Sliby při obřadu

Profilova fotka
Dnes jsme měli předposlední sezení s naším farářem (evangelická církev), které se týkalo svatebních slibů. Při posledním sezení přistoupil na to, že si sliby můžeme napsat sami, ale že je bude chtít vidět. Dnes jsme tedy sliby rozebírali. Zaprvé se mu nelíbilo, že budeme mít já i můj nastávající trochu odlišné sliby a že si je nechceme navzájem sdělit před svatbou - to protože si je chceme říct až při obřadu. I když jsme dodrželi kontext - já,..., odevzdávám se Tobě... a přijímám Tě ...., tak jsme si do slibů chtěli přidat ještě něco svého, co je od srdce a nejen to, co si říká a slibuje každý, přidali jsme si tam tedy jednu větu, která vyjadřuje, co k sobě cítíme, což se našemu faráři absolutně nelíbilo, že prý svatba není o emocích, ale o formalitě, dále se mu nelíbil náš přidaný konec - navždy Tě budu milovat, a to kvůli tomu, že prý nás může smrt rozdělit, což my zrovna neuznáváme a nechceme to ve slibech říkat, navíc slovo navždy nevnímáme jen jako časové, ale i prostorové. Tudíž nám řekl, že pokud chceme něco jinak, tak že si máme najít jiný způsob oddání. Chci se tedy zeptat, jak to máte vy ostatní, zda musíte také dodržet přesnou formu, nebo zda si znění slibů můžete trochu upravit či přidat alespoň pár vlastních slov od srdce. Děkuji.
Odpovědět
Tak to me uprimne prijde od farare trosku nekrestanske.. pokud tam reknete zaklad slibu a vse, co k tomu patri, nevidim vubec problem v tom, ze byste si tam neco kratickeho a 'vlastniho' pridali. Take si chci do slibu neco pridat a doufam, ze s tim nas farar problem mit nebude! Potom teda dam vedet :).. uvidime se az za nejakych par tydnu, tak pak reknu jak to dopadlo no. Ale myslim kazdopadne, ze neni moc fer chtit po nekom, aby v okamziku sveho svatebniho slibu rikal neco, co mu je malinko proti srsti nebo aby si musel odeprit neco, co by strasne chtel v tu chvili rict.. Asi bych si zkusila s fararem jeste promluvit a pripadne zkusit hledat jineho nebo jeste najit spolecne nejaky kompromis.. drzim palce!
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my si slib piseme sami. Poprve uslysime az pri obrade. Spis nez slib je to takove vyznani lasky a sdeleni, co pro nas druhy znamena a proc si ho bereme...ani snad nezazni slovo slibuji :)
Odpovědět
Tak my musíme mít přesně ten slib, co mají v oddací knize. Pokud by byl jiný, prý je obřad neplatný. Asi záleží na faráři, na co přistoupí?
Odpovědět
Nevím, jak je to v evangelické církvi, ale při katolickém církevním obřadu jsou dvě varianty slibu, ze kterých si snoubenci mohou vybrat. Ale přidávat si tam nic prostě nemůžou :) Nechápu sice, proč vám nejprve dovolil si sliby napsat a teď se mu nelíbí, ale myslím si, že pokud chcete církevní obřad, musíte dodržet podmínky té či oné církve - existují určité "předpisy", jestli se to tak dá říct a tak to prostě je ;) Pokud je nechcete respektovat,trošku nechápu, proč tedy máte církevní obřad - vždyť sliby se dají zakomponovat i do civilního obřadu :) Existuje mnoho kněží, kteří přistoupí na různé věci, ale je spousta věcí, které nejsou ovlivněné tím, že by na ně kněz nechtěl přistoupit - prostě nemůže :)
Odpovědět
Profilova fotka
@salserosa záleží opravdu na tom, jaké mají evangelíci předpisy, jsou věci, které musí být splněny, aby sňatek v církvi mohl být uznán platný. V Římskokatolickém obřadu, by kněz toto nedovolil, protože jsou sliby předepsány, jak správně poznamenala @ttm - jak to mají evangelíci nevím, ale ber to tak, že kněz je taky jen člověk, je možné, že netušil, jak moc si slib pozměníte a tak ho to překvapilo a zereagoval, jak zareagoval. Zkusila bych se s ním o tom pobavit, proč je tam problém, jak to vidí on a jakou variantu by mi poradil... (ale jak jsem psala, netuším, jak to ,ají evangelíci).
Odpovědět
@salserosa mozna se s nim muzete domluvit tak, ze reknete ten 'oficialni' slib, ktery se rikat ma, a treba muzete nejak pri vymene prstynku jeste kazdy rict tu jednu-dve vety, ktere jste meli nachystane? Jako ze to nebude soucasti slibu? Asi bych to zkusila takhle?
Odpovědět
Profilova fotka
@karlajasmine Děkuji za odpověď, máme stejný názor. S panem farářem bohužel není už žádná rozumná řeč, zkusíme se tedy porozhlédnout po jiném. Každopádně budu ráda, když napíšeš, jak jste dopadli vy, budu držet palce :)
Odpovědět
Profilova fotka
@tristizia Děkuji za odpověď. A to máte také evangelického faráře? Odkud je? :) Ono to dá zabrat takového najít.
Odpovědět
Profilova fotka
@karlajasmine Děkuji za odpověď. On nám právě řekl, že v celém obřadu naše vyznání nemá co dělat :(. Každopádně, pokud nenajdeme nějakého pokrokovějšího faráře, alespoň si sliby vyměníme na papírku při výměně prstýnku a přečteme si je pro sebe, snad nás i tak oddá :).
Odpovědět
Profilova fotka
@ttm Děkuji za odpověď. My jsme si vybrali evangelického faráře právě proto, že evangelická církev je v mnohém liberálnější než katolická a jiné. Církevní obřad chceme určitě, nemáme problém s ničím ohledně obřadu, vybrali jsme si modlitby i čtení z Bible a je to moc krásné, jen bychom byli rádi, kdyby ty ,,naše" sliby byli opravdu naše :).
Odpovědět
Profilova fotka
@salserosa Konkrétně máme pana Řeháka - Apoštolská církev.
Odpovědět
@tristizia Také máme pana Řeháka. Sliby si také poprvé řekneme až při obřadě. Jsem příjemně překvapená, co vše si můžu u obřadu změnit a nadiktovat :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
našemu faráři je to jedno, hlavně aby tam byl základ slibu, přece jen je to naše volba se brát v kostele, tak musíme brát jejich zvyku v potaz, ale vyznávat si lásku na věky nebo navždycky, je opravdu u křesťanů zvláštní, jelikož vás může smrt rozdělit a tedy neplatí navždy ani na věky ani na pořád...svatba v kostele je o tom, že si chcete lásku slíbit před Bohem a být spolu dokud Vás smrt nerozdělí.
Odpovědět
mě se taky moc nelíbí to "dokud nás smrt nerozdělí" navždy mi přijde hezčí, ne tak tvrdé. Přeci jen až jeden z nás umře neznamená, že te druhý ho přestane milovat.
Odpovědět
@salserosa Naprosto vás chápu :) Tak držím palce, ať všechno dopadne podle vašich představ! :)
Odpovědět
My máme také senzačního pana faráře , moderního, otevřeného, který si zachovává svou tvář, což ale chce, obzvláště v církvi notnou dávku odvahy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Drobné vysvětlení: neměnitelnost svatebních slíbů v ŘKC vyplývá z jejich přesvědčení, že uzavření manželství je svátost a podle středověkého názoru sv. Tomáše Akvinského každá svátost ke své platnosti nutně potřebuje "látku" (svatebčany ;-) ) a "formu" (tedy ta správná slůvka). Pokud římskokatolický kolega dělá se slibem drahoty, může za tím být jen jeho obava, aby svatba nebyla neplatná ;-) V evangelické církvi svatbu za svátost nepokládáme (v takovém smyslu jako ŘKC), proto je možná ve znění slibů větší volnost. Platí však to, že se jedná o Boží řád pro člověka, ne lidskou instituci, a zásadně je trvalé a výlučné, proto by asi ani v ev. církvi neprošel slib typu "slibuji ti lásku a věrnost dokud mne to bude bavit..." :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?