Dá se letět do Řecka jen na občanku?

Ahoj nevěsty a vdané paní, řeším teď, zda si 2 měsíce před svatbou udělat pas. Mám ho rok prošlý a nechce se mi ho teď dělat, když po svatbě si musím udělat nový. Plány se svatební cestou jsou následující. Bude záležet na svatebních výdajích a situaci po svatbě. Buď pojedeme hned a to do Řecka, nebo v listopadu-prosinci někam ven. Dá se letět do Řecka jen na občanku?? Nejsou s tím problémy?
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud chcete jet ihned po svatbě, může být s občankou problém, protože se většinou po obřadu stříhá. Pak by si asi neodjela. Já jsem si taky delala pas. Platí pak 3 měsíce po svatbě. My teda i proto, že letíme do Turecka. Pokud by si už měla občanku novou, tak je to uplně fuk, a po celém Schengenském prostoru (ne jen v rámci EU) se dá cestovat na občanku.
Odpovědět
Ahoj! Do Řecka můžeš jen s občankou úplně bez problémů. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Eu se dá cestovat na občanku, ale jak píše @chris_n tak ti ji povětšinou znehodnotí ustřižením rožku. Tím se vlastně stane neplatnou a nedají ti na ni ani na poště doporučený dopis, takže těžko ji vemou jako platný cestovní doklad. I když jsem tu někde četla, že se občas dají ukecat, tak bych to neriskovala :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Jak píše chris_n......na cestování po Schengenu a EU musíš mít platný doklad. Občanku budeš mít neplatnou. Raději bych investovala těch pár stovek za pas.
Odpovědět
Profilova fotka
@kitinka76 mě na poště teda dávají zásilky i na občanku s ustřiženým rohem, a to zásilky všeho druhu - od doporučených, přes pošta do vlastních rukou, prostě všechno. A to jak na staré, tak na nové jméno, protože k ustřižené občance jsem dostala takový ten zelený papír o změně. Jinak jsem v podstatě ve stejné situaci - svatba byla 19.5.2013, 20.6.2013 jedeme za rodinou do IT, a musela jsem si nechat před svatbou udělat pas na staré jméno, protože letenky mám na staré jméno. Kdybych si dala letenku na nové jméno, tak jsem neměla jistotu, že mi stihnout udělat občanku do odjezdu. Nakonec se to sice stihne, ale to díky tomu, že jsem oddací list dostala prakticky hned a v občankárně mi řekli ať si zajdu pro hotový OP za tři týdny. Ale byl by to risk. Vím, že existují takové ty rychlopasy, ale to mi přišlo jako vyhozené peníze... Nicméně na ustřiženou občanku nikam nevycestuješ...
Odpovědět
nemáte někdo zkušenosti z Egyptem?pas mám platný, takže můžu hned po svatbě odcestovat?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?