Odvíjí se hodnota daru od finanční náročnosti svatby?

Profilova fotka
Ahoj. Z naší "party" jsme se asi všichni zbláznili. Za 10 měsíců je tam celkem 5 svateb, včetně té naší. Protože i naši přátelé plánují svatbu, obvykle se sejdeme a dáváme různě hlavy dohromady. Některé už byly, některé teprve přijdou. Abych vás trochu uvedl do obrazu. Všichni jsme mezi sebou dobří přátelé a všichni se zúčastníme svatby toho druhého. A protože pro nás každý ten pár znamená stejně, zajímá nás jedna věc. A sice hodnota svatebního daru. Tedy spíš výše příspěvku, o který si zatím všichni řekli. Protože plánujeme tak nějak všichni společně (alespoň pro dost věcí to platí), víme, kolik kdo za tu svatbu dá - respektive, kolik nevěsta s ženichem zaplatí za každého hosta. A otázka je sice jednoduchá, akorát nevím, jestli jí srozumitelně zformuluji. Pokud za nás, jako za pár, novomanželé zaplatí za svatební den 7-8.000 Kč, měli bychom jim dát finanční dar stejně vysoký jako páru, který za nás dal cca 1.500? Je nám to divné a nepříjemné, protože ti s tou dražší svatbou jsou pro nás stejně důležití, jako ti s tou prostější. Na druhou stranu je nám hloupé dávat tak málo vzhledem k nákladům na každého z nás. Co byste poradili vy?
Odpovědět
1
2
@mikey_von_dricka co tam proboha plánují,že pár jim vychází na tolik??
Odpovědět
Nevím, jak jinde, ale my jsme vždycky měřili stejným metrem a vždycky dáváme 2000 Kč. Beru to tak, že každý dělá svatbu dle svých možností a nemůže čekat, že si host prakticky zaplatí svoje výdaje. Já to na naší svatbě brala stejně. Všem jsme řekli, že výše finančního příspěvku je na každém a tečka. Někdo dal víc, někdo míň, ale fakt jsem to neřešila. A rozhodně si nemyslím, že ti, co dali míň, nás mají míň rádi ;-)
Odpovědět
Já bych každému dala stejnou částku. Přecejenom jste parta a znáte se a pokud se máte všichni "stejně rádi" .....
Odpovědět
Profilova fotka
Dávat stejně. je přece každého věc, jak pojme svou svatbu. Myslím, že jinak byste se mohli dost rozhádat... Proč ten dostal víc apod...
Odpovědět
Profilova fotka
Ja priznavam ze beru v potaz to, jak financne narocna svatba pro novomanzele je a myslim, ze i u nas vetsina lidi dala o neco vyssi financni obnos do obalky nez by dali, kdybychom meli treba grilovacku u rodicu na zahrade.. stejne tak vysi daru odvozuji od toho, kolik jsem treba dostali od stejneho paru my, aby treba nedoslo k prilis velkemu rozdilu, pokud maji svatbu podobne urovne jako my.. a samozrejme taky prihlizim k nasim akualnim financnim moznostem, protoze si nemyslim, ze by blizci pratele ocenili, kdybychom jim kvuli jejich drahe svatbe dali vysoky obnos a pak u pivka resili, ze nemame napr. na splatku hypoteky..
Odpovědět
No a proč to neuděláte tak, že si ty dary prostě dávat vůbec nebudete, když to máte chvilku od sebe? :-) A dáte si třeba jen nějakou drobnost do bytu nebo přání. Je přece každého věc, kolik zaplatí za hosta a pokud mají 3500/osobu (což je asi i s nějakým zlatým darem na památku, ne? 8-) ), tak je to jejich problém a ne váš. Takže buď se domluvte na "nedarech", nebo dejte všem stejně - nějaký průměr, např. 1500-2000Kč/2 osoby.
Odpovědět
Profilova fotka
@kaaacaaatkooo Na to už je pozdě, dva páry už svatbu měli a dary se dávali...
Odpovědět
Já bych byla asi pro to, dát všem stejně. Pokud dáš jednomu víc a druhým méně, nemusí to dělat dobrotu a ti méně obdarovaní se můžou cítit ublíženě. Jsem toho názoru, že svatbu nezařizuji s vědomím, že se mi to vrátí. A navíc - pokud má pár na to, dát cca 7-8 tis. za hosta (pár), předpokládám, že jsou movitější, takže jim na výši vybraných darů zas až tak nesejde.
Odpovědět
Davala bych vsem stejne
Odpovědět
Profilova fotka
@pajiji To je právě ono, zatímco první pár měl prostou svatbu na venkově, protože prostě nechtěl utrácet víc (byť si to bez problému mohl dovolit), druhý pár je na tom finančně podobně, ale má nákladnější hostinu, raut, neomezené pití jakéhokoliv druhu a (což vidím podruhé v životě) ubytování hostů v pěkném hotelu. Čili je tu evidentní daleko větší zájem bez cíle ušetřit (na někom). Proto nám vrtá hlavou, jestli si jiný zájem nezaslouží i jiný dar...
Odpovědět
@mikey_von_dricka Dala bych vsem stejne, protoze souhlasim s @parcelads a ono nemusi jit ani o to, ze proste nekdo je movitejsi a nekdo ne. Ty pises, ze nekdo chce usetrit (na nekom)...muzou to mit i postavene tak, ze proste si nemysli, ze chteji za svatbu dat horentni sumy. To neni o setreni, ale prioritach a obecnem pristupu ke svatebnim nakladum... A jde o rozhodnuti samotneho paru kolik chteji utratit na osobu...a jestli se rozhodne jeden par dat vic, tak je to jen jejich rozhodnuti a nemohou predpokladat, ze tim padem hoste daji vice penez. Kazdy at si dela svatbu takovou jakou chce mit...pro nekoho je dostacujici a hezke s utratou za 1,5, pro nekoho jineho hold za 8....
Odpovědět
Profilova fotka
@kapacita Tak ono nejde jen o to, že budou mít třeba dražší menu nebo raut či že chtějí "luxusnější" svatbu. Já měl namysli, že za nás zaplatí ubytování a jakýkoliv nápoj, což třeba ten první nebyl ochotný udělat. Tím nechci říct, že nemáte pravdu s tou samou částkou - já jen, že když jsme s drahou polovičkou probírali pro a proti, tak jsme si vyložili hlavní fakta - všichni dostali stejně, ale tihle nám přinejmenším ušetří za ubytování a mají větší zájem o náš "komfort". A prakticky ta jediná (stále omílaná) otázka je, zda toto gesto samo o sobě zaslouží ohodnotit. Ještě mě napadlo dát jim stejnou částku a k tomu nějaký jiný dar...
Odpovědět
Článek se načítá
@mikey_von_dricka Jak jsem si ted cetla tvuj prispevek, tak mne behem toho napadlo to same...dala bych jim stejnou castku, ale treba par dni po svatbe bych je nekde pozvala na veceri...jako pratelske gesto a jeste bych jim tam mile rekla, jak moc se vam svatba libila atd....proste pojmout tohle jako takove "ohodnoceni" toho, ze platili i ubytovani a klidne jim to behem toho vecera i rict. A mas dve mouchy jednou ranou....pocit zadostiucineni a hezky vecer s kamarady :)
Odpovědět
Profilova fotka
@mikey_von_dricka Já bych určitě dala vyšší častku. Příjde mi to logické. kamarádi si tezko mezi sebou budou rikat castky, ktere dostali.. Proste jim dejte kolik si myslite..
Odpovědět
Asi bych to řešila stejnou částkou pro všechny, a těm, kteří platí ubytování, bych k tomu přidala navíc cenu za něj.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mne urcite vsem stejne. Navic kdo ma mene penez a usporada mensi svatbu by paradoxne potreboval vyssi cenu daru nez ten movity par, ktery muze investovat do luxusni svatby.. Takze za mne-urcite vsem stejne.
Odpovědět
@mikey_von_dricka Dar bych dala stejný,ale navrhla bych,že ubytování si sami zaplatíte...
Odpovědět
@mikey_von_dricka myslím, že neodvíjí, dát stejně všem
Odpovědět
Profilova fotka
Vše díky za názor :)
Odpovědět
@mikey_von_dricka Dala bych všem stejně, souhlasím v tomhle s @bubbi a @nobondgirl , každý přece dělá svatbu takovou, jakou si přeje a na jakou má finanční i jiné možnosti, a je každého rozhodnutí, zda ji pojme velkoryse nebo udělá to nejnutnější, ať už proto, že na to prostě nemají, nebo proto, že za svatbu nechtějí mít takové výdaje a jsou pro ně důležitější věci. Pro každého není svatba prostě příležitost utratit, co mohou...třeba mají něco nákladnějšího v plánu, o čem ještě nemusíte vědět, nebo to prostě není jejich styl, a to pořád neznamená, že nás mají rádi méně. Připadá mi upřímně trochu zarážející, že podle toho, jaké kdo plánuje výdaje na své vlastní svatbě a jak má v plánu jinak "navíc" pohostit svoje hosty (ať už na to má nebo ne), se hodnotí, jaký mají "zájem" o váš komfort a trochu tedy i o vás... |-| Je to přece jejich rozhodnutí a jejich volba. Neřešte peníze a za kolik komu stojíte, a zvlášť srovnání, je to většinou cesta do pekel...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to jsi na tom ještě dobře,my jdeme na 7 svateb i s tou naší. A dáváme všem stejně ;)
Odpovědět
@nicole1 Jenže zase mě by nenapadlo někomu vykládat, kolik za svatbu platíme... teda pokud by to nechtěl někdo vyloženě kvůli tomu, aby byl v obraze pro tu svou.
Odpovědět
Profilova fotka
Asi bych rozdíl nedělala. Souběžně s naší svatbou jsme se účastnili dalších v okolí, takže jsme třeba probírali náklady pro orientaci a rozhodně jsme nedávali dar nižší hodnoty proto, že měli několikanásobně levnější svatbu, to je každého věc, kolik do své svatby investuje :-)
Odpovědět
Nebo jim za "partu" dejte stejnou částku a vy se pak sami nabídněte, že si zaplatíte ubytování...
Odpovědět
Profilova fotka
@kaaacaaatkooo Když jsem šli na tu první tak se všichni všech ptali "a kolik budete dávat"?
Odpovědět
Profilova fotka
jsem pro to dávat stejně všem...
Odpovědět
Já jsem asi tím pádem taky ve výsledku pro to dávat všem stejně... :-)
Odpovědět
mikey_von_dricka Já to vidím, že za deset měsíců máš po partě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Profilova fotka
Dala bych stejně, akorát v případě že máte u někoho ubytování v hotelu bych přidala na ten hotel.
Odpovědět
Já bych asi přispěla víc páru, který vám hradí i ubytování.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?