Tradice rozvozu kolacu pred svatbou?

Ahoj, tak by me zajimalo, jestli jsem jedina s mou rodinou, co vime, ze kdyz se rozvazeji kolace pred svatbou, davaji se symbolicke castky za kolace? A vubec samotne rozvazeni kolacu s oznamenim pred svatbou... Od meho pritele to skoro nikdo z nich nevi, a babicka pritelova si myslela ze to je vysluzka... Nikdo z nich netusi, ze se za kolace davaji penize, coz nedokazeme pochopit ze v dnesni dobe tohle clovek nezna. Pritel to furt spojuje dohromady, ze kdyz nedaji penize za kolace ze daji vice jako svatebni dar, ale vzdyt to jsou dve naprosto rozdilne veci ne?:D uz nevim jak to jinak vysvetlit. Abyste porozumneli, jen se ptam na to, zda tuto tradici znate, popr. Neprijde mi, ze by to byla nejaka az natolik neznama tradice... o penize tady nejde. (pisu z mobilu, omlouvam se za hacky a carky)
Odpovědět
1
2
ahoj,to jsem nikdy neslyšela :D u nás se rozvážejí koláčky nebo jakoby krabičky s koláčkama a cukrovím před svatbou těm,kteří na svatbu nejsou pozvaní,ale chce se jim to dát. ostatní dostávají výslužku po svatbě při odchodu.
Odpovědět
U nás taky nic takového nefunguje, oznámení se dává cca 2 měsíce před svatbou bez koláčků, výslužka až v den svatby při odchodu domů....
Odpovědět
V našem okrese se koláčky rozváží všem společně s oznámením 3-2 týdny před svatbou, peníze nikdo nedává. Poprvé jsem četla zde, že se platí. O svatbě se dávají hostům drobné dárky- vína, čokolády atd. s datumem svatby a jmeny. Výslužka ve formě krabice sladkostí, kláčů, dortů se nedrží.
Odpovědět
U nás se rozvážejí koláčky 14 dní před svatbou, společně s oznámením. O tom, že by se platilo, slyším poprvé. Asi "krajová tradice". Výslužky se dávají ten den při odchodu nebo druhý den. O dárcích pro svatebčany jsem četla poprvé až tady (a dělat nebudu)
Odpovědět
nidky jsem nic takového neslyšela... oznámení dáváme asi 2 měsíce předem - samotné - a cukroví-výslužku - v týdnu před svatbou...
Odpovědět
U nás se rozvážejí koláčky s oznámením 2-4 týdny před svatbou. Ale peníze se nedávají. A výslužka svatebčanům (zákusky,cukroví a dort) se dává při odchodu ze svatby.
Odpovědět
Znám to jako @veru2016 Určitě to bude krajové, koukám, že Veru je z HK, já Pardubice...
Odpovědět
Potvrzuji, je to krajové - jsem z Hradce, manžel z Vysočiny...taky to neznal...
Odpovědět
Ja tedy placeni za kolace neznam. A asi bych se i stydela, kdybych rozvazela, za ne neco chtit, zda se mi to fakt nevhodne.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, my jsme před svatbou necelé 2 týdny rozváželi s oznámením, a peníze jak kdo, někdo nám dal, někdo ne, tak 70:30 bych řekla, většinou nedali ti, co šli na svatbu, myslím, že to není, ale pravidlo dávat. Výslužky na svatbě jsme dávali taky, je fakt, že moje mamka zase neznala tohle, že by se ze svatby něco odnášelo, jakmile jdou hosté domů. :-))
Odpovědět
Profilova fotka
Ja tedy nic takoveho neznam. U nas se roznese oznameni asi mesic pred, cukrovi - vysluzka asi 3 dny pred svatbou. Nekdo dava jeste i po svatbe, my uz davat nebudeme (hoste dostanou taky predem ).
Odpovědět
u nás )západní čechy) se ani nerozváží před, tedy se ani neplatí. Ale u přítele z českého ráje se všude rozváží před. když jsme jezdili my, tak to bylo třeba 5 vesnic, kde dávali peníze za koláčky....o dalších pár kilometrů dál už ne. takže asi je to prostě vždy místní záležitost.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
U nas je to presne jak pisete, kolace pred svatbou a vysluzka na svatbe. Penize za kolace dava jak kdo. Severni Morava
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, je fakt, že o zvacích koláčcích, výslužkách a dárcích pro hosty občas slýchám, ohledně peněz za koláčky jsem ještě neslyšela... Ale děláme si to prakticky "po svém", vzhledem k tomu, že oznámení jsme dávali dost individuálně, tak bychom je museli kupovat na několikrát, což je nesmysl... Co se týče výslužek, tak do práce je nesu, ale hosté si odnesou maximálně to, co zbyde... Myslím, že nemusím mít úplně vše, z druhé strany raději zařídím lepší jídlo jako takové, než blbosti a upomínkové předměty, na které pak bude sedat prach, nebo se vyhodí... To samé výslužky, hosté budou mít (doufám) vše na místě, proč jim to ještě balit "na doma"... Ale je to jen můj názor :-)
Odpovědět
Já jsem tak 80% svatebních zvyklostí před založením účtu tady neznala... :-D včetně placení za koláče. U nás se taky posílá oznámení poštou/osobně - podle vzdálenosti a koláče se dávají jako pozornost pár dní předem, nikoli za peníze. Nicméně my je třeba z organizačních důvodů mít nebudeme, k rodinám to máme 4-5hodin cesty, takže není možné to v pracovní týden objet s koláči.
Odpovědět
Tak o placeni kolacu " slysim" prvne a hanba by me fackovala i kdyz je to teda tradice. Zvat budeme pisemne a vysluzka bude pri odchodu ze svatby
Odpovědět
tak to slysim taky poprve o placeni za kolace to by se museli pect kolace dvakrat a jeste tak dlouho pred svatbou mi davame do vysluzek spolu s cukrovim asi den nebo dva pred svatbou a samozdrejme na svatebni hostinu
Odpovědět
Profilova fotka
Neznam to a dokonce ani moje rodina, Jen vysluzku Na svatbe. Ustecky kraj, severni cechy
Odpovědět
O placení za koláče jsem tu četla poprvé, takže určitě záleží na kraji. U nás se dokonce nedrží ani ty zvací koláče, ale tento nápad se mi hrozně líbil a na svatbu jsou tu zvykem buchtičky, takže jsme se toho s manželem (tehdá ještě snoubencem) chytli a zvací - malé - koláčky jsme napekli a rodině při rozvozu oznámení rozvezli (cca 2 měsíce před svatbou). Bylo to k té obálce s oznámením pěkné a všichni si moc chválili jaké jsme je měli dobré (bodejť by ne, byly čerstvé - rozváželi jsme v sobotu a neděli a oba dva dny ráno jsme pekli). Ale zase jsme nerozdávali pak klasické výslužky svatebčanům, ty jsme měli jen do práce, pro rodiče do práce, pro pár sousedů (pro ty, kteří když se u nich někdo ženil/ vdával nám také dali) a pak malé pro kapelu, fotografku, kosmetičku, kadeřnici, květináře apod. Rodina a nejbližší, co byli na svatbě při odchodu z hostiny dostávala (většinou do páru) víno se speciální svatební etiketou - nyní měsíc a půl po svatbě slyšíme, že víno si už většinou doma otevřeli, vzpomněli si na svatbu a moc jim chutnalo... A to jsme moc rádi! Peníze jsme dostali pouze formou svatebních darů (většinou samostatně v obálce nebo s přáním) a jinak jsme je ani nevybírali (žádná tombola, střevíček,...) i přes to byla na svatbě spousta doprovodné zábavy... A sami jsme byli zaskočeni, kolik jsme dostali, přišlo nám to opravdu hodně, takže jsme rádi, že už se žádným jiným způsobem peníze nevybraly.
Odpovědět
U nás tuto tradici (rozvážení koláčů, natož dávat za ně peníze) nezná nikdo. Ani moje rodina, ani přítelova a ani naše okolí.... Jižní Čechy a Šumava
Odpovědět
Ahoj, u nás na Vysočině tuhle tradici taky neznáme, ale přítelova rodina že severní Moravy to dodržuje. Rozvážení koláčů si zařídí sami, já se odmítám účastnit, přijde mi to divné chtít za koláče peníze.
Odpovědět
U nás se koláčky rozvážejí spolu z oznámením. Vždy se za ně dává drobný peníz, cca 20 Kč (peníze vyžadovány nejsou, ale je to samozřejmostí). Dávají především ti, kteří na svatbu nejdou, tvz. "od cesty".
Odpovědět
Profilova fotka
Placení za koláče tedy neznám a u nás v kraji (ne ten do kterého se vdávám :) ) se ani koláčky nedávají k oznámení. u přítele v kraji se k oznámení dávají, ale nakonec jsem se rozhodli nedávat koláčky. Již jsme ale u přítele v kraji byli na dvou svatbách a za koláčky jsem nic nedávali, taková tradice tu není ...takže asi opravdu jiný kraj jiný mrav :)
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme dávat zvaci kolacky spolu s oznámeními.A jen tem, kteri jsou zároveň zváni na hostinu.Ostatnim budeme oznamko posílat poštou nebo mailem. Peníze za koláčky se u nás nedávají. Výslužky budeme dávat v patek před svatbou, jen rodičům, svědkum, do prace.A taky v den svatby do hotelu, oddavajicimu, fotografce, kameramanovi, DJ a řidičovi.Jsme Jižní Morava.
Odpovědět
Rozvážení "předvýslužky" je asi normální ve Středních Čechách. My jsme to dělali, protože já jsem Středočech a tady se to dělá - peníze za koláče se tu tedy ale nikde nedávají. O tom jsem nikdy neslyšela. Manžel je z Prahy a žádné rozvážky před svatbou se u nich nedělají, takže z toho byla celá jeho strana vykulená.
Odpovědět
Profilova fotka
Já byla v životě asi na 15 svatbách a nikdy se za koláčky peníze nedávali... A asi ani krajové to není, protože pocházím z Královéhradecka a holky z HK tu píšou, že to znají, ale já o tom nikdy ani neslyšela :D Teď bydlím na Chrudimsku a tady to taky neznají... Zvláštní zvyk :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Holky neřekla bych, že je krajové ale spíš oblastní. Jsem od Havlíčkova Brodu, takže Vysočina a u nás je zvykem 2-3 týdny před svatbou rozvést výslužky (mini buchtičky s cukrovým) a oznámení a to nejen lidem, kteří jsou na svatbu pozvaní, ale i známým a širší rodině. Na vesnicích jsou pak zvyklí za výslužku dát mouku, cukr, máslo nebo drobný peníz.
Odpovědět
My za koláčky dáváme těm, kterým nejdeme na hostinu, to znamená nějací známí, kterým půjdeme například popřát na obřad ale na hostinu nejdeme, a vzpomněli si na nás s koláčkama. A pak pokud jsme pozvaní na svatbu a dostaneme koláče, tak si myslím, že to je docela samozřejmost tady u nás, pokud jde svatebčan na svatbu, aby dostal koláče.
Odpovědět
Moje kolegyně z práce vdávala dceru a přinesla koláčky, celá firma se složila (cca 200,- každý) a peníze jsme jí dali v obálce. Jsem z Ostravy a tady se to prý dělá, ač mě to dost překvapilo.
Odpovědět
Taky to neznám. U nás se zhruba měsíc až dva před svatbou roznese nebo rozešle pozvánka. Den před svatbou se rozveze vyslužka, aby ji měli hosté čerstvou a den po svatbě se rozdají zbytky cukroví a dortu ze svatby, ale to už spíš jenom nejbližším příbuzným. Jinak výslužka den předem se dává i lidem co na svatbu nejdou, třeba kolegům do práce. Ti se pak často složí na nějaký svatební dar, takže to je v podstate náhrada za ty peníze za koláče.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?