Fondán na dortu, jak dlouho vydrží?

7. čvc 2015120

Ahoj, kdo máte zkušenosti s dorty potaženými fondánem, jak zabránit tomu, aby se rychle roztekl? Máme na ochutnávku výborné mini dortiky, ale fondán po zakrojení v místech, kde je přilepený k dortu trochu teče, i přesto že je vychlazený z ledničky. Okolo dortu je máslový krém a jak jsem četla, tak by to neměl byt problém, ale nevím. Z vnější strany je to ok. Svatba je v říjnu, horko snad nebude, ale nevím co to udělá, když bude dort tři až čtyři hodiny na stole, než se bude podávat. Jak jste to měli vy? Děkuji 🙂

  • Já dorty peču.Používám smartflex. Pod něj máslový krém.Co jsem slyšela, tak nic neteklo.Když je pořádně vychlazený,tak vydrží v pohodě. Nebojte. A někdo má dort v lednici a vytahuje se až na krájení. Ale v říjnu je to paráda. Nebude teplo.

  • Jsem vyučená cukrářka a myslím, že mohu zaručit to, že fondán vydrží o 100% déle než marcipán. 😉 😉 😉

  • @jamesie  Máslový krém na pomazání dortu většinou bývá i s pudinkem, pokud se toho pudinku dá více, tak pak může potahovka téct. Řekni cukrářce, co ti ty dortíky dělaly, třeba ten problém pak napraví.

  • Sponzor fóra
  • @radkaja  Všimla jsem si, že je to jen v místech, kde se fondán dotýká krému. Tam, kde je to jen na korpusu, tak je to v pohodě. Takže je to opravdu tím krémem. Snad to nějak půjde 🙂

  • Stačí vychytat dávkování masloveho krému. Možná tam je málo másla nebo tak.

  • Jednou jsem koupila jinou značku masla a krém zlobil.I tím to může být.

  • @luca44  Děkuju, proberu to s cukrářkou, snad se nám to podaří vychytat. Jinak byly ty dortíky super, nerada bych hledala jinde.

  • Klasický fondán je složený pouze z cukru a vody a dodnes se používá na potažení některých druhů dortů a zákusků - npř. větrníky, puňčový řez. Chuťově je to jen sladká hmota. Na potažení dortů se používají dnes oblíbené potahové hmoty (třeba SmartFlex), které svým složením vycházejí také z fondánové hmoty, ale jsou "vylepšeny" o škroby, ztužené tuky a mnoho dalších chemikálií. Na svatební dorty používáme u nás v cukrárně ve Zdibech ve většině případů k potahování pouze marcipán. Klasický fondán má větší náchylnost k vlhnutí, potahové hmoty mají tendenci se spíše sesychat a tvrdnout a marcipán zůstává měkký a problém s vlhnutím je u něj závislý na poměru mandlí a cukru - čím více mandlí, tím méně vhlne. Chuťově je to ale nesrovnatelné, pokud jednou ochutnáte dort potažený marcipánem, tak ze zkušenosti z naší cukrárny mohu říct, že už nikdy dort s fondánem nebudete chtít.

  • @pecemebezlepku  to mi přesně poradila cukrářka, že sice dorty potažené fondánem jsou na oko dokonalejší(bílá je bílá), ale že pokud chceme dort krájet a jíst, tak s chutí marcipánu se to nedá srovnávat(jen že marcipánová hmota není čistě bílá), jsem ráda že jsem tu našla odpověď na mou otázku, zda dort potažený fondánem nebo marcipánem 😉

  • @pecemebezlepku  
    @iwwwca  Už dvakrát jsem jedla dort potažený marcipánem a byl tak tvrdý, že jsem si málem vylámala zuby. Je sice chuťově lepší a asi jsem jen měla smůlu a když se to umí, tak je měkký. Nicméně chceme potah bílý, proto se nerozhoduji, jestli fondán (potahová hmota) nebo marcipán. Chtěla jsem vědět, jak zabránit roztékání hmoty na krému a to už jsme s cukrářkou vyřešily. 🙂

  • @jamesie  Jestli jsi měla dort s marcipánem a byl tvrdý, tak to nebyl marcipán ale nějaká potahová hmota. Na svůj svatební dort chci právě jen marcipán. Snad nebude moc teplo jako dnes.

Přidej příspěvek

    Nenašli jste co jste hledali?

    Hledat pouze v názvech témat