Menu Forum

Dobrá potahovací hmota na dort

8. bře 2016  • 
fotoportrét
fotoportrét
amelie126
8
Registrovala se 22. září 2015 na beremese.cz. Přidala 22 příspěvků. Má 1 přítele. Region Praha.
  • Svatba byla 11. června 2016
    Region Praha
fotoportrét
fotoportrét
amelie126
8
Registrovala se 22. září 2015 na beremese.cz. Přidala 22 příspěvků. Má 1 přítele. Region Praha.
  • Svatba byla 11. června 2016
    Region Praha
 Ahoj, chtěla bych poprosit o radu, jestli někdo nemáte tip na potahovací hmotu na dort, která by splňovala následující kritéria:
- dobře se s ní pracuje (tzn. dort se dá spolehlivě potáhnout bez toho, aby den před svatbou došlo ke kolapsu nevěsty a všech přítomných emoticon)
- je CHUTNÁ (tzn. nechutná jako něco mezi umělou hmotou a cukrem, což se mi zatím bohužel zdá u všech těch cukrových hmot)

Dělávali jsme takový domácí marcipán (sušené mléko, med), ale jednou nás pěkně vypekl - zrovna na babiččiny 70 vůbec nespolupracoval... takže si ho na svatbu netroufáme zkoušet. I když chuťově téměř dosahoval pravého marcipánu.
Pořád totiž nevím, jestli dělat potahovaný dort nebo ne, vypadá to sice pěkně a dá se to ozdobit nekonečno způsoby, ale poslední dobou se setkávám s dost lidmi, kterým ta hmota prostě nechutná. Já ji s dortem zvládnu, ale po samotné se upřímně neutluču emoticon
1. bře v 15:17  •  Svatba byla v červnu 2016  • Odpověz  •  To se mi líbí
 Přidej příspěvek
fotoportrét
fotoportrét
ivcag87 (29 r.)
4
Registrovala se 1. února 2016 na beremese.cz. Přidala 3 příspěvky. Má 3 přátele. Region Kladno.
  • Svatba byla 13. srpna 2016
    Panenský Týnec, Region Kladno
fotoportrét
fotoportrét
ivcag87 (29 r.)
4
Registrovala se 1. února 2016 na beremese.cz. Přidala 3 příspěvky. Má 3 přátele. Region Kladno.
  • Svatba byla 13. srpna 2016
    Panenský Týnec, Region Kladno
 Ahoj, na dorty používám marcipán (1:3) a ten míchám 1:1 smartflex velvetem. Marcipán bude pružnější a bělejší a chutná výborně a skvěle se sním pracuje... emoticon
1. bře v 15:21  •  Svatba byla v srpnu 2016  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
radkaja
6
Registrovala se 5. června 2010 na beremese.cz. Přidala 4196 příspěvků a 5 inzerátů. Má 3 přátele.
fotoportrét
fotoportrét
radkaja
6
Registrovala se 5. června 2010 na beremese.cz. Přidala 4196 příspěvků a 5 inzerátů. Má 3 přátele.
 @amelie126 Ještě třeba mléčný marcipán jednou vyzkoušej. Když se med nahradí třeba kukuřičným sirupem a přidá se do hmoty jedna lžička prášku CMC neboli Tylose (koupíš na netu v potřebách pro cukráře), tak bude krásně pružný, nebude se trhat a rychleji zatvrdne. Mně a celé mojí rodině mléčný marcipán taky moc chutná, mám ho radší než pravý marcipán. Další varianta, co by chutnala hodně lidem je asi ten pravý marcipán smíchaný se Smartflexem - ten obsahuje právě tu složku CMC, která udělá jakoukoliv hmotu pružnou.
Jestli se vám marcipán na těch 70tinách roztékal, tak to nebylo hmotou, ale krémem v dortu a nebo špatnou-vlhkou lednicí.
1. bře v 16:42  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
luca44
1
Registrovala se 16. prosince 2008 na beremese.cz. Přidala 71 příspěvků. Region Jičín.
  • Svatba byla 30. listopadu 1999
fotoportrét
fotoportrét
luca44
1
Registrovala se 16. prosince 2008 na beremese.cz. Přidala 71 příspěvků. Region Jičín.
  • Svatba byla 30. listopadu 1999
 Já používám smartflex.Potahuju tím všechno
1. bře ve 21:04  •  Svatba byla v listopadu 1999  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
snahnah
Registrovala se 16. dubna 2012 na beremese.cz. Přidala 50 příspěvků. Má 2 přátele. Region Ostrava.
fotoportrét
fotoportrét
snahnah
Registrovala se 16. dubna 2012 na beremese.cz. Přidala 50 příspěvků. Má 2 přátele. Region Ostrava.
 Smartflex velvet mandlovy vsem chutnal a nekdo i rikal, ze je lepsi, jak marcipan. Dort tim potazeny mi prezil 40 min.cestu autobusem ve 35 stupnich. Jen boky se trochu sesunuly, protoze mi prosakl krem (chybama se clovek uci). Hlavne, ze ruzicky prezily a babicka byla spokojena :D Zkousela jsem i pomerancovou prichut, ale ta uz byla takova moc umela.
1. bře ve 22:15  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
iviiiii
5
Registrovala se 15. listopadu 2012 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 313 příspěvků. Má 1 přítele. Region Uherské Hradiště.
fotoportrét
fotoportrét
iviiiii
5
Registrovala se 15. listopadu 2012 na modrastrecha.cz. Na beremese.cz přidala 313 příspěvků. Má 1 přítele. Region Uherské Hradiště.
 Já používám mléčny Marcipán, respektive směs Montana. Doma jen smíchám s vodou a tukem. Je výborná a dobře se připravuje☺
1. bře ve 22:16  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
amelie126
8
Registrovala se 22. září 2015 na beremese.cz. Přidala 22 příspěvků. Má 1 přítele. Region Praha.
  • Svatba byla 11. června 2016
    Region Praha
fotoportrét
fotoportrét
amelie126
8
Registrovala se 22. září 2015 na beremese.cz. Přidala 22 příspěvků. Má 1 přítele. Region Praha.
  • Svatba byla 11. června 2016
    Region Praha
 holky, děkuju, vyzkouším vaše tipy, dokud je čas emoticon
2. bře ve 13:44  •  Svatba byla v červnu 2016  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
amelie126
8
Registrovala se 22. září 2015 na beremese.cz. Přidala 22 příspěvků. Má 1 přítele. Region Praha.
  • Svatba byla 11. června 2016
    Region Praha
fotoportrét
fotoportrét
amelie126
8
Registrovala se 22. září 2015 na beremese.cz. Přidala 22 příspěvků. Má 1 přítele. Region Praha.
  • Svatba byla 11. června 2016
    Region Praha
 @radkaja marcipán se nám neroztékal, spíš naopak - byl tvrdý jak šutr emoticon museli jsme ho vždycky nahřát v mikrovlnce a pak rychle zpracovávat. A potáhnout jsme dort museli načtyřikrát v menších plátech, větší se trhaly
2. bře v 18:40  •  Svatba byla v červnu 2016  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
chzuzka (28 r.)
15
Registrovala se 29. ledna 2016 na beremese.cz. Přidala 122 příspěvků a 1 inzerát. Má 6 přátel. Region Karviná.
  • Svatba byla 5. srpna 2016
    Soběšovice, Region Frýdek-Místek
fotoportrét
fotoportrét
chzuzka (28 r.)
15
Registrovala se 29. ledna 2016 na beremese.cz. Přidala 122 příspěvků a 1 inzerát. Má 6 přátel. Region Karviná.
  • Svatba byla 5. srpna 2016
    Soběšovice, Region Frýdek-Místek
 mám odzkoušenou tuhle hmotu emoticon je dobrá emoticon ale taky ji nejdřív zkuste na něčisto emoticon jinak zbytek se dá i zamrazit emoticon je to recept od slečny co dělá dorty na fb má stránku Zdenca's cake emoticon


Domácí marcipán

Suroviny:

400g sušeného mléka (používám Bohemilk polotučné, ale dělala jsem i z nízkotučného, dá se)

500g cukr moučka

4 lžíce sirupu - kukuřičný, pšeničný nebo ječný (javorový, datlový nebo nějaký podobný je špatně!)

cca 100 ml horké vody (těch 100ml odpovídá při použití Bohemilku, jiné mléko váže vodu jinak takže doporučuju začít na 50ml a postupně přidávat podle potřeby emoticon )

mandlové aroma


Postup:

Prosejeme a smícháme cukr a sušené mléko. Do misky nalejeme sirup,horkou vodu a aroma a necháme sirup rozpustit. Poté vlijeme do mísy se suchýma surovinama a zpracujeme marcipán. Pokud se hmota přestane spojovat, můžeme přidávat po troškách vodu, nebo zpracovávat navlhčenýma rukama. Výsledná hmota by neměla být tuhá, ale konzistencí podobná plastelíně. Pokud máte marcipán tuhý už v této fázi, přidejte trošku vody, do druhého dne to jen ztuhne, nedoufejte, že změkne.

Zabalíme do sáčku a necháme v lednici odpočinout do druhého dne.

Po vytažení z lednice bude hmota tuhá, dáme ji na chvíli do mikrovlnky, aby se s ní lépe pracovalo. (Záleží na výkonu mikrovlnky, já dávám na 30s, bacha když ho přehřejete, tak ať se nespálíte, vevnitř je vždycky o hodně teplejší než na povrchu! )

Pokud používáme hmotu na potah, můžeme přidat trochu oleje a celkově může mít měkčí konzistenci.
2. bře v 19:07  •  Svatba byla v srpnu 2016  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
radkaja
6
Registrovala se 5. června 2010 na beremese.cz. Přidala 4196 příspěvků a 5 inzerátů. Má 3 přátele.
fotoportrét
fotoportrét
radkaja
6
Registrovala se 5. června 2010 na beremese.cz. Přidala 4196 příspěvků a 5 inzerátů. Má 3 přátele.
 @chzuzka K tomuto receptu jsem dospěla svými pokusy taky, jen ji raději používám za čerstva, protože když ztvrdne, tak ani nahřátá se už dobře nerozpracuje, bývají tam pak tvrdé malé hrudečky. Když se do ní pak dá to CMC, tak je krásně pružná, ale je fakt, že rychleji tuhne, ale když se nenamíchá hned úplně tuhá, tak se s ní dort v pohodě stihne potáhnout. emoticon
2. bře ve 20:19  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
kuratko90
4
Registrovala se 17. listopadu 2015 na beremese.cz. Přidala 74 příspěvků a 1 album. Má 7 přátel. Region Praha.
fotoportrét
fotoportrét
kuratko90
4
Registrovala se 17. listopadu 2015 na beremese.cz. Přidala 74 příspěvků a 1 album. Má 7 přátel. Region Praha.
 Mela jsem moznost ochutnat potahovaci hmotu z takovych tech penovych bonbonu... na webu to docela koluje, zkus se podivat na to, je o dost mene sladka, nez typicka potahovka a je nadychana... Jak se s tim pracuje ti presne nepovim, jeste jsem se nedokopala k tomu ji vyzkouset...
2. bře ve 20:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
kikwita
201
Registrovala se 25. března 2015 na beremese.cz. Přidala 352 příspěvků. Má 48 přátel.
fotoportrét
fotoportrét
kikwita
201
Registrovala se 25. března 2015 na beremese.cz. Přidala 352 příspěvků. Má 48 přátel.
 Kamarádka mi doporučila tuhle K2 http://www.hospodynkam.cz/cukrarska-hmota-k2?tab=description
Je fakt chutná a pracovalo se s ní hodně dobře emoticon
2. bře ve 20:54  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
amelie126
8
Registrovala se 22. září 2015 na beremese.cz. Přidala 22 příspěvků. Má 1 přítele. Region Praha.
  • Svatba byla 11. června 2016
    Region Praha
fotoportrét
fotoportrét
amelie126
8
Registrovala se 22. září 2015 na beremese.cz. Přidala 22 příspěvků. Má 1 přítele. Region Praha.
  • Svatba byla 11. června 2016
    Region Praha
 @kikwita tak to je bohužel přesně ta hmota, kterou právě nechci emoticon nikomu neberu, poku mu chutná, ale mně to prostě připadá jako taková cukrová guma emoticon pracuje se s ní dobře, to máš pravdu
4. bře ve 20:38  •  Svatba byla v červnu 2016  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
kikwita
201
Registrovala se 25. března 2015 na beremese.cz. Přidala 352 příspěvků. Má 48 přátel.
fotoportrét
fotoportrét
kikwita
201
Registrovala se 25. března 2015 na beremese.cz. Přidala 352 příspěvků. Má 48 přátel.
 @amelie126 Už jsem jich jedla hodně, a tahle byla nejlepší. Ale chápu, že každému to chutná jinak...
4. bře ve 21:05  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
esufi
14
Registrovala se 10. srpna 2014 na beremese.cz. Přidala 599 příspěvků. Má 6 přátel. Region Praha.
fotoportrét
fotoportrét
esufi
14
Registrovala se 10. srpna 2014 na beremese.cz. Přidala 599 příspěvků. Má 6 přátel. Region Praha.
 Jinak taková malá poznámka - ve chvíli, lidi nemají rádi potahované dorty, tak neocení ani marcipán. Většinou se potah dává z důvodů, že se dobře zdobí, drží dort pohromadě a zamezuje jeho poškození při převozu a lépe zvládne výkyv teploty. Co se naší svatby týče, většina stejně potah sundala a jedla "vnitřek". Všem se stejně nezavděčíte, tak asi dejte hlavně na svoji chuť, zvlášť když sladké milujete.
4. bře ve 21:28  • Odpověz  •  To se mi líbí
fotoportrét
fotoportrét
koh.jana
Registrovala se 9. července 2010 na beremese.cz. Přidala 20 příspěvků a 2 alba. Region Plzeň.
  • Svatba byla 10. října 2010
    Region Most
fotoportrét
fotoportrét
koh.jana
Registrovala se 9. července 2010 na beremese.cz. Přidala 20 příspěvků a 2 alba. Region Plzeň.
  • Svatba byla 10. října 2010
    Region Most
 Z mých zkušeností rozhodně Smartflex. Podrží Vás i v těch největších vedrech, nepraská, netahá se, drží jak má a mandlová příchuť je taky dobrá. K2 za mě nikdy víc - větší "žvýkačku" jsem neviděla, chuťově naprosto odporné a plné jakéhosi "tuku". Mléčný marcipán Vás v horku vypeče a navíc je umění dort s ním perfektně vyhladit, pravý marcipán zase po delší době v lednici naprosto zvlhne. Z téhle rovnice mi prostě vychází jen a jedině Smartflex emoticon Já osobně potahovku nejím žádnou, ale bez ní ty dorty prostě nejsou tak pěkné. Takže si to na talířku sundám a je to ;)
8. bře v 17:17  •  Svatba byla v říjnu 2010  • Odpověz  •  To se mi líbí