Svatební koláče. Kolik dní před svatbou se roznášejí?

Ahojky děvčata. Nevím, kolik dní se před svatbou roznášejí koláče sousedům a zvaným hostům. potom mám dotaz.Má někdo zkušenosti s prskavkami na dorty??Prý jsou nějaké speciální a nevím, kde je sehnat.Díky za každou odpověď.Vdávám se 19.4.2008
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky,my budem mít asi 80výslužek takže je budeme rozvážet týden před a to ob den:-)prskavky do dortu jsem jen viděla v anglickém katalogu a když byly na svatbě zapálené,byly úplně stejné jako normální,jen menší:-)
Odpovědět
Ahoj, no ked som sa ja vydávala, tak bolo dosť teplo, takže akonáhle nám doviezli zákusky, tak sme zacali robit balíky a roznášali (aby sme ich mali čím skôr z krku :-D ) - to bolo vo štvrtok (svadbu sme mali v sobotu) a v piatok ešte do práce, šéfovi a pod.
Odpovědět
My jich měli cca 30 a rozvezli jsme to za čtvrtek a pátek, svatba byla v sobotu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj,po sousedech budeme rozvážet cca 25 výslužek a budeme to rozvážet v neděli týden před svatbou,ostatní hosté dostanou v den svatby nebo ráno(kdo bude ubytovaný). Do dortu se prodávají prskavky,jmenuje se to dortová fontána a stojí cca 20,-,koupíš je v papírnictví ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, mám trošku jiný dotaz ke stejnému tématu - jak dlouho dopředu je potřeba objednávat koláče v pekárně?
Odpovědět
Profilova fotka
u nás se koláčky nosí 3-4 týdny před svatbou spolu s oznámením... a taky platí že by je měly roznášet malé děti, a ne snoubenci...ale jiný kraj jiný mrav, přítel je z Brna a tady takový zvyk vůbec není
Odpovědět
u nás se dávají výslužky cca 14 dní předem, ale záleží na místní tradici... třeba u nás se za výslužky nic nedává, někde se dává máslo, mouka nebo cukr a někde zase peníze...
Odpovědět
ja budem asi zla nevesta..ale roznasat a davat sa budu az po svadbe..hostom tesne po nej..a susedom v nedelu-pondelok.. este sa uvidi,co povie skorosvokra :-D
Odpovědět
Profilova fotka
No u nas ve vychodnich cechach se to dela vetsinou tak, ze se kolacky roznaseji 14 dni pred svatbou spolecne s oznamenim a po svatbe se davaji vysluzky jen svatebnim hostum a tem nejblizsim ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my dávali koláčky na svatbě svatebčanům, a to všem, a když jsme byli pozvat svatebčany na svatbu, zatím je nedostali.....zplesnivěly by do dnu dé
Odpovědět
Profilova fotka
No u nas je to tak ze uz na svatbe kolacky nejsou. Proste jiny kraj jiny mrav ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
kacakark:i to je řešení
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
tak to tu na SK, som nepocula o tom, ze by sa kolace nosili pred svadbou, dava sa to ked odchadzaju hostia, ako podakovanie za to, ze prisli.
Odpovědět
Tady se nosí před svatbou, většinou tak týden až 14 dní před ní, roznáší to bu´d snoubenci nebo jejich rodiče, záeží komu to je, pak se něco nosí do práce, většinou těsně před.
Odpovědět
my sme rozdavali v predvecer svadby do rodin v okoli nevesty, aj pozvanym, ktori blizko byvaju a ostatni dostali kolaciky/zakusky v ramci vysluzky ked odchadzali zo svadby. z manzelovej strany zase porozdavali tiez cca den vopred tym, ktori byvaju blizko nich... sme to vyriesili takto, kedze nepochadzame z jedneho mesta. inak, ma zaujali tie vychodoceske zvyky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme roznášli 2 týdny před svatbou. Kdo byl pozvaný na svatbu nedává za koláče nic a kdo není pozvaný dává např. ručníky, penízky, ještě u nás je tradice, že babičky dávají peníze na mouku, cukr, ořechy... prostě na ty koláče. A výslužky se dávají po hostině jak hosté odcházejí (roládku, dort, zákusek nebo drobné cukroví) a ty prskavky nebo spíš fontáky se kupují v drogerii nebo v papírnictví. Koupila jsem je v drogerii Teta a stojí kolem 30kč
Odpovědět
Profilova fotka
My sme roznášali v ten týždeň ako bola svadba. Dali sme susedom v ČR a hosťom na SR sme roznášali v piatok pred svadbou. Ufff, to bol záhul. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
my sme dávali výslužky až na svadbe, keď hostia odchádzali, ale dnes by som už roznášala pred svadbou, lebo to zabralo veľa času.
Odpovědět
lea nebudes urcite zla nevesta, my sme rozdavali hostom ked odchadzali domov a susedom a znamym v nedelu - pondelok ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme koláčky rozváželi čt a pá před svatbou. Jinak my do dortu (ale narozeninového) napíchali klasické prskavky a vše proběhlo bez komplikací :-)
Odpovědět
Profilova fotka
kolace budeme davat hostom pozvanym na svadbu takto: den pred svadbou tym, ktori su z BA...ostatni dostanu az na svadbe...po svadbe este donesieme do prace...inym kolace davat nebudeme
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky. Já myslím, že je to podle toho zda se jedná o výslužky nebo svatební (zvací) koláčky. Svatební koláčky se tady u nás roznášejí s oznámením, tedy 3-4 týdny před svatbou. Měl by je roznášet mladší příbuzný a dostává za ně většinou malý obnos peněz. Svatební koláčky se pak mohou objevit v meším množství na stole při hostině. Případně těsně po obřadu, když se rozlévá alkohol ;-) No a výslužky se dávají hostům, kteří byli na svatební hostině. Většinou je to kousek dortu a nějaké cukroví + např. mini vína :-D Nepočítám např. večerní garden party :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My sme rozdávali koláče až na svadbe, keď hostia odchádzali, a ostatným v pondelok po svadbe :-N
Odpovědět
Profilova fotka
to: puspiik no my sme s byvalym boli na svadbe a bolo to asi takto: pred svadbou si nas mlady par pozval na navstevu a byvaly vyfasoval (za nas oboch) skatulu zakuskov (to boli akoze pokusne, ci budu take objednavat aj na svadbu) a 3 flase vina...nakolko byvaly mal pocit, ze vsetko je pre neho, tak to odvliekol domov mamicke...po svadbe sme sa este mladym nasomrili na "ranajky" a tam tak rozpacito prislo na pretras, ze ved ja som uz kolace dostala...ked nevesta zistila, ze vsetko odniesol byvaly k svojim rodicom a ja som z toho ani neochutnala, tak este rychlo nabalili kolace nasim...
Odpovědět
gaia este ze si ho poslala k vode, kretena 8-) :-D
Odpovědět
U nasich se pry roznaseji den predem a roznaseji je snoubenci, u tchanovcu je zase rozvazeji rodice, taky tak den dva predem... ale uz jsem se predbezne domluvila s brachou, ze kolacky "u nasich" rozveze on. Myslim, ze den predem budu mit jinsi zabavu nez jet skoro 100km k nasim, tam absolvovat milion navstev a pak zase jet zpatky ... ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
to: marrrka no defacto sme sa rozisli tak, ze 1/2 roka po zasnubach sa s nim nieco stalo...najprv tvrdil, ze nic, potom zacal vymyslat...po 3 tyzdnoch neistoty si vypytal zasnubny prsten s tym, ze uvidi co a ako bude...a vtedy som ja povedala, ze ja koncim nadobro...od toho dna som ho nepocula, nevidela :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojda, my jsme rozváželi koláčky měsíc před svatbou spolu se svat. oznámením... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
to: bambina007 cize ste dodrzali tradiciu "zvacich" kolacikov? a budete davat aj vysluzky po svadbe (tym zucastnenym)? ci to uz nie?
Odpovědět
Profilova fotka
mi nebudeme dávať koláče pred svadbou,dostanú výslužku.To dokonca aj prvý krát počujem,že ešte pred svadbou sa roznášajú koláče.Môže to byť pekná tradícia,ale u nás sa nezaužíva.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?