Rodiče nemají dávat svatební dary. Je to pravda?

Profilova fotka
Ahojda nevěstinky :-) Chtěla jsem se zeptat, zda je pravda, že rodiče nedávají svatební dary - toto pravidlo "počítá" s tím, že financují svatbu. Slyšely jste o tom již někdy?
Odpovědět
Ahojky no tak o tom jsem slyšela, ale záleží jak kdo! Já třeba od rodičů nebudu chtít nic, budou platit celou hostinu na půl s přítelova rodičema! A jestli nám budou něco chtít dát tak ať dají, ale od nich nic nečekáme! Připadá mi to blbý, aby nám platily hostinu a ještě nám dávali nějaké peníze navíc. Mamka mi něco nakoupila nějaké doplňky a tak a tcháníci nám dali na prstýnky!!!
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj! Nikdy jsem to neslyšela takhle naplno, ale je pravda, že když rodiče svatbu financují, počítá se s tím, že už žádný dar dávat nebudou. Určitě to ale není pravidlo.
Odpovědět
Profilova fotka
My si všechno platíme sami. Rodiče se ptali co chceme, tak jsme jim to řekli. Takže od nich nějaká dárky dostaneme...
Odpovědět
No jasně pattie něco jiného když si svatbu platíte sami, tak to rodiče asi dar dávají, každý to má prostě jinak!!! Není to vždycky tak, mám kámošku, které platily rodiče svatbu a ještě jí dali 10.000,-Kč svatebním darem na svatební cestu!!
Odpovědět
Profilova fotka
Mirulka: Mno právě, mě to přijde také hloupé, aby nám financovali svatbu (tak nějak na 1/2) a pak nám ještě něco dávali. Navíc u nás to vypadá asi následovně: budeme bydlet u nás v domečku (barák asi pro 3 generace :-o ), který si zmodernizujeme dle našich představ. Tohle samotné beru jako ohromný "dar", pač v dnešní době je bydlení docela doooooost nákladná záležitost. Od mé maminy tedy budeme mít bydlení a od manželových rodičů nějakou tu finanční pomoc na rekonstrukci. Proto už od nich nechci žádné dary. A kdyby bylo na mě a oni (rodiče) se dokázali oprostit od "tradic", tak si klidně celou svatbu zaplatíme sami (nebudeme mít nic velkolepého typu 100 licí :-D
Odpovědět
No jasně, je to fakt blbý od nich něco chtít a navíc bych si o nic ani neřekla! Když něco dají sami tak se samozřejmě zlobit nebudu, ale stačí když mi zaplatí hostinu, to taky beru jako dar!! No to buď ráda, že budeš mít bydlení, dneska se spoustu lidí zadluží kvůli bydlení a pak na tu svatbu ani nemá!!
Odpovědět
Tak u nás to je tak že od moji mamky dostaneme 20tis. na co chceme, její památeční příbory po babičce, které se mi vždyky líbily a nějaké drobnosti na svatbu (koupila mi panenku atd.) a od přitelové mamky 15tis na svatebni cestu a zbytek (cca 50tis) platíme my. Jelikož už s přítelem žijeme spolu dva roky a já jsem loni dostudovala, tak jsme rodičům řekli, že jestli nám chcou něco dát tak ať dle svého přispějí na svatbu a že jinak po nich chceme spíš psychickou podporu při organizování než nějaké svatební dary. Jo, přítelův taťka bohužel už nežije a ten můj se nijak nevyjádřil, jestli něco přispěje (ale spíš počítám, že nám připraví nějaké jídlo na večerní garden-párty) - ale to se uvidí...
Odpovědět
Profilova fotka
jamap: ja sem asi poslu moji mamku (na tuhle diskuzi), aby zjistila, ze v dnesni dobe uz opravdu neni "tradici", ze svatbu musi platit rodice :-) - coz je prima
Odpovědět
Profilova fotka
Já si taky myslím, že pokud rodiče financují svatbu, tak už to se počítá jako svatební dar :-D , potom už záleží na finanční situaci rodičů.... :-N
Odpovědět
t1nk: pošli :-) já se svojí mamkou řešila obdobný problém...dlouhou dobu jsme neměli moc peněz a loni umřela babička a mamka tak dostala nějaké dědictví a hned, že by se mohlo to a to...a na svatbu kolik budu potřebovat...no byla jsem z toho zoufalá, protože mě držela na škole 5 let z důchodu, který byl asi 4500,- a z nějakých těch brigád (bohužel naši po revoluci podnikaly, tvrdě narazili a protože v rodině není právník, tak exekuce a pod. věci nás straší dodneška...jinak mám starší maminku - 62let mě je 24), nevíc teď se stěhujeme no její 2+1 a ona do přítelové 1+1, kde bude rekonstruovat kuchyň...navíc nám pomáhá opravit chaloupku, kterou sem od ní dostala...takže bych taky spíš chtěla, aby si ty penízky víc užila ona než já :-) Mamka mi řekla, že mi chce svatbu zaplatit protože ji platila jedné dceri tak proč né druhé a navíc, že jí to udělá radost! Jenže já ji odpověděla, že radost budu mít i když si to zaplatím sama, navíc pak budu mít radost podruhé, když si ona za ty penízky pojede třeba do lázní :-) a že spíš chci, aby semnou prolezla obchody a dlouhé hodiny koukala na fotoalba ze svateb a vymýšlela, co by se hodilo na naši. Takže maminky! To nejdůležitější, čím nám můžete přispět na svatbu je: podpora, konzultace, mooooře trpělivosti, úsměv, natšení a hlavně rameno na kterém se můžeme vybrečet, když nás chytne svatební deprese a nám se nic z toho, co jsme si pořídili nebude líbit!
Odpovědět
Profilova fotka
jamap: uplne mi mluvis z dusicky :-) Take bych byla mnohem radeji, kdyby si mamka ty penizky uzila po svem a doprala si nejaky ten relax. Pred 8 lety nam tata umrel a mamina me take hoooodne podporovala na skole a moc dobre vim, ze travila spoustu casu v praci navic, aby nam mohla nejak prilepsit. Kdyz jsme to uz jednou probiraly, tak jsem mela pocit, ze to "chape", ze zadne penizky nechceme, ale pak jsem z jejich slov vicitila jakoby litost a docela jsem se lekla, aby to nepochopila nejak obracene (ve smyslu, ze od ni nic nechceme, protoze ji nejak neuznavame a nebo protoze nam neco udelala :-( Mno a navic je tu takovy ten nesmyslny lidsky tlak, kdy mamka pracuje na jednom oddeleni s tatou zenicha a ona by preci nikdy nechtela zazit situaci, pri ktere by ji tohle (ze mladym nedala nic na svatbu) mohlo byt "vmeteno do oci". Sakra, proc se na tohle nedokaze vykaslat :-( Navic si myslim, ze tohle opravdu nehrozi - zenichuv tata je sice takovy ten mluvka, ale nic nemysli zle - spis by to mohl placnout jen tak a lidickove kolem by se toho chytli a pouzili to jako zbran do sveho "zalozniho utocneho arzenalu" :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky tak nám bude vařit všecko tatˇka a maka koláčky s tetama a se mnou a organizace bude vlastně na nich a tak jsme moc rádi a nechceme žádný dary ani žádný peníze i tak je to stres a mně se vyplnil sen kterej byl, že mi taťka uvaří na mojí svatbě a tak se moc těšime:-)...nevim co to je kravinu, že mají rodiče platit svatbu???Možná u těch bohatších co si to můžou dovolit a jedináčků. jinak...To jsem slyšela akorát když jsem byla v Budějkách tam jsou ty vesnický lidi sto let za opicema a tak nějak neuznávají takový nový věci:-(( t1nk at si tchán plácá co chce at je mamka v klidu ...panebože pokud je alespon malinko inteligentní tak to pochopí..a pokud je hulvát tak bude plácat kraviny a vlastně hlavně bud v klidu ono ani nemusíte říkat co jste od koho dostali je to jen VAŠE věc..držím moc palečky at maminka neni smutná, my právě řešíme podobnou věc....když není taťka tak to musí všichni pochopit to mojeho přítele rodiče jsou zase rozvedený....mamka taky sama.Taky jsme jí řekli, že nic nechceme a ona že to je blbý že nám dá 15 tisíc aspon na prstýnky..prostě si nedá taky říct no a taky je to i tím, že babička od přítelovo táty maminka se mají dobře a asi se mamka bojí toho samýho ...co by tomu řekli první dítě se žení atd nojo..ach jooo proč to prostě nepochopěj..???!
Odpovědět
Článek se načítá
Ahoj holky, všem jsme dávali k pozvánkám ke svatbnímu daru a na párty také cedulku se svatebními dary. Rodiče jsme záměrně vynechali, protože toho budou platit dost. danco27: myslím si, žes jedináčky docela urazila! Jsem sice jedináček, ale že by mi rodiče cpali horem dolem, jenom proto, že jsem bez sourozenců, tak to v žádném případě. Naopak to nezáleží na tom, jestli je někdo sám nebo má sourozence. A taky si myslím, že svatba je na dohodě SNOUBENCŮ - RODIČŮ. A co si domluví mezi sebou, kdo co bude platit už záleží dnes jen na nich. My jsme si zaplatili prstýnky (i když by je tedy měl platit ženich respektive jeho rodiče, podle starých pravidel), ale přece nemůžu nosit na ruce prstýnky, které by koupili jeho rodiče, pak by nám mohli jednou vyčítat: Ty prstýnky, které nosíte na tom prsteníčku máte OD NÁS.., tak to by mě trefil šlak. Šaty a různé maličkosti a drobnosti jsme si koupili sami a o zbytek se rodiče rozdělili, myslím, že docela férově.
Odpovědět
Nám moji rodiče platí hostinu a přítelovo rodiče nám pomohli zrekonstruovat barák. Od našich jsme dostali nábytek do ložnice a další věci do domečku. Svatbu si platíme celou (vyjma hostiny) sami.
Odpovědět
Ahoj, nám platí svatbu rodiče a dary od nich dostaneme. Většinový trend je dneska asi někde jinde, ale našim rodičům platili svatbu jejich rodiče, takže nevím, proč by tomu u nás mělo být jinak, my zase zaplatíme svatbu našim dětem ;-) . No a dar mně osobně připadá jako samozřejmost, nemusí být ohromně drahý, to ne, ale nějaký určitě. Přece když jako dítě máte narozeniny a rodiče vám udělají oslavu, což je stojí prachy, není to to jediný, co dostanete... Svatba je jednou za život, rodiče mají šanci s ní počítat a šetřit na ni minimálně nějakých 18 let. Hlavním prolémem tu nebudou peníze, ale krátkozrakost rodičů, stylem to se pak "nějak" vyřeší. Já bych teda dítěti ke svatbě zaplacení jídla nedala, přijde mi to smutný... Určitě nejaký dárek by měl být. My od jedněch dostaneme příbory, od druhých robota, oboje zhruba v hodnotě nějakých +-4 tisíc. Nicméně tohle je jen můj názor a můj pohled na věc, který byl utvořen i tím, jak to u nás v rodině chodí, nic proti těm, kdo to mají jinak ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
anya: promiň, ale moc s Tebou nesouhlasím. Přijde mi trochu divný brát to tak, že když jim svatbu někdo platil, tak nám taky! No, ufff, to je na mě teda trochu příliš, promiň. :-( My si svatbu platíme sami (jestli nám dají příspěvek, prosím, proč ne). Ale kdybychom na to neměli, tak tuhle akci prostě neděláme....
Odpovědět
Jak jsem psala, každý to má jinak ;-) Mně zas připadá divný, aby to rodiče měli zaplaceno, ale sami platit nikomu nemuseli... to by k tomu přišli taky "jako slepej k houslím", ne?
Odpovědět
Profilova fotka
pattie: uplně s Tebou souhlasím a anya to napsala celkem "drsne" (respektuji vsak jeji nazor), ale z toho uz plyne takovy ten zamotanek.....jim to platili rodice, tak nam to take zaplati a my pak nasim detem atd.....zatim to u vas anyo takhle funguje, ale co kdyz partneri Tvych deti budou mit rodice, kteri to proste nebudou moci svym detem zaplatit??? Budes pak schopna tenhle kruh prerusit a nebudes na ne pohlizet "skrz prsty", protoze si proste nedokazali behem 18 let usetrit na svatbu svych deti???? (a osobne nevim, ale prijde mi zvlastni uz od kolebky setrit na svatbu potomku.....)
Odpovědět
anya: nechci tě naštvat nebo kritizovat, každý to přecejen bereme dle vlastních rodin...ale podle hoto jak říkáš, že měli možnost šetřit minimálně 18 let, mi přijde docela k smíchu...teda spíš ani né. Já i přítel máme dobrou práci, kde vyděláváme asi +-15 000 čistého každý...no a nemůžu říct, že by nějak moc zbývalo na to aby jsme spořili...ono byt, oblečení, auto (nutné k vůli práci) a další věci nám ve skutečnosti dovolí uspořit tak ročně 20 000,- (máme starší byt a chaloupku, která něco spolkne)...když si vezmeš jen počáteční výbava pro dítě do půl roku tě stojí něco kolem 60 000, to nemluvím o oblečení a dalších věcech pro něj, které se ti najednou objeví v rozpočtu...škola, a probůh, když chce jit na vysokou a nedejbože do jiného města...to tě vyjde na dalších 300 000 až 500 000 minimálně...takže kdybych měla naspořit svému dítěti tak aby mělo byt, vzdělání jaké si budé přát, nějaké peníze do začátku a ještě k tomu svatbu, tak si myslím, že asi bych si dítě nebyla schopná pořídit nikdy... vím, že jsi to tak nemyslela, ale ono kdyby se to vzalo do důsledku, tak to tak je. A příjde mi vhodnější svému dítěti koupit radši byt než mu zaplatit svatbu... takže jsem toho názoru, že pokud na to rodiče finanční prostředky mají, tak ať klidně zaplatí svatbu celou a i s darama...ale pokud jsou jak většina lidí s penězmi tak, že sice peníze jsou, ale né moc, tak by přecejenom měli volit formu příspěvku, ono ten zakořeněný zvyk, že rodiče platí vše, vychází z dob, kdy mladí lidé opravdu tu svatbu nemohli zaplatit, protože než se vzali byli kompletně zavislí na rodičích...protože asi pokud holka žila s rodiči na statku tak asi těžko odnich dostávala zaplaceno... pattie: souhlasím s tebou, taky bych se nevdávala pokud bych si svou svatbu nebyla schopna ufinancovat sama! Hlavně nechápu takové mladé lidi, kteří žijí u rodičů, jsou jimi živeni a rozhodnou se vzít, bydlet dál u rodičů a většinou se nechat živit. Svatba je o tom, že přece zakládám svou rodinu, prostě fungující jednotku, která bude přístřesím pro její příslušníky v dobrém i zlém...a jak by to mohlo fungovat, když už od začátku je někdo, kdo ti řeší problémy?
Odpovědět
No mně ten zamotánek nevadí, se školou je to podobné. Moji prarodiče živili moje rodiče na vysoké, teď, když studuju já, živí zas rodiče mně, a když moje děti budou chtít studovat, taky je budu živit... mně to připadá spravedlivé. A k otázce t1nk: rodiče partnerů mých dětí jsou druhá věc, myslím, že do toho bych neměla co mluvit, ale za sebe bych udělala cokoliv, abych předala dál to, co bylo věnováno mně. Svou část úkolu bych splnila. Já chápu, že někdo je na tom finančně opravdu špatně a není schopen našetřit, ale většina to spíš nechá na poslední chvíli a to je nedbalost, s tím nesouhlasím. Myslím, že by s tím měli počítat. To je můj názor ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
tak my to máme tak, že rodiče svatbu platí relativně na půl (pro představu - na každou stranu to je tak 45 000,-), my počítáme s tím, že zaplatíme prstýnky a kytky. přítelova mamka se nás ptala, co bychom chtěli, že nám ještě neco koupí, tak jsme tak nějak dali něco dohromady, co by nám mohli koupit. Stejně tak naši nám chtějí něco koupit, tak jsme se taky s mamkou dohodla co a ještě říkali, že nám dají dalších cca 45 000,-... řekla bych, že je to o tom, co si kdo může dovolit a kdo kolik nebo co chce dát,ale nějaký pravidlo asi není... snad mě teď neukamenujete za to, že do nás rodiče nacpou tolik peněz... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
lucikk: u vás je to na vzájemné dohodě, ale promiňte mi to, ale přístup Anyai mi přijde fakt drsnej.... :-(
Odpovědět
Profilova fotka
No tak přístup Anyai je poněkud zvláštní ]-( . Mojí mamce rodiče svatbu zaplatili napůl s otcovými rodiči, Ale já i přítel máme jen mamku a ještě k tomu obě vdovy. Takže naše babičky měly určitě lepší příležitost našetřit na svatbu než naše mamky. Kdyby moje mamča měla našetřit na svatbu mě i bráchovi z vdovského důchodu a platu , tak to bychom asi nedostudovali a asi by to i tak nešlo. Přítel je navíc ze 3 dětí. takže si neumím představi, že by jeho máma měla našetřit 3x na svatbu z vdovs.důch. a toho mizerného platu co za 25let práce má. A Anyai už 20 let dopředu ví, jak na tom bude třeba za 5 let s prací , zdravím, či manželstvím ?? Může se stát cokoliv, co jí její " spořící " plány může překazit. Nemyslíte :-| Jsme rádi, že naše mamči přispěly, každá něčím ( prstýnky, koláče, oblek a drobnosti ) ale hlavně, že se ve zdraví svatby dožily. Každá z nás to štěstí nemá - jak sem si mohla přečíst.
Odpovědět
Profilova fotka
pekika: přesně tak, to je moje řeč. Samozřejmě, že rodiče pomáhají v přípravách, protože pomáhat chtěj. A to jsem ten rozmazlenej jedináček, jak tu někdo psal. Měla jsem to štěstí, píšu záměrně štěstí, že se naši rozvedli a máma mě vychovávala sama (i když s tátou mám fajn vztah a odmala si mě bral k sobě, mámě přispíval). Díky tomu, že jsme toho moc neměli, mě máma naučila šetřit a naučila mě vážit si toho co mám a nebejt sobecká nebo chamtivá. Fakt jsem ráda, protože život není jenom o tom, kolik kdo zaplatí za svatbu...
Odpovědět
Profilova fotka
anya: mno jak rikam, je to Tvuj nazor........jen si myslim, ze bych nechtela byt matkou ditete, ktere jednou spoji svou zivotni cestu s Tvym potomkem (v pripade, ze bych na tom nebyla finance zrovna nejlip), protoze podle Tveho pravidla bych "nesplnila svou povinnost" a tim padem mozna nebyla hodna o Tvou prizen, protoze at si to ted pripustis nebo ne, rodice se nad tohle "nesplneni povinnosti" povznest nedokazi a nekdy nastanou situace, kdy to jeden proti tomu druhemu muze pouzit.....a bum konflikt je na obzoru a to jen kvuli nejakemu nesmyslnemu nazoru o to, ze si splnis svou povinnost. Ja osobne kaslu na "povinnostk" - stokrat milejsi mi bude cokoliv, co dam ci dostanu z radosti (jen tak, ze to proste dat chci). A az jednou budu v situaci, kdy budu vdavat /zenit potomka, tak jim pridam dle svych momentalnich moznosti a s velkou radosti, ale nehodlam se kvuli sporeni na jejich svatbu stresovat uz od jejich kolebky. To je zase muj nazor :-)
Odpovědět
Profilova fotka
pattie . no jasně. A navíc dneska se plno mladých lidí nechce vůbec brát. Takže to by si jako moje mamča měla s prominutím celý život odtrhávat od huby a nám vlastně taky - co kdybychom se chtěli brát a potom by to bylo nanic ?? Jasně mohla by pak jet na měsíc na Maledivy, ale proč tomu podřizovat celý život ]-( NECHÁPU !!Chci se vdávat já a podle toho se zařídím. Co by Anyai dělala, kdyby rodiče třeba už neměla ? To by se jako nevdala? Nebo by šla sprominutím brečet rodičům na hrob, že je to nespravedlivé :-| A já mám 6 letou dceru a na svatbu jí rozhodně nespořím. Má spoření, které si v 18 nebo později vybere ať má něco do začátku, ale ještě k tomu šetřit na svatbu ?? :-|
Odpovědět
Profilova fotka
pekika: nebo co kdyby rodiče prostě ty desítky tisíc neměli? To jim bude dítě pak celej život vyčítat, že se kvůli tomu nevdalo/neoženilo???
Odpovědět
Profilova fotka
anya:fakt zvláštní názor. Toleruji ho, každý jsme jinší, ale mě by bylo osobně trapné se jen rodičům zmínit, že počítám se zaplacením svatby a ještě s dary. Když jsme se brali s Romanem, tak jsme raději nepočítali s žádnou finanční výpomocí, vůbec jsme se o tom s našimi nebavili. Sama jsem mu říkala, že když nám budou chtít něco přispět, tak to udělají sami, aniž bychom jim řekli. Ale abych za nimi přišla a řekla:bereme se a počítám se zaplacením svatby i dary, tak to bych se hambou propadla. to nikdy. Nakonec můj taťka s mamkou zaplatil tak kolem 45,000 a dali dárek na památku - velkou černou plyšovou pumu, od druhé mamky jsme dostali veškeré zákusky a dorty, dala nám zlato na protiúčet na prstýnky a 5000 v hotovosti. Hrozně nám to bodlo a byli jsme jim opravdu vděčni a moc děkovali. Fakt zlatí rodiče, bez nich nevím, jak bychom to utáhli. Ale abych s tím vyloženě počítala? to není můj styl.
Odpovědět
ještě jednu poznámku: svým dětem dám co budu moct, dám jim to protože je budu mít ráda a budu chtít pro ně to nejlepší, tak jak moje máma pro mě...ale jediné, čím by to mohli změnit, je že budou očekávat nebo dokonce brát za samozdřejmost, povinost... ono když se to tak vezme, tak ze zákona má rodič za dítě odpovědnost, povinost ho šatit a živit...nic víc se tam neříká...takže pokud se budeme bavit o povinostech rodičů, přesně tam končí...zbytek je jen o lásce a možnostech bohužel mám sestru, která vše bere jako samozdřejmost...zaplacení svatby, zaměstnání v mamčiné firmě, o prázdninách 1-2 měsíční hlídání dětí bez jakéhokoliv přispívání nebo pomoci, pomoc s placenim jejich dluhů...a dodneška tvrdí, že pro ni nikdo nikdy nic neudělal, s nikým v rodině nemluví, jen do té doby než se vyskytne nějaký problém a rodiče by ji měli pomoct...vrrr...ono z okolí vím, že většinou ty děti, co měli vše zajištěné, jsou věčne nespokojené a rodičům se to akorát vymstí
Odpovědět
Profilova fotka
Přestože se s anyou na spoustě témat shodnem, tady nesouhlasim. Ani mě nenapadlo chtít po rodičích, aby nám platili svatbu, taky prohlásili, že dary už nebudou, protože budou přispívat na organizaci. Prostě na to nemají a já si je radši užiju ve zdraví bez daru, než aby se mamka v práci strhla, aby na mě vydělala.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?