Jak velký svatební dort a kdy ho krájet?

Poprosím o zkušenosti ohledně velkosti svatebního dortu. Na svatbě budeme mít 80 dospělých + cca 10 dětí. Nevím jestli nechat vyrábět dort pro 80lidí (hlavně kvůli ceně), plno lidí říká, že jim svatební dort zbyl....Svatba je v srpnu, takže počítáme s vedrem. Myslela jsem nechat ho udělat třeba jen pro 50lidí, protože plno chlapů si ho stejně nedá..ale aby zas nenastal trapas, že všichni budou lační ochutnat dort :-. Dále pak řeším, zda ho krájet hned, jak zahájíme večerní část cca 18:30 (oběd máme jen v rodinném kruhu, hlavní oslava je večer) nebo ho nechat ještě na později, protože všichni přijdou hladoví a budou chtít maso a ne dort????? Děkuji za názory.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme meli taky kolem 80 lidi a takhle jsem to taky zadala a musim rict, ze teda nezbylo nic. Byla jsem rada ze vubec zbyl o neco vetsi kousek, ktery jsem nesla v nedeli do klastera, protoze nas knez uz dort nestihl a bylo mu to lito 😁 lidi jsme meli pozvane na 16, takze nekdy po te 16 (uz nevim v kolik) svedek pronesl pripitek, rozkrojili jsme dort a vsichni si dali kafe a poklabosili, mezitim se ugrilovalo (samozrejme neco z rautu bylo uz nachystane na tu 16, ale doplnovalo se postupne v prubehu celeho vecera)
Odpovědět
já bych se pro jistotu taky radeji priklanela k poctu hostu, sama z toho mam obavu aby to vyslo a kolikrat se stane, ze si nekdo prijde jeste pro nášup :D kazdopadne doporucuji krajet s rozumem klínky hned od zacatku, mam na mysli nedelat na zacatku siroke klinky aby jste ke konci treba musela zuzovat aby vyslo na ty posledni hosty :D mluvim ze zkusenosti kdyz jsme obluhovali x svateb a krajeli dorty, novomanzele rozkrajeli zacatek hrozne na siroko a obsluha to pak musela zachranovat tenkyma :D a stejne kdyz bude navic co se nesni se rozda anebo zamrazi :)
Odpovědět
Budeme mít stejný počet hostů a mám představu nechat ze sladkého udělat dort 50 porcí a koláčky k tomu. Koláčky kdyžtak zmrazíme, ale zbytky dortu se mi nechce řešit. Výslužky dávat nebudeme a jiné sladké neplánujeme. Hosté jsou převážně pivaři a masožrouti a tak pochybuji, že si dá každý. Ještě chci konzultovat s cukrářkou, třeba do toho vnese vlastní postřehy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sposa26 my měli 3 patrovy dort. curkářka říkala, že z toh nakrájíme 82 porcí. a celé spodní patro a kousek druhého zbylo. Krájeli jsme ho v 18 hodin. Na hostinu jsme přijeli v 16 hodin a mysleli jsme, jak se všichni vrhnou na slaný bar a všichni aktivně objednávaly kafe ve velkým a jedly cukroví. Poté už dort skoro nikdo nechtěl.
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mít taky cca. 80 hostů a dort plánujeme nechat udělat cca. pro polovinu. Na všech svatbách, co jsem kdy byla, to zbývalo, bráchovi, který se ženil předloni, zbyla cca. polovina dortu, který taky nechával dělat pro všechny... Ale záleží asi na tom, jak to celé pojmete. My třeba nehodláme nutit nikoho, aby si dal, prostě dokud bude, tak bude, a až nebude, tak holt nebude, bude tam mnoho jiného sladkého, fakt nemyslím, že naši hosté budou strádat, nebo že by to někdo event. řešil :-) A hlavně jsem přesvědčena, že dort bude jíst cca ta polovina lidí, spousta lidí sladké vůbec nejí, a my třeba nechceme řešit ani žádné výslužky, zamrazování apod. Takže za nás tak, ale někdo výslužky dělá, přijde mu třeba blbé, aby na každého nezbylo atd...to záleží na vašem pohledu na věc ;-)
Odpovědět
Děkuji Vám dámy za názory. :-) Ke svatebnímu dortu budou ještě koláčky, kremrole, punčáky a možná cupcakes A na rautu budou ovocné špízy. Takže se asi přikloním k variantě dort cca pro 50 lidí a uvidí se. Máma pořád říká, že bychom měli zahájit gulášem a dort dát až potom. A jak píšete, to už si ho moc lidí nedá....také bych nerada, aby zbyl. x-) třeba můj nastávající by nejradši dort vůbec nejedl...ale to má trošku smůlu :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme měli na svatbě 70 lidí, dort cca pro 75 a nezbyl ani kousek. Krájeli jsme hned po obědě, kdy si všichni v klidu dali kafe a k tomu kousek dortu :) A všichni vypadali spokojeně a rádi si dali, i když říkali, že sladké moc nemusí :) My jsme na jedné svatbě dort nedostali vůbec a byli jsme zklamaní. Přitom na sladké taky moc nejsme. Ono opravdu hodně záleží na tom, kdy se dort krájí. Pokud hnedka po obědě, kdy všichni sedí a odpočívají u kafe, tak se sní celý. Pokud máte v programu krájení až na večer, tak si skoro nikdo už nedá. Jak se lidi rozpijí a začne raut, tak už sladké většinou nemizí.
Odpovědět
Profilova fotka
@veruliify : To je asi pravda, že bude asi dost záležet, kdy se dort krájí, když tak nad tím přemýšlím :-)
Odpovědět
Za mě tedy lepsi kdyz trochu zbude nez aby se na nekoho nedostalo. Na jedne svatbe jsem mela s pritelem kousicek napul a na spoustu lidi se nedostalo vubec a bylo to docela divne. Taky zalezi jestli planujete cely dort v jedne prichuti nebo co patro to jina prichut, pak bych pocitala i s tim,ze hodne hostu bude chtit ochutnat od kazdeho patra.
Odpovědět
Profilova fotka
U vas bude trochu problem s casem na dort-pokud ho chcete krájet az vecer na oslave. Podle me se sni v pripade, ze se kraji po obede nebo na zacatku odpoledne ke kafi (a na stolech neni moc jineho sladkeho). Pokud budete mit oslavu az takto vecer, obavam se, ze svatebcane budou chtit jako prvni neco k veceri a sladke budou zobat az pote, ale cast lidi nebude dort chtit. A zacinat v tuto dobu dortem neni take uplne asi vhodné. Jde o to, jak vam na dortu záleží a jestli vam nevadi, kdyz kousek zbyde.Je trapné, pokud by vsichni chtěli a nebyl by. Nam zbylo cele spodni patro (meli jsme ho větší - a nevadilo to, muz jo vzsl po sbatbe jako vysluzku do práce). Volila bych ve vasem pripade asi to, ze by se krajelo az vecer "po veceri" a velikost bych zvolila sca pro 60-65lidi (uvidite podle cukrarky jak to bude vychazet). Kousky krajejte menší, abyste byli v pripade nutnosti schopni podarovat vsechny, uvidite, jaky bude zajem, pokud zbyde, bude na pridani pro toho, kdo bude chtit. Take zalezi na tom, jaky ten dort bude-tmasloveho a marcipanem staci mensi kousek nez nepotahovaneho se slehackou a ovocem.
Odpovědět
Profilova fotka
rekla bych ze dulezite jsou dve veci...1. kdy se dort kraji a 2. jaky ten dort je. Takovy ten tezky maslovy si neda tolik lidi, jako lehky dort s lehkym ovocnym kremem. Ja se vzdy ridim tim lepsi kdyz neco zbyde, nez aby chybelo.
Odpovědět
Děkuji za názory. Vypadá to, že dort bude jako zakončení oběda (tedy jen v kruhu rodinném) Na večerní raut objednáme buď jednopatrové dorty každý jiný (čoko a bílý) a nebo svatební cupcakes, které by byly stejné jako svatební dort, který tedy ale večer už nikdo neuvidí...Dort bude naháč s mascarpone krémem s malinami...takže žádný máslový. Ještě to proberu s cukrářkou, co mi doporučí za variantu. Zase dorty na sladkém bufetu,když si ji budou ukrajovat hosté sami mi nepřijde moc estetické...jsem pro cupcake...co myslíte? :-)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?