Tanec na svatbě u věřících. Může být?

Ahoj, ráda bych se zeptala jak je to s tancem na svatbě. Já jsem nevěřící a snoubenec je věřící (z CB). Já si nedokážu představit svatbu bez tance (nemyslím první novomanželský tanec, ale tanec při večerní zábavě s hudbou ať už od DJ, živé kapely či jen s pouštěnou hudbou). Snoubenec tvrdí že by to jeho rodinu pohoršilo a že dokonce hrozí že by mohli i vstát a odejít kdyby se tam tančilo. Já ale nevím co by na tanci mohlo někoho pohoršovat. Ano bude to asi trochu podobné diskotéce či zábavě, ale nikdo nepředpokládá žádné odvážné/oplzlé nebo nevhodné věci. Navíc tam bude jen rodina a možná nejbližší kamarádi... Nechci nikoho nutit tančit, ale chci aby ti co tančit chtějí mohli. Myslím si že ti co nechtějí tančit tak přece mohou sedět a povídat. Opravdu by tu někoho pohoršilo když si rodina a kamarádi zatančí a zazpívá na písničky které znají a mají rádi? Jsem bezradná. Rodiče byli nedávno na svatbě na Slovensku kde byla celá slovenská strana věřící (česká tedy ne) a normálně se na svatbě tančilo (nejdřív s živou kapelou a po půlnoci s DJ). Jak to máte vy prosím? Já bych si tam tanec moc přála. Děkuji.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Počkej, a co byste tam dělali místo tance? To nechápu mám také věřícího kamaráda a ten tedy tanec na svatbě měl.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, tak to slyším poprvé v životě, že by někomu věřícímu vadil tanec. Já sama jsem věřící a byla jsem na několika svatbách a tančilo se úplně normálně, na naší svatbě také. To by se nemohly pořádat ani žádné plesy, které pořádá farnost každý rok.
Odpovědět
@mabendov Myslím, že pokud se u toho nebude nikdo svlékat tak by snad žádný problém být neměl, ne? Ale možná by stálo za to, napsat to do "pokynů ke svatbě"?
Odpovědět
Jsme věřící oba, i naše rodiny a tancovat se na naší svatbě bude - a doufám, že až do rána. Větší blbost jsem snad ještě v životě neslyšela a to už jsem toho o věřících a tom, co můžeme nebo ne, vyslechla spoustu :-D Chcete-li tancovat, tancujte, nikdo vám to nemůže zakázat, není na tom nic nevhodného a pohoršujícího. Pokud to někoho pohorší, ať odejde, je to přece jeho problém, ne váš. Držím palce, ať to ustojíte, aniž byste se z toho zbláznili, já bych se asi zbláznila rovnou, kdybych něco takového musela řešit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsem to neslysela,ja verici jsem,pritel ne,ale tancit se bude,byli jsme na slovensku,kde moje krsna mela svatbu a meli zivou hudbu,naprosto uzasna svatba,ruzne i zvyky byly,a to jsou opravdu hodne verici,dokonce i unos nevesty probehlo,takze me spis prijde ze bude problem na strane jeho rodiny
Odpovědět
Ahoj, je to jak říkají holky výše. Takové omezení jsem také nikdy neslyšela. Moje rodina a snoubenec jsme všichni věřící, byla jsem na čtyřech svatbách věřících a nikde jsem nezažila, že by se netančilo. A ano i naše farnost každý rok pořádá ples, na kterém tančí i kněží. Jsme ale katolíci, jestli na to má CB církev nějaké zvláštní omezení, to nevím, ale nikdy jsem to neslyšela.
Odpovědět
co to zase kdo vymyslel za nesmysl :-( Věřící lidi jsou normální lidi co tančí na svatbách odjakživa :-) , leda, že by nějaká sekta!
Odpovědět
Profilova fotka
O tom tanci jsem už taky slyšela, jsem také věřící a také z CB, ale tohle mi přijde trochu ujeté. Ale vím, proč mají tyto názory, zkusím to nějak vysvětlit. Za prvé, každá ta církev je trochu jiná, čili u nás v Porubě v CB by se nad tím nikdo nepohoršil, ale dejme tomu v Opavě, kde dokonce nosí ženy šátky, patrně ano. Asi je to více konzervativní sbor. To, co jim vadí je tělesný kontakt muže se ženou (nesezdaného páru). Dotek boků ženy například nebo těsný kontakt, který podle nich patří jen do manželství. Takže asi by jim neměly vadit takové ty kolektivní tance, kde se lidi moc nedotýkají. Taky jsou pěkné tance když lidi tančí v kruhu a třeba jen ženy udělají 2 kroky dopředu a něco udělají, pak jen muži. Jsou to nějaké středověké tance, ale taky se to tančí v Polsku, je to zábava a teoreticky by to nemělo nikoho pohoršit. To teoreticky říkám záměrně, někdo může dokonce pohyb tance považovat za vyzývavý, no... Zkuste s nimi promluvit o této verzi, je to takový kompromis. Možná bych zvažovala nějakého zkušeného tanečního lektora, který by těm lidem mohl ty tance v kruhu (a jiné) ukázat.
Odpovědět
@huwik Wau, tak to je přísný...
Odpovědět
jo, taky jsem to netušila...třeba na ty šátky je člověk zvyklý u judaismu, vůbec jsem nevěděla, že to řeší i některé křesťanské církve.
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff ano, dávají si je většinou jen při modlitbě, viděla jsem to u Křesťanských sborů, ale asi tak na 2 místech v republice.
Odpovědět
Profilova fotka
Me to prijde primo hnusne takhle nekoho omezovat, kdo chce tancit at tanci, nikomu viru neberu ale at ani verici (rodina snoubence) nebere tanec!!! Drzim pesti!
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
nechapu proč by ses měla podřizovat ty jim a n oni tobě....
Odpovědět
holky já jsem z toho byla hodně špatná když mi to snoubenec řekl poprvé a hodně jsme se pohádali protože má reakce byla že jestli se jim to nelíbí tak ať na svatbu nechodí. Nevím jak to v církvi mají, ale jeho rodina je hodně staromódní v plno věcech (aspoň dle mého názoru). Ale šátky teda nenosí. Prý by asi nevadili tance typu plesu, ale popravdě kolik lidí umí valčík, walz, slowfox atd. ... na plese fajn, ale svatba má být přece veselá a tančit se má. Navíc tam budou tančit rodinní příslušníci a kamarádi a to jsou v 90% sezdané páry a přece nikomu nemůže vadit že spolu tančí. Navíc já nikoho opravdu k tanci nutit nechci. Pokud jejich rodina tančit nechce tak ji k tomu nikdo nutit nebude. Navíc máme takové prostory že ten kdo netančí nebude nijak vyčleněný protože je vše blízko u sebe a všichni na sebe uvidí, ale zároveň v klidu můžou třeba sedět a povídat. Opravdu hodně jsme se pohádali a bylo mi řečeno že by jsme měli brát ohled na ostatní že svatba není jen o nás. Ale já vždy myslela že svatba je právě jen a jen o nás. Doufám že to vyřešíme a snoubenec nakonec uzná že by to šlo. Jinak vážně nevím jestli vůbec chci svatbu pro 60 lidí kde by se celou dobu jen sedělo.... To si rovnou můžu ušetřit čas, stres a peníze a udělat svatbu jen pro nás 2 a svědky a zajet si radši na hezkou svatební cestu.
Odpovědět
Vetsinou viru a verici branim, kde muzu, ale tomuhle popravde taky moc nerozumim. Tolerantni prece vzdycky musi byt obe strany. Pokud ja chci po nevericich hostech, aby dejme tomu prisli do kostela vhodne obleceni a nepovykovali tam, tak zase verici strana by mela pochopit "vetsinovou" zabavu...
Odpovědět
@mabendov Absolutní souhlas! Tak jim udělej separátní koutek, kde ať si v koutě sedí a točí palci. To je skoro jak u amišů...:-) Svatba má být veselá. Hele a přemýšlela jsi o tom, co ještě mají za "zvyky", které by tě následně mohly překvapit?? Jinak už vidím jak někdo kontroluje, zda je někdo sezdaný, anebo ne...A alkohol jim nevadí?
Odpovědět
Profilova fotka
a co si popovídat přímo s něma a vysvětlit jim to
Odpovědět
viki83 říkám si že už mě u nich nemůže nic překvapit, ale zatím se jim to vždycky povedlo... Jinak alkohol na svatbě bude, nejsme protialkoholní léčebna ale svatba. Pivo a víno určitě a nějaký tvrdý taky, ale ne moc. Já na alkohol moc nejsem, ale chci aby když bude mít třeba dědeček chuť na štamprličku aby si ji mohl dát. S tím by snad problém být neměl. nikolkacz určitě to budem ještě řešit, ale nejdřív to musíme dořešit spolu se snoubencem nějak. on je teď pryč a po skypu ani po telefonu to řešit nechci, lepší je to z očí do očí. takže zatím vyčkávám a zjišťuju jak to teda vlastně je u ostatních. abych měla kdyžtak i nějaké další argumenty.
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě si s nimi promluvte, možná to nebude tak horké, jak Váš snoubenec tvrdí. To, že budou o tomto vědět, by mohlo zabránit nějaké z jejich strany nepřiměřené reakci. Takhle se možná budou tvářit kysele, ale podle mě by spíš neodešli, kdyby o tom věděli. Mám stejný pocit, jako Vy, bez tance to prostě není pořádná svatba :-). Druhá věc, říkám si, že když zkousli, že nejste věřící (občas vidím, že s tím problém bývá - spíš než s tím tancem), tak by jim neměl vadit ani ten tanec.
Odpovědět
Já věřící jsem, na svatbě jsme navíc měli i židy a muslimy a tančili bez výjimky všichni. Teď jdu jako hostka na svatbu, kde budou všechna náboženství včetně hinduistů a tančit se bude zas. To slyším prvně, že by tanec mohl někoho pohoršit. :-o
Odpovědět
@huwik taky že to ze začátku problém byl, teď když mě znají je to asi lepší, ale myslím že kdyby byla sebemenší možnost že by si místo mě mohl najít veřící tak by mě bez váhání vyměnili
Odpovědět
@mabendov a jestli se můžu zeptat, nemáš problém s tím, že vaše děti budou v podstatě "nuceni" do víry? Tj. pokud se rozhodnou jako dospělé, že jim víra nic neříká, anebo z nějakých jiných důvodů, nebojíš se, že tě bude jeho rodina odsuzovat?
Odpovědět
@viki83 problém s tím nemám, sice jakoby jako malí asi "nucení" budou, ale myslím že nakonec se rozhodnou sami co se jim líbí a co ne a čemu věří a čemu ne. a já to nechám na nich ať už se nakonec rozhodnou jakkoliv. stejně bych to do budoucna neovlivnila. a jestli se bojím že mě jeho rodina bude odsuzovat? tak ať. mně se u nich taky plno věcí nelíbí a já se jim za svůj život zpovídat nemusím stejně jako oni mně ;)
Odpovědět
@mabendov tleskám! Je dobře, že se toho nebojíš.
Odpovědět
@mabendov a co jiného by chtěli na té svatbě večer dělat? modlit se a rozjímat? i ti nejzarytější věřící, co znám, to na svatbách pořádně rozjíždějí, na tanci si trvej, protože bez hudby a tance se zase zvedne tvoje půlka svatebčanů a půjde radši někam, kde to nebude připomínat pohřební hostinu
Odpovědět
takže jsme rodina katolíků a vzala jsem si za muže nevěřícího evangelíka :-D nikdo s tancem neměl problém nevím co to jsou za kraviny. To jako nikdy nechodíte na ples nebo zábavu? Jak dlouho spolu jste? Myslím, že bych si ještě hodně rozmyslela co a jak bude, jestli mě ještě v něčem nebudou omezovat. Nedokážu si představit svatbu bez tance. Ti lidi mají snad vymyté mozky nebo fakt nevím.
Odpovědět
@mabendov teda upřímně, pokud vás rozděluje víra u něčeho, co většina z nás považuje za jasné a triviální (tanec), nedovedu si představit, jak budete řešit mnohem zásadnější rozpory... nicméně tedy nesouhlasím s tím, že svatba je "jen a jen o vás", naopak by měla být asi komfortní všem, nebo alespoň nejbližší rodině. čímž neříkám, že tanec by měl být nějak nepříjemný, pro mě je to nepředstavitelné. a ještě jedna věc - i pokud by platilo, že je svatba jen o vás, pak minimálně polovina z vás (tvůj snoubenec) to cítí jinak a tanec tam nechce...
Odpovědět
Profilova fotka
moje rodina je taky veřící a tancovat se bude i můj tatka je kazatel dokonce :-)
Odpovědět
@zorro4 právě proto že on si tím není jistý chci vědět víc o tom jak to chodí jinde, zda je to běžné, zda by to opravdu někoho mohlo natolik pohoršit atd. Je pravda že tím že já věřící nejsem a on je tak občas narážíme na věci které vidíme odlišně, ale zatím vždy jsme nakonec došli k nějakému společně schůdnému závěru. Proto potřebuji co nejvíc informací aby jsme mohli nějak vyřešit i toto ;)
Odpovědět
@mabendov bylo by řešenǐm, kdyby v místě oslavy byl nějaký salónek, kam by se mohli uchýlit, ti které pohled na tančící pohoršuje. :-D :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?