Svatební cesta na starý pas. Proběhne bez problémů?

Holky, vím, že už se to tady probíralo..ale přece jen... Byla jsem dnes na úřadě zažádat o nový pas, jelikož mi starej skončil a chci jet hned po svatbě na sv cestu, takže si holt musím i jen na půl roku nechat udělat pas na původní jméno. Na úřadě mi ovšem řekli, že bych s tím starým pasem mohla mít v zahraničí problém a správně bych s ním jet neměla. Ale jak to jinak vyřešit, když oddací list a občanky budou po svatbě nejdříve za 14 dnů?? Jedete všechny na starý pas? Díky za radu.
Odpovědět
1
2
9
raculko,já jsem se vdávala 24.6. a 16.7. jsme jeli na svatebku,já samozřejmě na starý pas a žádný problém v tom nebyl.asi ale hodně záleží kam se chystáte-my byli v Maďarsku a na hranicích vždycky jenom koukli do pasu,tak neměli šanci nic zjistit. Pokud ale letíte,tak bych asi měla strach,na letišti kontrolují vše přes počítač a tam by jsi už asi pod svým rodným číslem mohla být pod novým příjmením, a to by pak asi byl problém :-(
Odpovědět
Ahojky, no nevím zda bude vše tak rychle zapsáno do systému, aby byl problém odletět....Tuším, že někdo o tom psal, že i cestovka dokonce radila jet na starý pas aby nebyly problémy....
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, vdávala jsem se 4.6. a na svatební cestu jsme letěli do Řecka 6.7. Letěla jsem se starým pasem,absolutně bez problémů,pokud souhlasí jméno na letence a v pase,nemá nikdo šanci zjistit,že už jsme vdaný :-) .V cestovce jsem to nahlásila a doporučili mi jet na starý pas.I kdybych si náhodou stihla vyřídit nový,musela bych zase v cestovce hlásit změnu jména kvůli letence a za to se platí.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, já dostala stejnou informaci na městském úřadě - na starý pas nejde odletět. No a od cestovky zase bylo řečeno mojí šéfové (mám od ní dovolenou svatebním darem), že mohu jet na starý pas. Tak uvidíme buď nás pustí a nebo se vrátí manžílek sám ze svatebky a já budu trčet na letišti. :-)
Odpovědět
Ahojky, už se to tu opravdu probíralo několikrát, ale je to přesně jak říká andílek a marfa - na starý pas by se správně vycestovat nemělo - záleží na tom, za jak dlouhou dobu nahlásí změnu jména matrika do registru osob (nebo jak se to jmenuje). Když se domluvíte s matrikou, aby změnu jména poslali až po Vaší svatební cestě, tak nebude problém vycestovat na starý pas. Myslím, že hlavní problém není ani tak s celníky v cizině, jako spíš s našimi...opravdu se už stalo, že jednu paní nepustili na letišti přes hranice! Nechci strašit, byl to jen jeden případ z milionu, ale stát se to může...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já jsem se ptala u nás na matrice a paní mi řekla, že můžu jet bez problému na starý pas, jelikož po vyzvednutí oddacího listu se musí nejdřív vyřídit občanka (což trvá do 30 dnů) a až je nová občanka udělají vám teprve nový pas. Takže si myslím že není problém jet na starý. :-)
Odpovědět
Skraut, to není pravda, s tou občankou a pasem, paní Ti to řekla špatně. Pas Ti udělají i na základě toho lístečku co dostaneš po sňatku (je na něm nové jméno) a přiložíš k tomu taky tu starou ustřiženou občanku. Vím to, nechávala jsem dělat pas teď v pondělí:-)
Odpovědět
Ahoj, já jsem se vdávala 9.7. a dva týdny na to jsme odlétali na svatebku na Krétu. Se starým pasem a s novým jménem na letence. Naprosto bez problémů :-)
Odpovědět
Profilova fotka
vstransko, to jsi mela stesti, protoze normalne vraceji i z letiste :-S skraut, vanilka ma pravdu, nechavala jsem si taky delat vsechny doklady najednou a udelali mi je do 14 dnů - vcera jsem si je byla vyzvednout. Podáš si nejdřiv obcanku a potom pas - oni si zmeni u obcanky Tve jmeno v positaci a na zaklde teto zmeny si muzes podat zadost o novy pas a ridicsky prukaz.
Odpovědět
Na pasech mi řekli, že mi pas na základě jen ustřižené občanky nemůžou vydat, že musím nejdřív s odd. listem na občanku a stačí klidně ten den, jak píše Mariot, zajít, až si to zapíší do Evidence obyvatel na pasy a prý hned pas udělají. Já právě ale ještě čekám na odd. list, na matrice mají dovču, a nám na tom visí celá svatebka. Ach jo. Snad se to v pondělí už rozlouskne. Na sv. cestu jedem 4.9., takže mě pas bude stát 400Kč a bude mi platit jen rok :-S (ale udělají mi ho do 3 dnů) - ach jo, zatracený úřady ...
Odpovědět
My se berem 3.9. a 8.9. odlétáme do Řecka,v cestovce říkali,že mám jet na starý pas,že na staré jméno bude letenka i rezervace v hotelu. Chtěla jsem se ale ještě zeptat-chtěla bych si také změnit trvalé bydliště (přestěhovat se k manželovi- :-) dávno už s ním bydlím,ale trvalé máme každý jinde), musím si nechat dělat novou občanku dvakrát,nebo povedou obě změny najednou? Díky za rady.
Odpovědět
Profilova fotka
Můj miláček se mnou bydlí už přes rok a trvalé bydliště má pořád jinde. ;-) Dohodli jsme se, že změnu provedeme až po svatbě - když budou v OP měnit stav změní tam rovnou i adresu. Proč platit dvakrát??
Odpovědět
Článek se načítá
Emko,takže si změnu bydliště půjdeš zařídit s tou ustříhnutou občankou?
Odpovědět
Profilova fotka
Jo, vždyť se to zařizuje na jednom úřadě, takže to snad pochopěj, jak to je, ne??? :-)
Odpovědět
No,já doufám,kolegyni propadla občanka,chtěla si nechat změnit bydliště.Musela si nejdřív nechat udělat novou občanku se STARÝM bydlištěm,pak tam jít znova a nechat si ho změnit a udělat si jinou občanku... :-| Ať žijí úřady!
Odpovědět
Tak to mně řekli, že to jde oboje najednou, ale že při změně bydliště taky musí ustřihnout roh. Takže prý potom bude mít ustřižené rohy dva :-) A navíc prý i přesto zůstane občanka stále platná, no už se vidím, jak ji ukazuju policajtům ;-) Ty úřady...
Odpovědět
Profilova fotka
A co treba kdyz chceme jet do USA, to si musim vyridit i viza a ty budou pod mym starym jmenem, stejne jako pas a letenka...ale bojim se ze me nepusti, protoze v Americe prece davaji viza az u nich na letisti, ne? Nemate s tim nekdo zkusenost?
Odpovědět
No, do Ameriky bych se taky bála... Já teď pro jistotu volala na Ruzyňské letiště na pasové oddělení, cizineckou policii a tam byli v pohodě a moc ochotní a řekli mi, že do EU na starý pas úplně v pohodě, když je na stejné jméno i letenka. Ale do Ameriky... Jankax, zkus napsat na MZV a MV, popřípadě zavolat do té Ruzyně, tam by ti měli poradit.
Odpovědět
Profilova fotka
Len: jenze my asi poletime z Londyna (pritel je Anglican) a tak snad jedine zkusit londynske letiste? :-( Na ambasadu se totiz jen tak nejde dovolat, tak uvidim...Ale stejne dekuju za radu!
Odpovědět
No jo, dovolat se na úřad ]-( Já teď bojuju s VZP ]-( Ale času máš dost, tak zkus mailovat, sice jim to pěkně dlouho trvá, ale do června by ti snad odpovědět měli ;-) Když si vezmeš Angličana, nezískáš náhodou jeho občanství? To bys pak snad vízum nepotřebovala (myslím). Jinak teda tady získat vízum není žádná legrace, znám několik lidí, kterým ho odmítli vydat. Nechali si hezky zaplatit a pak jim řekli, že se určitě chystají emigrovat a na černo tam pracovat a že toho o USA vědí podezřele hodně... ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
Asi jo. budu muset zkouset a uvidim, jestlli se neceho doberu. Obcanstvi svatbou neziskam, to bych byla za vodou! :-) Ted me jeste napadlo zkusit se zeptat v te cestovce, pres kterou budeme chtit jet a ti mozna s tim maji zkusenosti? No kazdopadne jak rikas, casu je jeste dost, ale ja jsem takova, ze radsi rok dopredu nez na posledni chvili... :-D
Odpovědět
Vy to máte přes cestovku? No tak to je krok číslo jedna :-D . My jedeme na vlastní pěst, takže co si nezařídím, to není ;-( . Ale cestovka se o tebe musí postarat, když jim řekneš co a jak, určitě nejsi první nevěsta, co tohle u nich řeší ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No to ja taky doufam!! Je to celkem velka cestovka, tak snad s tim maji zkusenosti. A kam vy vyrazite? :-)
Odpovědět
Na Peloponés, už příští úterý, hurá!!! Dnes mi soused půjčil ještě jednoho průvodce (už mám doma dva vlastní), tak to je teď mé nejoblíbenější čtení :-D Sedm let mi ve škole cpali do hlavy principy antické architektury, tak teď to konečně uvidím na vlastní oči :-D A budeme se koupat v moři a lézt po horách, no těším se jak malá :-D Byli jsme spolu v o dost neobvyklejších zemích, ale to Řecko si chceme hezky vychutnat, jenom sami dva v malém penzionku... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
To teda zni kraaasne...ja si musim teda pockat :-( Ale pruvodce uz shanim taky, tesim se jako mala...Tak si to tam paradne uzijte! 8-)
Odpovědět
My byli jednou s cestovkou, ale vadilo mi, jak je to všechno naorganizované, my radši jedeme, kam se chce nám. A taky ty spousty dalších Čechů, my chceme být na svatebce sami ;-) . Takže od té doby vždy bez cestovky, zabere to sice mnohem víc úsilí a asi je to i dražší, ale nám se to tak líbí. Jinak my to vymýšlíme už od února, takže jsem se taky těšila měsíce a měsíce dopředu... Dočkáš se a taky si to určitě užijete, svatební cesta je jednou za život ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My totiz chceme jet na vic mist v Americe behem asi 3 tydnu, takze to jsem vzdala abych to sama zorganizovala....ale zajezd neni poznavaci, takze nebudeme mit predem urcene, co kdy a kde, tak snad to nebude tak hrozne! Proste nas tam dopravi, prepravi z mista na misto a pak dovezou domu, tot vse. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, letěli jsme necelý týden po svatbě do Egypta, já samozřejmě na starý pas, a nebyl to žádný problém. Má kamarádka před třemi lety letěla na Male divy, a taky na starý pas bez problému, asi bych to neměla říkat, ale lítá na něj dodnes:-) Takže vidíte jaký je v tom pořádek:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já byla po svatbě taky na dovolené, letěli jsme z Mnichova, tak jsem z toho měla docela strach, jak jim budu německy vysvětlovat situaci, ale v pohodě, jen si prohlídli pas. Na Maledivách taky v pohodě a při návratu taky. Koncem léta jsme jeli na týden do Chorvatska a cestou zpátky nás jediní naši celníci kontrolovali tak, že dávali pasy ke čtecí zóně. To už jsem naštěstí měla nový pas vyzednutý těsně před odjezdem. Ale nevím, jak by to probíhalo, kdybych už měla vystavený nový (předpokládám, že už daný i do databáze) a já jim dala starý. Ale to je šílená náhoda, protože asi osmery hranice jsme projeli úplně v pohodě a bez kontroly. ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Ahoj holky, nemusite se bát, můžu vám poskytnout 100% informaci, že když letíte na starý pas, nikdo nemá šanci to zjistit, s výjimkou policie, ale k té byste se dostali pouze v př., kdybyste byli podezřelé, že máte falešný pas a z toho vás nikdo nebude podezírat. V počítaci se kontroluje pouze to, jestli máte rezervaci na let, na který se chcete odbavit. To je absolutně všechno, ale letenka musí souhlasit se jménem v pasu, popř. občan. průkazu při cestách do EU. Ikdyby nesouhlasila letenka s pasem, tak se vám může stát max. to, že vás neodbaví a letenka vám propadne, popř. pokud to pravidla let. společnosti dovolí, budete si muset zaplatit změnu jména. To stejné platí i když budete cestovat z jiné země např. sem nebo úplně jinam. Na pasové kontrole se konroluje jenom to, jestli souhlasí jméno na palubní vstupence s pasem a na palubní vstupence je jenom to, co je na letence.Nemohu Vám popisovat procedury na letišti, ale když jsem zjistila kolik lidí se bojí, říkala jsem si, že musím zasáhnout :-) pa
Odpovědět
1
2
9
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?