Kolik peněz je vhodné dát ženichovi a nevěstě?

Profilova fotka
Prosím poraďte, máme s přítelem jít nejlepší kamarádce na svatbu a žádájí o peníze. (kamarádka mi jde pak v září za svědka)Kolik je vhodné dát peněz?
Odpovědět
1
2
5
většinou se říká, že se dává tisícovka na osobu. Pokud jste movitější, tak klidně můžete více :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@magak my byli v lednu našemu dobrému kamarádovi, přítel mu svědčil a on teď bude svědčit jemu, dali jsme jim 250 eur, od mé svědkyně dostaneme 5tis.
Odpovědět
Profilova fotka
My taky dáváme dobrým přátelům 5tis. Jinak 3000,-
Odpovědět
Profilova fotka
@magak Myslim ze neni zadna univerzalni danna castka, kterou je nutno dodrzovat, pokud jste dobri kamaradi, tak urcite znate navzajem svoje moznosti (alespon priblizne podle toho jestli uz pracuji nebo studuji, maji deti, hypoteku, atd..), takze si nemyslim ze by nevhodne vysoka nebo nizka castka mohla vyvolat problem.. mozna bych ale popremyslela nad tim, ze vami ted urcena castka bude asi slouzit jako mustr co bude kamaradka davat tobe, tak pokud jsou napr. vase moznosti vyrazne vyssi nez jeji, tak abyste ji nedostali do neprijemne situace..
Odpovědět
Profilova fotka
Rika se ta tisicovka...ale zalezi na Vas...My jsme dostavali ruzne varianty obvykle tisic na par.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za Vaše odpovědi. Ráda bych slyšela názor od těch, co byli v pozici nevěsty a ženicha. Situace je obnobná, asi stejná či dost podobná životní úroven, studující nevěsta a pracující ženich. Zaujala mě ta možnost těch eur :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jojo my byly loni v zimě a tyky jsme dali 1000 nevěstě a 1000 ženichovi
Odpovědět
Profilova fotka
kdyz jsem byla za svedka, davala jsem 3tis, kdyz" JEN " jako host 1000,-
Odpovědět
my jsme dávali přátelům 1.000,-Kč. Kdyby jsme měli možnosti, dali by jsme víc, bohužel nemáme. Ale i tak mi to příjde jako ideál :-)
Odpovědět
Profilova fotka
vetsinou se to bere 1000 na osobu.. pokud nejsi rodina nebo svedek :) byla jsem v obou situacich jako nevesta tak i jako svatebcan...a bohuzel jsem po nasi svatbe byla velice zklamana, nekterri nam nedali ani korunu a nekdy ani prani .)
Odpovědět
Profilova fotka
No já jsem jeste nebyla na svatbě kamarádů a tak netuším, kdyby to bylo v rodině a tak se optám. Ale nechci, aby moje svědkně v září nabyla dojmu, že nám musí dát stejnou částku. Já jí za svědka nejdu, tudíž přemýšlím že dáme s přítelem 100 eur, nebot jedou na svatební cestu na slovensko
Odpovědět
Profilova fotka
já dávala kamarádce 1.000,- původně jsem chtěla dva, ale jelikož nebyly finance - celkově moc nejsou, tak jsem jí ještě koupila příbory, které kolem 1.000,- nechtělo se mi tam bez dárku, a psala že krom peněz a příborů mají všechno :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
no přemýšlela jsem , že bych jim ještě namalovala obraz, ale nevím, zda se hodí předání na svatbě. takže raději zustanu u peněz
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak ja jdu za svedka a budeme davat standard tisic za me a tisic za manzela.Nevim proc by svedek mel davat vic...vesmes jak kde,ale nekteri maji i dost zarizovani.Ja jsem od nasich svedku take cekala neco normalne jako od kamaradu a radeji podporu.
Odpovědět
Profilova fotka
Vždycky jsem si myslela, že se bere jako "samozřejmost" zaplatit za sebe alespon cca hodnotu hostiny, protože se většinou v dnešní době kalkuluje tak cca 1000 na osobu na hostině, tak bych očekávala na osobu přibližně tuto částku, pokud je pozvaná na celý den, tedy i na oběd (samozřejmě v závislosti na finančních možnostech dané rodiny), pokud jen na večer, tak jsme kamarádům dávali tu tisícovku s přítelem dohromady a takto to dávala většina dvojic. Co mě ale překvapilo (a sestru tedy také), že zřejmě spousta lidí toto dle mě nepsané pravidlo nezná (nebo je na tom fakt tak finančně blbě, nevím), že na sestřině svatbě teď v dubnu dali kolikrát kamarádi více než čtyřčlenná rodina příbuzných - kdy tito, pozvaní na celý den, dali třeba 1000,-. Jako docela ji to zaskočilo, neříkala mi teda, kdo to byl. Měla cca 80 lidí i s těmi na večer, chtěli jen finanční dary a očekávali, že by mohli vybrat 65-70 tisíc...a vybrali něco přes 50 tis., z toho skoro 10 tis. jim dal jediný člověk - ženichův svobodný strýc. Dary od rodičů do této sumy nepočítali. Takže já sama jsem zvědavá, kolik dostaneme teďka v srpnu, budeme mít cca 55 lidí (vč. dětí) a v těch 35 tisíc zpátky aspoň teda doufám...né že bych svatbu pořádala kvůli tomu, to samozřejmě ne, ale taky to něco stojí a každá korunka navíc se hodí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nám se hrozně líbilo, když nám někdo dal peníze v nějaké kreativnější formě :-) Jinak cca 1000 jsme dostali od pracujících kamarádů a kolem 500 od studujících. Od rodiny samozřejmě víc.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak když jsme byly s mamčou před 5 lety na bratrancově svatbě, tak za nás za rodinu (4 lidé) dávala 5000,-, a to tam ani sestra ani taťka bohužel nakonec nebyli kvůli zdravotním problémům, jen my dvě...a navíc tam ještě na svatebčanech povybírali spousty drobných na kostel, na falešnou nevěstu a pod...takže v reálu jsme jim dali mnohem více...to my dělat nebudem. Podotýkám, že finančně jsou na tom naši tak průměrně, klasická střední vrstva, žádní boháči ani socky.
Odpovědět
Profilova fotka
@magak Tak jeste odpovim s konkretnimi castkami z pozice nedavne nevesty :-) Meli jsme vyhodu ze vsichni nasi kamaradi uz maji delsi dobu po skole, pracuji, ale jeste nemaji deti takze jsou na tom celkem dobre.. v prumeru jsme od kamaradu dostavali 1500 na osobu (coz mi prislo docela dost vzhledem k tomu ze na svatbu museli jet 300km daleko a platili si sami ubytovani 500,-/osoba) , od svedku jsme dostali kombinovany dar alkohol + penize odhadem za nejakych 4-5tis., nijak mne nepohorsovalo kdyz jsme od nekoho dostali mene, naopak mi spis bylo az skoro neprijemne kdyz jsme od jednoho manzelova kolegy dostali 5tis., coz mi prislo prehnane moc
Odpovědět
my byli v září na svatbě známým a dávali jsme jim tisícovku za oba, stím že na oběd jsme pozvaní nebyli a to mi přijde jako taková běžná částka.. Pokud by to ale byli nějácí bližší kamarádi, dali bychom více a taky si myslím že když vás někdo pozve i na oběd je tisícovka za 2lidi málo...no a jinak jako svědek jsem taky dávala vyšší částku než běžný host (cca 4tisíce)
Odpovědět
Profilova fotka
taky si myslím že nepsané pravidlo je 1000..my tedy peníze neočekávali..ale dostali jsme je a taky bych se soustředila na to je vtipně ,originálně darovat..je to hezký zapojit i fantazii..
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg To jste měli hodně štědré svatebčani, toho si važ! Jak píšu výše, jak bych očekávala od kamarádů, co budou pouze na večer tak tu pětistovku, co jsou na celý den, tak kolem 1000/os., od příbuzných také alespoň toto...no a ono ne vždy to tak bohužel je...Jinak přijímat 5 tis. od jedné osoby by mi asi bylo nepříjemné...to mi přijde také docela dost.
Odpovědět
Profilova fotka
@ninive211 Je pravda ze jsme byli prijemne prekvapeni, nejen od kamaradu ale i rodinnych znamych jsme dostali necekane vysoke castky :-) je pravda ze nase vydaje za svatebni hosty byli vyssi (meli jsme pausal 1800,- / osobu za jidlo a piti), ale to jsme samozrejme nikomu nerikali.. ono nam to opravdu vyslo dobre, ze jsme se trefili do obdobi, kdy proste vsichni zrovna ted penize maji, ale ono je to jasne, protoze i my s manzelem i nasi rodice ted mame obdobi, kdy jsme se mohli na svatbe financne rozsoupnout :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nechci být nepříjemná, ale mě přijde trošku hloupé radit se, kolik mám dát komu na svatbu (kolik je vhodné). Když ti poradím 10 000Kč, dáš jim je? To je zbytečné řešit, vždyť záleží na tom, kolik si můžeš dovolit a kolik chceš dát a v tom ti nikdo neporadí, to musíš vědět sama....Někdo dá 5000Kč, někdo 3000Kč, někdo by chtěl více, ale nemá, tak dá třeba jen 1000Kč...pomohlo ti to? :-) Když dáš více peněz (řekněme nad 1000Kč), tak to určitě nevhodné nebude a když dáš pod 1000Kč, tak to může být pro někoho nevhodné, ale pokud host více nemá, tak se nemůžu nikdy na něj zlobit. Nezvu si lidi na svatbu kvůli darům, penězům, ale protože ho mám ráda a chci ho tam mít.... To je téma...jdu na poštu, mějte se :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za drahocenné názory a rady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@druhasance2 tak to je jasné, že k tomu přistoupím nějak osobně a pocitově. Jen jsem chtěla vědět názor.
Odpovědět
Profilova fotka
Ok, možná jsem byla trošku zbytečně přísná, taky se někdy ptám na blbosti :-), ale nakonci se i k té vhodnosti-nevhodnosti vyjadřuji, tak snad to něco dalo...:-)
Odpovědět
Shoduji se s názorem s většinou - bere se univerzálně 1000,- Kč na osobu. Btw zažila jsem svatbu, kde ženich s nevěstou pozvali ženichova kamaráda, ten si mohl přivést někoho jako doprovod, i když byl tou dobou nezadaný a ženich s nevětou jim hradili ubytování v hotelu (noc byla tisícovka). Zcela otevřený bar, žádný kulturák, ale restaurace na úrovni a coby dar pak novomanželé dostali jeden hrnec (btw žádný speciál, prostě hrnec maximálně střední velikosti). Tož i tak to jde :-N
Odpovědět
Profilova fotka
U nás to taky vycházelo od kamarádů a vzdálenější rodiny zhruba 500-1000 kč na hlavu (bez oběda, bez ubytování). Měli jsme nízkorozpočtovou svatbu, tak nám to přišlo akorát, naopak nás ta spousta peněz mile překvapila. Svědkyně mi darovala na rozlučce náramek, na jehož cenu jsem se radši ani neptala, štědrý úplatek uspěchané paní v restauraci - která měla po zavíračce a my potřebovaly zdobit ;) a pak ještě do obálky asi dva tisíce (i když možná to bylo víc, při rozbalování už jsme byli trochu v náladě). Ale ona je velmi štědá, za mě - nemusela dávat ani korunu, bez ní by ta svatba byla snad poloviční. My dáváme tisícovku na hlavu, pokud svatebčani platí třeba i ubytování, snažíme se to ještě k tomu zohlednit.
Odpovědět
tak my dáváme 1000,- za pár pokud jdeme jen na večer a 2000,- na pár pokud jdeme i na svatební hostinu. Když jsem byla za svědka dávala jsem víc.
Odpovědět
@druhasance2 Tohle na rozdíl od spousty jiných otázek, co tu padá, není blbá, ale úplně regulérní otázka. Jistě, že každý může nakonec dát, kolik chce, ale zeptat se, kolik se tak dává většinou, vůbec není od věci.
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?