Zapis do zvlastni matriky v Brně

Ahoj holky, před nedávnem jsem měla svatbu v zahraničí a nyní nás potrebuji potrebuji zapsat do zvlastni matriky v Brně. Mám dvě otázky. Manžel je cizinec a někde jsem četla, že budu potřebovat i jeho superlegalizovany rodný list, ale paní notarka (ne z Brna) mi napsala, že jeho rodný list není vůbec potřeba. Pak by mě ještě zajímalo, jaká je v současnosti doba pro vyřízení. Vím, že na to mají oficiálně 30 dní, ale znáte to, vždy může být reálná doba úplně jiná. Popřípadě, zda by se to dalo nějak trochu popohnat. Chceme totiž požádat o manželovo povolení k pobytu a do CR dostal vízum jen na 30 dní, takže to bude tak tak :-| (k žádosti totiž potřebujeme cesky dodací list). Je tady někdo, kdo si v nedávné době tímto procesem prošel? Moc by mi pomohly jakékoliv zkušenosti, abychom se popřípadě podle nich mohli zařídit. Děkuji předem za odpovědi! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.brno-stred.cz/zvlastni-mat... Paní notářka je specialistka na matriku a mezinárodní právo soukromé? Tady se jasně píše, že rodný list je potřeba přiložit. Já dodám, že jestliže je jeho rodný list cizí listinou a země, která ho vydala, nemá s ČR uzavřenou smlouvu, podle které by se se ověřovat nemusel, pak je potřeba ho opatřit vyšším ověřením. S dobou kratší, než 30 dní, bych moc nepočítala. Sňatků v cizině přibývá. Nicméně bych se snažila dodat vše, co je potřeba k zápisu, hned a v pořádku, aby mě nemuseli vyzývat k doplnění a doba se zbytečně neprotahovala.
Odpovědět
Ja se taky vdavala ted v lete v zahranici, resim to teda pres ambasadu, a zadny rodny list manzela (cizince) jsem neprikladala. Jen svuj rodny list, kopii meho pasu, pak ten jejich formular, kam se manzel podepsal, oddaci list, a pak vypis z mistni matriky opatreny apostilou a uredne prelozeny do cestiny. Po manzelovi nechteli ani aby dodal jakykoliv doklad, ani aby se prisel na tu ambasadu aspon ukazat. Stacilo jim, ze ho mistni matrika vede jako meho manzela :) S dobou neporadim, na vyrizovani odd.listu podaneho pres ambasadu maji 3 mesice, ale pochybuju, ze to stihnou :D
Odpovědět
Teda neprikladali jsme original mistniho oddaciho listu, ale jeho kopii, samozrejme :)
Odpovědět
Profilova fotka
Mám zkušenost se zápisem do knihy narození u zvláštní matriky v Brně, místo zákonných 30 dnů jim to trvalo 3 měsíce a popohnat to nijak nešlo.
Odpovědět
@l_a_u Na oficiálních stránkách matriky jsem prave našla tuhle informaci, ale třeba zase na oficiálních stránkách několika ambasád jsem našla, že rodný list manžela vůbec není potřeba. Takže jsem z toho byla zmatená, ale jelikož slečna níže říká, že jeho rodný list nepotřebovala, tak snad to tak bude platit i pro mě :-) Já si myslím, že se to možná změnilo a oni to jen zapomněli na těch stránkách poupravit
Odpovědět
@lulu_84 Super, tohle ráda slyším, protože po mě chtějí taky úplně stejně dokumenty :-) Děkuju moc!
Odpovědět
@rebe 3 měsíce uz je teda hodne :-( Zkusím poprosit nasi matrikarku, zda by jim nemohla někam do poznámky napsat, že to spěchá a uvidíme no..
Odpovědět
Profilova fotka
Ono i zalezi, v jake zemi jste se vzali a jake je manzel narodnosti. Muj je Brit a jeho rodny list na ambasade nechteji. Brali jsme se v cervnu, apostila byla vyrizena v cervenci, preklad obojiho do cestiny v pulce srpna. Schuzku na ambasade mam v pulce rijna a bez zmeny jmena by bylo manzelstvi zapsane za 3-4 mesice, se zmenou jmena za 6-7.
Odpovědět
Profilova fotka
@terezak18 Obávám se, že spěchají všichni, že to nepomůže.
Odpovědět
My jsme cekali pres 4 mesice, podavali jsme 7.12. Vyrizeno bylo 19.4.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám dotaz. Vzali vám někde i mezinárodní oddací list, nebo jste pak vše vyřizovali až s českým po tom čtvrt roce, kdy vám ho vydali? Vadí mi, že ještě čtvrt roku budu pro úřady svobodná a se starým příjmením. A co kdybych teoreticky dělala třeba v mezidobí státnice? Pod jakým jménem mi vydají diplom? Nevíte?
Odpovědět
Nevite, jestli se plati nejake sankce za to, ze oznamim snatek az za pul roku? Potrebuji kvuli svatebni ceste novy pas, ale bohuzel ho s tak silenou cekaci lhutou nestihnu ze zahranici zaridit. Proto chci jet jeste se starym pasem. Mate s tim zkusenosti?
Odpovědět
Článek se načítá
@janska_a_ruze nezijeme v cesku, v mezidobi jsem jezdila vsude se starym pasem, vlastne ani nikdo nevi ze jsi vdana a mas uz jine jmeno... zeptej se na pasovem at mrknou do systemu, jsou s matrikou propojeni, muze se stat, ze uz to v systemu budou mit a udelaji ti pas s novym jmenem i kdyz nebudes mit origos fyzicky v ruce. Tohle mi poradili na ambasade a klaplo nam to...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?