Tradiční ritus - svatba v latině

Jsme s mužem oba katolíci a rádi bychom měli svatbu v tradičním římském ritu - tedy pouze v latinském jazyce s tím, že kněz většinu času stojí zády k lidu (aby se modlil čelem k oltáři) a tak. Hosté by měli v lavicích česko-latinský mešní řád, kde by si mohli číst, co kněz říká a měli by tam i překlad a stručné vysvětlení toho, co se právě děje, ale stejně mám strach, zda to všichni jen neprotrpí. Co myslíte? Opravdu je pro mě - i pro něj - ta latina důležitá. Ale zas nechci, aby to všem ostatním vadilo a celou hodinu si jen přáli, ať už to skončí :( Téměř všichni hosté jsou nevěřící.
Odpovědět
To by pak znamenalo, ze cesky by tam nezaznelo vubec nic, ani o vas - o snoubencich, a treba cteni by taky bylo latinsky? Omlouvam se za dotaz, jsem evangelik a tohle neznam...v takovem pripade bych do toho nesla.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@izzybickerstaff Čtení a kázání mohou být česky, jinak vše (včetně slibu) latinsky. @poirotka11 Samozřejmě bychom to oznámili dopředu. Výhodou je, že bude malá svatba a z rodiny to snad pochopí všichni.
Odpovědět
@ytre já jsem věřící, a popravdě, takovou svatbu bych protrpěla a přála si, ať už to konečně skončí a jsou gratulace
Odpovědět
Mše sv.zády k lidu mi nevadí, naopak jsem toho příznivce. Ale svatba v latině, to si nedovedu představit, i když proč ne. Osobně bych ji nepřetrpěla, vím, co se při mši sv.kdy děje a číst latinu umím, takže bych s tím neměla problém. Ale pokud tam budou i nevěřící, tak ti asi trpět budou, ti totiž trpěli i na naší hodinu a půl dlouhé svatbě v češtině :-D No, za mě směle do toho, ale možná se setkáte s nepochopením ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ytre My měli mši svatou v dominikánskem ritu, svatební ritus tento s užitím národního jazyka http://www.krasaliturgie.cz/otazky-a-.... Všem se líbilo, i nekatolíkům. Pokud budeš chtít něco k tomu vědět, napiš mi zprávu a pošlu ti svůj mail ;).
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak @ttm má pravdu - pro nevěřící bude "opruz" i svatba se mší v češtině... Ale my jsme se rozhodli, že si svatební obřad a mši vybereme po svém, ne podle kohokoli jiného, protože by nás to pak mrzelo. V lavicích byly české texty, slib jsme říkali česky (viz výše) a s dětmi (nebo i pro dospělé) byla možnost během mše vyklouznout bočním východem do klášterní zahrady :).
Odpovědět
Profilova fotka
Tady ještě odkaz na náš svatební obřad - od nového se to až tak neliší :). http://www.krasaliturgie.cz/wp-conten...
Odpovědět
@androz můžu se zeptat, který kněz vám sloužil dominikánský ritus? My jsme dominikánští terciáři a tohle by bylo krásné, jen jsem se obávala, že by nikdo nechtěl, když se dnes v ČR dom. ritus nikde pravidelně neslouží.
Odpovědět
Profilova fotka
@ytre V Praze ho umí P. Filip, nám přijel sloužit P. Irenej :).
Odpovědět
@androz Děkuji :) Pro jistotu, myslíte P. Filipa Štěpána Boháče? (Oni jsou v pražském konventu, nemýlím-li se, Filipové dva)
Odpovědět
Profilova fotka
@ytre Ano, ale nejsem si jistá, nakolik bude ochoten. Neřešila jsem to s ním vůbec. Nicméně za zkoušku nic nedáte. Pak ještě umí z ČR OP ritus P. Efrém.
Odpovědět
Článek se načítá
@androz Ale myslím, že P. Efrém je v Římě na Angelicu... No uvidíme, ještě jednou děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ytre To ano, otec Irenej je též na studiích v zahraničí, ale při domluvě rok předem nebyl problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@ytre Nicméně já se s otcem Irenejem znám osobně několik let... Takže nevím, zda je to běžné. Uvidíte, zda se podaří.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?