Dávají rodiče nevěsty i ženicha v práci cukroví?

Ahoj holky, mám teď v sobotu svatbu a momentálně řeším otázku,kterou ve mě vyvolal tchán. V jeho práci ho prý otravují,že by měl donést cukroví(dělá v práci se 70 lidma na jeho středisku).Já jsem upřímně o takové tradici teda nikdy neslyšela.Samozřejmě počítám,že donesu cukroví do své a přítelovi práce nebo našim nejbližším sousedům a pak hostům co budou na svatbě,ale s tímhle jsem nepočítala. Jak to máte Vy? Opravdu se tohle dělá? Moc díky za rady :-)
Odpovědět
@marticka_20 když ho otravují tak asi dělá. Jinak by je to nenapadlo. Byla jsem na svatbě v srpnu a sama jsem slyšela matku nevěsty, že si do práce zákusky a koláčky chystá, že už si je zahrnula do počtu výslužek. A co vím tak teta také svým kolegům nesla ze sestřenčiny svatby. Počítat se musí s lecčíms :-D
Odpovědět
je to individuální a rozhodně si nemyslím, že by to byla nárokovatelná věc ze strany někoho z práce, kdo vás ani nezná ... můj taťka třeba do práce nic brát nechtěl (proč taky), naopak tchýně do práce (cca 20 lidí) cukroví a koláčky chtěla a navíc některé její kolegyně nás (nebo minimálně manžela) znají (a pak jsme dostali od jejich kolegů přáníčko a dokonce mezi sebou vybrali i nějaké pěnízky :-) ) a moje mamka se taky nakonec rozhodla že něco málo vezme do práce kolegům z kabinetu (je učitelka, takže brala pro cca 5 lidí), ale obě to nesly to až po svatbě.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsem si prvně myslela že poneseme jen my s přítelem..ale tchýňka mě vyvedla z omylu ;-) A ještě se strachem aby ji nepomluvili ;-) Na počet se neotáčím..nás je ve firmě 12..u přítele v celý frimě moc moc moc a na jeho středisku jich je do dvaceti, takže dá jen tam a ředitele zavolá ať si přijde vzít :-) Takže prostě dostanou rodičové do práce to co poneseme my a nezajímá mě že jich je ve firmě 50..už takhle platíme za jednu krabičku do práce 550 ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marticka_20 My jsme jen po svatbě donesli cukroví, koláčky a zbytek dortu k manželovi do práce. Rodiče a ostatní hosté samozřejmě dostali výslužky, případně i navíc pro ty, kteří nedorazili, ale byli pozvaní a poslali dary. Ale nikdo po nás nechtěl extra do práce.
Odpovědět
Profilova fotka
@marticka_20 asi to bude vyznívat blbě, ale já na to prostě prdím, do práce vezmeme akorát já sme kolektiv 4 bab a drahý jestli nakonec bude v kanclu taky....pokud by rodičové z obouch stran po nás chtěli výslužku navíc, tak by se rozpočet pro nás krutě navýšil ... pokud ale zase nemáte nějaký velký omezení, co se rozpočtu týče, tak to tak moc řešit nemusíte....mně se to ale moc nelíbí .... jelikžo ty lidi vůbec neznám
Odpovědět
Záleží jak je to u každého v práci zvykem nebo jaké má vztahy s lidmi. Tchýně si do práce nebrala je učitelka a svatbu jsme měli v červenci. Tchán ano, je ředitel a chtěl pohostit podřízené. Ale kupoval a objednával si na to vše sám, nechtěl to od nás zaplatit. Akorát si vzal jednu krabici cukroví ze svatby. Taky jsme měli svatbu na opačném konci republiky než tchánovci bydlí, takže se báli, že se to nepřeveze. Moje mamka si do práce brala. Vím, že se tento "zvyk" dělává.
Odpovědět
Profilova fotka
je to jen o tom, že jsou na to lidi zvyklý. U nás nenesli do práce ani jeden z rodičů nic.
Odpovědět
u nás si bude brát mamka do kanceláře (cca 6 lidí) a tchýně s tchánem do fabriky taky. U nás se to tak dělá, když měl někdo z kolektivu svatbu dětí, tak také donesl.
Odpovědět
Profilova fotka
Taťka do práce nesl krabičku, je to tam tak u nich zvykem, že když se žení či vdává něčí potomek, že se něco donese ke kafi. Mamka je OSVČ a dělá z domu, manželova mamka v ID, takže tam nic, tchán je taky OSVČ, ale dělá v bazaru ještě se dvěma společníky, tak menší krabičku jsme mu automaticky navíc dali taky -a jestli ji vzal do práce nebo si to snědli doma, to už není moje věc. Jinak jaký si to uděláš, takový to máš, povinnost to určitě není, spíš je to ozvyku, jak je to nastaveno v konkrétní firmě. Pokud by vám to mělo dělat fiannční starosti kvůli tomu, že by toho tchán chtěl do práce moc kvůli počtu lidí, tak bych požadovala, že teda krabičku ano, ale ať si to zaplatí. Kdyby šlo o výslužku jako pro každou jinou rodinu, tak bych to neřešila, stejně cukroví na svatbě věšinou nějaké zbyde...
Odpovědět
@marticka_20 záleží vždy na konkrétní situaci - kde pracuje, jaké tam jsou vztahy a zvyky. Mí rodiče taky donesli do své práce výslužky - koláče a cukroví. Mamka pracuje ve školce - takže pro všechny. Taťka pracuje ve velké firmě, takže jen pro spolupracovníky. Příjde mi to normální :-) Na druhou stranu jsme zase my dostali blahopřání s finančním darem - ne, že bych to od nich očekávala nebo po nich vyžadovala.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my jsme do práce rodičům nedávali a ani jsem o ničem takovém nikdy neslyšela. U nás se dává jen těm, kteří jdou na svatbu:)
Odpovědět
Profilova fotka
já myslím, že to záleží taky na zvycích. Vím, že někde se nosí (malé koliktivy, vesnice, městečka, lidé, co spolu dělají 30let na fabrice...), a jinde se nenosí (města, velké firmy kde ani neznáte souseda ve vedlejším kanclu...). Asi bych neměla problém s tím dát rodičům malou výslužku do práce navíc, ale 70lidí je fakt hrozně moc, pokud by chtěl tchán pár kousků pro 3 kolegy v kanclu, je to asi jiné, než zjistit pár dní dopředu, že jsou potřeba 3kila... tak asi nejlepší se domluvit s tchánem komu by to třeba chtěl přinést, případně zda je ochotný tolerovat to, že když nepřinese nic, budou o něm blbě mluvit...
Odpovědět
Článek se načítá
Když tchán chce, tak ať si to zařídí...
Odpovědět
Profilova fotka
@marticka_20 Žiju v Praze, kde byla i svatba, a tady se nic podobného nedělá. Pocházím však z Moravy a vím, že to tam je běžné. Dala jsem našim svatební oznámení, kolik chtěli, ale výslužky pro jejich kolegy a známé, které jsem třeba ani v životě neviděla, jsem už neřešila a naši to po nás ani nechtěli, zařídili si to sami. Je však pravda, že jsme od těchto lidí pak dostali blahopřání a nějaké peníze.
Odpovědět
Profilova fotka
U nas je to zvykem, ze rodice pak donesou vysluzky i po svych znamych a treba i do prace, takze jsme pripravili vysluzky pro rodice do velkych krabic a nechali na nich at si z toho naberou pro koho budou chtit, vim ze tata bral neco chlapum na stavbu, tchyne do skolky, moje mama zase neco nasi rodinne zubarce.. ty dve krabice kolacku a zakusku navic nebyla az tak velka suma v celkovem rozpoctu a nez se s rodici dohadovat, tak bylo jednodussi jim to odsouhlasit a byl klid :-)
Odpovědět
Holky děkuji za rady a tipy...:) Někdo to prostě dělá a někdo prostě ne..Původně jsem to nechtěla,ale když jsou u nás na to zvyklý,tak prosím :) Kdo bude chtít donést do práce cukroví,tomu ho dám. V té firmě jsme s přítelem dřív dělávali taky, takže nás znají, tak ze slušnosti ať to tam donese - stejně to rozdá jen těm lidem se kterýma je tam nejvíc v kontaktu a to může být max 8 lidí...pro 70 lidi bych to určitě nedala - to by mě odvezli :))))))
Odpovědět
u nás se docela nosí,tetička se strejdou teď vdávaly sestřenku a také oba nesli i jeho rodiče.... a sousedka také akorát nadávala,že je to blbý zvyk,že to nosí každý a kdyby ona nedonesla,tak že jí pěkně pomluví je jich tam kolem 60 :D
Odpovědět
Profilova fotka
my budem dávat taky, asi 50 lidí
Odpovědět
Ahoj, taky jsem nesla do práce, i jsem dávala rodičům, aby vzali do své práce (malé město) a přítel taky do práce pro kolegy bral - jsem na to zvyklá, přišlo by mi divný nikomu nic nedonést....ale fakt asi záleží....
Odpovědět
@marticka_20 Je to individuální. Ale většinou pokud se jedná o dobrý kolektiv, tak ano. :-)
Odpovědět
taky jsem o tom neslyšela, v kolektivu 70 - 80 lidí u nás v práci se obvykle nosí cukroví - ale přímo ženich nebo nevěsta, já jsem nenesla, musela bych to jednak skladovat 5 dní od svatby a ani jsem nechtěla - neznám se s některýma tak dobře, některé lidi tam nesnáším :-D a nemám ráda kolektivní oslavy tam, neúčastním se jich většinou. Nikdy ale nikdo z těch lidí, co tam jsou, nepřinesl cukroví ze svatby syna nebo dcery, není to tam zvykem.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?