Kolik kusů koláčků se dává ke svatebnímu oznámení?

Ahojki. Tuhle jsme se se švagrovou nemohly shodnout, kolik kusů koláčů se dává k oznámení a pozvánkám na svatbu. Švagrová říká, že 18 ks i těm, kteří třeba nejdou na svatbu nebo nejsou příbuzní. Mě to přijde moc. Tak co vy na to?
Odpovědět
1
2
8
Já jsem dávala opravdu těch 18, ale to jen pár lidem, které mám rádá :-) Jinak se ostatní dostali 15.
Odpovědět
K oznámení a pozvánkám se něco dává? Jejda a proč? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Tak moc? Já si pamatuju že jak se mi ženil brácha, tak jsme dávali 3 koláčky na osobu v rodině kde se vezly. Takže když byly v rodině 3 lidi tak dostali 9 koláčku + samozřejmě cukroví. Tedka když se budu vdávat já, takjsem koláčky zavrhla... zbytečně to leze do peněz ... vyslužky dostanou všichni co budou na hostině jak budou odcházet. Na svatebním stole samozřejmě koláče chybět nebudou. ;-) :-D
Odpovědět
Taky se mi zdá 18 koláčků moc. Myslím, že 3 koláčky na osobu není špatný nápad, ale zase, kdyby v rodině bylo málo lidí, tak je mi blbé dát jednom 3 nebo 6 koláčků. Třeba kamarádům, kteří jsou sami. U nás se za koláčky dávají peníze, takže mě to nějak nezruinuje. Tedy pokud nebudu všem dávat 30 koláčů a oni mi pak za to dají 100Kč.
Odpovědět
Já zase neznám výslužky. Nepamatuju se, že bych po svatbě někdy nějakou dostala. Ani nevím, co by v té výslužce mělo být.
Odpovědět
No to sou mi věci. Za koláčky peníze...to může být dobrý bussines :-D Já nebudu dávat teda rozhodně nic. Dostanou výslužku po svatbě a můžou být rádi...nemám na to majlant ]-( Ty zvyky bývají někdy opravdu zajímavé.... :-D
Odpovědět
ahojky, platíme jim pozvánky, jídlo dort a vše někdfy i ubytování a ještě budu rozdávat něco někomu jen tak kdo přijde na svatbu, tak to teda ne, ani výslužka, jsou svatební noviny a navíc z hostiny odcházíme jako první my... to co tam zbyde at si zabalej sebou dom..., na svatbu mi rodiče nepřidají šetřím ze svého a že mě to taky stojí!!!
Odpovědět
Koláčky jsme dávali těm lidem, kteří dostali oznámení + těm kteří ho nedostali (sousedé z ulice, kolegyně v práci). Penízky za koláčky jsou jen symbolické. Koláčky u nás roznášeli družičky a tak dostali nějaké ty deseti-dvaceti koruny.Nejde o to aby se ti peníze za ty koláčky vrátili!! 8-( Ono taky záleží na tom jak ty koláčky jsou velké. My jsme měli klasiku o velikosti nehtu na palci a to by bylo trošku divný dát jim 3 jednohubky :-| Jinak by se snad mělo dávat svobodným 15 koláčků a zadaným 10 (ale to je historie). Výslužku jsme my nedávali. To co zbylo jsme si dojedli druhý den s hosty :-)
Odpovědět
pavelka: NO, naši, když jim někdo dal koláče, tak tedy symbolicky nedávali. Minimum bylo 200,--Kč. Koláče myslím ty normální velikosti, co se prodávají v obchodech. valeriekr: My to tak na severní Moravě máme. Ani jsem nevěděla, že to někde není tradice. Ty peníze za koláče by se měli vrátit nebo ještě měli mít novomanželé navíc. Samozdřejmě, že pozvaní nedávají nic, protože přinesou svatební dary. Tedy nechci vypadat, že na svatbě chci nějak ušetřit, ale ty koláčky jsou tradice a prarodiče by na mě byli překně naštvaní, kdybych rodině ty koláče nedala. A jestli se mi to vrátí, tak to radši tu tradici udržím, ať je klid v rodině. Jen ty peníze za koláče budu muset vydat hned a vrátí se mi později. Navíc mi tahle tradice připadá lepší, než na svatební hostině vybírání peněz na vyplácení vymyšleného nemanželského dítěte apod., kde se vysloveně tahají z lidí peníze. To teda na své svatbě nechci.
Odpovědět
tak u nás se dávají za koláče taky peníze, většinou okolo 500kč, takže na tom ještě vyděláme:-)
Odpovědět
jo a jsem ze sev. Moravy taky jako luckam80, takže je to tu opavdu tradice, ale o peníze samozřejmě nejde...
Odpovědět
Profilova fotka
no u nas sa dava vysluska-teda pri odchode kusok torty zopar kolacov tak aby sa to voslo do malej krabice.a na druhy den sa z toho co zvysilo rozda babickam krstnym rodicom svedkom,male karbice susedom najlepsim kamaratom.a nic k oznameniam to prvykrat pocujem.a peniaze? neviem co si mam mysliet.zda sa mi to cudne aby som si za kolaciky platila. :-|
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Poraďte mi kolik jste dávaly koláčků nebo kolik si jich necháváte upéct. My budem mít 80 lidí...z nichž některým samozřejmě do páru...přece neodrovnám babi na svatebních koláčích, ne? ;-)
Odpovědět
tak jsem to změnila výslužka bude :-D i s novinama :-D
Odpovědět
Profilova fotka
luckam80-celkem mě dostává,že máš svatbu až skoro za 2 roky,a řešíš koláčky :-N
Odpovědět
Sajmonka - né, já to vůbec neřeším, jen ta tohle téma přišla řeč. Navíc moje nejlepší kamarádka se vdává příští rok, tak to taky bude potřebovat vědět. Jen jsem mi šlo o princip, jestli mám pravdu já nebo švagrová.
Odpovědět
Taky určitě záleží na tom jaké koláčky děláte . . . u nás se dělají 1x1cm to by asi bylo docela srandovní dávat 3 ks někomu :-). . . takže našich se dává asi klidně těch 18 . . fakt nevím, sice jsem je měla, ale jen na stůl a ne narozdávání. Prodávají se takové malé papírové košíčky na koláčky, tak prostě kolik se do něj vejde asi tak bych řekla.
Odpovědět
Profilova fotka
Luckam80-ahojky tak to chápu,co se týče mě tak rozešlu oznámení poštou a výslužku dám až v den svatby :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
ahoj, obnovuju tuto diskuzi a mam zaroven jednu otazku, z pritelem bydlime v jedne vesnici a kolacky se u nas davaji, ale ted padl nazor, ze bysme meli ty kolacky do kazde rodiny dat 2x, jako jednou za me a jednou za pritele, me se to zda jako blbost co myslite, to uz je prehnane ne
Odpovědět
ahoj, no, já si myslím, že to je hloupost - dávat 2x.... Dáváte jednou a společně, tož jaképak rozdělování... Takže souhlasím s tebou - je to přehnané =-)
Odpovědět
Profilova fotka
no prave ja si to taky myslim, ale budouci tchyne se vyjadrila v tomhle duchu, no doufam, ze ji to bez problemu vysvetlim, je to fajn zenska.
Odpovědět
určitě to pochopí, co jí zbývá, že :-D ? Zvyky se mění ....
Odpovědět
a jak jsem četla předchozí diskusi, kulila jsem očka =-) . Na jednu osobu 15 koláčů? To se mi zdá velmi přehnané...
Odpovědět
Profilova fotka
no ja kdyz jsem to taky procitala, tak si rikam, to bude palka a jeste 2x :-D na to se muzu ...........
Odpovědět
tak tak :-D . Musím souhlasit :-D . Taky bych se na to mohla..... Já dávám na osobu 3 koláčky a bohatě to stačí.. Jen těm , kteří jsou sami, tak dám krapet více. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Hajenko, to mas ale asi enjake velke kolacky, ne? Protoze do klasicke vysluzkove krabicky (ne na dort) jich prijde 15-20 podle velikosti. A jinak bych urcite davala JEDNY kolacky protoze vy jako JEDEN par davate JEDNE rodine, JEDNOMU paru JEDNY kolacky. Dvoje je nesmysl. Led akdyz treba je to blzika rodina a bydli jich v dome 8, dala bych vic. Pak je jina na svatbe, kde nekdo dava vysluzky na osobu, nekdo na par, rodinu. Ale proad od vas je to jeden kus.
Odpovědět
Hajenko: oni mají jinde takové ty jednohubky koláče :-) My dáváme 2 koláče na osobu + cukroví, přiměřeně. Bude nám to balit cukrářka, tak ví kolik tam toho dá. Ty jsou na rozvážku před svatbou. Na výslužky budeme mít rolády a cukroví. Koláče už ne.
Odpovědět
jasně, velké jak dort :-D . Ne 8-) , u nás to tak bude + další drobnůstky a finito :-) . Ochutnají a zbytek dojí na hostině :-D 8-) :-D
Odpovědět
když je nazývám koláčky a ne koláče, tak to musí být hned jednohubky? No, toto :-o 8-) . Někdo dává dva, někdo tři, a další ať si dá klidně na osobu dvacet :-D .
Odpovědět
Já to myslím tak, že jsou fakt malé. Byli jsme na svatbě v Přerově a tam ty naše velké koláče neznají, aspoň ne na svatbu. Mají je velké nebo spíše malé průmer tak 5-7 cm. Takže fakt jednohubky :-D
Odpovědět
1
2
8
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?