Tajná svatba se svědky+oslava s rodinou. Problém s dárky

Ahoj všichni, o naší svatbě zatím jen mluvíme, ale oba chceme tajnou svatbu jen se svědky a pak poslat všem oznámení o tom, že jsem svoji. Chtěli bychom pak všechny blízké z rodiny pozvat na malou zahradní oslavu s grilem a tak. Nebude problém v tom, že by se někdo urazil a vyčítal nám to, dobře všechny známe a i naše mamky nám řekly, že by se ani nedivily, kdybychom spáchali něco takového (mamka přítele sice dodávala, že nám svatbu klidně zaplatí jako jeho ségře a bráchovi, ale to my nechceme a ani na takové velké svatby nejsme). Ale hlavu si lámu jak to pak je se svatebními dary, když vlastně velká svatba nebyla. Už máme domácnost vybavenou a pokud by nám chtěl někdo něco zpětně dát, chtěli bychom jen finance...ne na dovolenou, zábavu ale třeba na dokončení rekonstrukce by se hodily. A moje otázka tedy zní: Jak byste koukali na to, kdyby Vám někdo z rodiny poslal oznámení že měl tajnou svatbu a zve Vás na obyčejnou grilovačku a (jak už se tady v jiných tématech řešilo) uvedl, že si přeje jen finanční dary pokud budete mít zájem něco jim dát? Neurazilo by Vás to, že na svatbě jste být nemohli, ale píšeme si vlastně o peníze? Naše obě maminky jsou ještě ze staré školy a bojím se, že dostaneme ty sto let schovávané utěrky, povlečení, talíře a skleničky na "vystavení" Už jsme tak pár super dárků dostali a nevíme kam s tím.... Předem všem děkuji za odpovědi
Odpovědět
Profilova fotka
Kdyby se jednalo o nekoho blizkeho z rodiny nebo tech uplne nejblizsich pratel, tak tem bych urcite neco dala i kdybych nebyla na svatbe a protoze se jedna o nekoho tak blizkeho, tak myslim ze bych dobre odhadla co jim udela radost.. nicmene ja uprimne receno priznavam, ze by mne trochu zarazilo, ze to novomanzele zminuji, cimz vlastne davaji najevo ze neco ocekavaji a bylo by divne kdybych nic nedala.. co se financnich daru tyka, dat do obalky napr. tri stovky za pozvani na grilovacku proste nikdy nebude vypadat hezky, to radsi koupim lahev dobreho vina, takze radsi dam tisicovku ackoliv je to mnohem vic nez bych opravdu chtela dat, ale proste to vypada lip (ted tim nemluvim o tech konkretnich sumach, ale o tom, ze nekdo muze mit dilema, kolik vam dat..) Asi mam v tomhle jiny nazor nez vetsina nevest, ale pokud ty penize opravdu nutne nepotrebujete, tak ja bych radsi riskla tech par nevhodnych daru (kterych se ja osobne zbavuji tak, ze je venuji vetsinou na charitu)
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlas s názorem výše, je to takové blbé psát si o dary, když jsi je vlastně nepozvala na svatbu. Možná by mě to trošku urazilo, protože dát 3 stovky jak píše martaveg by mi přišlo trapné, ale tisíc korun bych snad ani nechtěla někomu dát, za to, že mě pozve na grilování (pokud by to nebyl někdo blízký samozřejmě). Když někdo bude chtít něco přinést, určitě se zeptá, co byste chtěli, ostatní určitě přinesou alespoň to víno. Můžete to také pojmout tak, že každý přinese něco dobrého na zub - jedni salát, jiní limonády, někdo nějaké cukroví.
Odpovědět
Souhlasím s tím co je výš. Taky by mi to přišlo divné. Na grilovačku bych donesla spíš flašku, nebo nějaké občerstvení. Když jdeme ke kamarádovi "na grilovačku" tak taky neneseme peníze přece.. Ale jídlo, dobroty, pití.. Kdyby to byla posvatební grilovačka, donesla bych k flašce a dobrotám třeba ještě i nějakou menší pozornost - třeba květinu v květináči, obrázek, nějakou dekoraci.. Ale peníze by mě nenapadlo dávat když jste mě nepozvali na svatbu. Tisícovka se mi zdá moc, a tři stovky by mi bylo trapné dávat do obálky.. Sestřenka měla svatbu jen s rodiči. A večer pozvali na grilovačku přátele se kterými se schází, a taky od nich nic nedostávali. Takže nejlepší asi bude nic tam o dárcích nepsat, uvidíš co lidi donesou.. Třeba se maminky samy zeptají jestli nechcete radši peníze místo dárku.. Přeju ať se to všechno vydaří :-)
Odpovědět
Rozhodně bych do oznámení nepsala nic o tom, že chcete peníze jako dary. Přijde mi to fakt nevhodné.
Odpovědět
taky souhlasím s výše zmíněnýma příspěvkama, nic o svatebních darech bych do oznámení nepsala, radši risknout pár blbostí, je běžné, že si snoubenci nepřímo říkají o finance, ale to bývá v případě klasických rodinných svateb, u tajné svatby je to ale dost nevhodné
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli byste chtěli aspoň trochu ušetřit, domluvte se s přáteli, kdo co přinese - a nebo udělejte seznam svatebních darů, akorát že tam nebude mixér a žehlička, ale "dvě kila řízků, čokoládový koláč, flaška Jagermeistera...", u jednoho kamaráda nechte dary zamlouvat a je to :-) Vy zajistíte bečky piva, víno a základ jídla, zbytek se může takto posbírat.
Odpovědět
Ahoj všichni, děkuji Vám za reakce. Taky právě mi to nepřijde zrovna vhodné psát něco takového do oznámení, proto jsem se chtěla zeptat a potvrdilo se mi to. Jen mě k tomu napadá, proč je důležité odvozovat hodnotu dárku podle toho jak honosná/velká/drahá byla svatba/následná oslava a že vlastně pokud se dávají finance jde o "návratnost investic" do svatby? My tajnou svatbu chceme hlavně kvůli tomu, že si myslíme že je to intimní okamžik dvou lidí, finance jsou až na druhém místě a kdyby se tak třeba rozhodla i moje ségra a pak mi to třeba jen oznámila a ani tu grilovačku nechtěla pořádat, tak bych jí stejnak chtěla dát nějaký pořádný dárek....A ne že bych si řekla, nepozvala mě, oslava není..tak dostane čokoládu. Beru svatební dar jako příspěvek do manželství ať formou peněz nebo nové žehličky ne odměnu za pozvání na svatbu. Ta charita by byl dobrý nápad, ale pak nastane ten trapný moment při návštěvě...kdepak máš ty krásné skleničky, do nich bychom si mohli dát vínko a tak :-p A tou obyčejnou grilovačkou jsem spíš myslela, že by to nebylo někde u restaruace na terásce, ale u nás na zahradě. Představovala jsem si to, že by se grilovalo, obložené mísy, něco sladkého...takový rautík, hudba a plánujeme si koupit oblek a šaty, tak bychom se jim v tom mohli i ukázat... cca 14 lidí i s náma by to bylo (ségry, bráchové a jejich partneři a rodiče..opravdu jen užší rodina) A když se u nás scházíme, tak každý něco vezme nebo se zeptá v čem by mohl pomoct... Vzít víno, nebo něco upečeného mi přijde naprosto přirozené a nevozím to jako dárek. Mě by bylo milejší kdyby nepřivezli nic než nějakou blbost, kterou nebudu mít kam dát :-D Tak jako tak to nechám na nich jak oni to budou cítit. P.S. kdyby mi ségra dala 300 Kč jako dárek, tak mi to přijde naprosto v poho a ne jako nějaká almužna ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
já jsem teda trochu jiná, já bych samozřejmě dar přinesla a vzhledem k tomu, že se berou lidi, co mají zařízeno (a o nichž vím, že rekonstruují), tak určitě peníze, aby si pořídili co chtějí oni dotyční snoubenci... A neurazilo by mě to ani kdyby to bylo psané v oznámení (když je obřad tak to přece taky nikoho nepohoršuje?!, ty ohrané básničky atd?). a hodnota daru by byla úplně stejná, jako kdybychom byli zváni na obřad/oběd... btw. letos jsme byli na dvou svatbách, zváni jsme byli ,,jen" na obřad a pak večer na grilovačku (taky pořádanou doma) a dar jsme dali dost veliký... :-) protože je máme rádi, protože oni nám taky dali k naší svatbě dary bez ohledu na to, jak jsme měli koncipovanou svatbu.
Odpovědět
@vetyver: Přesně tak ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jane46 ahoj, my to plánujeme podobně, jen svatba nebude asi úplně tajná, budeme mít svatbu v rámci dovolené v Řecku jen sami se svědky a nejbližší rodině to řekneme již předem a ostatním budeme dávat oznámení až po svatbě. Ale budeme taky dělat posvatební oslavu, a taky jsme řešili, že pokud by nám něco chtěl někdo dát, tak bychom radši peníze, ale pokud nezveme lidi na klasickou oslavu tak je nám docela blbý říkat si o nějaké dary. Takže si o žádné dary říkat nebudeme, pokud se někdo bude ptát, což je u nás v rámci rodiny a příbuzných celkem normální, tak naznačíme, že bychom radši nějaký finanční příspěvek. A jelikož děláme oslavu asi tak pro 70-80 lidí, tak to taky nebude docela levné. A když někdo přijde např. s lahví vína k tomu přidá 200Kč, tak budeme úplně spokojení a nepřijde mi to vůbec trapné, nějaké tisíce bych vůbec nečekala.
Odpovědět
já myslím, že vůbec nejni urážející, pokud s pozváním na grilovačku rozešlete oznámení o tom, že pokud Vám někdo něco chce dát, tak ať přinese penízky :-) Já dávala svatební dar všem svým příbuzným, kamarádům ať už sem byla na hostinu pozvaná nebo ne. Vždy podle finančních možností, ne podle velkoleposti svatby. Když se vdávala kamarádka ještě na vejšce, tak jsme se ještě s pár kamarády byli podívat na obřadu, na žádnou hostinu jsme pozvaní nebili, přesto jsme se složili, dohromady vybrali asi 2000 a vložili jim je do balonku. Předali jsme po obřadu a myslím, že nikdo proti tomu nic neměl i když nedostal ani rohlík :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Podle mě to není nijak nevhodné.A každý asi počítá v dnešní době spíš s fin. darem - takhle totiž odpadne starost vymýšlet, jaký a zda se trefí dotyčný do vkusu. My to tak máme taky, Nevím teď přesně, ale na webovkách oznamuje(až je spustíme veřejně po odeslání oznámek), že darem nám postačí úsměv a dobrá nálada. Každopádně pokud chce host přeci jen něčím přispět novomanželům do nové etapy života, ručníky ani osmou sadu talířků již nepotřebujeme, (jelikož už deeelší dobu žijeme ve společné domácnosti a všichni zvaní to ví), ale potěší nás fin. obnos v jakékoliv částce, čímž nám mohou pomoci zrealizovat svatební cestu a získat tak zážitky na celý život - což pro nás bude tím nejkrásnějším svatebním darem. (De facto se na ni všichni složí, cestu DOSLOVNĚ pomáhají realizovat, necálují ji celou, takže částku neurčujeme a ani to nevyvíjí takový tlak, protože nikdo neví a nebude vědět, kam jedeme na dovolenou (mohou to být Maledivy, stejně jako Lipenská přehrada, že?) Host to zkrátka bere víc kolektivně a chápe, že v tom celku se ta jeho částka prostě bude hoti,ať už je jakákoliv. Alespoň podle přátel, kterých jsem se na to ptala, jestli to není společenský nevhodné chtít peníze. A tedy když v podobném duchu napíšete, že penízky vám tak pomohou zrealizovat Vaše sny...nebo, aby se Vám/novomanželům krásně bydlelo, tak to každý pochopí. A navíc, pokud necháte u grilovačky promítat, nebo alespoň kolovat svatební fotky, nebo video bude to skoro, jako by tam všichni byli.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?