Peníze na svatbu jako dar

Holky, zajímalo by mě, jesti si celou svatbu hradíte ze svého, nebo něco přispívají i rodiče. Vím že to je asi hodně individuální, ale zajímalo by mě, jestli ještě platí pravidlo že ženichovi rodiče platí to a to a nevěstiny zase ten zbytek... Jinými slovy- nevíme jestli máme s něčím takovým počítat nebo se prostě zařídit sami...
Odpovědět
Profilova fotka
Jako určitě bych raději počítala s tím, že si snoubenci budou platit svatbu sami. Já jsem třeba doufala, že od rodičů dostanu nějaké peníze, ale zároveň jsem se jich na to neptala, to by mi bylo trapné. Nakonec mi naši řekli sami, že mi přispějí a přispějí i rodiče ženicha. Jinak bych řekla, že v dnešní době se už nedrží tradice, že od ženicha platí to a to a od nevěsty hostinu apod. nebo jak to bylo dřív :)
Odpovědět
Heleď, podle mě je nejlepší s ničím nepočítat, v dnešní době, kdy spolu dva většinou už dlouho žijí a svatba se nekoná třeba v 18ti letech je očekávání něčeho takového trochu nevhodné. Takže podle mě je lepší počítat s tím, že si ji budete hradit sami. Ale rodiče i tak často nějakou pomoc nabídnou, ale dobrovolně.
Odpovědět
To co píšeš bylo dříve, rodiče syna platili pití a dcerky pak jídlo a hostinu. I dřív to bylo především na domluvě. Dnes je doba jiná, většinou si svatbu zařizují i platí mladí a rodiče , když mohou, pomůžou. Není to však pravidlo, spíš je to od nich dar....Doba se opravdu změnila, mnozí musí na staré kolena řešit bydlení, rekonstrukce, hledání práce apod... takže pak ani na vystrojení svatby by neměli dostatek financí , druzí si chtějí stáří v klidu užít.... a po těch letech starostí, práce a péče si to opravdu zaslouží. Být Tebou, tak na to nespoléhám, pokud se sami vyjádří že přispějí, pak je to od nich hezké, ale povinnost to není. Svatbu si dnes zařizují většinou mladí pracující samostatní lidé, tak proč by měli zrovna v této záležitosti být na rodičích ještě závislí?
Odpovědět
My jsme počítali s tím, že si svatbu zaplatíme sami. S rodiči už nebydlíme, za celý náš život do nás nastrkali spoustu peněz, takže tahat z nich automaticky další jsme nechtěli... Nakonec to dopadlo tak, že rodiče se rozhodli zaplatit veškeré jídlo a pití (zhruba napůl naši a tchánovci) a stáli si za tím. Takže tak. Rozhodně bych s ničím nepočítala, ale pak můžete být překvapení. A pokud by vám rodiče nějakou finanční pomoc nabídli, ještě zvažte, jestli vám do toho pak nebudou chtít mluvit. My s tím problém neměli, rodiče občas poradili, ale ve finále nechali rozhodování na nás, ale vím, že spousta nevěst tady se s tímhle problémem potýká.
Odpovědět
Profilova fotka
Lepší je podle mě udělat svatbu tak, abyste si ji mohli dovolit zaplatit sami...dneska už nejsou žádná taková pevná pravidla, že to platí tamti rodiče, tamto ti druzí...i když-snoubencovi rodiče okamžitě řekli, že polovinu chtějí platit oni a naši řekli, že svatbu platí rodiče nevěsty...no, my jsme ale oběma rodičům řekli, že si svatbu chceme zařídit podle sebe a také si jí sami zaplatit a že pokud nám chtějí něco přispět, tak at to udělají např. formou daru v obálce. Podle nás je to takhle ideální. Nebudou muset předtím řešit, kdo platí tamto, kdo to druhé a hlavně nemůžou do svatby moc mluvit...
Odpovědět
Profilova fotka
No my jsme to hned na začátku měli tak, že taťka mi chtěl zaplatit celou svatbu. Jsem jedináček protože mamka nemohla mít další dítě. Táta mi řekl, že je na mě hrdý a své holčičce to zaplatí. Po delší rozmluvě s mamkou jsme se shodli na tom, že svatba nebude levná a ona chápala, že my od nich celou částku nechceme. No a tak jsme se dohodli, že pojedeme na třetiny, my naši a tchýňáci. Každý dal 40tis a je to.
Odpovědět
No právě já jsem čerstvě po škole a přítel zrovna závratnou výplatu domů nenosí. Nikdy jsme od rodičů nic "hodnotného" nedostali, tak jsem se jen přeptala, abych věděla jestli se máme třeba ozvat nebo se to tak už prostě nedělá :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Nebejt mych rodicu tak bysme svatbu ani nemeli...my meli nasetreno jen 15000 zbytek dali moji rodice...tchyne di svatby vrazila jen asi kolem 7000...
Odpovědět
Profilova fotka
My si to platili "sami", ale pravdou je, že dary dohromady rozpočet v podstatě uhradily :-)
Odpovědět
Kdyz vim, jak muj tata celej zivot drel v zamestnanich, ktera ho moc nebavila, abysme se my mohli mit dobre, abych mohla jit na vysokou skolu a oni mi to mohli platit, abych mohla chodit mimo skolu na ruzne krouzky, na vylety, zkratka si uzit detstvi se vsim vsudy, tak si nedovedu predstavit, ze bych po nasich chtela penize na moji svatbu.. naopak se strasne tesim, az je pohostime.. a bojim se, abysme tam toho pro ne nemeli malo. Myslim si, ze by v dospelosti mel kazdej planovat takovou svatbu, kterou si je schopen zaplatit, a pokud se pak na financnich darech rozpocet svatby pokryje, tak je to samozrejme moc hezky, ale pocitat by se s tim nemelo.
Odpovědět
Profilova fotka
Kdyz to reknu tak tak ja s tim vubec ani nepocitala ze by mi neco dali na svatbu mi rodiceove protoze penez do nas taky za muj zivot vrazili az az takze me to fakt prekvapilo a bylo mi to taky az blbe a rikala jsem e uz nic nechci....je fakt ze by se s tim pocitat nemeli ze vam rodice neco daji ja s tim vubec nepocitala....
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme si udělali svatbu takovou, na kterou jsme měli.. a během příprav přicházeli tchánovci s nápady.. a pak nám byl dán svatební dar a to zaplacení svatby.. nechtěli jsme, ale nedali si to vymluvit.. ale nikdy bych si o peníze neřekla.
Odpovědět
Článek se načítá
na co máme na to bude:-)
Odpovědět
u nás rodiče už dopředu řekli že přispívat chtějí. Rozdělené placení bylo že ženichovcde jsme tedy nechali cvaknout veškeré pití a nevěsta ubytko + jídlo. No a ještě dali něco navrch. Rozhodně ale naše situace není pravidlo, já ji nechtěla zneužít, takže jsme si přesně napsala, položky ktere si prostě zaplatíme sami :)
Odpovědět
My počítali, že cálovat budeme sami, protože pokud jsou dva spolu, tak mi to příjde hodně divné v dnešní době očekávat bo někdy přímo vyžadovat mámo, táto dej, my jsme dospělí, chceme se brát, ale natahujeme ruku, protože platit se nám už ta pompéznost nechce a vůbec, je to zvyk... Takže ne, nepočítejte s tím, je to tak i lepší... Oni se kolikrát rodiče nabídnou a to jsi samoozřejmě ráda, ale není to jejich povinnost, takže některé nevěsty jsou tady pak v šoku, že dostali "málo"- vždy v tisícech (a to ještě navíc čekali svatební dar) nebo dokonce nedostali nic,óóó hrůza. A pak jsou s tím někdy hrozné problémy, protože pokud v tom mají rodiče peníze, tak už některé, opakuji NĚKTERÉ direktivnější rodičovské typy. chtějí i to poslední slovo ohledně organizace, pozvaných hostů, pojetí svatby, a to se zase většinou diametrálně liší od představy budoucích novomanželů. Pak se tu objevují zoufalé komentáře, mezi partnery hádky, jsou s tím problémy a zkrátka, podle mě to nestojí za to.
Odpovědět
Profilova fotka
dneska prakticky žádný pravidla neexistují a je to o domluvě, vtazích, možnostech. Primárně nic nečekejte ani nepožadujte, můžete být pak jedině mile překvapeni, když rodiče přispějí
Odpovědět
Profilova fotka
Jak už tu píšou holky... je to individuální a na domluvě. My se rozhodli, že si to zaplatíme sami, a taky to bude podle nás. Moji rodiče třeba nemají moc peněz, takže od nich nic nechceme. Přítelovi rodiče jsou za vodou, přesto jsme jim také neříkali, že bychom cokoliv chtěli. Jednak by to znamenalo, v případě tchýně, že by do toho chtěla moc mluvit (už teď se snaží), a jednak jim nechci být v tomto ohledu zavázaná. Vztahy máme sice dobré, ale co se peněz týče, tak mají takový "zvláštní" přístup a nepřekvapilo by mě, kdyby se nám jednou vrátilo, jen tak mezi řečí, že nám platili svatbu. Nakonec před 14 dny přišli sami s tím, že když už nám svatbu neplatí a neorganizují, že by nám chtěli dát alespoň dar - peníze. Částka je to moc hezká, uričtě nám to uleví a jsem za ni moc ráda, ale i kdyby bylo v budoucnu cokoliv, bylo to jejich rozhodutí. Já jsem třeba typ, že pokud bych dceři/synovi dávala peníze na svatbu, tak je mi jedno na co to použije, byla bych ráda, že jí tím pomůžu a nezaplatí toho tolik - tak jsem byla vychovaná, a tak to dělají i moji rodiče. Jen se třeba ptají, jak jdou plány, já jim ráda povídám o tom, co jsme vymysleli, oni maximálně řeknou svůj názor, chtějí poradit, ale tím to končí. Nepřesvědčují mě o ničem. Kdežto u tchýně je to přesně obráceně: "ano já vám dám peníze, ale zaplatíte z toho ubytování NAŠIM hostům"... "Tady máte kontakt na výborného SPORTOVNÍHO fotografa - je levný a nafotí vám celou svatbu!!!" "Tady ta cukrářka peče nejepší cukroví" - "ale my nechceme cukroví". "A co byste jako měli" "Mini zákusky a ne moc, stejně se sladké tolik nejí" "To nepřichází v úvahu". ..... Takhle většinou skončí jakákoliv debata o naší svatbě a to bylo ještě před tím, než se rozhodli nám dát dar. Když si představím, jak by to probíhalo, kdybychom si o peníze řekli... Takže asi tak :-D A bohužel to tak asi bývá často, jak tak čtu ostatní diskuze..
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme od našich zásnub jasně řekli,že si chceme svatbu zaplatit sami a taky zařídit podle sebe...a že každý o to víc pak může přispět na svatbě.. :) je to na 100% lepší.. :) nikdo Vám do ničeho nekecá..a hlavně,když budete mít hostinu za 30 000,- tak Vám můžou dát 30 000,- do obálky potom a nemusí to toho kafrat atd. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Nam rodice z obou stran rekli predem, kolik nam chteji prispet, penize jsme dostali predem a bylo na nas jak je pouzijeme, jestli na hostinu nebo svatebni cestu.. nicmene tim vyraznym prispevkem si rodice urcite nezaplatili moznost nam do priprav nejak kecat a neco si poroucet, kdyby to zkusili, tak bychom jim penize proste vratili.. nicmene priznavam, ze my jsme svatbu chteli delat i pro rodice, aby si to uzili i oni, nebrali jsme to jen jako den pro nas dva, takze to ani nebylo, ze bychom sbalili penize rodicu a utratili je jen za nase vymysly.. u nas v rodine je ale treba naprosto bezne, ze se financni stranka vzdy probira otevrene a predem, takze to tak plynule vzniklo, ze jsme se s rodici bavili o tom, kolik by to kde stalo, oni se o tom pak spolu v soukromi pobavili a nam sdelili castku, kterou chteji prispet.. nikdy bych si sama o prispevek ale nerekla ani bych ho automaticky neocekavala jen proto, ze se to kdysi tak delalo.. bud si o tom s nimi promluvte narovinu a nebo radsi s nicim nepocitejte a pokud neco dostanete, tak to bude proste takovy prijemny bonus..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?