Platnost pasu po svatbě - 3 měsíce přesně na den??

Zdravím, při koupi letenky na svatební cestu jsem to úplně neřešila, ale začalo mi teď vrtat hlavou - svatbu máme 15.5.2015, na svatební cestu poletíme až v létě a vracíme se 14.8-s přestupem v Turecku, odkud odlétáme až 15.8., jak je to tedy s platností pasu? Letenka je vystavena na mé současné jméno = stejné, jako je na pasu. Jak teď postupovat - můžu letět na nynější pas? Má šanci někdo v Turecku zjistit, že je tam jeden den rozdíl od platnosti? Abych pak nezůstala v Istanbulu :-P Nebo nechat pro sichr vyrobit pas nový a vzít si na cestu kopii oddacího listu? Já fakt nevím... zase se mi nechce dávat zbytečně za pas teď peníze, když pak budu lítat max. na občanku po Evropě... Díky za vaše odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Oni se větsinou dívají jen jestli se podobáš fotce, jeste jsem nezazila, že by patrali po tom jestli mas to jmeno ktere mas mít...ale spis bych se zeptala asi na úřadě. Já to mam do 14 dnu, takze to tak neresim a do 3 mesicu se vlezu...ale uplne nejlepsi by bylo asi udelat hned nový :)
Odpovědět
@paju01 Ahoj, akorát teď řším podobný problém. Začala jsem řešit svatební cestu a jsme rozhodnuti letět do Malaysie, ale až přelom září/říjen chtěla jsem koupit letenky, ale nevím jak to udělat když budu mít pak jiné jméno i jiné číslo pasu.
Odpovědět
Zdravím - co znamenají ty tři měsíce?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj uz me to taky napadlo,ziju v zahranici, svatba bude v evrope asi ale podle mne jim je uplne jedno jak se ted jmenujes a nemaji to ani jak zjistit :) Znam dve vdany co takhle litaj a nikdo na to neprisel a neresil.
Odpovědět
Ahoj, tak koukám tady na různé svatební diskuze a úplnou náhodou máme stejný termín, taky se vdávám 15.5.2015 :). Svatební cesta pochopitelně u nás bude hned po svatbě, sice ji nemáme placenou, chceme peníze místo svatebních darů a podle toho se uvidí, kolik peněž zbyde a jakou pěknou svatební cestu vybereme z last minute. Takže jsem se byla informovat na matrice, jestli vůbec můžu letět se starým pasem,když už se budu jmenovat jinak? A paní mě na to řekla, že teda neví přesně, ale že oni na to mají 14 dní poslat nám oddací list a do té doby nikdo nezjistí, jak se jmenuji, a mou povinností je,to po té do 14 dní od doručení nahlásit, ale o platnosti 3 měsíců pasu nic neříkala :(, tak to je teď pro mě novinka.
Odpovědět
Já obě svatební cesty absolvovala na starý pas. Sice první byla jen po Evropě (týden po svatbě), ale protože jsem si nechala přestřihnout občanku, tak jsem místo ní jela na starý pas. Druhou svatební cestu jsme kupovali ještě asi měsíc před svatbou a nebylo jisté, jestli by mi stihli pak udělat nový pas (odlétali jsme cca měsíc po svatbě), a protože by se jméno na letenkách už nedalo změnit, tak jsem letěla pro jistotu opět na starý pas a jméno. Takže jsem využila tu tří měsíční lhůtu, po kterou je to možné. Sice bylo zvláštní být na líbánkách každý pod jiným jménem, ale co se dalo dělat. ;-) :-D Ale co se stane, když během cesty vyprší ona lhůta třech měsíců....to netuším. =-) Ale asi bych se toho bála... :-|
Odpovědět
Také by mně zajímalo, co znamená 3 měsíční lhůta?
Odpovědět
@lucineni jen mě tak napadlo, že jim na letišti sice je jedno, jak se jmenuješ, ale platnost dokladu jim už není jedno a pokud matrika/úřad stopne platnost občanky i pasu a za tři měsíce bude číslo pasu již neplatné, tak to určitě zjistí, ne? Osobní zkušenost nemám, ale neriskovala bych to.
Odpovědět
Profilova fotka
@klairis Podle me se ridi tim, co je na pasu jako datum platnosti. :-) Tak obcanku ti znici po obradu, aby byla neplatna, ale pasu se nikdo ani nedotkne,takze si nemyslim,ze by je nekde v systemu oznacovali jako neplatny. Znama letela pul roku od svatby a normalne to bylo ok.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
§ 28 zákona č. 329/1999 Sb. (1) Platnost cestovního dokladu skončí c) uplynutím doby 3 měsíců ode dne změny příjmení občana, pokud k ní došlo v souvislosti s uzavřením manželství občana. S ohledem na to, že nové pasy mají čipy, ty starší samozřejmě čísla a další identifikační znaky a že na stránkách ministerstva je dostupná databáze neplatných dokladů, tak víc jak 3 měsíce po svatbě bych skutečně na druhý konec světa se starým pasem neletěla.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle zákona jsou to tři měsíce, ale počítá se už den svatby jako den změny příjmení? Nebo je to od vydání oddacího listu?
Odpovědět
99% aerolinek ti jmeno nezmeni a oddaci list je fakt zajimat nebude. Zajimala jsem se o to pred kpupi sv. cesty a nakonec koupila letenku na nove jmeno. Ale co jsem zjistovala tak zamestnance letiste zajima co je v pasu a fotka takze jsem mela z vice zdroju potvrzene ze normalne jde litat na stary pas pokud je platny. Pozor vsak jestli si ho budes menit tak ti stary seberou. Myslim ze cip nebo databaze dokladu nejake Ceske republiky nikoho v Asii nezajima;) zkus web cestujlevne kde se to resi v diskusich.Je tam plno lidi co takle leteli a ok.
Odpovědět
Článek se načítá
@paju01 Mám pocit, že u některých cestovek se jim číslo pasu sdělovat nemusí moc předem, takže by třeba šlo už teď napsat nové jméno a číslo pasu dodat později
Odpovědět
Profilova fotka
@teniskanova Obvolala jsem úřady a uklidnili mě, že žádné automatické zneplatnění pasu se prý nikam nezadává. Tak snad mají pravdu, chceme se vrátit cca dva tři dny po té tříměsíční lhůtě. A číslo pasu potřebuju pro letenku, letíme do NY...
Odpovědět
@andilek17 ahojky ja lítala na pas normálně po svatbě,ale opravdu platí jen 3měsíce.Poté automaticky propadne,protože se přes webový systém změní Tvé ůdaje. Takže pokud to stíháš do 3měsíců,žádný problém.Pokud ne tak musíš pořešit nový pas.Jestli už máte koupené letenky na Tvůj starý tak je to malinko průser. S tím nevím jak to jde udělat.
Odpovědět
@sarah3007 No 15.5. byla svatba a 15.8. se vracíme, takže právě ta otázka, co se bere jako tři měsíce... jestli ode dne svatby, tak by ta lhůta měla končit 14.8. a já zůstanu v Turecku na letišti :-P
Odpovědět
@hanickaroj Tak tedy taky doufám, že se nikde nic neukáže, neb jestli jo, tak máme asi problém... což doufám, že ne!
Odpovědět
Proste si jdi vyridit novy pas a mas jistotu, ze nikde nezustanes.. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@domajsek To je v háji, zdrží to koupi letenek nejmíň o 14 dní :-/ Pokud budu mít štěstí, zadá matrika moje jméno do systému už zítra a budu tam moct v pátek zaběhnout. Nebo si dovolenou budeme muset zkrátit :-(
Odpovědět
@hanickaroj Neboj, nejak to vyjde a urco si te nikde nenechaji.. :-) Pokud ti konci pas v den prijezdu domu, tak bud uplne v klidu.. ;-)
Odpovědět
@paju01 Jestli je to na přesně na dny bohužel nevím,ale podle komentů ostatních holek by jsi neměla mít problém ;-) každopádně držím palce :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?