Nestříhání rohů občanky na svatbě kvůli svatební cestě

Ahoj holky, pročítala jsem tu diskuze a hodně se zde objevuje, že jste se domluvily s matrikářkou na nestříhání růžků a cestovaly na starou občanku (po zemích EU). Taky jsem se s ní domluvila, ale řekla mi, že do registru to zadat zkrátka musí do tří dní, ale že růžky mi neustřihne. Zajímalo by mě, jestli jste s cestováním na občanku krátce po svatbě neměly problém?
Odpovědět
Profilova fotka
Ja si na cestovani beru pas, takze obcanku jim klidne necham ustrihnout. Akorat by me to taky zajimalo, jestli se to pak na letisti zobrazi, ze tam nemam aktualni udaje a zda me pusti pres branu :D no snad jo, budu se modlit :)
Odpovědět
Já právě pas nemám a přijde mi zbytečné, zařizovat si ho.... tak bych chtěla cestovat na občanku, ale bojím se, že se jim to zobrazí v nějakém jejich registru a pojedu max. tak zpátky domů... a budoucí manžel si užije líbánky beze mě :D
Odpovědět
Profilova fotka
a pas nemáte? My cestovali s pasem..
Odpovědět
Profilova fotka
Zkuste se domluvit s matrikářkou. Většinou jsou hodné a umožní to.
Odpovědět
Profilova fotka
cestovala jsem mimo EU a měla jsem pas a občanku, vše se "starými" údaji a nebyl problém, občanku jsem si střihát nenechal, vím, že pokud máš dva "platné" doklady, tak ti nikde problémy dělat nebudou :-)
Odpovědět
@svatba_in s matrikářkou jsme domluvení, že rohy na občance neustřihne, ale prý nás do registru zadat musí, protože musí splnit oznamovací povinnost... Jde mi o to, abych neskončila na letišti s tím, že se nikam nepodívám... asi si pro jistotu vyřídím ještě pas
Odpovědět
A není to tak, že k ustřižené občance se dává papír o změně údajů... právě kvůli cestování??? Mě to tak někdo tedy vysvětloval. Že jim to ustřihli, dostali potvrzení a v pohodě jeli.
Odpovědět
No to právě že ani ne, ten žlutý lísteček slouží v Čechách, ale pochybuji, že s tím člověka pustí do zahraničí... a pokud jo, tak že se s tím člověk dostane domů.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, problém na vycestování na starou občanku není, Je totiž platná, dokud Vám není vydána nová. Zahraniční státy ustřižený růžek a náhradní lístek neznají. Takže jej sebou nevozte, abyste jej neztratila. Takto jsem to radila několika nevěstám, a problém nikdy žádný nebyl. Dokonce mám nevěstu, která několik lit cestovala na starý pas....
Odpovědět
Takže se nemusím bát cestovat na neustřiženou občanku? Uklidnila jste mě, děkuji :)
Odpovědět
Nemyslím si, že by ustřižená občanka nebyla platná...mě ustřihli dva rohy ( jeden za bydliště, druhý za jméno) a pak mě k ní přidali dva papíry, aby to jako občanka fungovalo než vydají novou...nicméně - v bance mi to neuznali, na katastru taky ne, zdravotní pojišťovna mi údaje přepsala a časem zaslala novou kartičku a řidičák mi na to nový taky udělali....Jinak pas je platný ještě tři měsíce po svatbě, ale některé státy ( Egypt, Tunis) chtějí platnost 6 měsíců ještě po opuštění země. Když jsem uvažovala o zájezdu i po EU, chtěla jsem si vzít starý pas a "ostříhanou" občanku nechat doma, ale pak by člověk musel koupit i zájezd a letenky na staré jméno, ale cestovní pojištění by mi na staré jméno už nikdo neudělal a z toho by mohl být nějaký průser v případě úrazu nebo tak. Nakonec jsem si raději počkala na novou a jeli jsme na wellnes do Maďarska...lepší než se s nějakým Turkem hádat v pět ráno na letišti...
Odpovědět
Tak s pojištěním na staré jméno problém nevidím, pokud zajdeš do pojišťovny ještě před svatbou... pojištění budeš mít na staré jméno, pas na staré jméno a víc to nikdo pitvat nebude, ne?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
řeším ten samí problém chceme hned druhý den po svatbě odletět do Řecka na svatební cestu ale nevím jak je to s občankou..jestli můžeme jet na tu starou jelikož dovolenou si budeme rezervovat už 2 měsíce před svatbou..takže tam budeme mít momentální údaje a po svatbě tedy bychom jeli na staré občanky ale bojím se aby nás vůbec na letišti pustily.... :-|
Odpovědět
Bez pasu do ciziny ihned po svatbě ani ránu ;) Pokud byste dali v cizině občanku s tou přechodnou kartičkou tak by vás prý mohli ze země i vyhostit, protože na ní není fotka a anglické popisky kolonek, tudíž to je v té zemi neplatné. Vlastní zkušenost s tím nemám, říkal mi to člověk, který precuje na cizinecký policii ;)
Odpovědět
holky, osobně bych do ciziny neodletěla ani na neustřiženou občanku. Když už chcete nezbytně odlétat hned po svatbě, tak bych rozhodně i v EU letěla s pasem na starý jméno.
Odpovědět
Profilova fotka
@favla a jaká je tedy možnost abychom mohli odletět? ;-) děkuji za radu
Odpovědět
@kaprhaloval: letět na pas ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji ;-) Teď jsem se to dočetla v jiné diskuzi pas nemáme ani jeden takže bude nejjednodušší si teď udělat pasy a v červnu v klidu odletět do Řecka na ty pasy se jménem za svobodna ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Uf, naštěstí můžeme na svatební cestu až měsíc a půl po svatbě, tak OP stihnu vyměnit. Jsme mě trochu vyděsili, pas mám propadli a teď cestujeme někoilik let jen po EU. I když možná si s OP rovnou zažádám o pas.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám občanky ustřihla, ale cestovali jsme na pasy. Je to lepší a nemusíš mít starosti. Občanky jsme nechali doma ;-)
Odpovědět
Tohle jsem řešili také,a všude nám řekli,že na pas a na staré jméno. Jinak by prý mohl být problém. Ja si tedy dělala pas jen pro svatebni cestu. Občanky nám ustrihli a u pasu mi končila platnost a letěli jsme do Turecka. No jistota je jistota:-)
Odpovědět
nebude problem cestovat na stary pas, tedy na jmeno za svobodna a pak v hotelu dokladat oddaci list?? :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@mejzy85 pas by měl být eště tři měsíce po svatbě brán jako platný doklad totožnosti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Na cestu po svatbě jsme měli cestovní pas. Pas na rodné příjmení je ještě 3 měsíce platný i po svatbě. http://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_v...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to je parada, diky xx
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Trošku obnovím diskuzi - jedeme hned po svatbě na dva týdny do Anglie (autem, žádné letadlo) a pas nemám, takže jsme se s matrikářkou dohodly, že mi občanku stříhat nebude a pro oddací list a k přestřižení občanky se dostavíme po dovolené. Mám se bát, že by s tím mohl být v zahraničí problém, pokud nás teda zadá do systému, jak píšete, ale budu mít pořád starou občanku?
Odpovědět
Ten systém kam to zada nikoho v zahraničí nezajímá :-) i na letišti když dáváte doklad, tak kontrolujou jen jestli nejde např.hledaná osoba, ze jste se vdala nikoho nezajímá :-) a kor když jedete autem, tak to ani nikdo nemá šanci zjistit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?