Dobrá potahovací hmota na dort

Profilova fotka
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu, jestli někdo nemáte tip na potahovací hmotu na dort, která by splňovala následující kritéria: - dobře se s ní pracuje (tzn. dort se dá spolehlivě potáhnout bez toho, aby den před svatbou došlo ke kolapsu nevěsty a všech přítomných :-D) - je CHUTNÁ (tzn. nechutná jako něco mezi umělou hmotou a cukrem, což se mi zatím bohužel zdá u všech těch cukrových hmot) Dělávali jsme takový domácí marcipán (sušené mléko, med), ale jednou nás pěkně vypekl - zrovna na babiččiny 70 vůbec nespolupracoval... takže si ho na svatbu netroufáme zkoušet. I když chuťově téměř dosahoval pravého marcipánu. Pořád totiž nevím, jestli dělat potahovaný dort nebo ne, vypadá to sice pěkně a dá se to ozdobit nekonečno způsoby, ale poslední dobou se setkávám s dost lidmi, kterým ta hmota prostě nechutná. Já ji s dortem zvládnu, ale po samotné se upřímně neutluču :-)
Odpovědět
Ahoj, na dorty používám marcipán (1:3) a ten míchám 1:1 smartflex velvetem. Marcipán bude pružnější a bělejší a chutná výborně a skvěle se sním pracuje... ;-)
Odpovědět
@amelie126 Ještě třeba mléčný marcipán jednou vyzkoušej. Když se med nahradí třeba kukuřičným sirupem a přidá se do hmoty jedna lžička prášku CMC neboli Tylose (koupíš na netu v potřebách pro cukráře), tak bude krásně pružný, nebude se trhat a rychleji zatvrdne. Mně a celé mojí rodině mléčný marcipán taky moc chutná, mám ho radší než pravý marcipán. Další varianta, co by chutnala hodně lidem je asi ten pravý marcipán smíchaný se Smartflexem - ten obsahuje právě tu složku CMC, která udělá jakoukoliv hmotu pružnou. Jestli se vám marcipán na těch 70tinách roztékal, tak to nebylo hmotou, ale krémem v dortu a nebo špatnou-vlhkou lednicí.
Odpovědět
Já používám smartflex.Potahuju tím všechno
Odpovědět
Smartflex velvet mandlovy vsem chutnal a nekdo i rikal, ze je lepsi, jak marcipan. Dort tim potazeny mi prezil 40 min.cestu autobusem ve 35 stupnich. Jen boky se trochu sesunuly, protoze mi prosakl krem (chybama se clovek uci). Hlavne, ze ruzicky prezily a babicka byla spokojena :D Zkousela jsem i pomerancovou prichut, ale ta uz byla takova moc umela.
Odpovědět
Profilova fotka
Já používám mléčny Marcipán, respektive směs Montana. Doma jen smíchám s vodou a tukem. Je výborná a dobře se připravuje☺
Odpovědět
Profilova fotka
holky, děkuju, vyzkouším vaše tipy, dokud je čas :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja marcipán se nám neroztékal, spíš naopak - byl tvrdý jak šutr :-D museli jsme ho vždycky nahřát v mikrovlnce a pak rychle zpracovávat. A potáhnout jsme dort museli načtyřikrát v menších plátech, větší se trhaly
Odpovědět
Profilova fotka
mám odzkoušenou tuhle hmotu ;-) je dobrá ;-) ale taky ji nejdřív zkuste na něčisto ;-) jinak zbytek se dá i zamrazit ;-) je to recept od slečny co dělá dorty na fb má stránku Zdenca's cake ;-) Domácí marcipán Suroviny: 400g sušeného mléka (používám Bohemilk polotučné, ale dělala jsem i z nízkotučného, dá se) 500g cukr moučka 4 lžíce sirupu - kukuřičný, pšeničný nebo ječný (javorový, datlový nebo nějaký podobný je špatně!) cca 100 ml horké vody (těch 100ml odpovídá při použití Bohemilku, jiné mléko váže vodu jinak takže doporučuju začít na 50ml a postupně přidávat podle potřeby :) ) mandlové aroma Postup: Prosejeme a smícháme cukr a sušené mléko. Do misky nalejeme sirup,horkou vodu a aroma a necháme sirup rozpustit. Poté vlijeme do mísy se suchýma surovinama a zpracujeme marcipán. Pokud se hmota přestane spojovat, můžeme přidávat po troškách vodu, nebo zpracovávat navlhčenýma rukama. Výsledná hmota by neměla být tuhá, ale konzistencí podobná plastelíně. Pokud máte marcipán tuhý už v této fázi, přidejte trošku vody, do druhého dne to jen ztuhne, nedoufejte, že změkne. Zabalíme do sáčku a necháme v lednici odpočinout do druhého dne. Po vytažení z lednice bude hmota tuhá, dáme ji na chvíli do mikrovlnky, aby se s ní lépe pracovalo. (Záleží na výkonu mikrovlnky, já dávám na 30s, bacha když ho přehřejete, tak ať se nespálíte, vevnitř je vždycky o hodně teplejší než na povrchu! ) Pokud používáme hmotu na potah, můžeme přidat trochu oleje a celkově může mít měkčí konzistenci.
Odpovědět
@chzuzka K tomuto receptu jsem dospěla svými pokusy taky, jen ji raději používám za čerstva, protože když ztvrdne, tak ani nahřátá se už dobře nerozpracuje, bývají tam pak tvrdé malé hrudečky. Když se do ní pak dá to CMC, tak je krásně pružná, ale je fakt, že rychleji tuhne, ale když se nenamíchá hned úplně tuhá, tak se s ní dort v pohodě stihne potáhnout. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mela jsem moznost ochutnat potahovaci hmotu z takovych tech penovych bonbonu... na webu to docela koluje, zkus se podivat na to, je o dost mene sladka, nez typicka potahovka a je nadychana... Jak se s tim pracuje ti presne nepovim, jeste jsem se nedokopala k tomu ji vyzkouset...
Odpovědět
Kamarádka mi doporučila tuhle K2 http://www.hospodynkam.cz/cukrarska-h... Je fakt chutná a pracovalo se s ní hodně dobře :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kikwita tak to je bohužel přesně ta hmota, kterou právě nechci :-) nikomu neberu, poku mu chutná, ale mně to prostě připadá jako taková cukrová guma :-( pracuje se s ní dobře, to máš pravdu
Odpovědět
Článek se načítá
@amelie126 Už jsem jich jedla hodně, a tahle byla nejlepší. Ale chápu, že každému to chutná jinak...
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak taková malá poznámka - ve chvíli, lidi nemají rádi potahované dorty, tak neocení ani marcipán. Většinou se potah dává z důvodů, že se dobře zdobí, drží dort pohromadě a zamezuje jeho poškození při převozu a lépe zvládne výkyv teploty. Co se naší svatby týče, většina stejně potah sundala a jedla "vnitřek". Všem se stejně nezavděčíte, tak asi dejte hlavně na svoji chuť, zvlášť když sladké milujete.
Odpovědět
Z mých zkušeností rozhodně Smartflex. Podrží Vás i v těch největších vedrech, nepraská, netahá se, drží jak má a mandlová příchuť je taky dobrá. K2 za mě nikdy víc - větší "žvýkačku" jsem neviděla, chuťově naprosto odporné a plné jakéhosi "tuku". Mléčný marcipán Vás v horku vypeče a navíc je umění dort s ním perfektně vyhladit, pravý marcipán zase po delší době v lednici naprosto zvlhne. Z téhle rovnice mi prostě vychází jen a jedině Smartflex :) Já osobně potahovku nejím žádnou, ale bez ní ty dorty prostě nejsou tak pěkné. Takže si to na talířku sundám a je to ;)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?