Kdy dát svatební dar? Díky za každou radu

Ahojky holčinky, nevěstinky. Mám prosbičku. Klábosíme pořád s kamarádkou o naší svatbě a zaskočila mě otázkou, kdy se dává svatební dar. Zda hodně brzy před svatbou, nebo po příchodu svatebčanů k nevěstě domů nebo až na hostině. Fakt nevím. Díky za každou radu. :-)
Odpovědět
kacaba: ono je to asi různý. My jsme si přáli hlavně peníze. I tak se ale sešly i nějaké nepeněžité dary. Např. v práci mi dárky dali ve čtvrtek (v pátek jsem sice měla dovolenou, ale stejně jsem se v práci stavila s cukrovím). Potom, když se u nás sešli hosté, tak od jednoho jsme dostali obraz, který nám tam vlastně nechal ještě před odjezdem na obřad. Teta nám dala sošky (ty nám dali v pátek) a pak nějakou čajovou soupravu, tu nám dali zase v neděli (až jsme přijeli z hotelu). Jinak peníze nám tak po různu strkali během hostiny. Kámoška poslala dar aspoň týden dopředu atd. Takže u nás to bylo od každýho něco ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No u nás nie je pravidlo kedy sa dávajú dary. Niekto ich dáva pred svadbou- ak sú rozmerné bol by asi problém to dávať v deň svadby, niekto ešte pred príchodom ženícha, pri gratulácii pred kostolom, ak to je obálka ;-) alebo počas hostiny.... vyber si ;-)
Odpovědět
kacaba: nebo pokud je to něco malého, tak třeba po skončení obřadu při gratulacích
Odpovědět
My jsme dostali dary i před svatbou (tak týden), i přímo na svatbě (na hostině), od těch, co přijeli z daleka a viděli jsme se až právě před kostelem a potom na té hostině. Rozbalili jsme je v soukromí druhý den ráno. Když dal někdo obálku, většinou byla schovaná v blahopřání.
Odpovědět
Profilova fotka
Dary se davaji nejcasteji na hostine. Restaurace vetsinou automaticky pripravuje jeden stul zvlast, na ktery davaji svatebcane dary, kdyz vchazi do mistnosti. Dary tam pak mohou pribyvat v prubehu celeho dne, kdy nekteri odchazeji, jini prichazeji..
Odpovědět
Díky moc za odpovědi. Určitě si z těch možností něco vyberu. Až bude po svatbě, tak si budu určitě říkat, že jsem se na takové blbiny ptala :-D :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Díky moc... Mě taky dneska zaskočila mamka podobnou otázkou a já nevěděla, co odpovědět... :-D
Odpovědět
Ahoj, tak já nejprve taky řešilu tuto otázku, hlavně aby byl stůl na dárky a zda je rozbalovat na hostině přede všemi. Stůl byl připraven až na hostině. Nakonec to za nás vyřešila švagrová s přítelem, když nám dali osobně penežitý dárek, který byl fakt originálně zabalen a pak tedy ostatní začli nosit i své dary. Už se nedalo couvnout a začlo se rozbalovat. Veškeré dárky byly "objednané", tedy domluvené, takže nehrozilo, že bychom dostali něco dvakrát. Byli jsme předem s lidmi domluveni, co chceme a kdo se nezeptal, tak daroval penízky. Naštěstí jsme byli ušetřeni trapasu, tvářit se nad nechtěnou věcí radostně... :-D
Odpovědět
Kdy se dává svatební dar? laureen • Včera v 19:27 Ahoj holky, prosím poraďte: v říjnu se mi vdává kamarádka, už mám zhruba vybraný dar, jen nevím kam s ním, a co s ním.Podle posledních informací je sraz přímo na radnici,takže nevím zda se s ním mám tahat na obřad a nebo se dává před svatbou? Pokud ho teda budu brát, bývá určené místo na dary?A dává se přímo novomanželům nebo si to rozbalují jak na Vánoce? Nerada bych v houfu svatebčanů na fotce držela nějakou úžasnou igelitku :-p Tak mi prosím poraďte. Děkuji ;-) darlingb • Včera v 19:55 Většinou se dary dávají před obřadem, pokud se rodina sejde před odjezdem na obřad u nevěsty/ženicha, dají se jim dary tam a oni je nechají nerozbalené doma. A nebo se předávají až na hostině. Novomanželé je většinou nerozbalují, jen je převezmou a odloží na určené místo. Rozbalují se až druhý den, aby se přede všemi neukazovalo, co kdo dal. ;-) Ale záleží asi na konkrétním rozhodnutí novomanželů, jak si předávání darů zorganizují. A myslím, že se nijak neztrapníš, když se zeptáš kamarádky, jak tohle budou organizovat. Když se vdávala přítelova sestra, taky jsme si to s ní ujasnili předem. :-) suik • Včera ve 20:23 Já bych se zeptala, u nás je teda myslím zvykem dávat dary na hostině nebo pak. Někteří naši známí, co byli jen na obřadu nám dali dar při gratulaci. I když to není moc šikovné, protože není kam dát. Ale když už se s nimi pak neuvidíš, tak proč ne. janinek • Včera ve 21:19 Laureen, kazdy to dela jinak, takze se zeptej, jak to planuji oni. Jestli mas treba dar dat predem k nim domu nebo brat na hostinu nebo jak. Vetsinou je nejake misto - stul, kam se dary maji odkladat. Dary se maji rozdelavat v soukromi a stejne tak cist prani. laureen • Dnes v 15:53 :-N tak děkuji
Odpovědět
Nam ludia davali obalky s prianiami a penaznymi darmi pri gratulacii po obrade a ti co sli na svadbu tak pocas hostiny sa zastavili a dali nam dary, resp. peniazky. ono podla mna pokial nepoviete Ano nemaju Vam k comu davat este dar nie? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No mně by se asi nejvíc líbilo, kdyby nám dávali svatební dary někdy po dortíku :-) Je fakt, že třeba bratrovi je dávali v domě nevěsty ještě před svatbou, ale to mi taky přijde zvláštní - když ještě neřekli to "ano", jak píše aveevo :-D Takže asi rozhlásíme po příbuzenstvu, že po dortu x-)
Odpovědět
Profilova fotka
K tomu odovzdavaniu svad.daru si myslim, uz z vlastnej skusenosti , ze najlepsie je to tyzden- dva pred svadbou ked este je cas aj na taketo veci. Nam davali dary aj na svadbe lebo vela hosti bolo cezpolnych - boli to financne dary lebo sme dopredu oznamili pozvanym hostom ze nakolko spolu zijeme a viac menej vsetko mame tak uprednostnime financie. A este k tomu ze pred svadbou je to blbe preco? Ved ked sa chystate na svadbu tak predpokladam ze uz nic take zasadne sa nestane aby ste celu svadbu zrusili. A hostom aspon odpadne starost natahovat sa s darmi. Ale samozrejme spravite si podla seba. Hlavne aby ste boli stastny. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
jo jo souhlasim s Ene,darky se davaji tradicne pri vecerni oslave ,tedy kdyz neni clovek pozvan na obed.A ze si preji vsichni penize?No kamaradka se vdavala minuly vikend a chtela korunky,tak aby jsme nebyli obalkoidni,tak jsme nechali zabalit 200kc do krabicky v petikorunach..no byla mala a vazila asi 3kg,,hehe aspon se zasmali.. :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
pacica ospravedlnujem sa za tuto temu,pretoze urcite viem ze tu niekde bola,len som ju nemohla najst,tak sa este raz pytam tych co mali alebo budu mat svadbu,ze kde im hostia a kedy gratulovali a odovzdavali dary?vobec neviem ci sa to odovzdava vtedy ked po sobasi si povieme ano a vtedy nam gratuluju.mozu sa aj vtedy na urade davat?dakujem pekne.a tie dary kde ste ich potom dali? sia23232 ahoj no pokiaľ viem tak dary hostia odovzdávajú keď prídu domov ku neveste alebo ku ženíchovy a necháva sa to potom doma...aspoň tu to tak všetko funguje....po obrade pri gratulácií sa dávajú poväčšinou iba kytice....a aj tak v dnešnej dobe sa poväčšinou aj tak dávajú peniaze a tie nieje problém niekde dať xi :):) lucka06 súhlasím so sia23232 a tú obálku s peniažkami môžu dať aj pri podaní kytice pred kostolom po sobáši :-D my sme boli včera kamoške pozrieť na svadbu a dary sme im priniesli tam na hostinu, tiež to boli peniažke (mince) v šporkaske v tvare srdiečka a fľaša pre ženícha kedže mal včera aj meniny a telegram s venovaním
Odpovědět
pridam nasu skusenost. dary sme dostavali rozne: prvy dar sme dostali tyzden pred svadbou, islo o financie. posledny dar sme dostali 10 dni po svadbe a tiez slo o financny dar ;-). pokial ide o svadbu, tak sme niektore dary dostali: vecer pred svadbou (kolaciky), potom po sobasi (kytice a niektore obalky), potom po prichode do miesta hostiny (kytice a niektore obalky) a posledne darceky pocas svadby sme dostali po redovom pri odchode hosti. nejak vobec to nevadilo, ze to bolo rozkuskovane, skor to bolo pekne davkovane ;-) ;-) ;-). kazdopadne pokial davate penazny dar najrozumnejsie, podla mna, je ho dat po sobasi s kvetmi. pokial davate vecny dar, tak bud predvecer svadby, alebo po prichode na hostinu, kludne po prvom tanci. a pokial mate nieco specialne, na com by sa pobavili vsetci, tak to by som darovala az sa rozbehne zabava, kludne o polnoci ;-).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?