Fondán na dortu, jak dlouho vydrží?

Profilova fotka
Ahoj, kdo máte zkušenosti s dorty potaženými fondánem, jak zabránit tomu, aby se rychle roztekl? Máme na ochutnávku výborné mini dortiky, ale fondán po zakrojení v místech, kde je přilepený k dortu trochu teče, i přesto že je vychlazený z ledničky. Okolo dortu je máslový krém a jak jsem četla, tak by to neměl byt problém, ale nevím. Z vnější strany je to ok. Svatba je v říjnu, horko snad nebude, ale nevím co to udělá, když bude dort tři až čtyři hodiny na stole, než se bude podávat. Jak jste to měli vy? Děkuji :)
Odpovědět
Já dorty peču.Používám smartflex. Pod něj máslový krém.Co jsem slyšela, tak nic neteklo.Když je pořádně vychlazený,tak vydrží v pohodě. Nebojte. A někdo má dort v lednici a vytahuje se až na krájení. Ale v říjnu je to paráda. Nebude teplo.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem vyučená cukrářka a myslím, že mohu zaručit to, že fondán vydrží o 100% déle než marcipán. ;-) ;-) ;-)
Odpovědět
@jamesie Máslový krém na pomazání dortu většinou bývá i s pudinkem, pokud se toho pudinku dá více, tak pak může potahovka téct. Řekni cukrářce, co ti ty dortíky dělaly, třeba ten problém pak napraví.
Odpovědět
Profilova fotka
@luca44 @libuse_chroncova @radkaja Děkuju :)
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja Všimla jsem si, že je to jen v místech, kde se fondán dotýká krému. Tam, kde je to jen na korpusu, tak je to v pohodě. Takže je to opravdu tím krémem. Snad to nějak půjde :)
Odpovědět
Stačí vychytat dávkování masloveho krému. Možná tam je málo másla nebo tak.
Odpovědět
Jednou jsem koupila jinou značku masla a krém zlobil.I tím to může být.
Odpovědět
Profilova fotka
@luca44 Děkuju, proberu to s cukrářkou, snad se nám to podaří vychytat. Jinak byly ty dortíky super, nerada bych hledala jinde.
Odpovědět
Profilova fotka
Klasický fondán je složený pouze z cukru a vody a dodnes se používá na potažení některých druhů dortů a zákusků - npř. větrníky, puňčový řez. Chuťově je to jen sladká hmota. Na potažení dortů se používají dnes oblíbené potahové hmoty (třeba SmartFlex), které svým složením vycházejí také z fondánové hmoty, ale jsou "vylepšeny" o škroby, ztužené tuky a mnoho dalších chemikálií. Na svatební dorty používáme u nás v cukrárně ve Zdibech ve většině případů k potahování pouze marcipán. Klasický fondán má větší náchylnost k vlhnutí, potahové hmoty mají tendenci se spíše sesychat a tvrdnout a marcipán zůstává měkký a problém s vlhnutím je u něj závislý na poměru mandlí a cukru - čím více mandlí, tím méně vhlne. Chuťově je to ale nesrovnatelné, pokud jednou ochutnáte dort potažený marcipánem, tak ze zkušenosti z naší cukrárny mohu říct, že už nikdy dort s fondánem nebudete chtít.
Odpovědět
Profilova fotka
@pecemebezlepku to mi přesně poradila cukrářka, že sice dorty potažené fondánem jsou na oko dokonalejší(bílá je bílá), ale že pokud chceme dort krájet a jíst, tak s chutí marcipánu se to nedá srovnávat(jen že marcipánová hmota není čistě bílá), jsem ráda že jsem tu našla odpověď na mou otázku, zda dort potažený fondánem nebo marcipánem ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pecemebezlepku @iwwwca Už dvakrát jsem jedla dort potažený marcipánem a byl tak tvrdý, že jsem si málem vylámala zuby. Je sice chuťově lepší a asi jsem jen měla smůlu a když se to umí, tak je měkký. Nicméně chceme potah bílý, proto se nerozhoduji, jestli fondán (potahová hmota) nebo marcipán. Chtěla jsem vědět, jak zabránit roztékání hmoty na krému a to už jsme s cukrářkou vyřešily. :)
Odpovědět
@jamesie Jestli jsi měla dort s marcipánem a byl tvrdý, tak to nebyl marcipán ale nějaká potahová hmota. Na svůj svatební dort chci právě jen marcipán. Snad nebude moc teplo jako dnes.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?