Jak "přežít" let letadlem???

Profilova fotka
Ahoj holky, mám problém, strašně ráda bych na svatební cestu do Řecka.. jenže mám panickou hrůzu z létání... neletěla jsem letadlem od svých asi 10 let a od tý doby mám prostě z létání šílený strach. Nechci kvůli tomu vybírat destinaci kam bychom dojeli autem, Řecko je můj sen.. je tu někdo kdo má podobný problém, nebo mi poradí jak se s tím poprat? Když to říkám příteli, ten asi netuší jak moc ten můj strach velký je a nechápe to... mě prostě pohltí taková děsivá úzkost až skoro přestanu dýchat...
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
jestli je to tak silný strach, tak zkuste Kurz Létání bez strachu (pořádá pražské letiště) nebo se mrkněte někde po terapiích ;-)
Odpovědět
Jej, tak to je mi Tě strašně líto. :-( Osobně mě nenapadá nic jiného, než třeba nějaké uklidňující léky. :-( Blbá varianta, ale nedovedu si představit, že Ti něco jiného dokáže pomoct, když máš tak silný stav úzkosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Doporučuji nějaká anxiolytika, třeba alprazolam (Neurol, Frontin 0,25mg), je to skvělý lék na úzkost, při příležitostném podání (pár tablet) bezpečné, prakticky bez všech nežádoucích účinků. Všem mým pacientům výborně funguje ;)
Odpovědět
Já mám taky strach, ale asi ne tak velký...lítám poměrně často a čím víc mám nalítáno, tím víc se bojím....Mě teda vždycky pomůže si dát pár deci vína. Ale jestli ani do letadla nevlezeš, tak bych taky doporučila ten kurz létání. Záleží z čeho konktrétně jej máš? Já se bojím, že to prostě spadne :( A když jsou velké turbulence, tak to se celá klepu. Někdy se to ani nehne a pak když to jednou dvakrát klepne, tak hned vyskočím a přítel má ze mě akorát srandu. Vždycky si to snažím logicky odůvodnit, že to letadlo je tak konsturované, že umí přistát i s jedním motorem, že když se mu nepovede přistát, tak se i z pár metrů umí zase zvednout, atd...
Odpovědět
Profilova fotka
Já poprvé letěla ve 24letech, s přítelem na dovolenou,strašně jsem se bála,při startu jsem mu málem rozmačkala ruku,brečela jsem,chtělo se mi zvracet,nejradši bych vystoupila za letu!!! Ale když jsem se pak podívala dolů,na tu krásu,nejradši bych lítala furt :-D A nad Řeckem je to nádhera,jako pohádka,koukni třeba na reckoname.cz,jsou tam cestopisy od turistů a třeba tě ty fotky trošku přesvědčí,že let není nic hroznýho ;-) a nebo pak nějakýho panáčka :-D Zvládneš to,Řecko za to fakt stojí!
Odpovědět
A co Bachovy esence? Je to alternativní a známá si to moc pochvaluje... třeba tady: http://www.bachovyesence.cz/
Odpovědět
Profilova fotka
a ceho se bojis? mela jsi nejaky spatny zazitek nebo je to jen iracionalni obava? letani je nejbezpecnejsi zpusob dopravy! nesmis uvazovat, co vsechno se muze stat - protoze to bys pak ani nevysla z domu, daleko vic je nehod na silnici, srazenych cyklistu a chodcu atd. atd. navic let do Recka netrva nijak dlouho, jsou to cca 2 hodinky, to utece jak voda. chvili se budes usazovat a koukat po letadle, pak si muzete s pritelem treba povidat, co vsechno chcete v Recku videt, neco si cist, po chvili letusky serviruji obcerstveni, tak neco zakousnes - a nez se nadejes, budete na miste. ;-) jinak samozrejme existuji ruzne kurzy, jak uz tu pisou holky, jsou i leky na uklidneni, nekomu staci dat si panaka.. zapatrej a nevzdavej to, urcite by bylo skoda zahodit prilezitost se podivat nekam dal.. ja mela dost strach jen nez jsme leteli poprve (to uz jsem byla "stara koza", kolem 25 :-D ), ale byl to tak krasny zazitek, koukat na zem shora, ze od te doby letani mam rada.
Odpovědět
Ahoj Pokysko, moje máma měla to samé a nejvíc ji pomohl právě ten kurz pořádaný pražským letištěm. Když tam uvidíš, jak to všechno funguje a vidíš ty letušky, co mají za sebou několik let létání, tak to hrozně moc uklidní. Opravdu ten kurz vřele doporučuju, mamce to moc pomohlo + dřív si vzala před letem léky na uklidnění nebo na spaní a ten let prostě prospala. Teď už je na tom tak dobře, že si vždycky těsně před letem koupí takové ty mini flaštičky něčeho tvrdého (prodávají to přímo naletišti, asi vědí proč :-D), prostě se trošku zlije, a to ji zklidní. 8-) Plus doporučuji se během letu něčím zaměstnat: číst si, poslouchat hudbu, dívat se na film atd. Určitě to překonáš, neboj!
Odpovědět
Profilova fotka
@pokyska Můžete jet autobusem a nebo autem. My takhle procestovali polovinu Řecka ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
taky se bojím létání, zvlášť teď, jak jsou ve zprávách takové nehody. Asi bych taky nedokázala do letadla sednout. Asi bych poradila jedině psychologa. Prášky tě sice uklidní, ale vím, že tento strach je spíš racionální, než že by člověk vyšiloval, takže spíš na to jít zase racionálně, že větší pravděpodobnost nehody je v autě než v letadle a navíc poletíte nad bezpečnou zónou. Tyto strachy ale úplně chápu, někdy si říkám, že někam vycestuju až budu stará a nebude mě škoda, když by to se mnou spadlo :-D.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj díky všem za podporu a rady. můj strach je prostý, bojím se, že to "spadne". bojím se všude kde nemám pevnou zem pod nohama, to je prostě moje fóbie. přítel miluje rozhledny, já na něj čekám dole, prostě tam nevylezu, ani výšky mi nedělají dobře. a třeba lanovky na horách, taky pro mě horor, taky se bojím že to spadne i když tam ta pravděpodobnost že se zabiju je menší ale prostě nevím jak to vysvětlit. jak jsem psala, mám úzkost když nemám pevnou zem pod nohama, mám strach ze smrti.. a ted jak ty letadla furt padají tak to taky moc nepřidá.
Odpovědět
Naprosto tě chápu! Zkus si přečíst tenhle článek, zejména pak někde uprostřed pasáž Pohled z opačného konce :-) http://technet.idnes.cz/jak-bezpecne-... "Takže globálně řečeno: šance, že průměrný člověk v roce 2012 zemřel právě v letadle, a ne nějak jinak, byla 0,000829 %."
Odpovědět
Článek se načítá
@pokyska No právě že ty letadla " furt NEpadají" to jenom na CELÉM světě občas nějaké spadne. Když se opravdu nad tím zamyslíš, tak za posledních pár let to bude tak max.do 10 velkých dopravních letadel na SVĚTĚ. Kolik z nich bylo v Evropě? Když nepoletíš s nějakou malajskou společností, ale se solidní evropskou, tak je to bezpečnější než jet do Řecka autem. To stejné máš s lanovkou, já si tedy nepamatuji, že by se nějaká v EVROPĚ utrhla a spadla. Je třeba na to jít RACIONÁLNĚ. Manžel má agorafobii, tak vím s jak velkými úzkostmi bojujete. Jemu pomáhá, třeba se dívat na video s letu letadlem a prostě se snažit živě si to představovat a tak vlastně trénovat to, čeho se bojí. Tento druh tréninku ti vřele doporučuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@kikwita @radkaja díky :-) bohužel s tím bojovat je hodně těžké, je to někde uvnitř a jde to jen těžko ovlivnit. i když tohle všechno vím, stejně je tam to "co když". Strach je větší než já.
Odpovědět
Profilova fotka
Zas ale nechat si strachem ovládat život je hloupost. Necestovat ted - když je vek, třeba i nejake peníze a nejsou deti (pokud nejsou) - je promarneny cas. Pak budou deti, takze to bude všechno s cestovanim obtiznejsi, pak zas třeba nebude tolik zdraví... Necekam na nic a cestuju ted jak jen se dá. Nechat se strachem ovlivnit v rozhodování je škoda. Pořád je to jen iracionální obava, nicim nepodlozená, tak se tomu clovek musí postavit čelem a zdolat to jako kazdou jinou prekazku v zivote a "nevysrabit se" už dopředu. Já se taky bojím výšek, ale létám, dělám canynoning (dobrovolně jsem skočila z 10 metorvé skály), lezu ne rozhledny a vysoké horské dráhy, volné pády a podobně - prostě s tim bojuju ;)
Odpovědět
Myslím, že odpověď je jednoduchá. Máš jen dvě možnosti - buď strach překonáš nebo pojedeš jinak. Takže si musíš srovnat v hlavě co je pro tebe lepší.
Odpovědět
Myslím, že do Řecka se dá jet i autobusem (bratranec takhle jel, ale nevím, přesně kam). Letecká doprava je opravdu nejbezpečnější, problém je prostě v tom, že když se "něco" stane, tak je to velká katastrofa. Já si beru do letadla kinedril, abych byla oblblá... A taky mám strach, raději bych se mu také vyhla; ale pak si řeknu, že ve zprávách se také pořád mluví o řidičích, co usnuli za volanentem, a vybourali se zájezdním autobusem, tak si prostě asi nevybereš.
Odpovědět
@kristynar Ahoj, líbí se mi tvůj zápal a smysl pro aktivní život. Můžu se zeptat, jestli jezdíš sama nebo s někým a jak jsi překonala hranici mezi tím zůstat doma a vycestovat? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ined12 :D Díky, ikdyž jsem nikdy moc nepřemýšlela o tom, že jsem taková, to je asi nátura ;) Dřív jsem jezdila sama nebo s partou, pak jsem chvíli (při studiu) pracovala jako průvodkyně a organizátorka zájezdů (je fajn dělat průvodce v zemi, kde jsem nikdy před tím nebyla - Filiípny, Ekvádor, Galapágy,a le byla to sranda a všichni jsme si to užili... :D ) Později, když jsem měla partnera už jsem jezdila hlavně s ním a teď samozřejmě zase nejvíc se snoubencem, vyhovuje nám to, máme rádi stejné věci a většinou jsme i na stejné vlně - někdy chceme jest na "válecí dovolenou", někdy výlety a poznávačky a někdy ten adrenalin, na canyoning už jezdíme 3 roky po sobě ;) Hranici jsem asi ikdy nijak cíleně nepřekonávala, obavy samozřejě mívám a měla jsem, ale vždycky moje touha poznat něco novýho byla větší... :) Nikdy jsem se nerozmýšlela a šla do toho, docela i po hlavě (jako když jsem se v 17 sebrala a odjela na 3 měsíce do Ameriky, kde jsem si našla nelegální práci, abych měla na letenku zpět...) :)
Odpovědět
Pracuji v oboru, kde léčíme různé panické ataky...zajdi si k obvodákovi..az ti proste dá něco na sklidnění...spíše bych doporučovala Dithiaden nebo Tiapridal...než neurol (neříkám, že je špatný), ale pacoši...si toto při lítání pochvaluji...nebo se proste v ledadle opít :-)
Odpovědět
@kristynar Pěkně řečeno, taky se snažím se strachem bojovat - tréma, když jsem vystupovala na veřejnosti, strach z výšek - zvládla jsem dvě lanové centra, apod. Jsme ženy bojovnice, když rodíme, zvládneme vše! :-D ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@najbrtka alkohol by mi tu depresi ještě prohlobil, zkusím ty léky. díky za doporučení!
Odpovědět
@radkaja Musím se zastat malajských aerolinek. Mají lepší komfort a servis než spousta evropských, měli prostě jen dvakrát po sobě děsnou smůlu. Stejně jako dceřiná společnost evropské německé Lufthansy teď a stejně tak kdokoli jiný:) Nicméně, pravděpodobnost, že člověka srazí auto je asi milionkrát větší, než že s ním spadne letadlo, takže hezky jsi to popsala. Jinak deci-dvě-až pět před letem a v průběhu nejsou na škodu...
Odpovědět
Ahojky, mám podobný problém...tedˇ v černu letíme do usa, ikdyž jsem už letěla do dubaje, afriky...tak tady ta obava je jaksi větší vzhledem k možným útokům, tak si říkám i můj drahý, čím víc se to blíží, že jsme se na to měli asi vykašlat a letět jen někde tady ... :-| nebo raději vůbec...je to těžké, jsou destinace, kde se člověk prostě jinak nedostane no ;-)
Odpovědět
Otázkou je, jestli opravdu musíte letět? Je jasné, že ti můžou všichni vysvětlovat, jak je to bezpečné, jak je to super a jak ti prášky zaberou (a mají pravdu), ale do Řecka se dá dostat i autobusem, a jelikož jste ještě mladí, nebude vám to dělat ani takový problém. Určitě je důležité s fobií bojovat, ale možná není svatební cesta ta nejlepší chvíle - přece jen si to chceš hlavně užít. A děsit se už měsíce předem a pak se napráškovat (zvlášť, když jsi je nikdy neměla, nevíš jak moc na tebe zapůsobí, aby jsi nebyla ospalá ještě další den) mi nepřijde jako nejlepší nápad. Jinak při strachu při turbulencích a když se letadlo "klepe", mě osobně nejlíp pomáhá koukat po letuškách. Říkám si, že ty by nejspíš věděly, kdyby se něco dělo, mají spoustu zkušeností, takže když dál v klidu rozlévají džusy a nabízí občerstvení, uklidňuju se, že je všechno ok.
Odpovědět
@pokyska já to nemylsím špatně...ale skoro každý tvrdí, jak má "depresi" , aby to byla deprese...musí trvat aspon 6 měsíců a lidé bez léků a pomoci nejsou schopni fungovat.....a právě, když je člověk v depresi tak alkohol je uklidňuje, ale brzo si to uvědomí a vyhledají pomoc....a pokud se opiješ do nálady....tak ti to bude jedno...ale opravdu zajít za praktikem a vysvělit mu situaci..jendorázově si něco vzít na uklidnění není nic špatného....
Odpovědět
@pokyska Zkus to brat tak, ze ty se nebojis letu, ty se bojis svych myslenek. Bojis se myslenky ''Co kdyz letadlo spadne?'' Je to stejne jako se bat myslenky ''Co kdyz umru na rakovinu'' nebo ''Co kdyz me ted zajede auto kdyz prejdu pres prechod'', pripadne ''Co kdyz me nekdo cestou domu znasilni..'' Jsou to vsechno jenom myslenky, ne realita. Taky by sis mohla rikat ''Co kdyz letadlo nespadne a ja si uziju uzasnou dovolenou v Recku?'' nebo ''Co kdyz se doziju 90ti let a budu mit krasny zivot s manzelem a oslavime spolu diamantovou svatbu..'' atd. Akorat ze ty ''desive'' myslenky v lidskem mozku maji tendenci zustavat, protoze tvuj mozek se mylne domniva, ze je to dulezita myslenka, protoze ty se ji bojis. Nevim, jestli to spravne vysvetluju, ale proste tvuj mozek neni schopnej poznat, jestli je to ''realny'' strach (napr.. ''Ted me honi chlap s nozem''), nebo jestli je to teoreticka situace (''Co kdyz me bude honit chlap s nozem?''). Nervovy system reaguje na oba podnety stejne. Tak je na tobe, abys tu reakci strachu sama v sobe zlomila tim, ze si reknes ''tenhle strach jsou jenom slova.. neni to realita. Je to teoreticky strach, ne opravdovy..'' V podstate zivot sam je risk, a ty sama sebe neochranis pred rizikem tim, ze budes resit co vsechno by se ti ve tvem zivote mohlo stat. Proste.. pokud se ti nekdy neco stane, v tu chvili se s tim vyporadas. Do te doby nema smysl se tim zabyvat.. je to ciste jenom ''teoreticky strach'', slova v tvoji hlave.. stejne ''Co kdyz'' jako ''Co kdyz si zitra oblecu ruzove tricko''.. Snad to trochu pomuze :) Sama vim, jake to je se bat litani, ale proste si sama v sobe uvedom, jestli ti ta dovolena stoji za to v sobe ten strach prekonat.. a ja verim, ze stoji ;)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Poradím ti něco, tedy spíše tě odkážu co ti může pomoci a to je právě tento článek: http://www.zaparkujteuletiste.cz/prek..., jsou tam užitečné tipy a věřím, že když pohledáš trošku na netu tak najdeš hodně podobných článku a pomocí toho by ses mohla dát dokupy :)
Odpovědět
Profilova fotka
Když jsme letěli poprvé teď už s manželem tak si vzal Neurol a zabral :-) ;-) ale zjistila jsem,že i já mám strach,bohužel až uvnitř letadla(letěla jsem poprvé),kdo má nějakou fobii ví o čem mluvim-panika,pocit,že nemůžu dýchat atd atd....ale!!musela jsem být "silná"kvůli manželovi a synovi-tak jsem je chytla za ruku,zavřela oči a snažila se klidně dýchat(přitom se mi chtělo doslova vyskočit z letadla)-vadí mi uzevřené prostory kde není možnost úniku-teď už to vim.No let tam i zpět jsme přežili a svojí fobii"léčím" tím,že překonávám své strachy-funguje to i bez léků
Odpovědět
je spoustu kurzů, utlumující léky... já se na první let hrozně těšila, letěla jsem poprvé v 27 a od té doby bych nevlezla do autobusu :-D statisticky je mnohem víc nehod na silnicích než ve vzduchu... Je to naprosto pohodlné, na letišti si dám kafíčko, projdu freeshopy. Do letadla objednáš jídlo, dáš si vínečko - to je podle mě lepší než všechny antidepresiva světa. Loni jsem letěla na Krétu, jsi tam za nějaké tři hoďky a je to pohoda. Přítel letěl loni se mnou poprvé. Výborný je se na to připravit a udělat nějakou průpravu. Legoland v Německu bylo super řešení. Po dračí horské dráze, kdy jsem se málem poblila i já a to dám fakt všechno :-D jsme byli připraveni i na ty nejhorší turbulence :-D :-D :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?