Pustí nás do Řecka s ustřihlými rohy na občance?

Profilova fotka
Ahoj, prosím o radu, pokud některá víte nebo máte zkušenost. S přítelem bychom rádi po svatbě (cca 4 dny po) odjeli na svatební cestu do Řecka a máme propadlé pasy (můj bude stejně kvůli jménu neplatný), takže chceme jet jen na občanky. Přítel má ale strach, že nás s ustřihlými rohy na OP nepustí nebo nám budou dělat problémy. Nevíte, jak to tedy nejlépe vyřešit? Předem moc díky za každou radu:)
Odpovědět
@apacheee pas je platný 3 měsíce po svatbě i když změníš jméno. Občanky vám opravdu odstřihnou a tím pádem se stávají neplatnými a nevycestuješ na ně do zahraníčí (v ČR nějakou dobu platí - dostaneš k nim dodakový papírek). Jedině, že by jste zašli za matrikářkou a když bude hodná, rohy občanek Vám nechá a když ne, tak vám nezbývá než jít si teď rychle dodělat pasy a odjet až potom (na vydání pasu je standartně 30 dní, ale snad existují nějaké "rychlopasy")
Odpovědět
Zkuste se domluvit s matrikářkou, ať je nestříhá, určitě je to o domluvě a určitě to pochopí, když jde o svatební cestu. Pokud přítel v občance nemá uvedený stav, ani ji měnit nemusí. Můj přitel si v lednu měnil trvalé bydliště a poradili mu, ať si tam ten stav nedává, že se to dneska už nemusí a nemusí to potom měnit s každou změnou stavu.
Odpovědět
Profilova fotka
teď jsme to taky trochu řešili - já mám pas platný, takže jsem v pohodě, pokud teda platí ještě 3 měsíce po svatbě.. snoubenec nemá pas a občanku nebude mít platnou. Volal zrovna dnesak na úřad, jak to nejlíp udělat. Chtěl si původně vyměnit občanku už teď a nedávat si na ní stav, s tím, že pak by jí měl pořád platnou. Paní mu ale řekla, že pokud má starou občanku ještě pořád platnou, tak mu novou nemůžou vydat a pokud by jí "ztratil", tak by musel udělat oznámení a výpověď na policii, kde se ztráty dokladů musí řešit. Takže pro nás je jediné možné řešení to, že si nechá udělat ještě teď pas, který mu bude platit i po svatbě, protože tam není stav
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?