Kolik jste dostaly věnem od rodičů?

Holky, nikdy jsem tady nenašla vlákno věnované "svatebnímu daru" - věnu nevěsty. Ráda bych měla srovnání kolik kdo dostal jako věno od svých rodičů - výbyvu do domácnosti, byt, auto, nebo peníze? V řádů tisíců, desítek tisíců nebo stovek tisíců? Díky
Odpovědět
1
2
21
chces zjistit, jestli ti rodice nedaji malo, jo? :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
He he.... tím, že mi naši přispějí na svatbu, se zcela vyčerpala jakákoli možnost věna :-D Ale taťka mi doporučil takovej finanční program, kde se mi úrokují peníze a vzhledem k tomu, že jsem si nemohla na něj vzít půjčku já, vzal si ji za mě. Takže jestli to vyjde, tak to vlastně bude takovej dar od něj :-) Ale je fakt, že nám zase pomáhali přítelovi rodiče, když jsme si koupili baráček, tak nám hodně věcí zaplatili nebo sehnali, jeho mamka mi chodí sázet rajčata a muškáty, protože sama na to zatím nemám čas ani chuť :-D takže dá se říct, že ti nám vypomohli už dost.
Odpovědět
butt: no vlastne jo... smutny co? Jsem doopravdy zaskocena. Moje maminka mi hodla dat jako svatebni dar zhruba polovinu jejiho platu :-| Nechci bejt nevdecna a vubec nejsem chamtiva, rozhodne se nevdavam kvuli zisku, ale tohle me doopravdy prekvapilo :-(
Odpovědět
co vy na to?
Odpovědět
sambu - ja od nasich dostala vybaveni domacnosti skoro všechno, byt k uzivani, dokud si nenajdeme neco vetsiho a dve stavebka, nasi jsou v tomhle zlati. Pritel ale nedostal vubec nic, nedostaval ani kapesne posledni roky na vysce, takze se to tak nakonec zprumerovalo ;-)
Odpovědět
sambu, pritel na svatbu ani do budoucna nedostane ani tu pulku platu :-o proste u jeho rodicu to neni priorita nejak deti do budoucna vybavit. ja bych ale deckam chtela do zacatku taky vypomoct, jak jen budu moct ;-)
Odpovědět
sam:ja nevim, ale myslim, ze dneska stejne uz neni zvykem davat vylozene veno.nevim, jak na tom jsi, kolik ti je, atd. ale dnes se vetsinou lidi berou v dobe, kdy si vsechno dokazou zaridit a zaplatit sami, takze pak neni vylozene duvod, aby rodice prispivali a davali veno.dnes rodice spis treba prispejou na hostinu..to je teda muj dojem :-) ale muj priklad je presne opakem :-D jsem na tom podobne jak rosina, bez podpory mych rodicu bychom tezko cokoliv zarizovali, vzhledem k nasemu veku a tomu, ze oba studujeme :-)
Odpovědět
butt, ja dostudovavam a pritel pracuje rok, ale nasi to berou tak, ze oni od svych rodicu taky dostali "veno" plus svatba pro ne i pro nas ma ten duchovni rozmer :-) :-Dtak nas v tom podporujou jak muzou. Mne prijde fajn, kdyz rodice neco do zacatku daji, je-li potreba, ja bych to tak udelala taky rada ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
no holky, já teda nevim, alůe tohle už se ani snad nedělá, aspon nevim u nikoho koho znám že by dostal nějaký věno :-N ano dřív se dávali příbory, peřiny, taslíře atpod. na vybavení domácnosti, ale dneska když si mladý lidi nejdřív zařizujou společnou domácnost, maji mezitim třeba děti a pak se třeba vezmou - už nikdo nic takovýho snad ani nečekác :-N mě osobně by bylo ted´přímo trapný přijít za mámou a říct - dej mi věno :-D :-D :-D jako jasně platíme si všechno sami a když rodiče budou chtít přispět at´ přispějí a když ne, tak se nic neděje, budu ráda že tam budou se mnou - holt nepatřim k těm štastlivcům co jim rodiče koupí třeba byt ;-)
Odpovědět
rosi:my se samozrejme taky snazime vydelavat jak do jde, ale prece jen, by nase bydleni a svatba vypadala bez pomoci od rodicu jinak...a s tim duchovnim rozmerem mas pravdu, rodice pak proste podporujou vic :-D ja si myslim, ze to je super, kdyz rodice pomuzou.taky to mam v planu, az se moje deti budou vdavat a zenit :-D ale zas kdyz se nekdo vdava v 35, tak mi pripadne trosku ujety neco po rodicich chtit...
Odpovědět
Nevím, jestli bych to nazvala věno, ale přihodí nám ke svatbě dar finanční v hodnotě desetitisíců (naši). Platí mi i v mém věku jedno stavebko, takže nebudu úplně chudá nevěsta. Partnerovi rodiče mu v minulosti přispěli při rekonstrukci bytu částkou kolem sta tisíce, což je pro ně opravdu balík, takže teď ke svatbě už nic neočekáváme, dali už až dost :). Osobně bych od rodičů asi nic nečekala, ale nejsem si jistá, že by mne přeci jen trošku nemrzelo, že neměli alespoň malou snahu. Ale vše se odvíjí od peněženky.
Odpovědět
tim venem proste prispevek na svatbu a svatebni dar.
Odpovědět
Článek se načítá
Taky bych ráda přispěla do této debaty svým názorem. Jelikož jsme si sami svatbu naplánovali, nic a nikdo nás k tomu netlačí, tak ani po nikom nečekáme finanční příspěvky, věno nebo co to vlastně je (až na babičku, která si myslí, že bez pořádných peřin by to nešlo :-) ). Co bude v našich silách, jelikož taky ukončuji studium, tak si zaplatíme sami. Pokud nám někdo z rodičů přispěje, tak budem rádi a odmítat nebudem. O to bude svatba bohatší nebo budem moci pozvat více lidí apod., ale nic neočekáváme. Bydlení si budem financovat také ze svého a momentálně žijem ,,zadarmo" u mých rodičů, živeni také zadarmo, tak tím dost ušetříme. Přítelovi rodiče nás zas hodně podporují v podnikání a finančně nám pomáhají v tomto, což nám pak umožní i pořízení vlastního domu. Takže víc od nikoho nečekáme.
Odpovědět
brum: tvuj postoj chapu:-) rozhodne jsem od rodicu necekala zazraky, byt ani auto ani jiny majetky jsem od nich nedostala a nemam deti s kterymi by me pomahali. Kdyz mam trapeni tak volam kamaradce a ne mame, ta vzdycky rekne ze ma svych problemu dost. Tema 15.OOO.- (k porovnani, takovou castku si bere jako kapesny na dovolenou) mamka myslela prispevek na svatbu, muj svatebni dar. Doopravdy me to prekvapilo, nevim jestli je mam vubec prijmout kdyz pouziva argument ze momentalne nema a je chuda (z dovoleny se vratila pred tydnem...). Chapu ze momentalne nema, nechapu ze ji nenapadlo driv ze se ji dcera bude vdavat. Vubec si nemyslim ze je to jeji povinnost, ale proste me to lidsky mrzi :-S ;-(
Odpovědět
fabiol: v tvem pripade bych vubec zadny financni prispevek ani nechtela, jestli u nich bydlite a podporuji vas v podnikani. jsem v jine situaci a tak jsem proste zaskocena
Odpovědět
Já to chápu. Na druhou stranu, svatba je víceméně rodinná událost. Každá korunka dobrá, ať už je od kohokoli ;-) . A pokud nic nebude, tak bude prostě svatba malá a skromná. Ale co se týče bydlení, aut a výbavy domácnosti, tak si myslím, že v dnešní době je to pasé. Co nedostaneš jako svatební dar, tak bych víc nečekala.
Odpovědět
Tak já musím říct, že naši rodiče úžasný. Tchánovci na sebe vzali organizaci svatby, za což jim skládám poklonu a dík, i když to v minulosti nebylo vždycky růžový, tak to, jak tchýně nachystala tu hostinu přesně podle našich představ, do úplných detailů, to byl pro mě největší dar. Krom toho nám dali prsteny (10000), květinovou výzdobu (8000) a dort (cca 1000 nebo nevím přesně, kolik té paní dali), a přímo jako dar jsme dostali grafiku od Richterové, kterou máme rádi, navíc se symbolickým velmi osobním motivem, hodně tipuju, na kolik je mohla přijít, odhaduju tak 5000. Takže krom toho, že zařizovali, tak přisěli více než jsme čekali. A naši nám zaplatili hostinu, přesně 30000. Ale to naši vždycky říkali, že mi hostinu zaplatí. A moje maminka zase napekla asi tři tuny svatebních koláčků, což bylo taky úžasný, takže by taky zasloužila ručičky boskávat. Žádný byty ani auta jsme neočekávali. Navíc nám tchánovci půjčili část peněz na byt, které jim už asi pět let splácíme, takže díky nim nedlužíme žádné bance, což je taky super.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to můj názor, ale : přijde mi nevkusné od rodičů čekat nějaké věno a být zklamaná z toho, když není veliké. Dřív bylo věno běžné. Žena nevydělávala a věno bylo v podstatě bráno jako příspěvek muži na to, že se bude starat o ní i o děti. V dnešní době téměř každá žena vydělává, rodiče ji živí minimálně do dospělosti. Nechápu, proč by mělo být automatické dávat velké dary dospělé ženě. Pokud to rodiče chtějí udělat, proč ne. Ale nějak si to vnitřně nárokovat ? Přijde mi to až nepěkné. Takže toliko můj názor.
Odpovědět
Profilova fotka
A odpověď na tvou otázku : cokoliv nad dva tisíce od svých rodičů mi bude připadat jako až moc vysoká částka. Nenárokuju si nic, ale viděla bych to na tisícovku, mám-li se nad tím zamyslet. Aby nedošlo k mýlce, moje maminka je zlatá a po mém partnerovi mi nejvíce záleží na ní.
Odpovědět
laala: tvuj nazor beru a zamyslim se nad nim, priznala jsem hned na zacatku vlakna ze vlastne sama nevim jestli neni chyba na my strane, ze treba ocekavam neocekavatelne. Zadnou castku si rozhodne nenarokuju. Proste me vzhledem k vydajum a zivotnimu stylu me mamy prekvapila.
Odpovědět
laala no já myslím, že je to o tom, kolika penězi ti rodiče disponují. Upřímně kdyby naši měli kapesný na dovču 15000, tak by se mě asi taky trochu dotklo, kdybych od nich dostala třeba tu tisícovku. U nás naopak naši těch 30000 rok šetřili, takže to beru jako dar nad poměry a jsem jim za to náležitě vděčná. Ale nikdy bych si nic nenárokovala. Sami vždycky říkali, že mi jednou jako svatební dar zaplatí svatební hostinu a naši byli připraveni zaplatit i víc, ale my jsme zase udělali maximum pro to, aby je to zase tak moc nepřišlo, třeba jsme se domluvili, že se nebude platit tvrdej, protože pak máš hned desítku nahoru, ani nevíš jak. Jak začnou lidi panákovat, tak je průser.
Odpovědět
Profilova fotka
Sambucco, já tvůj postoj moc nechápu. Zeptám se trochu tvrdě: Co je ti do toho, že máma jela na dovolenou a chce ti dát "jen" patnáct tisíc ? Co je ti do toho, kolik si tam bere jako kapesné ? Na peníze mámy nemáš vůbec žádný nárok, proč ti o ně tak jde ? Kolik vyděláváš ty ?
Odpovědět
Profilova fotka
Chtějí-li rodiče dát desetitisíce, ať dají. Nechtějí-li, je to jen a jen jejich věc. Ne tvoje. A odmítnout takový dar mi přijde fakt zvláštní. Nerozumím tomu ani trochu.
Odpovědět
Jsem stejného názoru jako má laala. Já bych za 15tis. skákala 2m do vzduchu a líbala jí ruce, jelikož opravdu po nikom nic nechci a nic nečekám, ať už si každý vydělává kolik chce. Pokud peníze na svatbu nemáš,tak si je musíš vydělat.
Odpovědět
laalo, vzdyt to ale pisu ne? Ja si na ne narok nedelam. S tou dovolenou to pisu proto, ze jsme ji na ni s pritelem pozvali, stejne jako predloni. Vidim co a za kolik nakupuje a prijde mi lito kdyz mi pak rekne ze je chuda a ze nic nema. Jsem clovek, nejsem dokonala - vim ze mi do toho nic neni, ale proste me to lidsky boli, myslim ze to neni zas tak tezky pochopit. Prijmu cokoli a nic si nenarokuju. Ta castka me prekvapila, to je cely. Tvuj nazor beru a zamyslim se. Byla bych rada kdyby ses do me nenavazela a diskutovala konstruktivne.
Odpovědět
Profilova fotka
Mabi, nesouhlasím s tím dotčením se nad tisícovkou. Jinak jo. Ale co se týče té tisícovky: ať si jsou mí rodiče na dovolené třeba za sto tisíc, nikdy by mě nenapadlo, že mi jsou povinni dát adekvátní částku na svatbu. Ať si letí třeba na měsíc, je to čistě jejich věc a já do ní nesmím strčit ani nos.
Odpovědět
Profilova fotka
Peníze mých rodičů jsou jejich, jsou pro mě nedotknutelné a vůbec by mě nenapadlo od jejich platů nebo dovolených něco odvozovat. Mě by nenapadlo totiž něco odvozovat vůbec celkově. Ať mají klidně barák za deset mega a mně nedají ani korunu, je to jen jejich věc. Výchovali mě, živili mě. To je jejich věno.
Odpovědět
Profilova fotka
Sambucca, neni veno treba to, ze te vychovala a dvacet let zivila?
Odpovědět
laalo, nejspis mas pravdu. Bohuzel zivot neni cernobilej a proste me to nekde v koutku duse zabolelo, rozumem vim ze do maminych penez mi nic neni, ale uvnitr v srdci je mi to proste lito.
Odpovědět
janinek: urcite, to je veno nas vsechn. jsem ji vdecna ze me vubec porodila, neboj:-)
Odpovědět
1
2
21
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?