Odsvěcený kostel v jižních Čechách, víte o nějakém?

Víte někdo o nějakém odsvěceném kostele nebo kapli v JČ? Nejlépe v okolí Českých Budějovic.
Odpovědět
kaple sv.Máří Magdalény v Jindřichově Hradci
Odpovědět
Termín "odsvěcený kostel" je naprostý nesmysl, ačkoliv se běžně používá, např. při pohřbu bývalého prezidenta Václava Havla, kdy bylo jeho tělo vystaveno v "odsvěceném" kostele. Ono by totiž moc hezky neznělo, kdyby se po pravdě napsalo, že se něco koná ve znesvěceném kostele. Vysvěcení kostela je totiž něco, co se nedá vymazat jinak, než že se to pokazí - ale samozřejmě, stupně pokažení mohou být různé. Je rozdíl, jestli kostel slouží jako sklad knih nebo jako noční klub - i to se dá vidět v evropských "vyspělých" zemích na západ od nás (otázka pak stojí, v čem jsou vlastně tak vyspělé, ale to by bylo na jinou úvahu). Pro posvěcenou stavbu jako je kostel, je lepší osud, když se stane ruinou, případně je zbourán, než využíván k podobným účelům. Každému poctivému nevěřícímu, který chce mít pěknou svatbu v reprezentativních historických prostorách, bych upřímně doporučila pěkný zámek než svatbu v "odsvěceném" kostele.
Odpovědět
Profilova fotka
Kostel nejsvětější Trojice v Písku - slouží jako koncertní síň
Odpovědět
Profilova fotka
@deelphine Ač nejsem věřící, souhlasím, musíte se tedy brát v kostele pokud nejste věřící, či je jen část rodin věřící? Podle mě existují krásné prostory necírkevních staveb, zvlášť na jihu Čech.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Vím, že je to stará otázka a nelze moc diskutovat o těchto citlivých tématech a už vlůbec ne, když je to otázka a ne vlastně diskuse, ale já jsem také hledala / hledám "odsvěcený" kostel. Termín není nesmysl: http://cs.wikipedia.org/wiki/Odsv%C4%... Chápu postoj silně věřících nevěst, ale ony by měly pochopit i jiné názory. Já jsem věřící, ale nejsem praktuikující ani pokřtěný křesťan. Jednoduše, sakrální stavby mám v úctě a ráda bych se v nějaké vdávala, ale nechci se nechat pokřtít "jen" kvůli svatbě. Žádná křesťanská cirkev mi nevyhovuje, ale věřím v křesťanského Boha, Bibli mám doma a praktikuji křesťanství, jen prostě nejsem členem žádné církve. Každý na to má jiný názor, ale na svatbě v sakrální stavbě nevidím nic špatného ani pro "nevěřící", resp. nepokřtěné nevěsty, protože přiznejme si, že nevěřících lidí v podstatě moc není, každý v něco věří ;-) A statistiky si mohou říkat, co chtějí, že je Česko ateistické, Boha tu ve své podstatě popírá málokdo...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?