Svatební cesta listopad 2016

Ahoj holky, 9.9.2016 si řekneme s partnerem své ano a pak by jsme se chtěli vydat na nějakou svatební cestu. Jelikož si moc nedokáži představit se jen válet na pláži v nějakém luxusním resortu po dobu 14 dní, tak nás láká jet na vlastní pěst na Srí Lanku pak přeletět na Maledivy a zpátky do ČR. Představa je taková, že pár dní výlety a pár dní válení na pláži, letenky si koupit sami bez cestovky a ubytování sehnat přes booking.com a nebo airbnb. Chtěla jsem se zeptat jestli někdo neplánujete něco podobného a případně jestli by se někdo nechtěl přidat? Stejně, když jedete na různé výlety, tak je tam více turistů úplně cizích a takto by jsme byli aspoň taková partička. Jinak mimochodem jsem si dělala menší rozpočet jak by to vycházelo a samozřejmě záleží na náročnosti, ale myslím, že se dá dostat na částku s ubytováním, jídlem, dopravou, výlety a suvenýry do 100 000kč a délka by byla, tak 13 nocí+lety. Co vy na to, času je zatím dost, děkuji za příspěvky názory a případně jestli někdo takto letěl na vlastní pěst, tak i za zkušenosti :)
Odpovědět
1
2
Ahojky, ja chci na stavební cestu na Mauricius, ale na Sri Lanku už taky nějakou dobu chceme. Nevím zda tvůj rozpočet je za oba dva, ale my byli v Thajsku za 30 tisíc na osobu, myslím, že Sri Lanka by mela vyjít méně.
Odpovědět
Profilova fotka
Táta byl na sri lance loni za 14 000 na 10 dni se vším všudy s odletem z Prahy :) přestup v Dubaji
Odpovědět
@kacaba82 můj rozpočet je za 2 osoby. Tak to Thajsko byla krásná cena tedy, ale já jsem do toho, už tak trochu započítala i výlete, které jsou docela drahé a nějakou tu doprava na ostrov a zpátky a určitě záleží na kolik dní a jaký luxus si chce člověk dopřát. Ma chceme tu Srí lanku a pak Maledivy asi, zatím to vede. A vše jste si zařizovali na vlastní pěst do toho Thajska?
Odpovědět
@kockakacka tak to je úplně luxusní cena, můžu se zeptat jak to dokázal? :)
Odpovědět
Profilova fotka
Pěkný den, tímto způsobem je právě na Srí Lance moje sestra, takže mohu podat aktuální info, sice zprostředkovaně, ale zase úplně aktuální : letenku si kupovali cca před půl rokem, cca 12 tis. za osobu, přestup v Dubaji. Ubytování přes Booking (co jsem koukala ,dá se pořídit za cca 3 tis. na 10 dnů) a ještě měla kontakt na tam žijící Češku, která jí poradila s ubytkem, výlety...byli vlakem, cestovali místními busy, projeli hory . Na Srí Lance byli do včera, a nyní přelétli na Maledivy... Každý rok v lednu jsou v exotice,projeli toho opravdu už hodně, ale co psala o Srí Lance , jsem nečekala : zima, déšt, rozbouřené moře a hlavně strašná špína.Spali pod všemi dekami, co v ubytku našli, na sobě navlečené, co mohli :-) Všude zápach kanalizace, žebráci.. píši, co mě bylo napsáno :-). Včera večer přelétli na Maledivy, kde budou týden a psala , že je to tam jak v ráji, že je to tam jak když vylezli z popelnice do nebe... Tak nevím, dost mě to překvapilo a to nejsou žádní founˇové, jsou to obyčejní "pracující" . Na Maled. hotel s polop. prý cca 7 tisíc na osobu na týden. Tam mají objednané výlety a malé rybaření. Koncem týdne zase přelétavají zpět na Srí Lanku a přes Dubaj směr Praha. Tak jsem zvědavá, s čím přiletí. Před dvěma lety přiletěl švagr s malárií a s těžkým průběhem skončil na Bulovce :-)
Odpovědět
No jako už jsem taky slyšela o tom, že Srí Lanka není kdo ví co, ale překvapujeme mě to, my byli v Thajsku na 20 dní, byli jsme všude možně, půjčovali si motorku, přejížděli loděmi, ze severu na jih přeletěli, viděli jsme všechno co jsme chtěli a s letenkou na osobu fakt 30tisíc, takže za 100 na Srí Lanku se mi zdá stejně dost, i když za dvě osoby :).
Odpovědět
Ahoj, my jsme byli ve 2013 3 týdny Sri Lanka a pak "týden" Maledivy (přesun na Maledivách nám zabral 2 dny a museli jsme z "našeho" ostrova odjet už den předem, abychom stihli letadlo, takže čistého času 4 dny) - vše na vlastní pěst. Letenku jsme měli kombinovanou Pha - Colombo - Male - Pha, naklikala jsem to na Emirates a tenkrát vyšla o nějakých 1500 dráž než by byla jen zpáteční do Colomba. Samotná SL nás až tak nenadchla, ale v kombinaci s Maledivama to byla vyvážená dovolená. Jediné, co bych změnila, že bychom jeli na Maledivy na delší dobu na úkor plážování na Sri Lance, kde nás pláže moc nenadchly, nebo byly velké vlny (ale byli jsme v létě, takže jsme neviděli západní pláže, kde bývá v létě monzun). Jinak žebrání je tam docela otravné (Thajsko nám oproti tomu přišlo jako pohoda). Asi nechcete projet celou Sri Lanku, ale zvážila bych i delší pobyt, 2 týdny mi přijdou málo - pokud chcete třeba do hor a plantáže - přesuny tam trvají dost dlouho, i když je to celkem malá zemička. Dost oblíbené je pronajmout si auto i sřidičem, my se teda přesouvali místní dopravou. Ještě pozor na Maledivách - pokud pojedete na "lokální" ostrov, kde bydlí místní, nesmí se tam vozit alko a nemělo by se chodit jen v plavkách, info bys měla najít u konkrétních ubytek na bookingu, třeba už to maj nějak vymyšlený (já to řešila paerem a stejnak tam většinou místní nebyli..), v rezortech tyhle pravidla neplatí. Z domova jsme měli rezervované jen Maledivy, jinak na SL jsme hledali ubytko vždy na místě (ale nevím, jak je to v hlavní sezoně).
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, Sri Lanku můžu jen doporučit. Byli jsme v 08/2015 a vrátili jsme se nadšení, plní dojmů, z kterých žijeme dodnes. Letenka Pha-Dubaj-Colombo a zpět za 12 500,-/os, celá SL nás vyšla na 35tis/os, s tím, že jsme viděli vše, co jsme chtěli, jedli, co jsme chtěli a koupili si, co jsme chtěli a přivezli spoustu suvenýrů domů. V celkové ceně letenka, ubytko, jídlo, cestování místní dopravou. Takže když se budete trochu krotit, 14denní pobyt na SL nemůže vyjít více než 30tis.Kč. Z 14dní jsme u moře byli 4 dny, zbytek procestovali. Vše bylo po vlastní ose, veškeré výlety, ubytování plánováno podle vlastních zájmů. Ubytko přes booking.com/trivago. Pokud se cestuje do takových zemí a nechceš mít ubytování za deseti tisíce, musí se počítat trochu s menším komfortem než tady v Evropě. Rozhodně nemůžu říct, že bysme narazili vyloženě na špínu, smrad a drsný hygienický podmínky a to jsme nebydleli v luxusu, ale cca vždy do 600Kč za noc. Pokud dodržuješ základní hygienické zásady a zdravý rozum, nemužeš si nic přivést. Jedli jsme v místních restauracích/stáncích nebo přímo u domácích v hostelu jejich jídlo a pili čerstvé freshe s ledem. Nic nám nikdy nebylo. O žebrácích ani nemluvě. Potkali jsme jednoho v Kandy, což je velký město a to bylo vše. Jak jsem napsala, procestovali jsme velkou část ostrova místní dopravou a žebráky a nějaký vyložené nechutnosti na cestě jsme nepotkali. Řekla bych, že žebráků je víc na hlaváku v Pze a rozhodně to v kterémkoliv velkým městě v ČR smrdí víc než tam. Ale hlavně záleží, dobře si vybrat část ostrova v určitém období, protože se tam střídají monzun. období. Pokud nejste zvyklí cestovat, myslím, že můžete utrpět určitý kulturní šok, ale pohostinnost a lidskost místních lidí to všechno vyváží :) pokud bys měla zájem, můžu ti napsat na email více info. Osobně za sebe a manžela doufám, že to nebyla naše poslední návštěva SL.
Odpovědět
Také mohu připojit čerstvou zkušenost ze Srí Lanky, říjen 2015. Taktéž jsem naivně věřila, že nejdražší budou letenky, pak už to bude za babku, nakonec jsme zahučeli asi na 80 tisících pro oba. Nejsme vyloženě škudlilové na dovolené, takže když jsme si chtěli dát lepší jídlo a pití, prostě jsme si ho dali, takže dobrodružní cestovatelé jsou schopni tu cenu stáhnout. Letěli jsme s Emirates, letenka cca 12 tisíc na osobu. Na místě jsme měli zamluvený hotel na první noc a řidiče na týden. První týden cestování ze západu na východ, s tím, že ubytko si zamluvíme vždy až v místě, buď dohodou nebo přes booking.com. Nicméně už třetí den jsme skončili v tak hrozné nechutné díře, že jsme pak už do ubytování investovali více, než jsme čekali, ale jako spát v plesnivé díře pod zemí anebo v pokoji s houfem much a stovkou fleků na kobercích, to jsem nedávala. Není to tam skutečně nic neobyvklého, protože ti lidé mají zkrátka standardy úplně někde jinde. (Velmi typickým ubytováním jsou guest housy, přičemž jejich úroveň má ohromný rozptyl.) Druhý týden jsem měli už relax na jednom místě, tam jsme měli hotel zamluvený již z Evropy, ale taky to nebyla levná záležitost (zároveň naši spoucestující přátelé byli v levnějším a to bych fakt nedala, moskytiéru třeba považuji v těchto oblastech za totální základ). V našem místě pobytu (Arugam Bay) bylo s ohledem na turismus relativně draho, jídlo vyšlo zhruba jako v Praze, takže když se tam člověk stravuje jednou až dvakrát denně (snažili jsme se vždy jedno jídlo denně levnější, ale zase ne suché housky), vlezlo to docela dost do peněz. Já už bych znovu nikdy na Srí Lanku nejela, ale pokud pojedeš, doporučuji při plánu cesty počítat s tím, že přesuny po silnici trvají zhruba třikrát tolik času, co u nás (kvalita silnic, hustota provozu atd.). My s tím úplně nepočítali, takže jsme se dost vyřídili při přesunech. Najatý řidič na týden je naopak nápad, který doporučuji. Sebou vzít spolehlivou platební kartu, směnárnu jsme viděli naposledy na letišti, pak už jen bankomaty. Žebráky jsme taky nezaznamenali, vůbec. Lidé velmi příjmení, anglicky se dá velmi dobře domluvit.
Odpovědět
Profilova fotka
Nam se Sri Lanka moc libila. Dohromady za 50tis ale z toho 200dolaru nam ukradli z hotelu. To byla jedina negativni zkusenost. Ridice jsme vyuzili jenom jednou jinak busy a uplne vpohode. Na ubytovani je lepsi airbnb tady. Stravovali jsme se s mistnima v jejich "restauracich" za smesne penize a jidlo vyborne. To ze jsou velke vlny jsme vedeli ale vzdy se da najit misto kde se da plavat. Videli jsme hory, stred, plantaze, jihozapad a Colombo. Takze za nas SL ano😜
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 řidiče ano, ale jen pokud si netroufnou na místní dopravu. Řidiče jsme taky chtěli, ale jen cca 10x dražší než místní doprava a rychlost je srovnatelná. Výběru ubytování jsme věnovali nespočet večerů v ČR, tím že jsme vybírali na www stránkách a pročetli fakt hodně recenzí, abysme se právě vyhnuli těmto nekvalitním ubytováním. Souhlasím, 80tis lze utratit celkem v pohodě :) a to nemusíš mít ani nic luxusního
Odpovědět
Profilova fotka
@pavlina112 pokud potřebujete s tímto poradit a připravit. Tak není problém. Určitě přesun nezabere dva dny. Ideální je trochu poznání na Srí Lance a pak odpočinek na Maledivách. Obě destinace jsou s českým delegátem. Budu se těšit na telefonát nebo na mail.
Odpovědět
Článek se načítá
@teri_23 Já se teda přiznám, že nidko z nás by si netroufl na místní dopravu a už vůbec ne na orientaci. Jinak řidič je pochopitelně násobně dražší než místní doprava, ale tu já bych teda nedala. Navíc tedy to byla vlastně nejnižší položka a nám to dost vyhovovalo. Byli jsme ovšem 4 na auto, takže ani ty náklady nebyly nijak závratné.
Odpovědět
všem moc děkuji za vaše reakce a příspěvky, věnovala jsem tomu nyní hodně dní a pročítání a jsme, už definitivně rozhodnutí, že tedy dáme Srí Lanku a pak válení na Maledivách. Letenky jsme si našli za zhruba 18 tisíc a ubytování přes booking nebo airbnb je za pár korun svým způsobem. Nějaké peníze odkládáme na výlety a dopravu z/na letiště a ostrovy na Maledivách. Termín máme zatím vybraný konec listopadu a přelom prosince, tak snad je to na počasí v pohodě a nějak to všechno vyjde. Pokud máte ještě někdo nějaké poznatky nebo rady, tak sem s nimi, všechno uvítáme :)
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 Tak pokud jste jeli ve 4, tak ten řidič až tak drahý není. My jeli ve dvou, takže by se nám to nevyplatilo.. fakt záleží, za čím tam jedete. my jsme jeli za poznávačkou, a kde líp poznat lidi, než být mezi nima :) je to bezpečná země. věnovali jsme přípravě opravdu hodně času, takže jsme pak ani žádný problémy s orientací nebo tak neměli :)
Odpovědět
Profilova fotka
@pavlina112 tak snad se vám bude líbit. je vždycky dobrý si o té zemi něco zjistit, ať pak nejsi zklamaná.. tak ať vám to všechno vyjde ;)
Odpovědět
@teri_23 děkuji mockrát, kdybych náhodou nevěděla, tak se ozvu ohledně nějakého infa :)
Odpovědět
@teri_23 Náš řidič byl místní a byli jsme i na návštěvě u něj doma, bral nás na místa, která znají jen místní, jedli jsme v místních restauracích (ano, těch lepších), ale také na ulici, byli jsme v tajných obchodech s alkoholem v muslimské oblasti, projeli zem od západu k východu. Nemyslím, že bychom se ošidili o jakékoliv poznání jen tím, že jsme tu cestu nepodnikali v jejich hromadné dopravě. To se nijak nehádám, jen prostě nevidím úplně přidanou hodnotu pro poznání země cestovat složitě. Druhý pár, co s námi byl, zůstával ještě o týden déle a cestoval pak místní dopravou, a nijak nadšení z toho nebyli. primárně ne kvůli bezpečnosti, ale hygieně... @pavlina112 Na jak dlouho letíte? Já asi nevidím úplně důvod se během jedné dovolené, pokud neletíte na 3 a více týdnů, přesouvat ještě na Maledivy. Válečka u moře je stejně dobře možná a pohodlná i na Srí Lance a mě by asi mrzel ten den promarněný přesunem, stejně jako další peníze za letenku. (Pokud se tam chcete válet, pokud jde o procestování další země, pak ok).
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 to já se taky nehádám :) na řidiči hodně záleží, pokud vás takhle protáhl, tak to muselo být super.. určitě jste toho s ním hodně zažili a viděli. nemůžu to porovnávat, když jsem to nezažila. my jsme trochu dobrodruzi a takhle nás to baví :) kdybysme jeli ve 4, tak bysme pravděpodobně měli řidiče taky.. když už jsme u toho, nechystáte se letos někam zase vyrazit? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 a ještě k té hygieně :) třeba v New Yorku mi metro přišlo mnohem nechutnější než autobusy na SL :D v NY jsme se štítila držet těch madel :D
Odpovědět
@teri_23 chystáme, cestujeme hodně, ale zatím ještě nevíme. Nicméně já dobrodruh nejsem, takže něco podobného už podstupovat nebudu :-D
Odpovědět
@zorro4 plánujeme tak ty tři týdny a na Maledivy určitě jet chceme, máme tam už naplánované různé výlety a ostrovy co vidět chceme, navíc je to kousek od Srí Lanky a let trvá pouze hodinu, takže to tolik nezabere a cenu letenky neřeším, nechceme tam pak letě speciálně zvlášť, to už máme v plánu zase jiné země :)
Odpovědět
Holky ještě jeden dotaz ohledně pasu, je to docela oříšek a nevím jak to máme vyřešit a bohužel mi včera nedokázala odpovědět paní ani na pasech. Řekla, že to mám moc složité a ať raději jedu někam jinam na dovolenou, opravdu mi pomohla blbka jedna a byla pěkně nepříjemná, ale to je, už jedno. My máme svatbu 9.9.2016 a na svatební cestu chceme jet listopad a začátek prosince. Ten termín je kvůli počasí, kdy by to mělo vycházet hezky v obou zemích. Já, ale bohužel nevím jak s pasem, chceme si letenky koupit dříve, ať je koupíme za co nejlepší cenu, což znamená, že ji musím koupit na dívčí jméno a starý pas. Ale po svatbě mi pas platí údajně 3 měsíce od data, kdy jsme se vzali, takže by to znamenalo, že se musím do 9.12.2016 vrátit ze zahraničí? Občanku mi přestřihnou po obřadu, takže tu bych si vyměnila i s řidičákem, ale nikde bych to neukazovala, že tam mám jiné jméno, pas je přeci nadřazený občance ne? Vím, že bych si stihla pas vyřídit než odletíme, ale letenky takto na poslední chvíli jsou o dost dražší a to se mi nechce připlácet jen kvůli tomu. Nevíte jak to mám vyřešit nebo co dělat? Děkuji moc, případně to ještě hodím do jiné diskuze
Odpovědět
Nikdo nebude vědět, že jsi vdaná, když nebudeš ukazovat ustřiženou občanku, tak bys meměla mít problém i kdyby jste to přetáhli i přes ty 3 měsíce.
Odpovědět
@pavlina112 ten pas ti ČR označí jako neplatný v systému, ne na dokladu. Je otázka, do jaké země letíš, tj. zda oni by na zahraničním letišti byli schopni seznat, že je pas neplatný (datum na něm bude ok.Jen bacha, v některých zemích vyžadují platnost ještě 6 měsíců po návratu). Takže tam problém být může a nemusí. Velkej problém ale můžeš mít mít po příletu do ČR, kde už jednoznačně neplatnej pas poznaj, pokud nebudou dělat jen vizuální kontrolu (z mé zkušenosti je to jak kdy), z čehož by mohly být problémy jak na letišti, tak pak ve správním řízení. Mě ale spíš překvapuje, že potřebuješ číslo pasu na koupi letenky. Já lítám poměrně hodně a snad kromě jediné letecké společnosti potřebuji číslo pasu až při online check-inu, který se dělá až pár dní před odletem. Pro většinu nákupů letenek postačuje jméno a příjmení atd., ale číslo pasu nikoliv. Na tvém místě bych si tedy spíš ověřila, zda číslo pasu budeš při koupi letenky vůbec potřebovat a pokud nikoliv, pak letenku rezervuj na nové příjmení a problém není, pas ti mezitím vystaví na nové příjmení.
Odpovědět
My máme svatbu 4.6. a 10.6. odlétáme na svatebku, takže já jedu na své staré jméno, ani jinou možnost nemám. A ano přesně tak, na pas se starým jménem můžeš cestovat 3 měsíce po svatbě. Na konci prosince jsme si dovolenou objednávali a chtěli rovnou i číslo pasu. Ale přítel třeba si pas teprve bude dělat, a číslo jim má poslat do týdne před odletem.
Odpovědět
@zorro4 tak jestli mi stačí při rezervaci letenek pouze jméno, tak bych si ji koupila, už na nové a od 9.9. mi určitě stihnou pas udělat než by jsme odlétali, tak to by bylo super jestli to je takto, já jsem letěla jen párkrát a to jsme tam myslím psali víš. Moc mi to pomohlo děkuji ti :)
Odpovědět
@pavlina112 Vůbec není za co. Ale určitě si to ověř, bude to společnost od společnosti, ale jak říkám, většina těch, kde jsem kupovala, to neměla.
Odpovědět
@zorro4 už jsem si to ověřila a bylo mi potvrzeno, že to mám udělat přesně, tak jak říkáš, že číslo pasu stačí poslat 72 hodin před odletem a kdyby to náhodou chtěla nějaká společnost dříve, že se dá udělat vyjímka dokud nebudeš mít nový pas a pak to doplnit. Jsi zlatá a já si s tím tak lámala hlavu
Odpovědět
Profilova fotka
@pavlina112 ahoj, řešila jsem to samé, zda to nebude vadit, ale číslo pasu se na letenky zpravidla neuvádí. jen jméno, takže vyplň své jméno až budeš vdaná a máš po problému. v pasu budeš mít stejné jméno jako na letence.. a pas si nech vystavit hned po svatbě :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?