Svatební cesta a výměna dokladů, jak to funguje?

Holky, ráda bych se zeptala, která máte zkušenosti s tím, jak je to se svatební cestou do zahraničí a doklady? Rádi bychom s přítelem hned po svatbě jeli do Egypta, ale nebudeme mít nové doklady (občanky, řidičáky, pasy ani kartičky pojišťovny).. Jak to funguje?
Odpovědět
Profilova fotka
@monunkaaa můžeš jet na pas se starým jménem ;)
Odpovědět
Aha, díky :-) Ale stejně je blbý, že pas už nemám vůbec, takže bych si ho musela nechat udělat na ještě současné jméno a pak už mi stejně bude nanic, že?
Odpovědět
Profilova fotka
@monunkaaa No tak to mas trochu na pytel no. Do Egypta urco musis na pas. Obcanka nestaci. Jinak ale pasy plati 3 mesice po svatbe :-)
Odpovědět
Ok, holky děkuji za radu :-)
Odpovědět
Na svatební cestu do zahraničí musíš mít vždy pas, ať jedeš kamkoliv, i po EU. my to zrovna minulý týden řešili na matrice...po obřadu se totiž stříhají rohy občanek a taková občanka je platná jen v ČR, bohužel nikde v zahraničí.
Odpovědět
Profilova fotka
@monunkaa Ahoj, zrovna jsme tohle tema nedavno resili. Snoubenec mi rekl, ze si muzeme pozadat o pas driv, ale Ja ho budu mit uz jako s jinym prijmenim a budu vdana- oni ho vydaji - ale na tom pasu bude ze bude platit az od data tve svatby takze predem je neplatny :-)
Odpovědět
Ahoj! Zamluv si svatebni cestu na svoje divci jmeno a odjed tam na svuj soucasny pas. Jak uz tady bylo psano, pas ti plati jeste 3 mesice po svatbe. Ja to udelala taky tak, trimesicni lhuta mi vyprsi pristi tyden tak jdu hned v pondeli na pasovku zadat o novej:).
Odpovědět
Holky, jak se to tedy vyřešilo s těmi pasy? mám stejný problém, můj projde a nový dělat na staré jméno mi přijde zbytečné.. šlo to nějak zařídit? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@sarussek to bych ráda viděla, čím se stříhají ty nové občanky:D Jestli se to ještě vůbec dělá. No každopádně my se stříhání vyhneme, protože svatba bude církevní a přítel je cizinec, takže mu nemůžou jeho občanku jen tak zničit, protože podle IT zákonů si občanku po svatbě nemusí měnit.
Odpovědět
@im4fun To nevím, čím se stříhají, ale řekla bych, že není problém to ustřihnout obyčejnýma nůžkama. a dělá se to stále, s paní na matrice jsme to řešili před 2 měsíci. a kamarádka si právě teď mění trvalé bydliště a taky jí ustřihli rožek :-P řekla bych, že stříhání se nevyhnete. i když je svatba církevní, tak pak musíš jít na matriku zažádat o novou občanku s novým příjmením a tam ti rožek ustřihnou...
Odpovědět
@macice Pokud ti pas projde, tak se můžeš zkusit domluvit na matrice, že ti rožek výjimečně neustřihnou, aby jsi mohla jet na svatební cestu. Pokud ovšem narazíš na neochotné úředníky, tak ti zbývá jedině jít si vyřídit nový pas, který ti 3 měsíce po svatbě přestane platit.
Odpovědět
Profilova fotka
@sarussek ale vždyť teď jsou ty občanky jiný - stejný materiál jako např. řidičák, snad i tlustší. Nám jí teda kněz stříhat nebude, tak teda nevím...Ani si fakticky nedokážu představit jak a hlavně čím to udělal, protože mám ten nový typ občanky... Hlavně příteli jí nebude stříhat vůbec nikdo, páč si občanku ani měnit nemusí...
Odpovědět
Článek se načítá
@im4fun Já vím, jaké jsou občanky, taky ji nosím v peněžence ;-) a věř, že není problém ji rozstřihnout, je to jen tenký plast. Mně v bance dokonce rozstřihli starou platební kartu...a kněz ti ji stříhat nebude, ale jak jsem už psala, musíš si jít vyřídit na matriku novou občanku a tam ti to ustřihnou.
Odpovědět
Profilova fotka
@sarussek tak na matrice je to jasné, jen jsem si nebyla jistá, že to vůbec jde rozstříhnout. Ale pokud píšeš, že to možné je, tak tím líp...Jsem si spíš myslela, že je zabavujou a místo nich vydávají takové to potvrzení, že je nová občanka ve výrobě.
Odpovědět
No ja si do zahranici beru doklady dva vzdycky.. a ted poletime do recka tak fakt nevim..skoda ze mam ten pas platny jen do cervna chjo..
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, když chceme jet po svatbě (cca do 14 dnů) na svatebku do Francie, ale ani jeden z nás nemá pas (nikdy jsme ho nepotřebovali), tak to vážně jinak nejde? Musíme ho mít i do Francie po svatbě? Díky moc.
Odpovědět
@tynka26 Ahojky. Přímo z ministerstva vnitra - "Nedoporučuje se používat občanské průkazy s oddělenou vyznačenou částí (s odstřiženým rohem) z důvodu změny povinných údajů zapsaných v občanském průkazu, protože odstřižení rohu by v případě prokazování totožnosti držitele ve státě Evropské unie mohlo být považováno za vyznačení neplatnosti občanského průkazu anebo za jeho poškození. Máte-li tedy občanský průkaz s ustřihnutým rohem, určitě sebou na cestu přibalte platný pas, vyhnete se tak problémům, které by jste mohli v cizině z tohoto důvodu mít."
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@englishbride Ahojky, víš, kde si můžu požádat o pas/občanku v předstihu? Jak se to dělá a kolik to zhruba stojí? Řešíme zapeklitý problém totiž... žijeme v Anglii, ale svatba bude v Čechách... plánovali jsme, že přiletíme tak 3 týdny před svatbou, abychom dořešili vše ohledně svatby, a neradi bychom seděli po svatbě doma a čekali na novou občanku nebo pas, ať vůbec můžeme zpátky do UK... Děkuju za odpověď! :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Prosí o radu.Ted mi to došlo.14 dní po svatbě jedem na dovču do itálie ,jak to budeme mít s občankama když nám vlastně nebudou platit?mohu jet na pas s dívčím jméném?nebo mi udělají pas dopředu s novým jméném?.
Odpovědět
Jde o to kam na dovolenou chcete, pokud jedete do itálie autem tak můžete jet na pas ale pokud chcete letět po svatbě do Egypta tak to neprojde. Pas musí být platný ještě 6 měsíců po navrácení. My jedeme na okružní plavbu po Itálii a Řecku a taky musíme mít nové pasy.
Odpovědět
Profilova fotka
@englishbride ahoj prosim te jak si dopadla s tim pasem na nove jmeno? jde si jej nechat vyridit takto dopredu uz na nove jmno a stav s platnosti od data snatku? diky za info :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenikmar na stary pas muzes cestovat jeste 3 mesice po svatbe tzn na divci jmeno :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj všem tady přítomným. Máme svatbu hnedka v květnu a samozřejmě bychom chtěli třeba v červnu (asi červenec) někam vycestovat. Přítelkyně pas nevlastní. Lze zažádat zároveň jak o novou občanku, tak i cestovní pas? Nebo musí být nejdříve občanka a pak pas?
Odpovědět
@maikerock já jsem volala na úřad a tam mi řekli, že to vyřídí zároveň.
Odpovědět
Profilova fotka
@maagda Super, tak snad to bude u nás i na domovském úřadě. Už jenom jak byli neochotní, při zamlouvání termínu oddávání a museli jsme si zařídit oddání od jiného úřadu.
Odpovědět
@maikerock Vášně? Toto fakt nechápu, má to být nejkrásnější událost v životě a lidi se to snaží zprotivit. Nechápu, proč tací lidi tam vůbec jsou. Když je to nebaví a je jim to na obtíž nech uvolní místo. Já si myslím, že hromada lidí by se na jejich místo hrnula.
Odpovědět
Profilova fotka
@maagda No je pravda, že mi to máme 1. 5. což je státní svátek, ale i tak by to mělo být bez problémů a člověk by zaplatit za to, že to není v oddávací den. Což se pochopit dá. Ale aby mi řekla paní matrikářka, že o státní svátek pracovat přece nebudou, že normální lidé o státní svátek nedělají a mají volno, tak jsem je poslal někam a bez problémů si to zařídil jinde. Proč to prostě někde jde bez problémů a někde ne. Už se těším, až tam za nimi půjdeme s oddacím listem. Už milej nebudu :-p
Odpovědět
@maikerock Jako já znám hodně lidí co chodí i na svátky do práce tak proč by jako nemohli oni. Šak z toho penízem nají to fakt nechápu. Jj taky bych milá nebyla :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?