@katali0 Zašla bych přímo do cukrárny, tam by měli poradit a nabídnout. My jsme šli s tím, že máme představu, jak má dort vypadat, ale co se týká příchutí, nevěděli jsme. Cukrářka nám řekla, jaký mají výběr a nabídla ochutnávku. Nakonec jsme měli schwarzwaldský dort (čokoládový korpus, šlehačkový krém a višně) a byl naprosto úžasný :)
My budeme mít čtyřpatrový a menší dvoupatrový a každé patro jiné: čokoládový, tvarohový s lesním ovocem, red velvet, mango, vanilka s nugátem a pistácie... Všechny jsme dostali na ochutnávce a byly dokonalé. Dort máme od annamagdalena.cz a myslim, ze lepe jsme vybrat nemohli :)
My původně chtěli čokoládový korpus s malinovým krémem a po ochutnávce jsme kompletně otočili :-) Skončili jsme u limetkového korpusu (doporučuju - na léto je výborný, osvěžující) a krému z lesního ovoce.
My budeme mít svatební dort třípatrový - celkově bude lehký ovocno-šlehačkový: jedno patro pařížský krém+višňový krém; druhé patro smetanovo-jahodové a třetí patro pravděpodobně mix lesního ovoce, korpusy ještě nevím, ale k jahodovému asi světlý vanilkový a ke zbytku čokoládový.
Plus budou dva dorty klasické piškotové krémové od mamky, ty budou primárně do výslužek, ale jsou v rodině dost oblíbené, takže si myslím, že leckdo si ho bude chtít dát už na hostině :)
Jinak podle mě také záleží, jestli chceš na potažení dortu marcipán nebo ne. Mě osobně se třeba k marcipánovému dortu vůbec nehodí ovocné náplně, ale spíš něco "těžšího". Švagr měl loni medovníkový korpus plněný klasickým vanilkovým krémem a potaženo marcipánem a to ještě jakž takž ušlo, ale neumím si v tom představit třeba jahodovo-šlehačkový krém. Ale třeba je to jen můj subjektivní pocit jako člověka, který nesnáší marcipán...
@sarkoc Já třeba dělám dorty potažené mléčným marcipánem s tvarohovo-šlehačkovým krémem a s ovocem a dohromady to chutná úplně báječně. Ale není to pravý marcipán, ten nemám ráda, tak nevím jaké by to bylo s ním.
@krabikova no....tezko rict :-) samotny red velvet korpus je podle me jen kakaove testo obarvene na hnedo-cerveno (vyvedte me z omylu, jestli se pletu?)...ale v kombinaci s tim mascarpone kremem to byla fakt bomba, ja nejsem vubec dortova a z maslovych kremu se mi obraci zaludek, ale tohle bylo vynikajici (i kdyz od te pani, ktera nam bude delat dort, mi na ochutnavce chutnaly i ty "klasicke" prichute, ktere jinak nemusim - proste kdyz se to dela poctive, tak nic nemuze byt spatne :-) ).
@sarkoc ono podle me hodne zalezi na druhu potahove hmoty: my jsme na ochutnavce dostali na zkuseni kousek praveho marcipanu, kousek mlecno-mandlove hmoty, kterou si vyrabi pimo ta cukrarna, a pak dve umele potahovky (Smartflex a jeste neco) a byl mezitim fakt obrovsky rozdil, marcipan a domaci potahovka vyborne, ty druhe dve umelotiny proste umele :-D. Ale nekdo jiny ma treba jine chute, tak je dobre ochutnat i ruzne druhy potahovek, my to puvodne vubec nechteli a nakonec jsme zjistili, ze to je jen o tom vybrat si, co se na to pouzije :-)
Red velvet je korpus nejen s kakaem, ale s podmáslím, šlehaný s máslem... takže je vláčný, takový těžší , v kombinaci s mascarpone a ovocem je to luxus, který si dopřávám jen tak ke kafi... jako například teď k jarním svátkům :-)
Ja jsem nam upekla dolni patro cokoladovy korpus a krem byl slehacka s oreo susenkami, prostredni bylo korpus a ruzovym sampanskym a jahodovy krem s bilou cokoladou a horni patro bylo sticky toffee korpus (vyborny koreneny s datlemi pro vlacnost) a karamelovym kremem. Svatba byla v cervnu pri 32°C, nic se jim nestalo.