Svatební cesta - máme odlišné představy

Ahoj, do svatby ještě daleko, ale hctěla bych znát váš názor. Já pocházím z rodiny, kde jsme s rodiči nikdy nebyli na zahraniční dovolené, ale hodně cestovali po čechách. Přítel zase je zvyklý jednou až dvakrát do roka jezdit k moři. Na společné dovolené jsme zatím nebyli, jen na pár dní u lipna. No a teď přítel párkrát začal mluvit o svatební cestě s tím, že doufá, že na nějakou pojedeme. Já osobně bych jí klidně vynechala, protože svatba nás dost finančně vyčerpá (a to budeme mít jen malou) a navíc chceme po svatbě hned začít plánovat miminko. Já miluju naší českou přírodu, dokážu si představit ubytovat se na pár dní v nějaké chatičce u lesa, užívat si jeden druhého a poznávat v klidu okolí- prostě jen tak spolu být a trávit hezké chvíle. Přítel má sice taky rád přírodu, ale jelikož vyrůstal v názoru, že dovolená je jen u moře, tak mám pocit, že je mu to málo.. Já neříkám, že jsem úplně proti ježdění k moři, ale moje pocity jsou absolutně neutrální a je mi úplně jedno, že jem tak ještě nebyla, ačkoli jsem v dnešní době za exota. Ale pokud už tedy na svatební cestu pojedeme (nechci přítelovi kazit nadšení a nakonec věřím, že si to taky užiju), tak bych jí chtěla prožít hezky v klidu a společně tráveným krásným časem, rozhodně ne hekticky 15ti hodinovou jízdou autem (protože přítel nerad jezdí autobudem či vlakem), ubytováním na pár dní (protože stejně na víc mít nebudeme) a hrůzou z toho, že zas sedneme na 15 hodin do auta.. Takže co si o tom myslíte? Jaký na to máte názor? Vím, že budeme muset najít kompromis, ale ačkoli se ve většině věcí shodneme, tak cítím, že tohle bude docela náročné.. PS. Vím, že na spoustě míst v zahraničí bychos se shodli, např. Norsko, to je náš sen, ale jak jsem psala, peněz rozhodně nemáme nazbyt, rekonstruujeme barák, plánujeme miminko, takže jsem toho názoru, že než se stresovat a jet tam na pár dní, tak si radši pár let počkám a až si to budu moct dovolit podle představ, tak si ten sen splním.. A líbánky klidně strávím někde v krásné české přírodě, v klidu a bez stresu.
Odpovědět
Profilova fotka
No, nevim co presne teda resis :-) Svatebni cesta urcite nemusi byt bezpodminecne u more :-) Klidne se nastehujte do nejake chaty v Beskydech nebo Jesenikach, pokud nechcete utracet.. Nebo pokud vas uzije na kola, tak cyklodovolena v Rakousku, Svycarsku, nebo jen na Jizni Morave je skvela vec. :-) Pokud byste prece jen zvolili more, i tam se nemusi lezet jen na plazi.. Znami koupili letenky napr na Kretu, tam si pujcili auto a pojezdili sami po celem ostrove a nakonec si na 2 dny lehli na plaz, protoze se jim chtelo :-) My osobne budeme mozna vyrazet na motorce do Benatek pres Rakousko. Nebo jen do Lednice, nebo Moravskeho krasu :-) My jsme zase omezeni casove max tyden po svatbe a pritel se nalita dost v praci..
Odpovědět
@craki No právě řeším to, že on chce jet k moři třeba na 4 dny a ještě ke všemu autem, takže si to člověk ani neužije, a já radši někde v klidu u nás a klidně i na víc dní :-D Takže to je ten rozpor, o kterém máme úplně odlišnou představu, proto chci znát nějaký pohled z vnějšku :-)
Odpovědět
Ahoj, to můj budoucí manžel (ach to je hrozné slovo:o) u moře nikdy nebyl a nehodlá se plácat na pláži - když ani neví jaké to je. Nicméně jsem ho nechala si vybrat destinaci - údajně je malorca ohraná, takže si vybral Ibizu, neboť tam jsou známé diskotéky do rána..chtěl jet hned po svatbě - v červnu....já si nemohu z pracovních důvodu dovolit jet hned v červnu, v červenci a srpnu to bude drahé, takže jsem navrhovala září ...a on? že to už není svatební cesta ale normální dovolená, když je to tolik měsíců od svatby - no cip by mě střelil!!! :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa Pokud chce autem k mori, tak bych osobne planovala cestu tak, aby jste si ji uzili. To znamena nejet to najednou a naplanovat si zajimave vylety i behem cesty :-) a uplne jinej napad, co takhle nejaky letecky vikend, treba pariz? Je to rychle a cenove by to take nemuselo byt uplne dramaticke.
Odpovědět
@elineckaa Můj názor je ten, proč nezkusit něco nového:-) U moře jsi, jak říkáš, ještě nebyla. Takže to může být zajímavá zkušenost a třeba se ti to ještě zalíbí. A když ne, tak aspoň budeš vědět pro příště. Přítel určitě nechce zruinovat rodinný rozpočet, takže zátěž to bude, ale určitě ne nezvládnutelná. A kromě toho nemusíte jet nutně autem. Letenky nízkorozpočtovek jsou za hubičku, pokud si je objednáte dost dopředu. Kolikrát se to vyrovná i nákladům na cestu autem... Pokud tam chcete být jen čtyři dny, tak předpokládám, že se budete jen válet na jednom místě, takže odpadne popojíždění mezi destinacemi, tudíž auto na místě také není třeba. A užijete si to tak oba.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, já si myslím, že každá svatební cesta je hezká, pokud si ji hezkou uděláte. A naopak každá může být stresující a útrpná. Ta dovolená je především o vás dvou.... a podle mě fakt není tak podstatné, jestli jste ve Španělsku, Norsku nebo na Mácháči, když jste tam spolu a stvrzujete tím svoji svatbu. My jsme se na svatební cestě vzácně shodovali - chtěli jsme k moři do Španělska. Nicméně člověk míní, život mění. Nakonec jsme jeli do Brna, protože se nám to plánované miminko zadařilo nějak dříve, než jsme čekali:-). Program by asi nudil i moji babičku - ZOO s x přestávkama na lavičkách, návštěva muzea prakticky jen proseděná na zemi, jak mi bylo zle a neměli tam ani židle, hledání restaurace, kde budou nabízet něco, co budu schopná pozřít, TV v posteli apod. A stejně to byla krásná svatební cesta a vždycky na ni budu ráda vzpomínat:-)
Odpovědět
@parajan Já bych klidně i třeba zkusila něco nového, jsem ochotná v tom ustoupit, ale právě jde o ten způsob, že přítelova ideální představa dovolené je jet tam autem, stávit tam tak 3 dny jet zase zpátky. Což podle mě nemá vůbec cenu, já si nedokážu představit někam se plahočit celý den, pak se z toho vzpamatovávat a zase se plahočit zpátky. Já bych tak nechtěla jet ani na dovolenou, natož svatební cestu. Jenže když jsem navrhla, že bysme mohli jet alespoň autobusem, aby to bylo víc v klidu a nebyli jsme unavený z řízení, tak o tom nechce ani slyšet, na cestování autem nedá dopustit. Jinak vím, že nechce zruinovat rozpočet, ale zase je zvyklý, že "dovolená musí být" a nevadí, že padá střecha na hlavu, to ještě nějakou chvíli počká. Sice od té doby, co jsme spolu a co má vlastní dům, tak to dokáže lépe přehodnotit.. ale stejně mě to děsí a bojím se, že za těchto okolností si tu svatební cestu ani neužijem..
Odpovědět
@mysicka_lb No já si právě taky myslím, že to není podstatné, já si svatební cestu představuji tak, že budu trávit čas s milovaným člověkem a užívat si tak třeba první dny manželství. Proto mi přijde zbytečné vyhazovat peníze za nějakou cestu do zahraničí a strávit polovinu času v autě, mnohem hezčí mi přijde vybrat si pro ty hezké chvilky nějaké místo u nás. K tomu moři pak můžeme jet kdykoli jindy až na to budeme mít a ne žít "z ruky do huby" kvůli drahé svatební cestě, když už nás dost finančně vysaje svatba (a to bude malá, cca 15 lidí). Vím, že je to jen o nás dvou, jaké si to uděláme, takové to budeme mít, ale chtěla bych, abysme si to užili oba a abysme na to pak mohli hezky vzpomínat
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa Proto rikam nejaky kompromis, treba i more, ale s poznaanim na vlastni pest, nebo kolo nekde v CR. Jedine, co by ve vasem pripade mohlo fungovat jsou penize. Je na more fakt nebude... Ale zase jsem znala par, pritel od kamaradky, a ten byl ochotny se kazdy rok zadluzit kvuli dovolene u more. Kamaradka taky nechapala, protoze to pak splaceli treba pul roku (od rodicu). Nastesti uz s nim neni, protoze tohle ji (i mi) prislo jako nerozum.. Prece se kazdy rok nezadluzim kvuli dovolene, kdyz na ni nemusim... Navic spousta nevest tady vybira treba takovou destinaci, aby se tam mohli za par let v klidu vratit jako na druhou, treti svatebni cestu a uzili si libanky znova.. Coz se dela lip v Beskydech nez nekde ve Stredomori.. To by treba na tveho skoro muze taky mohlo fungovat...
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa Nebo holky tady mluvily o vikendu... Letadlem na nejaky euro vikend neni vubec spatna volba. Treba Student agency nabidi za rozumne ceny.. Pripadne letet s nizkonakladovkou na vlastni pest.. Segra se ted snad za 4tis dostala pres Mnichov do Maroka (Rabbat), tam pochodili dva dny, leteli zpatky, a protoze jim nenavazoval let, stravili vecer a noc v Mnichove. Na prohlidku mesta jim to stacilo a zazitku plno :-) moznosti je spousta, jen si umet vybrat a domluvit se..
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa Chápu..... No, víš, on ten společný život znamená právě i řadu odlišných názorů, ústupků a kompromisů. Nikdy se nepotkají dva lidi, kteří by chtěli všechno stejně. I pokud se dejme tomu shodnou na lokalitě, zaručeně si jeden z nich bude představovat program A a druhý B a nakonec z toho vzejde C:-). A svatební cesta, to je ještě sranda.... Ještě si určitě "užiješ" moře rozepří ohledně rekonstrukce toho baráku, ohledně trávení volného času, výchovy budoucího dítěte..... Všechno je to o tom, že on byl ze své rodiny zvyklý na něco a ty na něco jiného. Obávám se, že člověku, pro kterého je jedinou možnou dovolenou moře, asi jen tak rozumně nevysvětlíš, že i v chatičce u lesa může být krásně, když tam budete spolu:-). A on ti nejspíš taky nevysvětlí svůj postoj. Ze zkušenosti vím, že ani nemá moc cenu používat nějakou logickou argumentaci, jakou používáš tady. Nikdy se nesnažím vysvětlovat, že moje A je lepší/ rozumnější/ praktičtější než jeho B. Spíš se ptám "Proč chceš B?""A co se ti nelíbí na A?" A pak z toho vymyslím nějaké C, které mi není tak proti srsti jako B.
Odpovědět
@craki Díky za tipy, to s tím možným opakováním svatební cesty vůbec není špatný nápad- i jako argument pro přítele, ale i jako hezká možnost si zopakovat hezké chvilky. Přítel zase není takový, že by se kvůli dovolené chtěl zadlužit, ale prostě někdy uvažuje tak, že všechno ostatní počká, což se mi úplně nelíbí. Ale většinou se rozumě domluvíme, tak snad to bude i v případě té svatební cesty. On je naštěstí v tomhle docela rozumný když si vezmu z jaké rodiny pochází, třeba jeho sestra si klidně od mámy vyškemrá nemalé peníze na opravu domu a pak za to jedou na dovolenou.. To on naštěstí taky odsuzuje, jinak bysme spolu nemohli být už tři roky, kdybychom měli v takových věcech až tak odlišné názory. S tím víkendem to taky není špatný nápad, ale hodně by záleželo kam. Pokud by to bylo nějaké hezké romantické místo, proč ne, u moře se ale válet nehodlám, to mi přijde škoda svatební cesty, abysme jednou mohli vzpomínat jen na to, že jsme prováleli víkend u moře :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@mysicka_lb Jooo kompromisy, na těch se snažíme pracovat stále. Tohle se mi na našem vztahu líbí, že se snažíme ty kompromisy hledat, abysme byli oba spokojení. Někdy je to těžké, ale snažím se na tom pracovat, protože pocházím z rodiny, kde je mamka "generál" a vše musí být podle ní. Tak se toho snažím ve svém vztahu vyvarovat a docela se nám to spolu daří. Ale jsou některá "citlivá témata" (např. ta svatební cesta nebo např. nutnost jezdit pravidelně na dovolenou), se kterými máme stále problém. Zkusím se řídit tvou radou ohledně argumentace a třeba se nám podaří nají nějaké C, když A nebo B pro toho druhého není moc přijatelné :-) Děkuji za názor.
Odpovědět
Co se týče té cesty autem, já bych se toho tak nebála. Vždyť i během cesty může být sranda. Máme GPS, takže nějaké velké bloudění nehrozí a můžete si pěkně povykládat.
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa Mám to úplně stejné. Taky pocházím z rodiny, kde byla matka generál. A taky to tak samozřejmě ve svém manželství nechci. Máme to docela těžké, protože na jednu stranu jsme zvyklé, že generálem rodiny je někdo jiný (matka) a my se přizpůsobujeme, na druhou stranu máme zažitý ten model, že ženská rozhoduje o všem. A na třetí stranu to tak nechceme a vědomě s tím něco děláme:-). Pak člověk vlastně neví, jak dalece má a nemá prosazovat svůj názor a tyhle konflikty představ ho stresují mnohdy víc než samotné jádro sporu. Ale pokud je to, jak píšeš, tohle všechno s partnerem hravě překonáte.
Odpovědět
@mysicka_lb Teda, teď si úplně přesně popsala moje pocity a jistý zmatek, který mám v sobě, protože se ve mě perou tři různé modely přístupu.. Ale je to přesně jak to píšeš, občas je těžké najít ten svůj "střed" a nežít ve stresu z toho boje představ v sobě.. Moc si vážím toho, že jsi to napsala, protože to je věc, kterou si sice uvědomuji, ale ještě jsem jí v sobě nedokázala pojmenovat, takže ačkoli to tak nesouvisí s tématem diskuze, mnohé to vysvětluje. Děkuji ti za to. A věřím, že to s přítelem překonáme a dokonce i na té svatební cestě se dohodneme :-) Zatím máme na vymýšlení spoustu času, tak uvidíme, jakým směrem se naše představy budou posunovat.
Odpovědět
@marketaaj Děkuji za tip, zkusím něco omrknout. Ale otázka je, jestli by mě do toho letadla někdo dostal ,protože se mi dělá hrůzou špatně už jen při té představě :-)
Odpovědět
@elineckaaa No, já chápu, že se někdo bojí, zvlášť poprvé, ale já se daleko víc pojím jezdit autem a o autobuse ani nemluvím.
Odpovědět
@elineckaaa já bych zkusila to moře, předloni jsme byli s přítelem na tři dny v Chorvatsku na Istrii, padl nám tehdy původní plán na prodlloužený víkend, tak jsme vymysleli tento plán B a bylo to super, cesta autem tam trvá asi 8 hodin, což se dá, tři dny jsme se váleli u moře (které je tam fakt pěkné) nebo korzovali po promenádě a pak jeli odpočatí domů
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem zvyklá hodně na dovolenou jezdit taky po čechách, chodit na výlety a objevovat přírody, památky, zajímavá muzea... můj není zvyklý vůbec na žádnou dovolenou. Jejich rodiče taky nikam nejezdí, dovolenou tráví doma a maximálně se v sobotu vypraví někam na hrad když jsou tam třeba trhy, autem, projdou si hrad a trhy, dají si oběd a domů... U nás je dovolená taky kámen ůrazu, takže zatímco já bych chodila a chodila, muž by spal a spal a ležel a futroval se jídlem... takže na dovolený spolu prostě moc nejezdíme a jednou za rok se to nějak zvládne, obden děsná nuda na chatě a obden hrad, vycházka, výlet... Nicméně rozhodli jsme se, že naše svatební cesta bude někde víkend na kolech, to psy zvládnou doma jednu noc sami v pohodě, protože kolo máme rádi oba a užijeme si to takhle taky doufám moc. A co třeba nějaké zahraničí ve stylu slovenského ráje, víkendový pobyt v paříži a tak? byste letěli letadlem, extrémně draze by to nevyšlo a bylo by to něco komplet nového pro vás oba, co byste objevovali spolu. A pokud by nutně netrval na moři, určitě se dá dojet autem do zahraničí na 2-3 dny, třeba plitvický jezera... Já osobně bych se u moře umlátila nudou, ale muž u něj nikdy nebyl a tak sme předloni jeli na 4dny k moři a musím říct, že mi to bohatě stačilo, ale zas sme to prospali aspoň v autobuse... no jsem zvědavá, co vymyslíte a hlavně, ať jste oba spokojení.
Odpovědět
Profilova fotka
My na tom finančně taky nejsme moc dobře, a proto ani žádnou svatební cestu neplánujeme... budeme to řešit až aktuálně, podle finanční situace po svatbě... pracujeme oba v jedné firmě a máme tři týdny po svatbě celozávodní dovolenou, takže předpokládám, že učiníme nějakou huráakci ;-) Víme i kam bychom chtěli do zahraničí a určitou představu máme i ohledně České republiky... tak uvidíme, jestli se nám něco podaří... A když ne, pak jistě zvolíme nějaké i třeba dvoudenní výlety kolem komína :-D Hlavní je, že můžeme být spolu :-) Přítel u moře nikdy nebyl a já byla 2x a z toho jsem to jednou odležela v nemocnici... takže zkušenosti taky moc nemám... necháme se překvapit :D
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa Muj sen je treba Istambul :-)Videla jsem i plavby pres stredozemi - kazdy den te vysadi nekde jinde a pred noc se pluje. Cenove to ale moc low-cost neni. Stoji to jak normalni dovolena u more... Primarne ale zalezi na vas, jak se domluvite a co bude za kompromis.. Nebo nemusite jezdit nikam :-) U nas to taky tak mozna dopadne, protoze mesic pred svatbou bude narocny cestovatelsky mesic, takze pak budem mozna tak urajzovani, ze na nejakou motorku nebude nalada :-) Mela bys to resit ale se snoubencem, jen on vi jak to ma v hlave poskladane a jakeho kompromisu bude ochotny dosahnout.. Treba te prekvapi a budete v lese hledat kesky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa No, já myslím, že byste to měli rozhodnout spíše s ohledem na finance, že pokud zjistíte, že na to moře po svatbě nemáte, tak to vyřešit dovolenou v Čechách a moře, když si to přeje přítel, odložit třeba na příští rok, až bude víc našetřeno. Zase je podle mě dobré udělat kompromis jeden rok dovolená podle přání jednoho a druhý rok naopak. Nebo uvidíte jak na tom budete po svatbě s financemi a zkusit najít nějaký zájezd k moři na last minute. Mě tedy přijde dovolená u moře na 3-4 dny strašně krátká, jet autem celý den, sotva se vybalím a už aby se jelo zpět. Ale my jsme s přítelem zvyklí jezdit k moři min na těch 11-12 dní, tam si třeba na týden půjčíme auto, takže neležíme jen na pláži. A jezdíme většinou mimo sezonu, kdy jsou zájezdy levnější. A nebo takový kratší poznávací zájezdy by mohly být pro vás taky zážitek, např.autobusem Paříž na 5 dní, cenově se dá pořídit třeba za 6 tisíc.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?