Svatební dary - nechceme peníze, pojďte si poradit inspiraci

Profilova fotka
Hledala jsem tu nějakou inspiraci o co ještě požádat v seznamu darů, ale všude jen nacházím, jak si říct o penízky, které my (přestože rekonstruujeme) nechceme. S partnerem zrekonstruujeme byt do bydlitelné podoby až příští rok (zatím bydlíme s jeho maminkou) proto jsme nežádali o elektroniku (akorát by jí utíkala záruka), upřednostnila jsem v seznamu vybavení do kuchyně a koupelny (a až na hrnce, které stojí 3000, jsou dárky od 50 do 1000 kč - přítel myslí, že máme vymyslet něco dražšího - nemáte nápad co? Prosím o radu - O co jste žádali v seznamu darů Vy? (My zatím máme - kamenné ledové kostky, sada hrnců, kulaté vařečky, podložka pod hrnec, kráječ na vejce a sýr, mlýnek na koření, stojánek na ubrousky, kořenky, ručníky, otvírák na konzervy, naběračky, koš na prádlo, textil do kuchyně, příbory, nože, koš do koupelny, struhadlo, cedníky, lis na česnek, nůžky na drůbež, odstředivka na salát, pánve, talíře, mop, sušák na prádlo, žehlící prkno, skleničky, misky apod)
Odpovědět
1
2
Mně osobně příjdou praktičtější peníze, protože si pak můžeš vybrat jeden dekor, barvu, styl, ale pokud k tomu seznamu přidáváš vyloženě typ, firmu nebo fotku, tak no problem... Jinak stojánek na ubrousky..no ehm.. to je fakt trušku jako parafráze na "dar". Jako host bych se cítila rozpačitě a pokus o kombinaci více darů by se mi zdála divná. Směska typu "tak koupím ten stojánek na ubrousky a no naběračky"... mi totiž nezní zrovna reprezentativně, kdyby se mě nějaký jiný člověk zeptal, co jsem koupila darem, i kdyby to byl těžce designový kousek. Podle jisté teorie by hodnota daru měla alespoň trochu odpovídat hodnotě zkonzumovaného jídla, takže si nejsem jistá, jestli vůbec nějaký ten levnější dar obdržíš a nebudou hned rozebrané ty relativně dražší. (Předpokládám, že máš vytvořené třeba webky nebo jiný systém, aby si dotyční hosté na dary vytvořili rezervaci a nesešlo se ti tak deset kráječů sýra. Osobně bych takové to striktní vypsání kuchyňských drobností neřešila a zaměřila se třeba na "tescoma poukaz v hodnětě xxx", dárkovou poukázku v hodnotě takové a takové dooo Bauhausu (příklad), kde si pak třeba přidáš nebo koupíš, co se vám bude zrovna líbit a hodit. (Aťuž jsou to ty tvoje např. zmiňované ručníky nebo prádelní koš nebo třeba pořízení super moderního a krásného umyvadla) Výhodu spatřuji v tom, že takových pouzkázek klidně může sejít více. Vyberete si podle svého vkusu, ale zútulníte si Vaše bydlení a host s tím zároveň nemá tolik starostí jako lítáním po všech čertech a sháněním toho a toho konkrétního typu. Ale to je jen můj názor.
Odpovědět
No, asi bych to nechala na každém hostu, co přinese, ale osobně mi peníze připadají praktičtější... Od známých jsme dostali povlečení - bylo silonové, od vietnamců a když jsem ho jednou oblekla, abych ulevila svému svědomí, tak mi obarvilo prostěradlo a pyžama... Podobné to bylo s utěrkama - dezén, který se mi nelíbil - vypadaly jako zaprané a vidět bylo až do Ameriky. A nakonec hrnky se srdíčky a s tvarem, který se mi nelíbí... A jak píše azavina - dárkové poukazy mi připadají jako rozumný kompromis. ;-)
Odpovědět
Taky mi ty Tebou zmíněné potřeby do domácnosti nepřijdou moc jako "svatební dary". Všechny tyhle věci bych alespoň já chtěla koupit podle vlastního vkusu, podle budoucí barvy kuchyně a pod. Asi by mě dost trápilo, kdyby všechno vybavení bylo ve stylu "každý pes jiná ves".. Rozhodně jsou praktičtější peníze nebo ty dárkové poukázky, jak píšou holky přede mnou.
Odpovědět
Profilova fotka
@soda365 A jaký je rozdíl v tom, jestli dostaneš peníze a ty věci si koupíš podle sebe nebo ti je koupí hosti? A souhlas s holkama, nedovedu si představit, že někomu jako svatební dar dávám otvírák na konzervy a lis na česnek... Na druhou stranu vím, že se to dělá resp. bych řekla dělalo. Bratranec dostal od tet koš na prádlo a v něm měli všechny tady ty kuchyňské pomocníky, ale dnes bych taky šla raději do Tescomy poukazu...
Odpovědět
Profilova fotka
vždycky když jdeme na svatbu kupuji novomanželům něco, co by jim připomělo svatbu. album, jejich zarámovanou fotku atd, ale vždycky dáme do obálky peníze at si oni sami koupí co potřebují. spíše je to taková drobnost plus peníze.
Odpovědět
Profilova fotka
Napadá mne povlečení... Ovšem napsala bych alespoň rozměr a jestli chcete světlé nebo tmavé. Ale koukla koukněte na stránky tescomáků nebo vetroshopu a tam se podívejte co by se Vám ještě hodilo. Jinak já budu taky ta "trapná" co bude chtít radši peníze. Bydlíme s přítelem už chvilku ve vlastním a vybavení máme že už nevíme kam co dát :-D
Odpovědět
@soda365 ahoj, musím bohužel souhlasit s většinou, respektive se k ní přidat. Taky preferujeme peníze. Je to hlavně z toho důvodu, že budeme rekonstruovat a zatím nevím jak bude co barevně atd. Vše si chci vybrat sama. Jinak mým velkým přáním je robot od Kenwood a vzhledem k tomu, že hodně dělám saláty tak chci odstředivku na saláty:-) Ale jak řekl přítel, budeme to kupovat až do novýho....tj. příští rok - doufám:-)
Odpovědět
A teda byt na strane hosta, tak jsem fakt hrozne nadsena jak musim nekde schanet to ci ono a premyslet jestli to bude ok.
Odpovědět
Souhlasím s předešlými, že peníze jsou praktičtější a člověk si vybere, co se líbí jemu a odpovídá jeho vkusu a ne kupujícího.. Ale když jsme s nastávajícím přemýšleli, zda si říct o finanční příspěvek nebo udělat seznam darů, tak jsem narazila v Kika na svatební seznam, kde si napíšeš i s kody co konkrétně chceš, když někdo ze svatebčanů tam přijde, tak dostane ten seznam a z něj si vybere co chce koupit a zaměstnanci to poté odškrtnou. Což se mi zdálo fajn, ale škoda že třeba taková Tescoma nic takového nevede.. Nakonec jsme od tohoto nápadu opustili, zvlášť když lidé kvůli kterým bychom seznam dělali mi řekli, že dostaneme obálku, že nic nebudou schánět. :-)
Odpovědět
@simona007 Naopak hodně lidí to uvítá, že nemusí nic vymýšlet a hlavně dávat peníze. Mně osobně připadají peníze taky divné. @soda365 Pokud to vyjde, tak bychom chtěli sadu příborů (i když ta stojí pár tisíc) a sadu porcelánového nádobí (ale to je také větší částka). To jsou dvě věci, které si chci hrozně dlouho koupit a pořád se k tomu nemůžu odhodlat, tak tohle bude ideální příležitost :-)
Odpovědět
Tak já si na rozdíl od ostatních nemyslím, že chtít konkrétní věci je hloupé. Ovšem je dobré napsat co přesně chci (tedy značku a typ) a pro jistotu i odkaz na e-shop nebo kamenný obchod, kde se to dá koupit, abyste dostali přesně to, co chcete a svatebčan neměl problém s hledáním. Ovšem vypustila bych věci typu vařečky nebo lis na česnek, to jsou opravdu drobnosti, které vám stejně asi nikdo nedá... A co takhle zařadit něco nehmotného, pro vaši zábavu - například poukaz na wellness, lístky do divadla na konkrétní představení, poukaz na luxusní večeři ve dvou apod. Aby to nebyly jen praktické věci, ale i něco pro odpočinek a relaxaci (která je občas potřebná, obzvlášť když rekonstruujete) :)
Odpovědět
Profilova fotka
Mě se taky víc zamlouva seznam darů ze kterého si každý vybere podle své finanční situace...o peníze je blbe si říkat... A tady na bere ku vložís i odkazy a fotky pro přesnější představu takže si s tím nemusí nikdo lámat hlavu... :-) a navíc se všichni ptají po darech a přišlo by mi trapné říct že chci peníze.... Rozhodne bych volila seznam... Dala jsem do něj vše co potřebujeme ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@soda365 co treba kavovar? :) (jestli pijete kafe).. to by byl pekny drazsi darek.. Ale asi take souhlasim s tim, bud vypracovat konkretni seznam (treba z nejakeho konkretniho jednoho obchodu.. to se tak v zahranici dost dela, ze mas ''Wedding list'' u toho a toho obchodu a hoste tam mohou vybirat darky v rozmezi od levnejsich po drazsi. Akorat pak vznikne problem, jako v nejakem filmu, kdy tam prijde host koupit darek, a uz zbyva jenom zahradni soska za 10.000... :D Tak nevim no.. Ty darkove poukazy taky nejsou vubec spatny napad!! :)
Odpovědět
To vše co jsi vyjmenovala jsou sice fajn věci, ale jak už zmínily holky předemnou, jakou barvu a jaký styl =-) abys to pak neněma schované a nepoužívané, protože se ti to nebude líbit a stejně si to bueš kupovat znova =-) Jeden host přinese sadu 6 hranatých talířů hlubokých, jiný 6 kulatách talířů se zlatým pruhem a třetí 6 dezertních talířu se srdíčky =-) Jak chceš v budoucnu poznat někoho na večeři a servírovat na tomto :-S :-. Buď napiš přesně, co sipřejete, nebo chtějtě poukázky (třeba IKEA, TESCOMA, Datart.... tím vyřešíš i tu elektroniku do budoucna, poukázky mají většinou nějakou platnost) Kdysi jsem byla kamarádce na svatbě a chtěli od většiny peníze, jen od pár blízkých něco konkrétního (ať jim dar připomene člověka) a to mi dala seznam věcí z IKEA (přesné jméno i jejich kalatogové čílo) asi 10 různých věcí levnějších i dražších, tak jsem páf věcí ze seznamu vybrala a koupila
Odpovědět
podle mě člověk nedělá svatbu pro dary, ne? My třeba od hostů nehceme nic :) Bereme se z lásky a ne pro dárky či peníze :)
Odpovědět
@viggen svatba se nedělá pro dary, ale je zvykem něco přinést :-) Oslavu narozenin taky neděláš pro dary, ale každý host něco přinese
Odpovědět
@viggen No, jo, ale já když jsem někomu řekla, že dary nechceme, tak jsem z jeho reakce poznala, že mi to nevěří, bere to tak že jen "děláme drahoty", a dar stejně přinese.
Odpovědět
Profilova fotka
já bych si třeba o peníze řekla, není to úplně můj truc, můj budoucí muž prostě peníze nechce, nebere si peníze ani jako darek narozeninám apod. Takové dary vždy taktně vrátí s tím, že by chtěl skutečně něco dostat.. Samozřejmě jsem u všeho popsala jaké věci si představuju..Nevím jak bych mohla dostat vařečky každý pes jiná ves, když popisek zní 5xvařečka dřevěná kulatá (například) také jsem ke všemu přidala fotku toho co se mi líbí a internetovou stránku, kde to lze koupit.. Poukázky jsem "muži" také navrhla, ale to bere jako peníze a nechce je.. Jelikož do domáctnosti skutečně vůbec nic nemáme a první zařídíme kuchyn a koupelnu - vymyslela jsem to takhle.. Vím, že každý chce peníze, ale mě zajímá co jiného kromě peněz (tudíž, když si o peníze říct nemůžete, protože by je prostě někdo NIKDY nepřijal).. Sama jsem v koncích a taky mi tyhle dárky připadají v některých případech pitomé, proto žádám o radu
Odpovědět
@soda365 pokud je to s ženichem takto složité, tak vypiš vše co se v kuchyni používá a nestojí to 20kč (to je fakt trochu trapné), hrnce, pánve, sklenice na víno, mísy, talíře, hnečky, příbory, sadu nožů, sada dlouhých naběračka - obracečka - vidlice - metla...., šejkr, vařečky, kořenky, sada prkýnek, palička na maso, váleček na těsto, do koupelny sadu ručníků, sadu nádobek (na mýdlo, na kartáčky, tekuté mýdlo) Ale u všeho si rozmysli a rozplánuj jaké to chceš a dej pokud možno odkaz na obchod a fotku, jak to má vypadat
Odpovědět
Profilova fotka
Nikdy bych si nemyslela, že to bude tak složité :(.. Kdyby se mi sešlo dvacet pokázek do Ikei, asi bych byla šťastná jako blecha..
Odpovědět
@soda365 tak tady jsou dalsi napady: Elektricky mixer do kuchyne Digitalni osobni vaha Zaclony (pokud upresnite presne jake a rozmery) Koberecky (i do koupelny) Povleceni (pokud upresnite jake) Rucniky Fondue set Zahradni nabytek / nabytek na balkon Kytky do bytu Lampa / na cteni nebo stojici do obyvaku Nejaky nabytek typu policky na knizky Tady ma nejaka nevesta svatebni seznam, snad se nebude zlobit, ze to sdilim: http://www.beremese.cz/wedding_regist... Muzete treba vytvorit podobny seznam bud na techto strankach nebo jinych :)
Odpovědět
@soda365 Podla mna to nie je zly napad, ak ste proti peniazom a poukazkam. Kazdopadne si urcite, ako uz baby pisu, vyberaj veci od nejakej hodnoty. Napriklad si das link na povleceni, das tam ze chcete dve supravy, kedze ste dvaja a presne rozmery, lebo aj to uz je v ponuke rozne. Povleceni stoji take slusnejsie okolo 1500 Kc pre dvoch, co nie je horentna suma ale nie je to lis na cesnak za 50 Kc. Pripadne je kopa eshopov, kde maju zladene rychlovarnu konvicu, topinkovac, toastovac a kavovar. Kazde stoji dajme tomu okolo 1000 Kc, tak si mozes navyberat to, co si myslis ze vyuzijete a budete to mat z jedneho obchodu v rovnakom dizajne. K tomu sa daju potom zohnat utierky rozne drobnosti uz v pohode. Hostia to objednaju online, co pre vacsinu ludi nie je problem a maju po starosti :) a Ty budes vediet, co cakat :) Drzim palce
Odpovědět
Profilova fotka
@karlajasmine: koberečky do koupelny (podložka) to se mi líbí, zahradní nábytek a lampička zní taky dobře :) Děkuju moc za rady :) koukla jsem na ten list a můj vypadá dost podobně, ale zatím ho sem nechci dát dokud není komplet..
Odpovědět
Profilova fotka
Když jsem organizovala kamarádce svatbu, udělaly jsme přesný seznam toho co potřebují - našly jsme to na webu, vložily odkaz a obrázek i cca cenu. Dary byly v různých cenových kategoriích aby si každý našel to co může nebo chce investovat. A hosté pak volali nebo psali kontaktní osobě co kupují - respektive zda je to ještě volné. Všichni byli spokojení a novomanželé dostali přesně to co potřebovali. Mohu vřele doporučit. Chce to jen jednu kamarádku, která bude mít seznam na starosti, jinak je to úplně jednoduché.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@soda365 My jsme meli vecne dary nasledujici: sada steakovych priboru rucniky a osusky z bambusoveho vlakna (je to takovy ten klasicky svatebni dar, sice par sad uz mame, ale i kdybychom jich dostali dalsich pet, tak by to nicemu nevadilo) povleceni z bavlneneho satenu (tady jsme urcili i konkretni vzory a vyrobce, protoze v tomhle jsem dost vybirava) digitalni kamera (to jsme mysleli, ze by se na ni slozilo vic lidi a rovnou by se na svatbe pouzila) prispevky na "deti" neboli poukazy do libovolneho petshopu (mame doma kocky :-) ) libovolne mnozstvi i druhy kapsli do kavovaru nespresso rucniky i povleceni jsme dostali, i poukazy do petshopu, pak se nam seslo i par lahvi kvalitnich rumu (protoze vsichni vi, ze na nich ujizdime) ja osobne radsi kupuji nejaky konkretni vecny dar, takze seznam daru vzdy uvitam :-) jinak jednou jsem narazila na uzasny seznam daru, byla to rozepsana svatebni cesta a kazdy z hostu si mohl vybrat napr. letenka z A do B, ubytovani v miste B, vlak z B do C, vstupenka do divadla v miste C, atd. a vzdy tam byl presne odkaz na tu konkretni rezervaci neceho co uz meli predobjednano a host primo zaplatil to co si vybral :-)
Odpovědět
@soda365 Já taky nejsem z těch,co chtějí peníze,přijde mi to divný,navíc chci,abych za x let mohla říct svým dětem nebo vnoučatům,že to a to jsme dostali svatebním darem od toho a toho... My jsme řekli že chceme ruční mlýnek na kávu v retro stylu,jako pěknou dekoraci do kuchyně,pak třeba skleníčky na víno,atd.,příbory,sadu talířů...a od našich jsem chtěla "památeční sklo" jsou to takový číše,nebo i vázy,se zlatými ornamenty,jako ze zámku :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
No, holka, nemáš to jednoduché... :-) Mě napadá například nějaká kvalitní peřina + polštáře, případně nějaká dekorativní přikrývka (dá se použít i jako přehoz). Koukala jsem se na Dormeo, ale bude toho mraky... :-) Ještě mě napadá zrcadlo (do koupelny, nebo velké do předsíně / ložnice; dekorativní / klasické - záleží na Tvém vkusu... :-)) A do kuchyně by mne osobně potěšilo i něco na tento způsob: http://www.zasilkovyobchod.cz/eshop-l... :-)
Odpovědět
Dočetla jsem se, že to takhle chce přítel. A co chceš ty? Neměly by být i svatební dary podle přání obou? Tedy udělat seznam darů - s vynecháním drobností, a jako dar dát možnost i finančního příspěvku nebo poukázky? Třeba do Ikea, kde si ty vařečky a ostatní drobnosti nakoupíš sama? Jinak pokud nemáte, tak mě napadá třeba i foťák nebo kamera, třeba i věci k autu, pokud máte - třeba letní/zimní kola apod.
Odpovědět
Ja bych teda taky asi trvala na tom, ze se udela seznam daru, ale ze tam bude i kolonka pro ''penezni dar'' nebo ''poukaz do Ikey''.. obzvlast, pokud ty si prejes dostat penize.. pritel by mel udelat kompromis :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?