Menu Forum

Fondán na dortu, jak dlouho vydrží?

7. črc 2015  • 
fotoportrét
fotoportrét
jamesie
67
Registrovala se 3. dubna 2013 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 214 příspěvků a 5 inzerátů. Má 38 přátel.
fotoportrét
fotoportrét
jamesie
67
Registrovala se 3. dubna 2013 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 214 příspěvků a 5 inzerátů. Má 38 přátel.
 Ahoj, kdo máte zkušenosti s dorty potaženými fondánem, jak zabránit tomu, aby se rychle roztekl? Máme na ochutnávku výborné mini dortiky, ale fondán po zakrojení v místech, kde je přilepený k dortu trochu teče, i přesto že je vychlazený z ledničky. Okolo dortu je máslový krém a jak jsem četla, tak by to neměl byt problém, ale nevím. Z vnější strany je to ok. Svatba je v říjnu, horko snad nebude, ale nevím co to udělá, když bude dort tři až čtyři hodiny na stole, než se bude podávat. Jak jste to měli vy? Děkuji emoticon
6. čer 2015 v 18:13  • Odpověz  •  To se mi líbí
 Přidej příspěvek
fotoportrét
fotoportrét
luca44
1
Registrovala se 16. prosince 2008 na beremese.cz. Přidala 71 příspěvků. Region Jičín.
  • Svatba byla 30. listopadu 1999
fotoportrét
fotoportrét
luca44
1
Registrovala se 16. prosince 2008 na beremese.cz. Přidala 71 příspěvků. Region Jičín.
  • Svatba byla 30. listopadu 1999
 Já dorty peču.Používám smartflex. Pod něj máslový krém.Co jsem slyšela, tak nic neteklo.Když je pořádně vychlazený,tak vydrží v pohodě. Nebojte. A někdo má dort v lednici a vytahuje se až na krájení. Ale v říjnu je to paráda. Nebude teplo.
6. čer 2015 v 19:28  •  Svatba byla v listopadu 1999  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
libuse_chroncova
5
Registrovala se 27. srpna 2014 na beremese.cz. Přidala 57 příspěvků. Má 2 přátele. Svitavy, Region Svitavy.
fotoportrét
fotoportrét
libuse_chroncova
5
Registrovala se 27. srpna 2014 na beremese.cz. Přidala 57 příspěvků. Má 2 přátele. Svitavy, Region Svitavy.
 Jsem vyučená cukrářka a myslím, že mohu zaručit to, že fondán vydrží o 100% déle než marcipán. emoticon emoticon emoticon
6. čer 2015 v 19:35  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
radkaja
6
Registrovala se 5. června 2010 na beremese.cz. Přidala 4196 příspěvků a 5 inzerátů. Má 3 přátele.
fotoportrét
fotoportrét
radkaja
6
Registrovala se 5. června 2010 na beremese.cz. Přidala 4196 příspěvků a 5 inzerátů. Má 3 přátele.
 @jamesie Máslový krém na pomazání dortu většinou bývá i s pudinkem, pokud se toho pudinku dá více, tak pak může potahovka téct. Řekni cukrářce, co ti ty dortíky dělaly, třeba ten problém pak napraví.
6. čer 2015 ve 21:38  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
jamesie
67
Registrovala se 3. dubna 2013 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 214 příspěvků a 5 inzerátů. Má 38 přátel.
fotoportrét
fotoportrét
jamesie
67
Registrovala se 3. dubna 2013 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 214 příspěvků a 5 inzerátů. Má 38 přátel.
 @luca44
@libuse_chroncova
@radkaja Děkuju emoticon
6. čer 2015 ve 21:46  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
jamesie
67
Registrovala se 3. dubna 2013 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 214 příspěvků a 5 inzerátů. Má 38 přátel.
fotoportrét
fotoportrét
jamesie
67
Registrovala se 3. dubna 2013 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 214 příspěvků a 5 inzerátů. Má 38 přátel.
 @radkaja Všimla jsem si, že je to jen v místech, kde se fondán dotýká krému. Tam, kde je to jen na korpusu, tak je to v pohodě. Takže je to opravdu tím krémem. Snad to nějak půjde emoticon
6. čer 2015 ve 23:38  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
luca44
1
Registrovala se 16. prosince 2008 na beremese.cz. Přidala 71 příspěvků. Region Jičín.
  • Svatba byla 30. listopadu 1999
fotoportrét
fotoportrét
luca44
1
Registrovala se 16. prosince 2008 na beremese.cz. Přidala 71 příspěvků. Region Jičín.
  • Svatba byla 30. listopadu 1999
 Stačí vychytat dávkování masloveho krému. Možná tam je málo másla nebo tak.
7. čer 2015 ve 20:12  •  Svatba byla v listopadu 1999  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
luca44
1
Registrovala se 16. prosince 2008 na beremese.cz. Přidala 71 příspěvků. Region Jičín.
  • Svatba byla 30. listopadu 1999
fotoportrét
fotoportrét
luca44
1
Registrovala se 16. prosince 2008 na beremese.cz. Přidala 71 příspěvků. Region Jičín.
  • Svatba byla 30. listopadu 1999
 Jednou jsem koupila jinou značku masla a krém zlobil.I tím to může být.
7. čer 2015 ve 20:14  •  Svatba byla v listopadu 1999  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
jamesie
67
Registrovala se 3. dubna 2013 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 214 příspěvků a 5 inzerátů. Má 38 přátel.
fotoportrét
fotoportrét
jamesie
67
Registrovala se 3. dubna 2013 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 214 příspěvků a 5 inzerátů. Má 38 přátel.
 @luca44 Děkuju, proberu to s cukrářkou, snad se nám to podaří vychytat. Jinak byly ty dortíky super, nerada bych hledala jinde.
7. čer 2015 ve 20:22  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
pecemebezlepku
Svatební dorty nejen bez lepku
Lucie Kazdová PRO

Občerstvení - dorty, koláče, nápoje - Region Praha
2
fotoportrét
fotoportrét
pecemebezlepku
Svatební dorty nejen bez lepku
Lucie Kazdová PRO

Občerstvení - dorty, koláče, nápoje - Region Praha
2
 Klasický fondán je složený pouze z cukru a vody a dodnes se používá na potažení některých druhů dortů a zákusků - npř. větrníky, puňčový řez. Chuťově je to jen sladká hmota. Na potažení dortů se používají dnes oblíbené potahové hmoty (třeba SmartFlex), které svým složením vycházejí také z fondánové hmoty, ale jsou "vylepšeny" o škroby, ztužené tuky a mnoho dalších chemikálií. Na svatební dorty používáme u nás v cukrárně ve Zdibech ve většině případů k potahování pouze marcipán. Klasický fondán má větší náchylnost k vlhnutí, potahové hmoty mají tendenci se spíše sesychat a tvrdnout a marcipán zůstává měkký a problém s vlhnutím je u něj závislý na poměru mandlí a cukru - čím více mandlí, tím méně vhlne. Chuťově je to ale nesrovnatelné, pokud jednou ochutnáte dort potažený marcipánem, tak ze zkušenosti z naší cukrárny mohu říct, že už nikdy dort s fondánem nebudete chtít.
8. čer 2015 v 08:19  •  www.pecemebezlepku.cz  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
iwwwca
5
Registrovala se 27. dubna 2015 na beremese.cz. Přidala 24 příspěvků a 7 inzerátů. Má 1 přítele.
fotoportrét
fotoportrét
iwwwca
5
Registrovala se 27. dubna 2015 na beremese.cz. Přidala 24 příspěvků a 7 inzerátů. Má 1 přítele.
 @pecemebezlepku to mi přesně poradila cukrářka, že sice dorty potažené fondánem jsou na oko dokonalejší(bílá je bílá), ale že pokud chceme dort krájet a jíst, tak s chutí marcipánu se to nedá srovnávat(jen že marcipánová hmota není čistě bílá), jsem ráda že jsem tu našla odpověď na mou otázku, zda dort potažený fondánem nebo marcipánem emoticon
6. črc 2015 ve 14:21  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
jamesie
67
Registrovala se 3. dubna 2013 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 214 příspěvků a 5 inzerátů. Má 38 přátel.
fotoportrét
fotoportrét
jamesie
67
Registrovala se 3. dubna 2013 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 214 příspěvků a 5 inzerátů. Má 38 přátel.
 @pecemebezlepku
@iwwwca Už dvakrát jsem jedla dort potažený marcipánem a byl tak tvrdý, že jsem si málem vylámala zuby. Je sice chuťově lepší a asi jsem jen měla smůlu a když se to umí, tak je měkký. Nicméně chceme potah bílý, proto se nerozhoduji, jestli fondán (potahová hmota) nebo marcipán. Chtěla jsem vědět, jak zabránit roztékání hmoty na krému a to už jsme s cukrářkou vyřešily. emoticon
6. črc 2015 ve 14:35  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
lenka_kubova
1
Registrovala se 9. června 2015 na beremese.cz. Přidala 26 příspěvků. Region Praha.
  • Neví, kdy bude svatba
fotoportrét
fotoportrét
lenka_kubova
1
Registrovala se 9. června 2015 na beremese.cz. Přidala 26 příspěvků. Region Praha.
  • Neví, kdy bude svatba
 @jamesie Jestli jsi měla dort s marcipánem a byl tvrdý, tak to nebyl marcipán ale nějaká potahová hmota. Na svůj svatební dort chci právě jen marcipán. Snad nebude moc teplo jako dnes.
7. črc 2015 ve 20:31  • Odpověz  •  To se mi líbí