Žádný svatební dar od rodiny

Ahoj, měli jsme s manželem svatbu v zahraničí na exotickém ostrově. Všem jsme poslali oznámění, že jsme se vzali a taky fotky. Přišlo nám zpět několik podepsaných kartiček (přání) od přítelovi rodiny. Jediné dárky, které jsem dostala byli drobnosti od mých kamarádek. Rodiče a prarodiče (z obou stran) nedali ani dárek ani jinou pozornost/kartičku. Nejsem nijak materiálově založená, ale toto mě docela mrzí. Ještě uvedu, že celou svatbu a vše s ní spojené jsme si hradili plně ze svých a ani jedna z rodin netrpí finančními problémy. Jaký máte názor, vnímali byste to stejně nebo považujete, že se při svatbě v zahraničí dary od rodičů nedávají. Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Mozna to, ze nebyli pozvani, je nastvalo
Odpovědět
Když nebyli na svatbě, proč by dávali nějaký dar. Kartičku mohli poslat, ale když to vezmu z mého pohledu, tak bych taky nic neposílala, jenom bych napsala do emailu, že Vám gratuluji. ;-)
Odpovědět
@timotek69 Byli pozváni a finance na cestu obě rodiny také měli ale odmítli jet s tím, že radši ať jedeme sami. Úplně původně jsme plánovali svatbu v ČR ale ani jedna rodina se neangažovala, že pomůže, ať už finančně či organizačně a brzo jsme pochopili, že na veškeré výdaje jsme zcela sami (jsme oba mladí, 2 roky po VŠ). Moje rodina pochází vyšší třídy, manželova ze střední-vyšší. Manžel má dobré vztahy s rodinou a kladně přijali i mě. Mé rodinné vztahy bohužel ideální nejsou (otec napsal sms, že gratuluje, matka nic).
Odpovědět
Tak pokud vím, dary nosí hosté na svatbu. Tudíž pokud nejsou pozvaní žádní hosté, tak nemůžete ani očekávat žádné dary. =-) A třeba ani nejsou naštvaní. Mně nepřijde zvláštní, že vám nic neposlali, spíš mi přijde zvláštní, že od nich něco čekáte. Je jedno, jak moc mají peněz, jednoduše platí, že dary nosí hosté jako poděkování za pozvání. Já nevím, ale mně kdyby třeba i vlastní sestra pozvala oznámení, že se už vzali, tak pošlu blahopřání, ale vůbec mě nenapadne, že očekává dárek...
Odpovědět
Profilova fotka
Zato ty máš s nimi jistě vztahy výborné, vidno podle toho, jak vše přepočítíváš na prachy.
Odpovědět
@meginka2010 Tím myslíte i úzkou rodinu nebo úplně všechy? V obou rodinách je zvykem, že si příslušníci dávají mezi sebou dárky k narozeninám a na Vánoce. Proto mě překvapilo, že k svatbě jsme nedostali ani přání...
Odpovědět
Asi vás moc nepotěším, ale i já se musím teda připojit s názorem, že bych ani já žádné dary nedávala. Trošku mi to připadne, jako že jste nikoho z rodiny na svatbě nepotřebovali, tak asi od nich nepotřebujete ani žádné dary, viděno jejich pohledem. Ale třeba to tak není, a ještě vám rodiče do manželství něčím přispějí ;-)
Odpovědět
@pirek Přepočítavám na prachy? Mluvím o pozornosti, kartičce, dárku... naše náklady spojené se svatbou/svatební cestou byli okolo 200 tisíc proto by ani nedávalo smysl něco přepočítavat. Spíše jde o gesto a princip.
Odpovědět
Myslím, že pláčeš na špatném hrobě. Dary jsou sice předpokládané (co si budem povídat), ale nevynutitelné. A to, že jste mladí a máte dva roky po svatbě prostě není argument. Já tvrdím, že když někdo chce svatbu a být dospělý, tak ať je dospělý se vším všudy, včetně těch financí. Pokud vaše rodina pochází z vyšší třídy, tak moc nevěřím tomu, že vás pro život nevybavila jinak, než finančním příspěvkem (bydlení, auto, práce...?). Nemá cenu s i s tím dělat starosti a případně i větší zlo v rodinách. Třeba to rodiče mají vymyšlené ještě jinak a tak třeba až jim pustíte fotky z obřadu, tak se nějak vyjádří... ;-)
Odpovědět
škatulkovat se,že jste z vyšší nebo střední třídy,není rozhodné pro to,zda dar dostanete nebo ne či dokonce,zda na něj máte/nemáte nárok ... :-| každopádně nejsou povinni vám cokoli dávat, i kdyby jste byli na svatbě v ČR,ale zase na druhou stranu, kdyby pro ně svatba jejich potomků něco znamenala,tak alespoň popřání nebo drobnost je na místě- ale to se odvíjí od vztahů mezi rod.příslušníky.
Odpovědět
@aechmea Děkuji, Vašeho názoru si vážím. Budu přemýšlet nad tím, jestli to nemůžou vnímat tak, jak říkate.
Odpovědět
Profilova fotka
@amandinne Ano, a proto v každém tvém příspěvku najdeme nějakou zmínku o jejich materiálních poměrech.
Odpovědět
Článek se načítá
@krtekkrtecek Toto jsem uvedla, abych přiblížila rodinné poměry a vyvarovala se odpověd typu, že si dar nemůžou dovolit. Vnímám to, jak píšete, kdyby pro ně svatba jejich potomků něco znamenala, darovat něco, byť drobnost, je na místě.
Odpovědět
@pirek nevím, kam tímto směřujete, viz odpověď @krtekkrtecekovi "Toto jsem uvedla, abych přiblížila rodinné poměry a vyvarovala se odpověd typu, že si dar nemůžou dovolit".
Odpovědět
@svatbajanaahonza Ne, rodiče nás nijak nevybavili (bydlíme v pronájmu, auto nevlastníme, práci jsem sháněla poměrně dlouho...). Platili po dobu studia jen povinné výživné (v mém případě stanovené soudem). Otec je naopak rád, že si nyní po svatbě konečně změním trvalé bydliště a nebude muset za mě platit poplatek za popelnice (což mi při každém setkání se mnou - cca 2krat do roka, připomínal)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Docela zakladatelku chápu, díky vlastní zkušenosti. Svatbu v Řecku jsme nebližší rodině oznámili v lednu, hlavním důvodem bylo, že manřelova rodina si velmi potrpí na zvaní ( bez pozvání nepřijedou ani na blbé kafe za synem, což já od svojí rodiny vůbec neznám, tak se s tím nějak nedokážu smířit, ale budiž ), moji rodiče by akceptovali i to, kdybychom svatbu neoznámili, odjeli a vzali se. Obojí rodiče byli na svatbu pozvaní, také to o penězích nebylo, nicméně to dopadlo tak, že na svatbě byli pouze moji rodiče a jeho rodiče ani neřekli proč nejedou a celé přípravy bojkotovali, nezajímali se o nic. Takhle se chovala i manželova sestra s rodinou. Po návratu se ani nepřijeli podívat na fotky, žádné blahopřání, žádný telefonát a to jsme se zvali několikrát a to je to, s čím se nemůžu vnitřně srovnat. Svatba se oznámila kvůli manželovým rodičům, na které nebyli, za týden kvůli nim děláme oslavu a vypadá to, že ani tam nedorazí. Dary jsme nečekali od nikoho, ale minimálně od té nejbližší rodiny jsem opravdu čekala aspoň: gratulujeme :-(....což se z té strany asi ani nedočkáme....
Odpovědět
@amandinne Mě by asi na prvním místě trápilo, že nepřijeli na svatbu. Pokud s tím neměli finanční potíže nebo nemohli přijet z časových důvodů, tak je něco špatně, ne? Můj odhad je, že problém nastal už tam a tím, že vám nepopřejí a nedají dar vám to jen chtějí dát "sežrat". Neurazilo je to třeba? Neměli pocit, že to děláte proto, abyste se jim vyhnuli? Jsou to jen dohady, ale trochu to tak působí.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě by teda taky zamrzelo, kdybych nedostala ani gratulaci. Nevím teda, jestli něco podobného neproběhlo při osobním setkání, protože aspoň při něm by měli pogratulovat. My jsme dostali finanční dary i od lidí, co na svatbě nebyli. To nás velmi překvapilo, protože jsme měli malou svatbu a nikde jsme se o ní nešíříli. A taky jsme dostali opravdu hodně blahopřání od širší rodiny a známých. Takže mě to zaráží a myslím, že ty vztahy buď nejsou tak dobré, jak píše zakladatelka tématu, anebo má rodina jinak nastavené tyto situace.
Odpovědět
@vivienrachel Děkuji za názor, vážím si ho. Máte pravdu, že pohledy můžou být do jisté míry staromodní. I tak bych čekala, že mi otec zavolá, a třeba i zorganizuje setkání (ješte neviděl manželovi rodiče), matce jsme poslala oznámení a ani nezavolala/nenapsala sms. Pozvání na svatbu jsem brala jako poslední možnost jak jim dát šanci/urovnat vztahy, avšak vidím, že to pro ně nic neznamená a nechtějí se nijak podílet na naší budoucnosti. Asi jak říka @krtekkrtecek je to vše o vztazích a když jim na tom nezáleží, nemá cenu si s tím dělat starosti.
Odpovědět
Kdyz nebyli na svatbe, neprijde mi divne, ze nic nedali. Proc taky? A ze by mel otec organizovat nejaka setkani, to bys mela spis ty. Nejak nechapu, proc rodine nezavolas sama? Ocekavani, zda se nekdo ozve mi pripada opravdu zvlastni.
Odpovědět
@herminavons Vztahy v přítelové rodině jsou bez problémů, od jeho rodiny jsme dostali přánička až na jeho rodiče. Těm jsme sice ukázaly fotky ale žádná gratulace neproběhla, natož dárky. S moji rodinou je to komplikovanějš. Zažila jsem si v dětství ošklivé věci, bydlím už 7 let v jiném měste ale např. otec mě nikdy nepřišel navštívit, přestože tady je několikrát do roka i s noclehem. Moji rodiče nebyli ani na mém maturitním plese, promocích, výstavách... Buď něco měli nebo to prostě nebylo důležité. Stejně očividně přistoupili i k moji svatbě. Mrzí mě to i z toho důvodů, že jsem usilovala o nějaké zlepšení, a říkala si, že aspoň na té (resp po) svatbě se budou snažit, aby to bylo hezké.
Odpovědět
@herminavons Děkuji za názor a Vaše pochopení jak se citím. To je hezké, jak to Vaše rodina vnimala. Taky jsem si něco takové přála. Trochu Vám i závidím, máte skvělou rodinu!
Odpovědět
@kacenkakaca mám jím zavolat a říct, ať mi popřejou? Ne, nefungujeme tak, že si voláme. Voláme jen když jsou narozeniny, Vánoce nebo nějaká důležitá událost.
Odpovědět
@amandinne ne, to samozrejme ne. Co zavolat, zeptat se, jak se jim dari, navrhnout treba posezeni v restauraci a oznamit jim to? Jinak pokud mate vztahy na bodu mrazu, nestykate se, proc to vubec resis?
Odpovědět
@ceriii Děkuji za názor. Nepřijeli, protože to pro ně "nebylo až tak důležité". Řekli vyloženě, co bychom Vás otravovali na Vašich líbánkách. Přitom jsme jim říkali, že si přejeme, aby jeli taky. Osobně si myslím, že pro otce byly mnohem důležitější svatby dvou jeho nevlastních neteří, kterým svatbu organizoval, z velké části i financoval, kdy se přípravy a párty konalz dokonce u něj doma.
Odpovědět
My jsme také dostali dary i od lidí, co na svatbě nebyli. A zase na druhou stranu jsme nedostali nic třeba od někoho, kdo na svatbě byl...tohle je dost individuální. Každopádně z mého pohledu se spíš jedná o to, že s Vaší rodinou nemáte dobré vztahy obecně. Na jednu stranu chápu, že pokud dcera pošle mámě oznámení poštou, ona zas ani nezavolá. Je to velmi neosobní na to, že je to vlastně Váš nejbližší člověk. A ji to mohlo dost ranit. Nechci nic soudit, Vaše vazby a důvody znáte nejlíp vy. Jen je podle mě spíš potřeba, aby někdo udělal první vstřícný krok. Řekla bych, že to vidí třeba stejně jako vy "že to pro ně nic neznamená a nechtějí se nijak podílet na naší budoucnosti", navíc z pozice rodičů si asi nepřijdou jako ti, kdo by měli dělat první krok. Organizovat seznamování rodičů z obou stran je podle mě spíš role dětí, tedy Vaše. Já mám s tátou krásný vztah a taky by ho asi nenapadlo organizovat nějaké seznamování. Abych to shrnula. Prostě se seberte a pozvěte se k nim na kafe i s manželem, třeba že jim chcete ukázat fotky. Nebo je pozvěte na oběd. Pokud odmítnou, pak je míč na jejich straně a vy budete vědět, že jste se snažila. Pardon, ale oznámení poslané rodičům poštou mi jako dostatečná snaha nepřijde.
Odpovědět
@badyr Děkuji za odpoveď a že mě chápete. My sice letěli mnohem dále, ale taky jsme lokalitu rodině oznámili víc než 3 měsíce dopředu. Nemyslím si, že by někdo z rodiny by byl na nás naštvaný, že jsme se brali tak daleko. Spíše je to nenapadlo pogratulovat a dát dárek/kartičku... což mě mrzí o to víc, protože já dávám dárky při každé příležitosti a dávám si na dárcích a dobrých mravech celkem záležet.
Odpovědět
@petamatej Děkuji za názor a nový pohled na věc. Matku jsem pozvala na svatbu, avšak 4 měsíce před svatbou jsme se hodně pohádaly (hádka byla kvůli jejímu příteli a matka řekla věci, které mě hodně bolely) a od té doby spolu nemluvíme. Matka věděla přesné datum, kdy se bereme a následně jsme ji poslali ještě oznámení/fotku ale nijak nereagovala. Na začátku mě to mrzelo, především když jsem plánovala svatbu/vybírala šaty bylo to pro mě hodně težké, pořád jsme tajně doufala že napíše/zavolá aspoň ve svatební den. Ale nyní po 4 mesících si už začínám zvykat. Vidím její nezájem mě kontaktovat a snažím se to brát tak, že prostě nemá zájem a vede nový život se svým přítelem a jeho rodinou.
Odpovědět
Profilova fotka
nepoprali = nezajem, tim padem bych to neresila tak jako do svatby, svatba nic neurovna :)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?