Nedávání svatebních darů

Profilova fotka
Ahojky, holky co si o tom myslíte? Abych to uvedla na pravou míru...před rokem se mi vdávala mamka a máme spoustu společných známých, kteří budou i na naší svatbě, ale po tom co jsem od nich slyšela na svatbě mamky si nejsem jistá zda si o dary vůbec říkat. Mamka měla pozvaných asi 40 lidí, z toho nás bylo i s novomanžely dohromady 25, zbytek nepřijel. Mamka se svým mužem se rozhodli, že nechtějí vysloveně dary, protože všechno doma mají, tak rozeslali s pozvánkami kartičku, že místo darů ať jim dáme buďto něco "do placu" nebo finance. Bylo to napsané básničkou, fakt pěkné, akorát 90% lidí si to přebralo jinak. Její kamarádka jí darem dala to, že jí svatbu vyfotila a její dcera natočila + jí upekla svatební dort a zazpívala na svatebním veselí písničku co sama složila, já osobně jsem jim dala 1000,-Kč s přáníčkem a druhý svědek taky tak (já šla mamce za svědka) plus jsem mamku líčila, kamarád jim dal asi 5 láhví alkoholu a vtipné bonbony " Lék proti alergii na manžela a manželku" a jeden pár jim dal tři balíčky - tanga a trenýrky, babský spoďáry a slipy a v posledním byly pleny pro důchodce. To bylo prosím všechno, nikdo z ostatních jim nic nedal! Mě to přišlo strašně nevychovaný, takže jsem se jedný ženský zeptala už značně podnapilá, proč jim nic nedali s přítelem a odpověď byla: " To je jak na narozky, neměli si o to říkat, to je neslušný, můžou být rádi, že jsme takovou dálku jeli a benzín nás stál 2000,-Kč a Míšo promiň, jako svatba nic moc, ale jsou šťastný, nicméně říct pak hostům, že si platí lístek na koncert, na který jsme ani nechtěli jít je ubohý." no a bylo po debatě. S tím koncertem: mamka jako překvapení pro všechny svatebčany nás místo hned do penzionu na raut vzala na koncert Turba, protože 99% pozvaných jsou jejich fanoušci a pak až jsme jeli do penzionu, jenomže to špatně spočítali a tak zaplatili část a na část lístků jsme se složili a to jsme měli slevu a to výraznou, každý platil za lístek asi 50 korun, normálně by zaplatil 250 korun. Nicméně od té doby se bojím toho, že když napíšeme třeba vtipně, že chceme peníze tak nám nikdo nic nedá a ještě nás pomluví jak jsme hrozně nevychovaný a nebo když by jsme si vybrali dary na svatební web tak to dopadne stejně...co si o tom myslíte? Má cenu se bát? Díky za každou odpověď
Odpovědět
Řekla bych, že u mamky došlo k několika přešlapům, ale ty asi nejsou předmětem téhle diskuze. Mě zatím jako účastníkovi svateb přijde vždy nejlepší, když budoucí manželé řeknou, že hlavní je, že hosté dorazí a pokud jim budou chtít něco dát, že budou rádi když si vyberou ze seznamu/přispějí na svatební cestu. Pak to nevypadá, že jde hlavně o ten dar:)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme žádné kartičky neměli, kdo nevěděl, tak se zeptal, co chceme, ale fakt minimum lidí se ptalo. Jeden kamarád dal věcný dar, malý stolní gril, jinak všichni dávali peníze a nemuseli jsme nic nikomu extra říkat. Většina dala penízky zabalené vtipnou formou. Rozhodně jsme sami od sebe nic nikomu neříkali, nemyslím si, že je to potřeba. Kamarádka na své svatbě kartičky o penězích formou básničky měla a myslím, že to nikoho neurazilo. Ono je to taky hodně o lidech....
Odpovědět
Profilova fotka
@elesse Jo tam bylo hodně přešlapů, ale ty už prostě nejdou vzít zpátky no @krabikova No právě, o lidech a některý z nich tam budeme mít i my právě....
Odpovědět
Profilova fotka
Zadny karticky jsme nedavali....proste vsichni vedeli, ze penize jsou nejlepsi volba....akorat od jednech jsme dostali parovou tantra masaz a virivku (to uz se mooooc tesim) a jinak penize :-)
Odpovědět
Nehledě na problémy na svatbě např. s placením lístku, svatební dar si přece člověk připravuje už předem, ne? I kdyby třeba nevěsta se ženichem desetkrát tvrdili, že nic nechtějí, tak přijít na svatbu bez daru je neslušné...
Odpovědět
Profilova fotka
@laka_lacenda a zaplatila se Vám aspoň část svatby? :-)
Odpovědět
tak jsme neměli žádné kartičky, dost lidí se zeptalo a většina nám přispěla :) věcný dar jsme dostali jen jeden.
Odpovědět
My jsme měli napsáno na svatebních webovkách, že mají všichni dorazit a usmívat se na nás :-) A že pokud by nám něco chtěli dát, uvítáme spíš finanční příspěvek a že kdyby nám chtěli dát něco věcného, mají se nejdříve poradit s naší družičkou, jestli už to náhodou nemáme nebo jestli to pro nás není nevhodné. Všichni tedy měli na výběr :-) Nu a dostali jsme povětšinou peníze ;-)
Odpovědět
Nedávala bych žádné básničky, ani kartičky, ani žádný web se seznamem darů. Osobně se mi to nelíbí. Pokud se mě někdo zeptal, jaký dar si představuju, tak jsem odpověděla... Někteří se přímo zeptali, jestli nebude hloupé, když dají peníze. Kdo chtěl dát dar, tak ho dal. Bylo to skutečně dobrovolné a na uvážení každého.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme na náš svatební web napsali akorát, jaké věci nemají dávat, aby se třeba nesešli 2x nebo protože už je máme, měli jsme tam např. žehličku a dekorace (nemám moc ráda svíčky a keramiku, dekorace jsme nakonec dostali taky, ještě teď se na ně práší ve skříni :-).) Ale myslím, že právě proto, že jsme napsali dekorace ne, hodně lidí nevědělo, co nám koupit, takže jsme dostávali peníze celkem často. Odhadem bych řekla, že se možná i půlka svatby z toho zaplatila. Jinak se svatebními dary praktickými celkem sranda, asi 50% věcí už odešlo do nebe, to mám 3 roky po svatbě, nevím, jak to dělám :-)).
Odpovědět
Profilova fotka
@ixc od obou rodicu jsme dostali docela vysokou castku. I od babicek. Od ostatnich hostu to bylo opravdu cca kolem te 1000 na osobu...ale takhle jsme to vubec nebrali:-) udelali jsme plusy a minusy vedle sebe a za to co zustalo v plusu pojedem na dovcu az bude moznost :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuju za tipy a odpovědi :) @izzybickerstaff No právě, mě vždycky když někdo pozval na svatbu tak už jsem přemýšlela co jim dám, její odpověď mě prostě dostala...jako mamka to neřešila, ale mě to přišlo sprostý....a já nechci něco udělat špatně :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My nemáme v plánu si říkat o peníze, ani nebudeme dělat web s dary. Vymyslíme něco co potřebujeme pro příbuzné, kteří chtějí raději dát věcný dar a jinak to nechám na svatebčanech. Stejně si myslím, že buď dají peníze nebo se zeptají :-)
Odpovědět
@mishell56 my jsme měli napsáno na webových stránkách něco v tom smyslu, že největším darem pro nás budou hosté sami a pokud nám chtějí něco dát, oceníme jakýkoli osobní dar nebo příspěvek na společné plány do budoucna. Nevím o tom, že by proti tomu někdo něco namítal, a naprostá většina darů byla finanční nebo např. drobný dárek+menší částka. Ale vzhledem k Tvojí situaci bych asi žádné "instrukce", ať už ve formě básničky, nebo ne, nedávala, a o peníze bych hosty poprosila osobně, když se vás budou ptát, co vám mají dát (nás se někdo ptal úplně pořád). Nebo když se nezeptají, nechat to na jejich uvážení...Pevně doufám, že se nenajde nikdo takový, kdo by vám dar nedal.
Odpovědět
Pro mě to jednoznačně znamená, že dotyčná odpovídající dáma a plus další, kdo měli takový podobný názor na mamčině svatbě nebo nic nepřinesli apod., neměli být vůbec pozváni, protože evidentně nejsou opravdová rodina nebo opravdoví přátelé! Ti "opravdoví" totiž takovéhle "hnusné" názory nemají a vůbec ani neprojeví.. takže já být vámi, začnu tím nejpodstatnějším... Pozvat si na svatbu jen takové lidi, u kterých tyto názory, mindráky ani jiné podobné výlevy na vaši adresu nemají šanci zaznít, protože vás opravdu mají rádi a cokoli...opakuji cokoli :-) z vašich přání, abyste měli nebo neměli na svatbě, budou chápat a brát... Nějak nechápu tyhle lidi, co jsou věčně nespokojení a nezáleží jim na štěstí těch druhých a na tom, jak si svatbu chtějí zařídit a nechápu už poslední dobou ani ty, co to nevidí a na svatbu si je zvou :-( ale proti gustu.... držím palce, ať jste na svatbě spokojení a máte kolem sebe jen hodné lidi, co vás mají rádi.
Odpovědět
@mishell56 Ty chytráky, kteří se přišli najíst, napít a oslavit svatbu aniž by jim nepřišlo hloupý něco - cokoli - donést bych nepozvala, protože ani na ty narozky přece nemusíš určité lidi zvát. A hlavně pozvi jen ty, které chceš a vykašli se na okolí. Pak budeš poslouchat, že to bylo blbý a že si platili benzín a že máš být radši, že vůbec přijeli...
Odpovědět
Profilova fotka
Je to predevsim o lidech o vasich pratelich ktere mate kolem sebe..kdyz se nas nekdo pred svatbou zeptal co by jsme chteli tak jsme narovinu rekli ze vse mame a jestli nam chteji neco dat tak ze maly prispevek bude fajn..meli jsme 50hostu a uplne vsichni nam dali prani s penizkama..vsichni vedeli ze jsou zvany na cely den vcetne obeda vecerniho rautu alko i nealko co hrdlo raci a tak asi i pochopili ze penizky jsou ten nejlepsi dar.. Nekteri to ale i vylozene prehaneli a i prez to ze svatba byla docela draha tak nam zbylo i na svatebni cestu..
Odpovědět
Profilova fotka
Oni všichni vědí, že máme tak nějak všechno doma co potřebujeme...on je právě problém, mamka o tohle neví, kdybych je nepozvala tak budu poslouchat jak se kvůli mě trhla parta, že je to trapný a pod a bude hádka, ono teda já doufám, že se mi to tam nepopere, protože pár lidí se nesnáší, ale mě nebo nás mají rádi, bohužel jde o rodiče, který logicky na svatbě chceme no...každopádně uvidím jak na to zareaguje tahle nádhera a když bude mít kecy, asi jí řeknu, že jezdit nemusí....nicméně samosebou, že chci aby se lidi bavili, pro mě bude největší dárek to, když přijedou a budou se veselit a nebudou se vraždit :D ale nějakou tu kačku bych brala :) kdo ne...
Odpovědět
Profilova fotka
je rozdíl u svatby rodičů a mladých já jako mladá i můj brácha co má teď 14 dní po svatbě si řekli že ať nikdo nic nekupuje že chtějí obálky ať každý kdo chce něco dát, dá kolik uzná za vhodné, navíc já i brácha budujeme bydlení tak je jasné že peníze se hodí víc než dary, navíc já jsem dost náročná a vybíravá v tom co si chci do bytu koupit, takže si to raději vyberu sama, ale na svou svatbu právě chystám něco v tom stylu, co píše elesse :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?