Svatba v kostele v Trnavě u Zlína

Ahoj, měli jste někdo svatbu v kostele v Trnavě u Zlína? Setkali jsme se tam totiž s informací, že abychom tam mohli mít obřad, musíme zaplatit peníze. Církev si sama o peníze říkat nemůže, tohle je výmysl obce. Přijde mi to naprosto postavené na hlavu. Proč platit za "pronájem" veřejného kostela, když jinde to není? Děkuji za Vaše případné názory a zkušenosti :)
Odpovědět
..jen ještě dodám.. vím, že se kostelu dávají peníze, ale v rámci dobrovolného příspěvku. A ne, že tam se platí vysoká částka jen proto, že se přece i jinde platí za obřad, tak proč ne v kostele, jak nám bylo řečeno..
Odpovědět
Profilova fotka
Někdy si kostely účtují úklid, výzdobu, ministranty, kostelníka, varhaníka.... asi by to nemělo jít do obecního rozpočtu. http://www.beremese.cz/forum/svatba-v...
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud vím, tak kostely nejsou veřejné, ale spadají pod církev. Peníze za obřad v kostele se platí farnosti pod kterou kostel spadá. A ten poplatek zahrnuje pronájem místa, elektřinu a jiné služby. Výše poplatku záleží na místní farnosti. A pak se ještě vybírají po obřadu ,,dary" do ošatky a ty by měli jít do rozpočtu fary.
Odpovědět
To, že spadají pod církev, je jasné. Myslela jsem to tak, že se kostel normálně veřejně využívá, na mše apod. Samozřejmě, že provoz kostela něco stojí, stejně tak je potřeba zaplatit varhaníka apod. Ale tady jde o to, že si ty peníze bere obec a ne farnost. Aspoň tak to kněz říkal.. v jiné farnosti to nezažil a je mu trapně, že to po nás musí chtít. Samozřejmostí je to, že bychom farnosti dali nějaké peníze + výslužku. Ale obávám se, že z těch 3000,-, o které si tam obec řekla, nejde farnosti ani koruna.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo takhle. No to je teda nějaké divné. Po nás v obci nechtěli ani korunu a že si to máme vyřídit s farnosti. No a jak jsme byli ve středu za pastorem, tak nám řekl na rovinu, že obřad bude stát 2000,- a je v tom všechno zahrnuto. No tak to je nějaké zajímavé...
Odpovědět
Právě proto mě to tak vyvedlo z míry.. Já úplně nutně v kostele mít svatbu nepotřebuji, i když jsem věřící.. především plním přítelovo přání mít to v kostele a postupem času jsem se začala na tu svatbu tam těšit, protože je to moc hezké místo. Ale tohle je mi trochu proti srsti, no.. až bych řekla okrádání lidí. Musíme se na to ještě doptat, protože jsem ani na stránkách obce žádné informace o tomto "poplatku" nenašla. Tak jsem zvědavá, jestli nám v té ceně aspoň kostel vyzdobí, když už teda. Měnit místo se mi úplně nechce, tak to asi budu muset skousnout nakonec.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?