Marcipánový dort a koláčky. Kolik vydrží?

Profilova fotka
Ahoj holky, 4.6. se bereme, je to pátek. V restauraci nám řekli, že bude ideální dort i koláčky (které pak budou na odpoledním a večerním rautu volně k dospozici na mísách, oni je budou doplňovat) přivézt ve čtvrtek odpoledne, že dort dají do lednice a po hostině ho vyndají. Koláčky nám bude péct jedna paní, má to jako koníček, peče doma a výborně, přivydělává si tím, jsme domluvené právě na ten čtvrtek odpoledne. To jsme domlouvali telefonicky s tím, že nám upeče i dort, a detaily ohledně dortu jdu dohodnout v pondělí, chceme třípatrový, v marcipánu, vevnitř piškotové těsto tři vrstvy, mezi to nějaký lehký krém (kysaná smetana, tvaroh..) a ovoce (jahody, borůvky). Před chvilkou jsem mluvila s kamarádkou cukrářkou a ta mě doslova vyděsila, že marcipánový dort navíc s takovýmhle "nedržícím" krémem nemůže přes tu noc v ledničce vydržet, že když ho ta paní upeče ve středu (těsto) s tím, že ve čtvrtek ho naplní a zabalí do marcipánu, do druhého dne v té lednici v restauraci se to rozpadne, marcipán zvlhne a rozteče se... :-O Co myslíte, jsem z toho teda dost špatná, je jasné, že to musím probrat přímo s tou paní, co bude dort dělat, ale chtěla bych dopředu vědět, s čím mohu počítat..
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych to konzultovala s tou paní, která vám bude péct dort. I lehké krémy můžou vydržet a nerozpadnout se (stačí do nich přidat třeba trochu želatiny). Marcipán ti v lednici zvlhne a ztvrdne, ale většinu se nepotahuje pravým marcipánem, ale fondánovejma hmotama (třeba K2, pasta dama dekor a podobně) a ty jsou vhodný i do lednice a nic se jim nestane. Tý paní se zeptej, jak potahuje a jestli hlavně pod tu potahovací hmotu dává krém - pokud ne (že potahuje jen piškot), tak je průšvih, hmota se potrhá a popadá. Ten fondán se musí přilepit (ideálně krémem s trochou másla). Dělala jsem pár potahovaných dortů z K2, podmazávala jsem to tvarohovo-máslovým krémem a vydrželo to několik dnů krásné. Pravda ale, že jsem dělala jen nižší a lehčí dorty.
Odpovědět
Profilova fotka
Civet - diky moc, on to ma byt dort pro 20 lidi, takze to nemusi byt extra velke a tezke, o tom podmazavani kremem jsem slysela, takze si zapisuji - zeptat se na potahovaci hmotu a na podmazavani kremem :) Bezva :) A doporucila bys mi nejakou napln? Urcite vime, ze chceme co nejvic ovoce, nikdo z rodiny neji takove ty klasicke tezke maslove dorty, ja si puvodne predstavovala jen jednu vrstvu svetleho piskotu, mzi to hoooodne tvarohoveho kremu s ovocem, zas piskot a marcipan, a takhle tri patra, ale to se asi propadne, ta pani mi telefonicky hodne doporucovala zloutkovy krem, v podstate by to pak chutnalo jako mega ovocny kosicek.. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
fireangel: to záleží na vás, co máte rádi. Já mám s ovocem ráda tvarohový krémy (klidně i s máslem, když se ho tam nedá víc než tvarohu, tak to chutná dobře a těžké to není). Případně tvaroh se šlehačkou a ztužit želatinou (na chuti to téměř není znát). S vícepatrovými dorty bohužel nemám zkušenost, nevím, jestli by se to propadlo nebo ne. ale zásada je dáváat do spodního patra ty nejhutnější krémy a nahoru už jen něco lehčího (právě aby se to nepropadlo). Žloutkový krém mi zní jako zabijárna - podlě mě to bude to, co je dneska vnímáno jako máslový krém. Ale ono zase záleží na tom, jak ten krém přesně dělá (většinou se dělá z másla, žloutků, mléka a často se tam přidává i puding). Takže do třípatráku bych možná dala - dolu máslový krém, do středu tvarohový a nahoru jen lehkou šlehačku. Ale konzultuj to s tou paní, ona bude mít v pečení vícepatrových dortů i praktické zkušenosti (narozdíl ode mě:o)).
Odpovědět
Profilova fotka
fireangel: Řeším stejný problém. Dort potažený marcipánem. Bude mi ho dělat kamarádka a jak píšeš, počítala jsem s tím, že ho odvezeme do restaurace den předem. Kamarádka mi ale řekla, že je potřeba dodělat ho ten den, protože hrozí, že se marcipán ve vlhké lednici rozteče. Povezeme ho tedy opravdu až ten den.
Odpovědět
Profilova fotka
No prave proto musim zjistit, cim to potahuje, kdyz to nebude pravy marcipanm, tak by snad problem byt nemusel..
Odpovědět
my sme mali tortu den predtym a bez problemov, nic nestieklo. ono aj pravy marcipan vydrzi, len nesmie byt vo vlhku. takze ked maju nejaky chladiaci box a nie je v nom vlhko, tak to vydrzi. rozhodne sa porad s tym kto ti tu tortu robi, lebo ten ma najlepsie skusenosti so svojimi vyrobkami.
Odpovědět
my jsme taky měli dort předem a nic neteklo a to jsme měli vevnitř jogurtovou náplň a i na narozeniny ho beru z cukrárny den předem a nikdy se nic nestalo ať už je to z pravého marcipánu nebo ne.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak teď jste mě taky vyděsily, taky tam dovezeme dort večer před, máme patrovej, potahovanej, snad to tedy vydrží. Ještě se s nima teda musím domluvit.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak už jsme domluvené, bude třípatrový dort, čokotěsto, krém odlehčený jogurtovo jahodový, vevnitř čerstvé jahody, těsta tři vrstvy v každém patře, mezi tím ten krém a ovoce. Cca 30 porcí, 1500 korun, celý v klasickém marcipánu (bílém), dozdobený vínovými mašlemi, růžemi a cukrářskými perličkami. Paní ho bude dělat přímo až ve čtvrtek před vyzvednutím (vyzvedáváme ho v pět večer), a prý ho nemáme dávat do ledničky, ale jen do chladné místnosti a nic se nestane, běžně se dorty vyzvedávají den předem :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dort s jogurtovym kremem a cerstvymi jahodami musi se dat do lednice. Kdyz je tam vlhko - snizit teplotu. Jakou teplotu by mela mit chladna mistnost?
Odpovědět
Profilova fotka
pry treba jako sklep, pocitam tech 5 - 10 stupnu, ale jde o tu vlhkost v lednici, a nebo do lednice, ale pred hostinou na nejakou dobu vyndat, aby to zas oschlo..
Odpovědět
tak teď jsem taky trochu lekla,budu mít třípatrový potažený dort a vezeme ho také den předem odpoledne,ale kamarádka se vdávala před 14dny,měla dort od stejné firmy,také marcipánový potažený,třípatrový a vezli den předem a vše bylo ok..tak snad bude u nás taky v pohodě....
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
ty jooo dobré rady, to koukám, na některé věci by mě vůbec nenapadlo se zeptat, prostě bych to brala jako samozřejmost, že dám dort do lednice a konec....nebo že dole by měl být tuhý krém a nahoře odlehčený - i když je to logické, nenapadlo by mě to... díky holky, za rady myslíte,že pro 30 lidí stačí 3 patrový dort a aby ještě zbylo něco málo do výslužky??? (asi 12 výslužek)nebo raději 2patra a nějaký menší k tomu? mám z těch velkých dortů docela strach
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?