Jsem blázen, když si chci udělat sama svatební dort?

Profilova fotka
tak vám nevím, koukala jsem na dorty a na uplně jednoduché-2 patra a kolem jen mašle a nějaká ta květina - já bych se chtěla otestovat, zda bych to zvádla taky .-)))
Odpovědět
Profilova fotka
No dort by měl být čerstvý a nějak si nedovedu představit nevěstu, jak ráno před svatbou stíhá ještě připravovat dort
Odpovědět
Proč blázen? Pokud umíš dorty péct, máš v tom praxi, tak je to dobrej nápad. Jednak ušetříš a jednak si ho uděláš přesně podle svých představ, což se cukrářovi povést nemusí. :-) Jestli ale s tím nemáš zkušenosti, tak samozřejmě to radši přenech odborníkům.
Odpovědět
Profilova fotka
já bych do toho teda taky nešla, vůbec si neumim představit kdy bych to dělala....sice je to teda o hodně levnější, ale zas ty nervy, že se to nepovede....
Odpovědět
Profilova fotka
já si myslím že s tím ušetřením je to hodně relativní... stráví se nad tím nejspíš víc času od nákupu surovin po ozdobení dortu, že se to snad ani nevyplatí.... Taky bych se nechtěla den před svatbou celý den patlat s dortem a doufat že se nic nepokazí. To bych opravdu musela mít pečení dortů jako velký koníček abych do toho šla, @kylli takže jestli se ti chce, tak proč ne?
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasim s @kristyn.g pecu rada, ale do vlastniho svatebniho dortu bych nesla ani nahodou. Bylo toho pred svatbou tolik, ze jeste navic dort, tak bych asi nespala ani tech 6 hodin v tydnu pred svatbou. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
já si také budu dělat sama dort, ale to jen proto, že opravdu pečení mám jako koníček a ušetřím aspon penízky. ale když si vtpomenu na svůj první dort, tak nevím. dělala jsem ho dlouho a ještě se moc nepovedl. takže do pečení jen pokud by to nebyla premiéra :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já už mám asi 4 dorty za sebou a teď bych si objednala kvalitní materiál, barvy a formy na kytičky apod. A hele dort taky cukrář nedělá ráno před svatbou .-)))). A myslím, že za 2 hodiny ho mám ozdobený a hodinu na upečení apod
Odpovědět
no já nevím, myslím, že dorty peču fakt dobré (aspoň teda to tvrdí ostatní) a se zdobením si vždycky vyhraju, aby bylo všechno tip-ťop :-D. Ale svatební dort by měl být čerstvý a fakt si nedovedu představit, že bych se před svatbou stresovala ještě s tímhle. I tak jsem byla s časem na štíru, protože se těsně před svatbou objevila spousta maličkostí a věcí na dovyřízení. Takže já z osobní zkušenosti, bych si dort sama nepekla.
Odpovědět
Ne, možná bys byla, kdybys chtěla být první česká prezidentka a sháněla 50 tisíc hlasů občanů s omezeným rozpočtem na volební kampaň, ale upéct si sama dort mi přijde jako slabé kafe oproti bláznovství, s kterým se denně setkávám já :-D
Odpovědět
@kylli Však si upeč nějaký na zkoušku :-) Nemusí být teda už s tím kvalitním materiálem, zatím
Odpovědět
@kylli Taky si předem natrénuj to zdobení ,ať se s tím pak nestresuješ. Sama vím, že něco co vypadalo jednoduše ,dalo pak mooc práce . Taky si kytičky a další ozdoby můžeš udělat pár dní dopředu, pokud jsou z mléčné hmoty,tak nějaký ten den vydrží ;-)
Odpovědět
@kylli švagrová si taky svat. dort připravila sama (a to není cukrářka, prostě jen ráda peče) a byl hodně pěkný a dobrý...takže pokud je chuť se do něčeho takového pustit proč ne :-)
Odpovědět
Článek se načítá
*
Odpovědět
@kylli Děvčata, narazila jsem na tuhle diskuzi právě v okamžiku, kdy jsem přišla na nápad upéct si dort sama. Obávám se, že s žádnou s místních cukrářek bych nebyla spokojená (záplava růžiček není můj šálek kávy), a když budu nespokojená sama se sebou, aspoň nemůžu nadávat na nikoho jiného :-D. Vím, co obnáší pečení dortu, ale nedovedu si představit, jak vypadá poslední týden před svatbou. Chci mít všechno tip i ťop zařízené dávno před dnem Dé, nedovedu si přesně vybavit, které věci budu muset dělat právě ten poslední týden. Povězte, vy co už to máte za sebou, jak to bylo u Vás? K čerstvosti dortu - dodělávat dort ráno před obřadem je naprostá hloupost. To si nelajzne ani dobrá cukrářka. Dort musí být hotový nejpozději den před obřadem, protože člověk nikdy neví, co se zvrtne, bude muset opravovat, nebo bude trvat dýl než se předpokládalo atd. Takže pokud chceš, kylli, péct svůj svatebáček sama, doporučuju udělat to ve čtvrtek. Budeš-li dělat kytičky, je nutné je mít připravené dopředu, protože je to spousta hodin práce. Ale je celkem obtížné odhadnout velikost, když ještě nemáš dort. Jinak to ale nejde, pokud nemáš hrooomadu času ve svatebním týdnu. Jenom kytky na tenhle (viz přílohu) jednoduchý dortík si vzaly 6 hodin čistého času. K šetření - pokud nepočítáš čas na dortu strávený, ušetřit se dá. Záleží mezi čím člověk váhá. Pokud se rozhoduje mezi cukrárnou a vlastní výrobou, jednoznačně doporučuju udělat si ho. Nic proti cukrárnám, ale myslím, že každá průměrná hospodyňka upeče dort chuťově lepší. A ušetřený peníz je dost výrazný, to za to stojí. Pokud člověk váhá mezi cukrářem a domácí výrobou, je potřeba zvážit hlavně čas. Pokud ho máš dostatek, jdi do toho. Dvě hodiny na ozdobení a hodinu na upečení - to je nereálná představa. Kdybychom vzali jednopatrový dort - minimálně půl hodiny než nachystáš těsto, plus mínus hodinu pečení. Další půlhoďka než uděláš krém, půlhoďka promazání, ztuhnutí, vyhlazení. Potažení marcipánem hodina, nainstalování kytiček... ono se to nezdá, ale řekla bych, že při "žádném velkém babrání" a když jde všechno jak po másle, může být jednopatrový dort hotový tak za osm hodin. Krát počet pater. Já sama bych to ale tak rychle nikdy nezvládla, protože nejsem cukrářka, nemám zkušenosti. Jako průměrnému amatérovi mi tenhle svatebáček pro známou trval 34 hodin čistého času. Právě proto se toho bojím, jestli budu mít před svatbou tolik času, abych to stihla. Jinak bych neváhala ani na vteřinu a svůj svatební bych si upekla sama.
Odpovědět
@popinka007 Ten dort na obrázku je ten cos dělala? Jestli jo ,tak jsi velká šikulka,máž ho takový čisťounký,hladký, propracované jemné kytičky. :-)
Odpovědět
Jj. Nemám ráda přeplácané české svatebáky. Ač jsem jinak patriot na druhou, v tomhle musím podpořit vkus cizinců. No, právěže nebyl uplně hladký, všimni si vlevo dole drobných varhánků. Tohle ještě musím vychytat. Říkám si, že až budu dělat několikátý, pude všechno rychleji. Barvení i válení, tím pádem nebudou ani varhánky ;-). Jen ne a ne nikoho znásilnit, aby se vdával či ženil :-D. Dnes se do toho nikdo dvakrát nežene. A to "su z dědiny" :-D, nábožensky založený východ Moravy.
Odpovědět
Profilova fotka
@popinka007 my máme dort od Erharta a fakt nebudeme mít "český přeplácaný svatebák" Dodělává se v ten den, aby byl pokud možno co nejvíce čerstvý a od předchozího dne odpočívá ve speciálním chladícím boxu... To jen abych se zastala některých poctivých cukráren
Odpovědět
Profilova fotka
@kylli myslím, že se to zvládnout dá, ale plně souhlasím s popinkou007, že to chce prostě čas, dort nelze uspěchat a už vůbec né svatební, který vévodí stolu a k dodělání dortu v den akce můžu říct jen to, že pokud je součástí dortu čerstvé ovoce, nelze jinak, než v den svatby( nebo jiné oslavy), jinak je velká pravděpodobnost, že se ovoce v dortu začne kazit - tomu nepomůže ani speciální chladící box
Odpovědět
@barbora_b A to je právě ono, Erhart dělá dorty Stylové, s velkým S. Jejich dílka nemají s českým "stylem" co dočinění. Ti by jistě zvládli i dort podle mých představ. Jen si nejsem jistá, jestli by to zvládla moje peněženka... Navíc u nás v Horní-Dolní nic takového nehrozí. Ve městě jsou obecně mnohem větší možnosti. Smím se zeptat, jaký budete mít dortík, Bary?
Odpovědět
Profilova fotka
@popinka007 čtyřpatrový, kulatý, dvě patra jogurtová s jahodami, jedno čokoládové s banánem a jedno vanilkové s ovocem. Vychází to cenově tak, že jedna porce (velký kus dortu) stojí 87 korun, což si tedy myslím, že je velice slušné.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych do toho nešla ani omylem. Obě s mamkou rády pečem, ale na svatební dort bychom si netroufly. Ne kvůli tomu, že bychom tak hezký nezvládly, ale prostě myslet den před svatbou ještě na dort, mít na něj čas a doufat, že se povede tak, jak si představujeme (a zákon schválnosti funguje zaručeně - i kdybychom měly předtím sto super dortů, tenhle jeden, na kterém extra záleží, by se povést zrovna nemusel), to fakt ne. Např. den před svatbou jsme s mamkou chystaly pohoštění na ráno, takže se celý den pekly řízky, dělaly chlebíčky, pekly řezy atd. Předtím se už peklo do výslužek (postupně podle trvanlivosti). Nedovedu si představit, že by se stihl ještě svatební dort. To jsme si ani nezdobili sami stůl na hostině a raději jsme to (včetně kytek) nechali paní, která se tomu věnuje. Jen jsme dodali jmenovky a čokoládičky. A myslím, že připravit stůl by nebylo těžké, jen mít ten čas.
Odpovědět
Holky, jenom taková otázečka, asi pitomá...ale skladovaly jste někdy dort už hotový, nazdobený, potažený do druhého dne v lednici? Já protože docela dost peču, tak vím, že občas, a fakt jsem nevypozorovala proč, mi ten dort v lednici začne téct...ta potahovka jakoby taje... představa, že se mi něco podobného stane se svatebním, mě dokonale odradila, od jakýchkoliv pokusů o domácí dort.
Odpovědět
@barbora_b To zní prudce jedle :-), a co design, co to bude? V galerkách se najde spousta pěkných stylových dortíků a když pak přijde na věc, skončí to stejně u záplavy růžiček. No jo, ve městě je to prostě jinak. Pro mě je to třeba hrozně moc peněz. U nás přijde lidem moc i 500 Kč za dort. Ale i tak bych řekla, že Erhart je z těch luxusnějších. Poměr cena - kvalita v souboji Erhart - domácí výroba by u mě zvítězila ta domácí výroba. Hlavně teda kvůli ceně. To je prostě dáno mentalitou a co si budeme povídat, i finančníma možnostma každé z nás. I kdybych neměla hluboko do kapsy, dělala bych si spoustu věcí sama, protože na to mám prostě čas a chuť. A líbí se mi to.
Odpovědět
@pupickova No, nevím, z čeho pečeš, ale může to být třeba tím, že dáváš moc tenkou vrstvu marcipánu. Měla by mít (a to vážně minimálně) aspoň 3 mm. Skladuju dortíky často v lednici, někdy i do druhého dne. A nic neteče. Nebo ještě možná jaký dáváš krém, ale to si myslím, že je známá věc, že pod potahovkou musí být máslový. Jednou se mi stalo, že tekl, ale to bych řekla že bylo špatným marcipánem (mléčný, ale prostě se mi nějak nepovedl).
Odpovědět
@pet23 To je právě to, čeho se bojím...
Odpovědět
@popinka007 Jasně, že o krému to vím, a potahuju jak kdy, většinou chokoflexem, jinak jsem používala WI a teď mám objednanou PDT, a fakt nechápu proč se mi to občas stane, už jsem zkoušela i na radu jiných dortařek dát dozadu do lednice karton, a stejně se to jednou za čas stane a teče to, takže bych fakt neměla odvahu pustit se do svatebního, i když byla by to výzva :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@popinka007 Design mám v galerce :-) Tak těžko říct, my když tu jdeme do cukrárny, tak za dortík prostě dáme 80 korun, mnohdy tu najdeš cukrárny, kde tě to vyjde na 130 kč. Takže cena nám přišla slušná, zvláště na to, že používají jen přírodní suroviny, žádná rostlinná šlehačka či smetana, ale hezky živočišná... Já tě chápu, mně se to líbí víc, když za tou svatbou je alespoň částečně práce nevěsty a není to vše jen z dílny jiných, takže máš mé plné sympatie :-)
Odpovědět
@pupickova Jj, karton je ale spíš jen proto, aby se to neorosilo. A teče Ti to i teď, v zimě? Ze začátku mi to dělala v létě varna. Jinak mě napadá vážně jen ta tloušťka hmoty. Nebo slabé chlazení. No já to brala jako splněný sen a nepřipouštěla si, že by se něco mohlo pokazit (a samozřejmě, že pokazilo, jako vždy :D). Ale jsem ráda, že jsem tu možnost měla. Když jsem ho předávala, měla jsem uplně ztuhlé ruce, žaludek v krku... jako u maturity :-D. PDT mi přišla taková hodně zvláštní konzistence, vůbec se z toho nedalo modelovat, vykrajovat, nic. Jen potahovat a to taky žádná sláva. Ale některým vyhovuje, je hlavně chutná. Možná jde také o to, jak je která nevěsta náročná. Pokud chci čtyřpatrový marcipánový dort asi to svěřím spíš odborníkovi, když nás bude pět a půl, klidně bych se do toho pustila sama. Jako úplný začátečník bych ale šla max. do jednopatrového.
Odpovědět
@barbora_b Jéé, tak to je bomba, přesně tenhle styl mám nejradši. Čím jednodušší, tím lepší. To jsem vážně zvědavá, jaký bude. Rostlinná šlehačka by mě vůbec netrápila, kamarádka byla na praxi v cukrárně, a tam se to valilo všechno z prášku... Proto ta nedůvěra.
Odpovědět
@popinka007 no to mě nestraš, protože nejsem troškař a objednala jsem si jí hned 5 kilo :-D Jasně, my sice nechceme čtyřpatrový, ale stejně to nechám profíkům, dovezou mi ho až na místo, nebudu s ním mít ani práci, ani nervy :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?