Sladké na svatbě - mezigenerační dilema :-)

Profilova fotka
Chtěla bych se zeptat jestli a jak jste řešili sladké a cukroví na svatbě? Moje představa byla svatební dort a koláčky, a tam to končilo.. Jenže moje babička je nekompromisní a pořád mi vyčítá, že nechci žádné další cukroví, rolády, trubičky, atd.. podle mě je to úplně zbytečné a mám strach, že mi to stejně všechno zůstane. Na poslední svatbě, kde jsem byla, jsem dostala kousek dortu, vzala jsem si dva koláčky a úplně mi to stačilo.. Kde prý jsem na tom byla, aby byla svatba bez cukroví :-| . Ani žádné výslužky pro hosty nechystáme, plánovala jsem vzít pár kousků do práce a to bylo tak všechno. Takže ani nemám představu, co bych s tím dělala.. Budu ráda za každý názor na můj "problém". Nechali jste si péct něco víc než dort a koláčky? Nerada bych to pak strkala do mrazáku a vytahovala na Vánoce místo cukroví.. Babička to myslí dobře - stará škola, ale jsem z toho docela nešťastná... :-(
Odpovědět
1
2
My jsme měli ze sladkého kolačky a dort na svatbě a nikomu nějak víc nechybělo :-) alespoň co vím :-) spolu s ostatním jídlem i pitím to bylo dost ;-)
Odpovědět
Myslím, že řešení Tvého problému není ani tak v tom, jak to tedy má správně být, jako spíš v tom, abys sebrala odvahu udělat si to po svém a neohlížet se na názory ostatních ;-) když vyhovíš babičce, budeš si pak zase říkat "a co mladí hosté, nebudou si myslet, že to máme staromódní s tou spoustou cukroví?..." :-D Já sama nikdy nepochopila cukroví na stole při hostině. Taky jsem od mámy slyšela, že by mělo být. Já k tomu důvod neviděla, tak prostě nebylo. Z diskuzí tady jsem pochopila, že je dnes v módě dělat spíš nějaký "sweat bar". Muffiny, dortíčky atd. (jinak z vlastní zkušenosti poradt nemůžu, my měli malou svatbu, po obědě jen posezení na zahradě do večera. Takže jsme měli koláčky, dort a zmrzlinu. Ta měla celkem úspěch :-) )
Odpovědět
Profilova fotka
@verap33 věř, že odvaha mi nechybí.. vždycky to bude podle mě a přítele. Jen mě zajímá, zda někde svatebčanům sladké chybělo, když nebylo, nebo naopak.. pokud bylo, jestli ho vůbec jedli... z mé vlastní zkušenosti, kdyby nebylo nevadilo by.. ale byla jsem všeho všudy na dvou svatbách.
Odpovědět
@nevestazostravy Tak to je dobře :-D Já byla v poslední době jen na jedné svatbě. Jsem dost na sladké, ale celodenní uzobávání koláčků mi stačilo. Ale na dort (který se krájel skoro v noci) jsem se už těšila, to jo... ;-) Ale kdyby se tam dalo dost najíst něčeho jiného, slaného (bohužel bylo všechno pokryté mouchami a to jsem nedala :-( ), tak bych asi sladké nepostrádala vůbec.
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám navíc minidortíčky-jinak taky dort a koláčky-nic víc
Odpovědět
Nikdy se nezavděčíš všem. Za mne - cupcakes a makronky, případně ta nechutná domácí lízátka - naprostá odpornost. Drobné (kvaltiní a moderní) cukroví - super a na svatbě by mi chybělo. A pak si vyber :-D.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás bylo sladkého dost. Já chtěla jen dort a víc jsem neřešila (kdykoliv se mě nějaká kamarádka zeptala jestli chci s něčím pomoct nebo co bychom chtěli za svatební dar, řekla jsem jim ať upečou něco dobrýho, takže jsem věděla, že nějaké ňamky budou). Tchán ale strašně chtěl výslužky a zákusky a koláčky, tak jsem mu nechala volnou ruku ať si je pro mě za mě zajistí (a pak jsem mu je počty skrouhla na polovinu). Ale těchhle zákusků a koláčků stejně většina zbyla a pak jsme to pracně rozdávali, protože koláče a muffiny od kamarádek byly prostě lepší :). Takže já bych naopak babičce dopřála pár dalších cukrátek (klidně pár, ale vícero druhů) a spíš omezila ty koláčky (já třeba neměla ani jeden, prostě jsem na to fakt neměla chuť, zvlášť když byly na výběr lákavější věci).
Odpovědět
Profilova fotka
U nás to bylo velmi podobné. Chtěla jsem pouze dort na svatbě, který by se hned po obědě rozkrojil - sacher. V restauraci, kde jsme měli hostinu, mají v nabídce různé druhy dortíků a zákusků, takže jsem myslela, že kdo by měl chuť, tak by si normálně objednal zvlášť. Jenže tohle řešení se setkalo s obrovskou vlnou nevole. Mamky nechaly upéct "děkovné" dorty za syna a dceru. Moje máma objednala klasické svatební cukroví u 2 paní a dohromady to bylo 40 kg! Chystali jsme výslužky pro celou širší rodinu a snad půlku vesnice. Výslužky dostali všichni svatební hosté a na stolech byly tácy. Vrcholem bylo, že mamka bez mého vědomí ještě nechala upéct obrovský dort, který chtěla na hostinu taky propašovat "jen tak na čumendu, kdyby náhodou někdo měl chuť"... A výsledek? Překvapivý. Výslužky s cukrovím v rodině a na dědině měly obrovský úspěch. Všichni děkovali (nebyli totiž zvaní) a sladké zdarma ke kafi jim přišlo vhod... :-) Na samotné svatbě se cukroví ujídalo docela dost. Svatební dort se snědl celý a ty zbylé, děkovné, jsme rozkrájeli následující den a rozdali, jen se po nich zaprášilo. Z obrovského množství cukroví vzal ještě manžel krabičku do práce a zbylo už jen pár kousků. Já osobně bych se však bez toho obešla, a měla jsem pouze sacher, z cukroví jsem ochutnala 3! kousky při chystání výslužek. Moje rada je, nenechte si toho kecat. Ale jestli babička/maminka/tatínek naléhají opravdu hodně a jsou nekrompromisní, ustupne. Svět se kvůli cukroví nezboří, jim to udělá radost a vy budete za morálního vítěze ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my budeme mit dort, cupcake pro dospele a pro deti zvlast nazdobene... kolace ani vysluzky nebudou. Bude trocha cukrovi na talircich plus candy bar... taky jsem si vyslechla sve.... ;-) ale co uz
Odpovědět
Mysli na to, ze do sladkeho na svatbe je dobre pocitat i dezert :)) My meli pomerne velky dezert (palacinky s boruvkami) a tri hodiny po obede se nikdo dalsiho jidla ani nedotkl. Raut byl zasadne naslano, protoze jsem vedela, ze k alkoholu budou chtit vsichni uzobavat maso a syry a rizecky a rozhodne ne muffiny :))) Do rautu jsme zahrnuli i ovoce a to jsem jedla sama druhy den k snidani :)) Meli jsme klasicky dort samozrejme, ale spousta hostu funela, ze uz nemuze, ja sama jsem svuj kousek nedojedla. Jako vysluzky jsme zvolili makronky a jeste par drobnosti, muz kolacky nechtel, ze mu nechutnaji :)) A stejne si myslim, ze sladkeho jsme meli az az, rozhodne si nikdo nestezoval. Osobne nechapu jinou funkci candy baru nez dekorativni, myslim, ze malokdo se na svatbe precpava sladkym.
Odpovědět
My měli kromě dortu a koláčků i minizákusky, objednávala jsem jich ale trochu méně, protože jsem počítala že ve vedru o ně nebude moc velký zájem a spíš si dají všichni vychlazené ovocné saláty a případně dort. Dopadlo to tak, že v 8 večer už nebyl jediný zákusek a koláčky zmizely záhy poté.
Odpovědět
Měla jsem dort, kolacky, moc minizakusku a makronky (ty pekla kamarádka tchýně jako dar). Jediné, co jsem odmítla, byly vysluzky. Zbyla toho troška. A bylo pár lidí, co byli zklamani (ne nastani), ze nedostali vysluzku. Mne jako hostovi by minizakusky strašně chyběly, normálně skoro nejim sladké, ale ke svatbě mi to patří. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Ja za svatebni veci povazuju dort (v jakekoli podobe a velikosti) a pak uz jen maximalne takove ty klasicke svatebni kolacky. Zakusky mam spojene s oslavami narozenin/promoci apod. a cukrovi s Vanocema, ani jedno dle me neni svatebni. Makronky a muffiny jsou zahranicni import, takze taky ne "povinne" :) Takze za me asi popremyslej, jake hosty na svatbe budes mit (vek, jsou na sladke nebo ne) a taky jakou svatbu sami chcete (tradicni? neformalni? moderni?) a podle toho udelejte nebo neudelejte cukrovi :-) My chystame zahradni slavnost s grilovanim v cervenci, takze bude jen dort (a ne klasicky, ale cheesecake) a zmrzlina.
Odpovědět
Já osobně jsem na sladké, takže já na svatbě ocením jakékoliv sladké.. Ale to je individuální věc, přítel třeba na poslední svatbě měl jednu lžičku dortu a toť vše.. Podle mě se na svatbu odjakživa pekl dortSpíš jde o to, jaké máte vztahy v rodině a tak.. Já bych se třeba jenom kvůli cukroví nerozhádala s rodinou.. Je to jiná generace a prostě se to tak dřív dělalo.. Já když jsem mamce řekla, že budeme dávat sladkou a slanou výslužku, tak se křižovala, co je to za pitomost.. :D nebo když jsem řekla, že jdu necelý rok dopředu zapikávat šaty, tak říkala, že je to blbost.. Dřív to bylo prostě jinak.. Co se týče důležitých částí svatby, to by mělo být podle vás.. Ale právě třeba u cukroví si dokážu představit udělat menší ústupek.. Udělat babičce radost a nechat udělat pár rolád a trochu cukroví.. Můžeš to pak vzít do práce, nemusíš z toho dělat výslužky.. Aktuální hit makronek, cupcakes a lízátek beru jako hit posledních sezón, snahu odlišit se od starých zvyklostí a podobně.. Ale pořád je to 'svatební cukroví'.. Já osobně budu dělat výslužky, bude mi péct mamka a švagrová a něco málo objednám.. Ale klasické cukroví, ne řezy a zákusky.. Já se třeba na výslužky ze svateb vždycky těšila.. :)
Odpovědět
Pro me svatba bez zakusku a bez vysluzek( davame je dopredu) neni svatba. Jako host se tesim na jidlo,na rodinu a na novomanzele. Nikdy by me,ale nenapadlo kritizovat chybejici zakusky pred novomanzeli. Takze si myslim,ze nekteri se domnivaji,ze sladke nechybelo,ale pochybuji,ze to bylo realne ohodnoceni.Take jsem zazila svatbu,kde meli suche kolacky, takze zbyly. A take se nevesta mozna domniva, ze hoste sladke neradi. :-) A ja osobne mam rada sladke, ale nejim muffiny,cheescake,panacottu atd ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nejlepší je udělat si to podle sebe 😉 ale taky jsem ustoupila babičkám když mermomocí něco chtějí upéct-proč ne?výslužky budou-beru to podle sebe-na každé svatbě kde jsem byla jsem snědla ze sladkého jen svatební dort a pak už se popíjelo takže nebyla chuť na sladké....a jak je to pak příjemný druhý den konečně ochutnat svatební koláčky atd.
Odpovědět
Sladke se u nás dojidalo druhý den na snídani - část svatebcanu v miste prespavala. Přestože jsme toho meli pomerne dost, nezbylo nakonec nic. ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Moje babička taky hned první věc po oznámení svatby řešila zákusky a cukroví a že mi nechá objednat, že muusíme s přítelem vzít do práce, rodiče do práce, hostům výslužku, muzikantům apod. Když jsem se zmínila o marmeládkách apod. místo výslužky tak na mě nechápavě koukala jako proč a k čemu? Prostě stará škola, tradice. Zákusky nakonec budou, mě to nic neudělá a jí to potěší a hlavní bude, když bude na naší svatbě štastná a užije si ji :-)
Odpovědět
My jsme měli svatební dort, vdolečky, frgály a mini zákusky(laskonky, špičky, větrníky...). Musím říct, že mini zákusky měly velký úspěch. Měla jsem asi 220 kusů pro zhruba 50 hostů, zbylo možná 10 kousků. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za sdílení zkušeností holky :-). No jo no, babička by měla radost, to já vím.. i kdybych přece jenom svolila, musí to být jen u té jedné paní která peče už sto let a má nejlepší cukroví snad i na světě, ale že ona peče v Olomouci a svatba bude v Ostravě a nemáme moc možností k převozu, to už je vedlejší.. :-) :-). Klidně bych babičce dala i volnou ruku, jenže my opravdu na to sladké moc nejsme a jediný, kdo pak bude zklamaný, že všechno zbylo a nikdo to nejedl bude ona. No určitě to bude ještě na nějakou debatu :-).
Odpovědět
@nevestazostravy a proč myslíš, ze zbyde?
Odpovědět
Profilova fotka
Ja nesnáším jakýkoliv maslovy dorty, šlehačku, cokoliv, ke skřípe cukr mezi zubama...takže jsem tohle všecko na svatbě oželela, napekla jsem desítky muffinu, do pyramidy naskladne nahradily dort, pak jsem napekla várku pro manžela do práce, k sobě do práce, věděla jsem, ze v tom njsou žádný sajrajty, jn dobré a domácí ingredience, chutnalo všem a líbilo se všem :) já jsem se třeba s tím, ze se dáva na svatbě cukroví, setkala až tady...znala jsem dort a kolacky( ty kostičky centimetr na centimetr)...nešlo by se treba domluvit, že babička cukroví dodá, ale v menším množství?
Odpovědět
Abych se priznala, tak budeme mit dort, kolacky, nejaky ten kolac, strudl a pokud nekdo neco doveze necham na nich, sladkeho muzeme mit kolik chceme, ale co zbyde odvezou si to sebou domu (ja to jist 10 let jedno a to same nebudu)... Kolacky jsem si chtela nechat udelat v restauraci u nas ve vedlejsi vesnici (vynikajici a kupujeme neustale, ikdyz nikdo nema svatbu), bohuzel moje babicka (75let) se me zeptala kdo mi je bude delat a tak rekla ze ne, ze je udela sama a to ji musim poslechnout,musi bejt proste domaci kolacky!!! Takze pokud neco malo sladkeho budete mit, tak si myslim ze to neuskodi, strudl, kolace velky apod... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
na 99% ti cukrovi zbyde, na kazdy svatbe kde jsem byla to dopadlo stejne. Bud to zaclo okoravat nebo roztejkat ve vedru. A pak kazdej dostal vysluzku na tejden :-D
Odpovědět
My teda budeme mít na stolech koláčky a cukroví, bude vždy k dispozici, když si budou chtít hosté do něčeho sladkého ďubnout. Krom toho bude dort, který se bude podávat ke kávě a ještě uvažuji nad čokofontánou :) takže záleží :-) né každý si dá na svatbě koláček, někdo si dá raději tu čokofontánu nebo dortík, jiný si dá raději klasický koláček. Každému vyhovuje něco jiného. Krom toho ale koláče s oznámením rozdáváme týden dopředu. A výslužky hosté taky dostanou, je to tady zvykem :-)
Odpovědět
My chtěli původně jen dort, koláčky a makronky. Na stoly i do výslužek. Ale nakonec jsme objednali i cukroví...a dopadlo to tak, že nám ho zapomněli založit na stoly :D Ale nikomu to nechybělo, makronek jsme měli 60 na 48 hostů a většina zbyla...A až ve tři ráno se kamarádka zeptala, jestli budou koláčky alespoň na snídani, že se na ně těší celej den..až pak nám došlo, že ani koláčky, ani cukroví na stolech nebylo a všechno to zbyde na snídani. No, ráno se pojedlo trochu a zbytek jsme vyhazovali (resp. nechali v té restauraci, jelikož to už domu nikdo nechtěl), no...Do výslužek se to totiž nevešlo. Takže já bych příště cukroví a koláčků volila fakt minimálně nebo jen koláčky.
Odpovědět
Profilova fotka
@nevestazostravy Hele ono záleží na tobě. Nedala bych na rady typu: Nikdo nám neřekl, že by jim to chybělo. To ti pořádně nikdo do očí neřekne, takže to bych neřešila. A možná bych popřemýšlela nad skladbou hostů, protože třeba u nás by to bez koláčků, frgálů a cukroví nebylo ono. Bylo nás 90 a rodinu máme mlsnou, takže u nás jen dort a koláčky by bylo málo i pro mě. A já osobně si na svatbách velmi ráda něco sladkého dám. Takže spíš zapřemýšlet, kdo na svatbě bude. Jestli mladí lidi, kteří by třeba i ocenili zde opěvovanou čokofontánu a makronky (i když za mě to nějaká hitparáda není, když si z plesů představím ty opatlané stoly od čokolády a makronky sice vypadají hezky, ale chuťově ne každému sedí) nebo klasické koláčky. My měli sladkého neuvěřitelně moc (chybí vyfocený ještě jeden pokoj a frgály) a skoro nic nezbylo, takže opravdu záleží na hostech...
Odpovědět
Já bych k tomu přistoupila - aby se vlk nažral a koza ... ;-) Aneb, objednala bych si svoje sladké, které si sama přeju, aby tam bylo. Babička bych dala úplně volnou ruku. Ovšem s tím, že se o to nechceš vůbec starat. Takže pokud si s někým domluví převoz toho sladkého, zařídí i krabičky, zařídí někoho kdo ty krabičky pro odcházející hosty nachystá, tak ať si to prostě udělá. Pouze bych ji upozornila, že kvůli výzdobě, ke které by se to nehodilo třeba nechceš aby to sladké bylo na stolech mezi hosty, ale na nějakém stole vedle. Babička bude šťastná, že může něco zařizovat a že ji lidi nepomluví. Ty se s ní nebudeš muset dohadovat a budeš mít jistotu, že pro případné mlsné hosty, je vždy co k zakousnutí. Já jsem třeba klasické předsvatební výslužky po půl vesnici nechtěla rozvážet vůbec. Takže to nebylo. Ale měla jsem nakoupené krabičky pro odcházející hosty a každý dostal domů krabičku. Taky dostala obsluha talíř sladkého, do kuchyně, hudebníci, fotograf, matrikáři, v místě obřadu, kadeřnice, holka co mě líčila - všichni krabičku. Tohle považuji třeba za elementární slušnost. Jinak jsme měli dort, maličké svatební koláčky, frgály - pecáky, makronky (moje láska :-)), 3 krémové řezy (takové ty moderní lehké - pomerančový, kávový a karamelový) - z těch nezůstal málem ani špinavý talíř a krabici povidlového řezu nakrájeného na 1x3cm kousky. Tohle jsem chtěla já a nic z toho nezůstalo. Naši si sami objednali ještě 2-3 nějaké druhy sladkého - bylo mi to úplně jedno. Celkově fakt moc věcí nezůstalo. Asi jen ty frgály, ale za to jsem si mohla sama, prootže jsem si nenechala rodiči poradit a objednala jich zbytečně moc. Bylo nás 50 dospělých a 20 dětí. Podle mě je dort a koláčky málo na svatbu. Pokud u toho zůstaneš, počítej minimálně 10-15 koláčků na osobu. My jich měli mimochodem 400ks.
Odpovědět
Jinak moje sestřenka si taky žádné drobné cukroví a jiné věci na svatbě nepřála, i proto, že to byla letní svatba venku v lese. Pekla jsem jí já - objednala si u mě medovník, ten jsem pak nakrála na malé kostičky, aby byl jednoporcový, dvoupatrový dort a 2ks nepečeného borůvkového lehkého dortu z ricotty. Vše se snědlo, klasický dort do posledního kousku - 40 lidí. Teta by ovšem přesně jako tvoje babička nezvládla nedat výslužky celé své bývalé práci a hromadě známým - chápu to, byla vždy všude pozvaná, všichni jí vše kdykoliv zařídili, pomohli. Říct, vdává se mi dcera a je to jediná svatba v rodině a nedonést ani koláček do práce, bych taky nedala. Takže si vše sama objednala, zaplatila, zařídila, rozdělila do krabiček a roznesla. Proč ne. Zase o vlkovi a o koze :-)
Odpovědět
@julie_t to s tou krabičkou pro hudebniky, matriku, fotografy, ze je to elementární slušnost, me hodně zaujalo. To nemyslím nijak útočně, fakt me to překvapilo. Mne to přijde jako přežitek, všichni poskytovatelé služeb dostali dle mého názoru velmi dobře zaplaceno, je to vztah klient-zákazník, vůbec tam necítím potřebu jim dávat vysluzku (najíst dostali).
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?