Kdy se novomanželům předávají blahopřaní a svatební dary?

Profilova fotka
Předávají se v domě nevěsty/ženicha, po obřadu nebo až během hostiny? Díky za postřehy a zkušenosti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My když jsme byli kamarádům na svatbě, tak na hostině měli stůl na to určený, kde byly ostatní dary, tam jsme jim to dali a pak poblahopřáli a připily si osobně, když přijeli z focení :-) Já budu mít na hostině taky připravený stůl, kam budou moci hosté odložit dary a truhličku, kam budou moci vložit svatební přání a finanční dary :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já byla na svatbě, kde se dary odkládaly a vůbec se mi to nelíbilo. Takže já chci pěkně z ruky do ruky :-) Nejspíš po hostině.
Odpovědět
V našem kraji je zvykem manželům blahopŕát hned po obřadu a při té přiležitosti se jim dávají blahopřání i s darem.
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja U nás se právě taky novomanželům blahopřeje hned po obřadu.. tak přemýšlím, kdy tu obálku dostanu do ruky.. A právě si myslím, že buď ještě doma anebo spíš hned po obřadu.. Trochu mě totiž matou nevěsty, co dělají truhličky na přání (taky ji asi budu dělat :-)) nebo pořizují klícky a dávají je na místo, kde bude hostina. @michelle1, @pajulee Jen tak odložení nebo vhození do truhličky na hostině mi přijde neosobní a mám za to, že nikdo (alespoň u nás) to tam sám od sebe nevhodí.. Přijde mi blbé a možná i neuctivé přijmout od někoho gratulaci a s obálkou ho odkázat na vhození nebo odložení někam jinam...
Odpovědět
@vandus taky nějak nechápu ty truhličky a klícky, možná se to jinde dělá jinak než u nás a gratuluje se s prázdnýma rukama s tím, že obálky si hosti někdy vhodí do té truhličky- klícky.
Odpovědět
@radkaja @vandus U nás se během gratulací po obřadu dary nepředávají. Odkládání na stůl během hostiny mi sice taky přijde neosobní, ale jak to potom na obřadě řešíte? Kam ženich s nevěstou dary a blahopřání dávají, aby neměli plné ruce?
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff Právě o to mi jde.. jestli si zajistit ke gratulacím po obřadu ještě cca dva lidi 'k ruce', kteří budou od nás odebírat obálky a případně květiny, abychom měli volné ruce...
Odpovědět
@vandus To bych se asi poptala, co je u Vás zvykem...vždycky když jsem já byla na svatbě, tak se sice přímo po obřadu gratulovalo, ale lidi tam dary ani blahopřání neměli, ty jsme dávali buď po hostině (prostě jsme si novomanžele odchytli), nebo tam byl připravený stůl. Teď koukám, že se vdáváš na Ostravsku, já mám přítele z Místku :-) no a je pravda, že tam je opravdu oproti Čechám dost věcí jinak :-) , ale zatím jsem ještě neviděla, že by se dary předávaly přímo po obřadu. A vlastně ani nevím o někom, kdo by na svatbu nosil květiny, to je myslím polský zvyk, ne? I když to je třeba taky krajová odlišnost tam u Vás :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já tedy zatím na všech svatbách gratulovala s prázdnýma rukama, dary a kytice jsem odložila na připravený stůl a plánuji to tak i na své svatbě, proto máme klícku... Ono mít ruce plné darů a nemít se čím obejmout není zrovna praktické a mít za sebou odkládací stolek už je něco dost podobného, jako mít ho o pár metrů dál ;)
Odpovědět
@izzybickerstaff Tak u nás na ostravsku se při gratulaci dávají i květiny , většinou stačí jeden květ. U novomanželů stojí třeba svědci a hned odebírají od nich květy i obálky aby neměli plné ruce.
Odpovědět
@radkaja Tak to jsem zvedava, jestli to k nam zenichovi svatebcani importuji :-) (svatbu mame ve Vychodnich Cechach). Abych na to radsi nekoho pripravila...
Odpovědět
Profilova fotka
Všude jsem zatím zažila, že se dary a obálky/blahopřání odkládaly na vyhrazené místo. Buď se pak četlo a rozbalovalo po jídle či při rautu večer před všemi svatebčany nebo to nevěsta s ženichem rozbalovali sólo třeba druhý den (ale to je takové neosobní). Potřesení rukou bylo hned po obřadu (ono dělat z nevěsty a ženicha pošťáky s hromadou obálek a krabic s dary by mi přišlo dost nepohodlné). Za sebe moc papírová přání nechápu, pokud neobsahují finanční dar - přece když je svatebčan na místě, tak popřeje osobně, proč ještě dávat papír s nápisem "blahopřejeme novomanželům"
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Hodně dlouho jsem na žádné svatbě nebyla, takže děkuji všem za postřehy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vandus Bylo to myšleno tak, že hosté sami od sebe vloží do truhličky přání a odloží dary, aby s nimi nemuseli chodit a mít je v ruce než dorazí nevěsta s ženichem :-)
Odpovědět
@esufi Hodně lidí tam většinou dopíše i něco osobního. My si blahopřání určitě schováme na památku a pro pobavení za pár let ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já se těm blahopřáním chci nějak vyhnout... Máme knihu hostů s obálkami kam bychom chtěli všechny nasměřovat. Taky nechci mít plné ruce obálek.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?