Svatební cesta a střihnutá občanka...

Dobrý den, přemýšlíme se snoubencem jet asi týden po svatbě na svatební cestu do Rakouska a Chorvatska. Ale přemýšleli jsem jak je to s cestováním, když mi u obřadu střihnou občanku. Bude to vadit i když budu cestovat po státech EU? Mám si pořídit pas? Protože ten po svatbě taky platný nebude, tak nevím jestli do něj investovat 600,- Jak jste to dělaly vy? Děkuji za odpovědi a zkušenosti :)
Odpovědět
@veronika96 S ustřihlou OP cestovat nemůžeš ani po EU. Budeš si muset pořídit pas, bohužel... a nebo jezdit jen po ČR
Odpovědět
@mikinkacs Ale pas přece taky není potom platný..
Odpovědět
Určitě pas... Taky jsem si ho pořizovala jen na svatební cestu. Pas platí ještě 6 měsíců po svatbě.
Odpovědět
Já sice měla dojem, že pas platí 3 měsíce po svatbě, ale to je v tuhle chvíli nedůležité :) pořídila bych si pas, holt to bude investice na chvíli, ale pořád lepší než riskovat cestu s neplatnou občankou.
Odpovědět
@nikca92 máš pravdu, 3 měsíce. :-) necelý rok po svatbě a už tady poskytuju dezinformace. :-D
Odpovědět
@nikca92 To máte pravdu, to by potom nebyla zrovna příjemná svatební cesta :-D
Odpovědět
Děkuji vám za pomoc :)
Odpovědět
@katiik Pas je platný tuším 6 měsíců od sňatku :-)
Odpovědět
My jsme se domluvili předem, aby nám občanku nestříhali a nebyl s tím problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@mikinkacs jsou to 3 měsíce
Odpovědět
@l_a_u děkuji, budu si pamatovat :-)
Odpovědět
Ministerstvo vnitra nepodoporucuje pouzivat obcanske prukazy s odstrihnutymi rohy: http://www.mvcr.cz/clanek/osobni-dokl... Pas je platny jeste 3 meaice po svatbe: http://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_v...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Záleží jak brzy / dlouho po svatbě se chystáte vycestovat. My měli svatbu 20.5. a do zahraničí jsme jeli 9.6., takže se to stihlo akorát na novou občanku. Nebo ještě jedna varianta, ale záleží hodně na lidech - pěkně poprosit na úřadě, aby vám růžek nestříhali, že hned následující den odjíždíte, ale jen do Rakouska a za pár dní se vrátíte.
Odpovědět
Nám občanky nestříhali, jeli jsme tedy normálně na staré doklady. Je to o domluvě ;-)
Odpovědět
@jancabr Právě, že chceme vycestovat hned za dva dny od svatby. Takže by se občanka nestihla vyřídit. Ale asi si raději požádám o pas. Budu mít alespoň jistotu :)
Odpovědět
Taky souhlasím, že je to o domluvě, vdávám se 30.6. a na svatební cestu odjíždíme 2.7., takže čas vůbec na žádné obíhání úřadů. Ale náš kněz nám normálně slíbil, že mi občanku nestřihne... a když jsme si byli na matriku pro nějaké potvrzení, tak říkali, že to je docela běžná praxe :) Nechtělo se mi totiž vyřizovat pas a pak si jej muset za pár měsíců vyřizovat znovu, protože máš povinnost ho aktualizovat :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?