Tolerantní katolický kněz, který neměl problém, že jsem nevěřící-brno a okolí (nebo bruntál a okolí)

Ahoj, jsem nevěřící, můj přítel je věřící (ale fakticky ne moc praktikující) katolík. Přítel chce svatbu v kostele, což respektuji. Našla jsem si, že v těchto případech to jde za podmínky získání dispenzu od biskupa. Nicméně považuji minimálně za vhodné, aby oddávající byl tolerantní a neměl problém s tím, že jsem nevěřící. V Brně (či okolí) žádného katolického oddávajícího neznáme, máte nějaký tip na příjemného a tolerantního kněze v brně či tišnově a okolí (případně by se dal i bruntál a okolí)? Budu moc ráda, vůbec nevím, kde mám s hledáním začít..
Odpovědět
Profilova fotka
@kralicekkralikarna Rada bych se mylila, ale myslim, ze vira a zvlaste Katolicka moc schovivava neni. Myslim, ze budou drzkovat jestli nejste oba katolici. No, doufam ze se vam to povede ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Církevní svatba nevěříciho a katolíka je dneska už běžná. Problém s tím není, dispens je formalita.
Odpovědět
@kralicekkralikarna já bych mohla doporučit jednu moc fajn oddávající v Brně ... ale evangelickou.
Odpovědět
@kralicekkralikarna stačí, pokud jeden z Vás je pokřtěný a samozřejmě pokud chce svatbu v kostele ne jen pro to, že je to tam hezké. :-D Třeba Salesiáni jsou hodně dobří ve vztahu k nevěřícím, v Brně jsou v Žabovřeskách a Líšni ( můžeš si je vygůglovat) Při svatebním obřadu v kostele se slibuje, že povedete děti k víře, takže toto by jste si měli promyslet, zda to slíbit můžete.
Odpovědět
@sasaalexandra K uzavření manželství v katolické církvi je nutné, aby byl jeden ze snoubenců pokřtěný. Běžně se takto dneska oddává a to i nevěřící páry (kdy jeden je pokřtěný většinou jako dítě, ale nepraktikuje ani jeden). Asi ne všichni kněží s tím souhlasí a osobně to taky nechápu, ale nebývá s tím problém. Ale právě v případě, že jeden je věřící a druhý ne mi to přijde v pořádku a problém s tím nebývá ;-) @kralicekkralikarna Myslím, že většina kněží je tolerantní a s páry jako jste vy se setkávají běžně. Určitě vás čeká nějaká předmanželská příprava, ale nikdo vám tam nebude nic nutit, spíš je to pro vás - abyste se zamysleli a promluvili si o některých tématech (z vlastní zkušenosti opravdu doporučuji, je to fajn :-) ). Ale jinak bych se být vámi prostě sešla ideálně s knězem z farnosti/kostela, ve kterém se budete brát a uvidíte. Když si nesednete, pak bych hledala dál, ale já jsem se za svůj život setkala docela s hodně kněžími a valná většina z nich byli příjemní lidé, nebojte se toho :-)
Odpovědět
@radkaja Ale pokud by to nevěsta slíbit nemohla/nechtěla, tak zase civilní obřad by nebyl z pohledu katolické církve platný, a tudíž by to byl problém pro věřícího partnera...co tedy v takovém případě dělat? (kromě "nevdávat se" :-) Nemyslím to vůči nikomu špatně, jen teoretizuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud je jeden z vás nevěřící, podepíšete smlouvu o tom, že budete svoje děti vychovávat ve víře. Skočte si do kostela a domluvte se ;-)
Odpovědět
@izzybickerstaff No, nevěřící partner musí podepsat, že věřícímu nebude bránit ve výchově dětí ve víře. Pak se slibuje, že přijmou děti od Boha, že je budou vychovávat ve víře. Ale ten nevěřící vlastně "jen" slíbí, že té výchově nebude bránit. A pokud by měl problém s tím, že tak budou děti vychovávány, tak fakt stojí za zvážení, zda se brát, protože podle mě už je to dost velká neshoda v zásadní věci ;-)
Odpovědět
@ttm nebude bránit, tak to potom jo, díky :-)
Odpovědět
@izzybickerstaff Teda, aspoň myslím, jsem si tím jistá tak na 90%, ale mělo by to tak být :-)
Odpovědět
díky za příspěvky, jj, mělo by to tak být, tyto info jsem si už ověřila, ale ideálně bych ráda tip na nějakého konkrétního kněze, se kterým máte zkušenost, ..že je fajn
Odpovědět
Profilova fotka
@kralicekkralikarna A tobě nevadí slíbit vést děti k víře? Sama jsem nevěřící a na víru mám dost striktní názor, přičemž věřící neodsuzuji a respektuji, ale tohle bych určitě nedala! A asi bych se asi nemohla vdávat takhle. Jestli ti nevadí otázka, jak se k tomu stavíš? Mělas třeba možnost volby? Víš, řikám si, aby sis ten den užila jak se patří, protože já jako nevěřící poslouchat řeči o bohu, tak uteču :-D A připadá mi, že je snažší pro věřícího mít civilní obřad, protože tam neposlouchá a nedělá nic proti svému přesvědčení, tak jako tak ti slíbí lásku. Ale pro nevěřícího mít svatbu v kostele, s knězem, bohem a všema těma věcma, co k tomu patří, mi přijde dosti omezující....Docela by mě zajímal tvůj pohled na to :-) Jinak přeju mnoho štěstí a ať se vám vše podaří skloubit!
Odpovědět
Článek se načítá
@luccieta Vím, že dotaz nebyl cílený na mě, ale jen k tomu, že pro věřícího je to jednodušší. Možná je to jednodušší v tom, že nemusí "poslouchat nic, co nechce", ale civilní sňatek mu komplikuje život praktikujícího křesťana. Bez manželství uzavřeného před Bohem nemůže přijímat svátosti apod...což je důvod, proč páry, kdy je věřící jen jeden, většinou mívají svatby v kostele ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ttm To nevadí, díky za reakci, ještě když mi řekneš co jsou to svátosti a k čemu jsou, tak to bude super :-D A až to budu vědět, tak pochopim uplně význam tvého příspěvku, zatím chápu jen to, že ho to do budoucna omezuje a znemožňuje budování jeho víry, je to tak? No ale přeci někteří lidé mají oba sňatky ne? Nebo? :)
Odpovědět
@luccieta Svátosti jsou vlastně jakousi "formou komunikace s Bohem", když to hodně zjednoduším. Je to něco, co člověku umožňuje žít svou víru (svátost je např. křest, zpověď, manželství, ...). Ale v podstatě jsi to pochopila správně :-) Ale je pravda, že by třeba byla možná varianta, že by si udělali civilní sňatek (ten musí být první) a potom církevní (třeba už jen sami dva se svědky) :-)
Odpovědět
@luccieta já bych se taky nemohla vdavat v kostele, mít církevní obřad, pro mě by to bylo proti mému přesvědčení. Ale zase si myslím, že bych nemohla mít vážný vztah s praktikujicim krestanem, že bychom se v mnoha důležitých otázkách neshodli a bylo by to jen utrpení pro oba. Pokud se pak jedna o krestana, který nepraktikuje, nevidím důvod, proč mít svatbu v kostele, když víru nevykonava a aktivně se toho života ve víře nezúčastní. Mé třeba překvapuje, že spousta lidí se hlásí k víře, nepraktikuji, do kostela nejdou vůbec nebo maximálně na vánoce, nežijí dle zásad své víry, ale jakmile jde o svatbu, tak najednou ten kostel chtějí. Přiznám se, že je to něco, co úplně nechápu.
Odpovědět
Profilova fotka
@kralicekkralikarna Na Petrově v Brně jsou tolerantní všichni, byla jsem tam na několika svatbách a při jedné dokonce kněz začínal obřad vtipem ;-) potom například ve Křtinách jsou velice příjemní. Ale asi bych to řekla jinak. Téměř každý kněz (pokud není vyloženě hodně proti) vedl už nejméně jeden svatební obřad, kdy jeden není pokřtěný, nebo katolická strana není příliš aktivní. Rozhodně bych ale navštívila farnost, pod kterou spadá tvůj nastávající, protože pokud se budete chtít brát jinde, než kam patří, tak potřebujete ještě propuštění z farnosti. Já si beru praktikující katolíka, sama pokřtěná nejsem a oddává nás snoubencův známý kněz v jiné farnosti, takže papírů bylo potřeba hodně :-D dispens, propuštění z farnosti, povolenka pro cizího faráře.... Ještě bych chtěla dodat, že na nás byli velice hodní všude, kde jsme něco vyřizovali, protože v dnešní době už je smíšených manželství uzavíráno docela hodně. Ani jednou jsem neměla pocit, že by nás nějak odsuzovali, ale možná jsme narazili na víc tolerantní lidi :-)
Odpovědět
Jj já taky znám jen tolerantní, hodné kněze. Já si myslím, že většina je jich takových, nerudný kněz je v dnešní době spíše výjimka. ;-)
Odpovědět
@maximys To s tou propuštěnkou z farnosti - my jsme si to vyřizovali oba, jenom jsme zašli na faru (nesmí to být dřív než tři měsíce před obřadem) a bez keců nám dali povolení vdátse/oženit se mimo farnost. Taky jsme měli oddávajícího z jiné farnosti a to jsme jen ústně domluvili s oběma (tj. s oddávajícím a farářem z kostela, kde byl obřad), oni si to papírování vyřídili mezi sebou. Ale je pravda, že s oddávajícím se dobře známe a ti dva se taky znají, tak koukám, že to možná nebude standardní postup:).
Odpovědět
@kralicekkralikarna Jak jsem už psala ve vedlejší diskuzi, zkusila bych obejít nějaké mše a podívat se na kněze přímo při činu:). Někdo už tu doporučoval Petrov, já znovu doporučím Komín, nebo si najdi na netu kdy jsou studentské mše a zkus se podívat tam - většinou je mají mladší kněží. Teď nevím jak to napsat, abych někoho neurazila, ale myslím si, že hodně taky záleží na přístupu snoubenců, jak se k nim budou chovat. Je dobré si uvědomit, že ačkoli jsou dnes svatby nevěřících a nepraktikujících (tj. těch, co do kostela moc nechodí) dost běžné, pořád to z pohledu kněze není řekněme ideální situace. Jednou tady kdysi nějaký evangelický kněz psal, že pokud jako kněz oddává nevěřící pár, připadá si trochu, jako by dělal takové divadýlko (nevím už, jak to přesně psal, toto je hrubá citace :-)). Samozřejmě tím nechci říct, že se lidi, co do kostela nechodí každý týden, nemůžou v kostele brát, pokud je to pro ně důležité, tak klidně (proto to taky církev umožňuje), ale já osobně bych to nepředestírala jako nějaký svůj nárok, spíš bych se snažila dát najevo, že chápu, že pro toho kněze je to něco posvátného, čemu zasvětil celý svůj život a že si toho vážím. S tím souvisí i druhá věc, i kněz je jenom člověk a má opravdu hodně práce, může být unavený a tak. Proto si myslím, že když za ním přijdu po mši do zákristie (to je taková místnost vzadu v kostele, kde se kněží převlíkají a kam právě za nimi můžete přijít s dotazem), pozdravím, omluvím se, že ruším, případně zeptám se, jestli neruším, že bychom se chtěli vzít a jestli by se mu někdy hodilo se sejít a domluvit se, prostě slušně a mile se zeptám, tak nejen, že vás nikdo nevyhodí, ale bude milý a slušný (=tolerantní, chcete-li) i on na vás. Nějaká nevěsta se tu nedávno rozhořčovala, že si telefonicky domluvili s nějakým farářem schůzku ohledně svatby a teprve když se sešli, řekli mu termín, kdy on už měl domluveného něco jiného, a vynadal jim, proč mu neřekli, že už mají stanovený termín do telefonu (podotýkám, že to byl evangelický farář). Jako jasně, kněz by měl být milý na každého, ale já třeba tohle naprosto chápu. Představte si, že by toto někdo udělal vám, nebyly byste naštvané? Já teda jo, a právem :-).
Odpovědět
@kralicekkralikarna škoda že Břeclav je mimo, měli jsme svatbu v kostele sv. Václava v Břeclavi, katolický pan farář velmi vstřícný nevěsta byla měsíc po křtu (čerstvá katolička) a ženich bez vyznání. Svatba byla krásná. Předcházela krátká příprava snoubenců (několik návštěv) a udělení dispensu od biskupa pro ženicha....a ještě propuštěnka z farnosti nevěsty...
Odpovědět
Profilova fotka
@lysecek U nás to bylo složitější, protože snoubenec chodí do kostela jinde, než kde má teď bydliště, takže musel žádat o propustku v tom kostele u nás, kde vlastně ale nikdy nebyl... Sice to taky bylo vyřízeno za chvilku, ale je potřeba s tím počítat. Jinak je ale pravda, že hodně záleží na přístupu snoubenců. Měli jsme v rámci vyřizování papírů docela obsáhlou debatu s farářem na téma manželství, víra a tak a bylo na něm vidět, že ho hodně zajímá, jak to vidím já, jako nevěřící strana. Dost jsem se bála, jak se na nás budou koukat, ale nakonec na nás asi bylo vidět, že se máme rádi a myslíme to vážně :-) @kralicekkralikarna Jinak souhlasím s lysecek, nejlepší by bylo projít si mše a podívat se, kde ji kdo jak vede. :-) a ano, i faráři jsou jen lidé :-)
Odpovědět
@luccieta můj pohled na víru a ani pohled mého nastávajícího není striktní, ve svých názorech nejsme dogmatičtí, důležité jsou pro nás morální hodnoty, které se ostatně v desateru odráží. závazek vést své děti k víře je závazkem věřící strany, takže toto by bylo otázka spíš pro mou polovičku. svatbu v kostele akceptuji nejen s ohledem na víru mého přítele, ale i proto, že se mi líbí představa, že nás oddá osoba, která se s námi před svatbou seznámila v rámci sezení a považuje tento akt za důležitý; není to papaláš s řetězem, pro kterého je to jen další pracovní povinnost - je to sice zjednodušený pohled, jistě existují i výjimky, ale takto to vnímám..
Odpovědět
Profilova fotka
@kralicekkralikarna my jsme měli svatbu v kostele v Tuřanech a tam je suprovej pan farář..jelikož manžel není pokřtěný a jeho rodina jsou nevěřící, tak to pan farář "odlehčil" tak si ho všichni pochvalovali..je teda potřeba projít si manželskou přípravou, ale ani toto není vůbec špatný..my sme tam byly 4x..v Tuřanech je krásnej kostel..:-)
Odpovědět
@lysecek komín zkusím, máš ještě nějaký další tip? jinak myslím, si, že se k ostatním lidem nechovám arogantně, neohleduplně nebo neslušně, takže z tohoto pohledu bych problém mít neměla, ale právě, jak jste psaly, i kněží jsou jen lidé - chladní, srdeční, tolerantní, dogmatičtí, empatičtí, apatičtí, dobří a špatní řečníci...proto jsem zadala tento dotaz, abych získala tip na konkrétní kněze, se kterým máte dobré zkušenosti při obřadu. Abych se pak na ně zašla podívat, a vybrala si podle vzájemných sympatií takového, který nebude mít problém s mou (ne)vírou a bude se dobře poslouchat :-)
Odpovědět
@akirchnerova díky za tip, kouknu na to
Odpovědět
Profilova fotka
Zkus pana Špilara, dělával jáhna na Petrově, teď je u sv. Michala. Je naprosto perfektní a vstřícný ke všem. Zažila jsem s ním svatbu, kdy nevěsta pokřtěná nebyla, ženich ano, ale z jeho řeči byli dojatí úplně všichni.
Odpovědět
@kralicekkralikarna Tak jsem to právě nemyslela, že by ses neuměla chovat slušně, doufám, že to tak nevyznělo :-). Myslím si, že s tvou nevírou jako takovou žádný kněz mít problém nebude, když se k němu budeš chovat normálně slušně. Když to napíšu tak nějak na plnou hubu, je rozdíl, když lidi přijdou a řeknou, pane faráři, nejsme věřící, ale máte krásný kostel, tak nám udělejte svatbu, hlavně tam nemluvte o bohu a řekněte si, kolik to bude stát (to je samozřejmě nadsázka, ale takoví lidi se fakt občas najdou). To se pak nedivím, že si ten farář připadá jak placená společnice. Nebo když lidi přijdou a řeknou, do kostela sice nechodíme, ale víra/Bůh je pro nás (nebo jednoho z nás) důležitá a chtěli bychom svatbu v kostele, respektujeme vaši práci a upřímně se zajímáme o to, co nám chcete říct (např. potom na přípravě). Vím, že někteří kněží jsou i ochotni potom v lecčems ustoupit, když vidí upřímnost a zájem. No a s těma sympatiema je to jako všude, někdo ti sedne, někdo ne:).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?