většina se po něm vrhá jak slepice po flusu :-D ). S ním vedle nešlápnete, uvidíš! :)
tak já jsem asi divná, ale nemám ráda žádné "lehké" nebo "odlehčené" dorty..dort má být dort, radši si dám méně, ale pořádného, než hodně nějakého dietního :-) Ale každý má jiné chutě, já třeba nesnáším takové ty ovocné s želé, a většina lidí to miluje...
My dorty ještě nemáme objednané, a asi nebudeme mít klasický velký svatební, ale více malých..."hlavní" bude pařížák, ten oba milujeme..a potom nějakou klasiku se světlým máslovým krémem..no ale kvůli lidem objednáme i ty s želé, když jim to chutná :-)
@civet zbýhají se mi sliny...pudinkový krém s kyselou marmeládou, to je lahoda!!!!
@porodnibabka Ani mě nenapadlo, že by mohl být nějaký problém, když chci stejně jako ty tvarohovou náplň a dort potažený fondánem... S tím si snad cukrářka poradí, ne?
@civet
@punk já ho taky moc nemusím, ale ženichovi ho dám do jednoho menšího patra a v tý potahový hmotě mi nijak zvlášť nevadí...
@scvrcek u nás právě většina lidí jí ty lehké...ale želé ne-e, už vůbec ne to tuhý, blé. A pařížskej...mňam. S máslákama by mě ale hnali...
Já miluju Schwarzvald!
budeme mít letní dort se spoustou ovocem.máme jedno patro čoko korpus s tavrohovým krémem a ovocem uvnitř,pak patro oříškový korpus a čokonáplň a pak citronový korpus náplň jogurt s kysanou smetanou
@bella22 jedla jsi už někdy dort ode mě? :-D Ne vážně, on tam ten rum není cítit, resp. ten dort nechutná po rumu, toho rumu jsou tam na patro tak 2-3 lžíce a prostě to jen tak ovoní a chuť zvýrazní. Já rumový příchutě a trestě němám ráda, ale do bábovek rum leju a taky prokapávám všechny piškotový dorty rumem a ta chuť mi jede. Pokud je v tom dortu vyloženě cítit chuť rumu, tak to s prokapáním někdo přehnal a nebo přidal do krému tu rumovou tresť a to mi taky nechutná:o)
@lostakova po tom, co jsem viděla nepodmazaný potažený dort od cukrářky mám jisté pochybnosti. Přitom ta paní je dost šikovná, klasické zákusky má výborné a poctivé, ale potahované dorty dělá asi dle nějakých starých zvyklostí a nezjistila si, že ta potahovka prostě potřebuje jiný přístup. A to vím i já, která se těch potahovaným dortům věnuje na velmi amatérské úrovni.
Tak se schválně zeptej cukrářky, jestli ta tvarohová náplň nemůže promáčet ten fondán. Pokud ti řekne, že ne, že tvaroh a fondán se snášejí dobře, tak je vymalováno:o) Pokud ti řekne, že to je v pohodě, že mezi fondán a tvaroh dá ještě vrstvu máslového krému, tak s tím zkušenost má a ví, jak se ty hmoty chovají.
@scvrcek raději fakt ne:o) já si vizáží těch dortů moc jistá nejsem (chůtí celkem dost, to mám ověřeno z více stran) a nerada bych někomu kazila svatební fotky svým neumětelstvím:o))
@civet jojo, já to s tím prokapáním chápu;-). Bohužel dost často narazím na dort, kde třeba ten rum nemá vůbec co dělat a ženich je zase posedlej řidič a nejí to, aby nic nenadejchal:-D.
My měli dort hodně velký takže jsme nakonec i když jsme moc nechtěli museli jít s praktických důvodů do odlehčeného máslového. Jedno patro bylo Vanilka prokládaní jahodami, druhé ananasové prokládané ananasem, třetí vaječný koňak už nevím s čím :-)) a poslední nejlepší čokoláda s banánem .-)
Když to tak čtu, fakt se mi zbíhají sliny :-D My máme oba dva korpusy tmavý, dole bude čokoládový krém s nastrouhanou čokoládou a malinami a nahoře pařížská s banánem. Tu mi doporučili kamarádky, co od naší cukrářky dort měli, je to prý fakt bomba :-) Tak jsem docela zvědavá...
Holky to já jsem z dortu úplně nešťastná. Máme měsíc do svatby a dost ještě nemám objednaný. V cukrárně, kterou zvolila moje mamka, protože tam mají ceny pro zaměstnance (třípatrový dort za 900,-), mi na všechno ale tvrdí, že to nejde. Když jsem vzkázala, že nechci máslové krémy, tak koukali jak kdyby to byl vzkaz z Marsu :-| Ovoce nepřipadá v úvahu, protože dort chci potažený marcipánem a prý by to teklo ........ jak je tedy možné, že v jiných cukrárnách to jde? Četla jsem příspěvky od civet, takže odpověď už znám ;-) No každopádně teď o víkendu budeme mít doma jeden malý dort na zkoušku, tak jsem na něj zvědavá. Taky problém je asi ten, že všechno vzkazuji po mamce, protože bydlím na jiném konci republiky než bude svatba, a ta to prostě neumí asi formulovat. Acho jo, asi pujdu jinam a na dort za 900,- se vykašlu .... snad to mamka pochopí. Jo a taky 900,- za marcipánový dort mi přijde sakra málo, určitě je to fondán, protože mají prý jen smetanovou barvu a ne bílou. :-.
@renca2011 ale fondán je bílej...Mandlovak nebo marcipán je nažloutlý...
Jo a vyřešili jsme to tak,že korpus bude čokoládový.Bude promazaný jahodovou nápní s kusama jahod a na tom ten fondán.A všechny 3 patra stejný.Nechi,aby někdo pyskoval,že měl tohle a tohle...a blá,blá... |-|
@renca2011 to je opravdu divné...pokud to tak chcete,asi bych zkusila někde jinde.Určitě to jde a určitě to bude zajímavá a chutná kombinace.Ovoce je oblíbené.Držím palec,at dobře vyberete a jsi spokojená.Maminka to asi myslí vážně,ale nelámej to přes koleno.Pokud nechceš klasický másláky,tak zkus štěstí jinde.
@scvrcek taky jsme dort domluvili včera.10dní před svatbou. :-N :-D
My jsme meli jedno patro svetly korpus s citronovym kremem coz bylo v lete uzasne osvezujici, pak jsme meli jedno patro tvarohovo - malinove a spodni patro byl cokoladovy korpus a krem s prichuti vajecneho konaku, coz chutnalo bozsky x-)