Co s darovanými penězi ve svatebních blahopřáních?

Včera jsem se známou (manželka přítelova svědka) řešila naši svatbu a došli jsme na to, co s přáníčkama na svatební hostině, jestli je číst nebo ne. Já jsem jí říkala, že je číst nechci - jednak mi to přijde nudné a potom taky mi přijde trapné, aby člověk vzal přáníčko a z něj nejdřív vypadly peníze (chceme místo darů peníze a předpokládáme, že většina lidí je dává do obálky s přáním.) Ta známá mi řekla, že mi v žádném případě ty přáníčka s penězi ani neuvidíme, ale dostaneme až zvlášť rozdělená přáníčka a peníze. Přijde mi to zvláštní...Abych, když mi například moje babička bude chtít dát přání, jí řekla, že ho musí položit na stůl, aby to mohl někdo rozdělit a já neviděla, kolik mi dala peněz. O ty peníze mi vůbec nejde, přece nebudu sedět s bločkem a zapisovat si, kolik nám kdo dal jako dar :-D, spíš mi přijde slušné to přáníčko rozbalit já sama s ženichem a ne aby to dělal místo nás svědek nebo bůhví kdo jiný. Jaké máte zkušenosti nebo plány Vy? Upozorňuji, že tato otázka nemá nic společného s penězi a tím, kolik bych chtěla dostat, jde mi jen o to rozbalování přáníček. Má to dělat někdo cizí nebo ženich s nevěstou?
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám vizi, že přáníčka se nějakým způsobem vyberou, uschovají a rozbalíme si je my s ženichem, až budeme mít na to klid (tzn. ne na svatbě). Veřejné čtení je nuda. Rozhodně bych nechtěla aby je někdo rozbaloval před námi. A taky to není proto, že bych si chtěla dělat čárky, kdo dal víc a kdo míň...:D
Odpovědět
já mám v plánu, že přáníčka schováme do krabice (mám ji v albu) ať už je dostaneme d ruky me nebo někdo jiný, tak bet rozbalování rovnou do krabice a rozbalíme a přečteme si je až my s ženichem asi druhý den. Takže jen my budeme vědět kolik kdo dal (taky si to nechi psát, ale chci vědět komu pak ještě jednou extra poděkovat), číst je nechceme, to je nuda pro hosty
Odpovědět
Přáníčka, která jsme dostali před svatbou jsme si otevřeli sami, ale ta, která jsme dostali při gratulaci na svatbě nám četli svědci. (To, že jsme je neotevírali jako první my, mi vůbec nevadilo.)Ti si to už předem rozdělili, aby např. nečetli zrovna ta svoje. Jeden ze svědků měl přáníčka, kde byly i peníze, ale připravili si to předem, aby nemuseli vytahovat přáníčka i s penězi a hlavně, aby se nic neztratilo (četl svědek, podávala mu je jeho manželka). Četlo se během toho, co jsme jedli dort a mně to nudné nepřišlo, někteří si dali s blahopřáním záležet, byla i vtipná a veršovaná.
Odpovědět
Souhlasim - pranicka jsou pro novomanzele, takze si je precteme hezky v klidu po svatbe a pak jeste par lidickam extra podekujeme. Pro ostatni hosty je to nuda nudacka a navic je trapne sbirat vypadane bankovky.... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Na svatbe cist prani nechceme. Prislo nam to jako nuda na ostatnich svatbach, tak to na nasi delat nebudeme. Schovame je do krabicky a precteme az budeme neky sami..
Odpovědět
Profilova fotka
Prani je pro novomanzele, nikdy jsem nepochopila, proc by je mel predcitat nebo i jen znat jejich zneni nekdo jiny.. bud je v nich neco obecneho a slyset podesate totez by nikoho nebavilo a nebo je to osobni vzkaz pro nevestu a zenicha a ostatni ho ani nepochopi a ten kdo ho psal, treba ani vubec nestoji o to, aby byl text znamy verejne...
Odpovědět
Děkuji holky, já jsem si to takhle představovala a jsem moc ráda, že je moje představa normální ;-)
Odpovědět
Souhlasím s vámi, holky. Taky je číst nechci a myslím, že to má být jen pro nás. Loni jsme byli na svatbě a byla to šílená nuda. Vždyť bude lepší program než čtení přání novomanželům. Takže přeji hezkou svatbu.
Odpovědět
přání se dávají novomanželům do ruky právě proto, že jsou tam ty peníze, nemohou se někde povalovat, aby je někdo vybalil a vám předal rozdělené na přání a peníze
Odpovědět
určitě je lepší vidět, kolik ti kdo dal, přijde mi nefér to rozdělovat, nám taky dávali do obálek s přáníčkama peníze a my jsme pak akorát poděkovali a probrali si to pak doma, nic sem nečetla, je to nuda a trapnej zvyk :)
Odpovědět
Profilova fotka
moje sestra to udělala tak, že mi dala přáníčka, tužku a papír, já vybrala peníze a zapsala od koho bylo kolik a sestra je pak přečetla už prázdné, aby jí tam při čtení nelítali peníze. Někde se to tak prostě dělá, že se přání čtou, jinde se to tak nedělá. Pokud je chcete číst, vybrala bych peníze bokem, ale já je číst taky nebudu, protože takhle mezi lidma by mi to nebylo příjemný
Odpovědět
Profilova fotka
Já každopádně doporučuji vybrané peníze zamknout do nějaké kasičky. Jsme v ČR takže se všude BOHUŽEL najdou chmatalové (na pár svatbách se tohle už řešilo) největší podezření padalo na obsluhu a tak. Prostě hnus! Takže obezřetnost především ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Já jako svědky četla se svědkem na svatbě přáníčka. Všechny to bavilo, protože většina z nich byla vtipná a rovnou k nim rozbalovali právě svatební dary, což byly většinou vtipně zabalené peníze. Takže si je i nevěsta s ženichem rozbalovali. Např. kamarádi zabalily do sebe asi 10 krabic a spoustu bordelu z barevného papíru a museli mezi tím hledat peníze. Nebo byly peníze schované do balónků a museli je prasknout, aby se k nim dostali. Já jim své přání přečetla až potom, co dokázali udělat novomanželský kvíz a jako odměna bylo právě přání a jejich obraz z oznámení obklopený penězi. Peníze z obálek nám ani jednou nevypadly, protože umíme otvírat obálky. Navíc např. svěděk (můj snoubenec a bratr nevěsty) měl připravené vlastní přání - ze srdce vymyšlenou básničku, která byla tak nádherná, že polovina lidí brečela vč. nevěsty samozřejmě. Byl to super program a ne žádné nudné čtení přání. Na svojí svatbě to chci stejně. :)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme rozbalovali dary veřejně, protože jsme dostali spoustu věcných, a s nimi jsme samozřejmě četli blahopřání a hned jsme děkovali. Od některých hostů jsme dostali "jen" peníze, ale přáníčka jsme přečetli všechna a ani jednou se nám nestalo, že by nám vypadávaly bankovky, přece když čekám, že v obálce můžou být peníze, otvírám ji opatrně. Hostům se to moc líbilo, koho to nebavilo, mohl si jít nabrat raut, skočit na bar nebo ven. Ale kdybychom místo věcných darů dostali jen peníze, asi bychom přáníčka nečetli, přece jen spousta lidí je spíš zvědavá na to, co novomanželé dostali, a taky darující čekají na reakci na svůj dar ;-)
Odpovědět
Já to veřejné předčítání nemám ráda a z jiných svateb jsem měla zkušenost, že to skoro nikdo neposlouchal - málokdo má to štěstí, že co přání, to originál, takže se to opakuje pořád dokola. Takže my jsme ty obálky (v každé byly i peníze) dali do tašky a přečetli si je s manželem ráno po svatbě v soukromí. A to se nám líbilo mnohem víc.
Odpovědět
Jsem pro názor svatební přání nečíst. Zažila jsem to párkrát na svatbách a byla to fakt nuda. Navíc se některá přání opakovala a vypadávaly z nich peníze. Takže na naší svatbě jsem to vymyslela tak, že jsme měli ozdobenou svatební truhličku na přání. Měla jsem u toho i text, že je truhlička na svatební přání a že děkujeme, aby to bylo všem jasné. V průběhu večera jsme pak truhličku zavřely a všechna přání a případné dary si přečetli až druhý den večer, když byla chvilka klidu.
Odpovědět
Já bych taky přání nečetla, když se vdávala dcera, tak si přečetli přáníčka v klidu až v neděli. A jak bylo psáno výše, že ani nejde o to, vědět kdo kolik dal peněz, tak můj názor je takový, že je dobré to vědět, aby se vědělo, komu co "vracet" až se bude vdávat či ženit .
Odpovědět
Profilova fotka
Jeste jsem si vzpomnela, co se stalo rodicum.. byli na svatbe syna jednech znamych a dali do obalky celkem slusny obnos, novomanzele behem hostiny obalky otevirali a prani cetli, ackoliv penize nenapade skladali nekam vedle, tak podle vyrazu tvare prece jen bylo ledasco poznat.. kdyz otevreli obalku od mych rodicu, tak tezko maskovali sokovany vyraz a po precteni prani hodne podekovali, vsem hostum bylo tedy jasne, ze castka byla vysoka.. no a co se pak nasi nedozvedeli, cast pribuzenstva od zenicha je zacala pomlouvat, ze se zase musi predvadet, ze maji vic penez :-( proste jak se jedna o penize, tak to nikdy nedela dobrotu to resit verejne..
Odpovědět
@martaveg Tak to naprosto souhlasím. My jsme měli dary jen finanční, nechtěli jsme žádné hmotné. A můžu vám říct, že když jsme pak v klidu druhý den některá přání rozdělali a viděli, kolik tam kdo dal, tak jsme byli docela v šoku. Někdo nás překvapil, jak vysokou částku nám dal a ti, u kterých jsme si říkali, že nám asi do společného života přispějí nemalou částkou, tak ti naopak překvapili :-( Aspoň nám otevřeli oči. Myslím si, že kdybych přání otevírali a četli na svatbě, tak bych to jednak nevnímala a to by mě pak mrzelo...
Odpovědět
@daschenkatr Taky si je přečteme v klidu druhý den doma a pak jim pošleme nejspíš mejlem poděkování.
Odpovědět
@lucisuska Proč chce ta manželka přítelova svědka vyndavat peníze z obálek, abys nevěděla, kdo ti kolik dal? To je to samé, jako kdybys někoho pověřila rozbalením svatebních darů, abys pak taky nevěděla, kdo ti dal ten pěkný kuchyňský robot a kdo toho šíleného porcelánového jelena v říji. Ptala ses jí na to, proč si to myslí? Jestli to přímo formulovala tak, jak jsi napsala (že vy v žádném případě přáníčka s penězi neuvidíte, ale dostanete až rozdělená přáníčka a peníze zvlášť), tak to bych považovala z její strany skoro za drzost.
Odpovědět
@lemona Já nevím, mám ale tak trošku pocit, že té naší svatbě chce "šéfovat" a to se mi moc nelíbí. Prostě je to její názor, oni to tak měli, ale já to podle ní dělat nechci... Tečka. Jen jsem se chtěla zeptat, jak to měli ostatní nebo jak to kdo zamýšlí, abych nebyla fakt jediná za celorepublikového exota :-D. Jinak absolutně nechápu, co ji k tomu nápadu přivedlo...
Odpovědět
Profilova fotka
@lucisuska určitě nebudeš za exota, když číst přání nebudeš. No jestli ji k tomu nepřivedla chamtivost ]-(
Odpovědět
@lucisuska Tak to ti nezávidím... Hlavní je jí dát jasně najevo, že s tímhle návrhem nesouhlasíš a budeš to mít jinak. Tečka. Držím palce, ať všechno dobře dopadne! :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
Prosím můžu poprosit o radu co napsat k truhličce na blahopřání a finanční hotovost?Aby hosté věděli na co ta truhlička je né každý to ví a chtěla bych to nějak pěkně napsat.Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@marketink My měli k mašli na truhličce přivázané srdíčko z ozdobného papíru jen s prostým nápisem "Na přáníčka a dary", byla na místě, kde byl i svatební strom, takže dobře viditelná. Byl to stolek, kam se případně vešly i dary, které do truhly nenacpete. Tak to nějak všichni pěkně pochopili, přišlo mi zbytečné vymýšlet nějaké básničky apod.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak my přáníčka četly (jedna mladší drůžička), ale byla to fakt nuda. Takže už bych to neudělala, ani nedoporučila. Lepší pak hromadně poděkovat po svatbě pěknou fotkou apod. Peníze jsme v přáníčkách do té doby nechali, ale diskrétně jsem asistovala drůžičce při rozdělování a dávala na stranu. Rozhodně ne předem a nesahal na to nikdo cizí (ne z důvodu, že by někdo něco "otočil" :-), ale ze slušnosti).
Odpovědět
Je to tvoje svatba tak si to udelej jak ty a budouci manzel chcete:-) Nevim jak vy mile damy ale mne prijde ze od te doby co jsem se zasnoubila ma kazdy okolo mne milion rad jak by ta moje svatba mela byt a vsichni mi rikaji co chci (asi teda jako ze to ja sama ve svych 30ti letech nevim,hahaha). Nejlepsi rada jakou jsem do ted dostala je, ze kdyz se te nekdo zepta jak budes na sve svatbe delat to ci ono, tak jim rekni ze je to PREKVAPENI a tim to hasne...zadne dalsi otazky a zadne dalsi (i kdyz dobre minene) rady ohledne toho jak by to melo byt...min stresu 8-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?